Güneş enerjisi sistemleri


TEKNOVARYUMÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 456
TEKNOVARYUMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2009 11:03
İlerleyen teknolojiler sayesinde devlete olan bağımlılığımızda azalmaktadır(???).Yurt dışında gelişmiş ülkelerde gayet yaygın olarak kullanılmaya başlayan ve devlet tarafından ödenek ayrılan Güneş Enerji Sistemleri yavaş yavaş ülkemizdede kendini göstermeye başladı.Güneş enerjisini ülkemize bildiğim kadarıyla yabancı bir firmayla anlaşan yerli markamız TUNÇMATİK getirdi.Ülkemizdede devlet yıl sonunda çıkarılacak bir yasayla evde üretilen güneş enerjisini satın alacakmış.Bende biraz araştırmak istedim bu konuyu.Uygun bir fiyatı olursa ben evime taktırıp daha sonra tüm akvaryum.com ailesine tavsiye edecektim.Bu amaçla TUNÇMATİK Ankara bölge bayi'ni aradım.Güzel konuşmaların ardından fiyat kısmına geldik ve fiyatının watt başı 7 Euro olduğunu KW fiyatının haliyle 7000Euro olduğunu ve bir ev için tahmini günlük 3-4 kw gerektiğini söylediler.Ev başı maliyeti 28000Euro'ya mal oluyormuş.Bu kadarlada sınırlı değil daha bu söylediğim fiyata güneş everjisini depolama sistemi dahil olmayanı, bunun üzerine %25'de elektrik depolama kaynakları alacaksınız dedi yani fiyatı tamı tamına 35000Euru'ya gelmektedir buda Türk Lirasıyla 75.600 TL'ye gelmektedir.Elektiriğin en pahalı olduğu 17:00 ile 22:00 saatleri arası elektriğin kw fiyatı 26,5 kr'dur.Günlük vergiler hariç 1TL(4kw) ye gelmektedir elektriğimiz aylık 30 tl vergiler dahil 55-60 TL'yi bulmaktadır.Hesaplarım yanlış değilse TUNÇMATİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ'nin kendini karşılayabilmesi için 1260 ay kullanılması gerekmektedir.Buda 105 yıl gibi bir zamana tekabul etmektedir.Garanti süresi 25 yıl ve kendini 105 yılda amorti edebilen bir cihazın bu fiyatla Türkiye'de yaygınlaşma olasılığı var mı acaba?

TUNÇMATİK sitesi;

http://www.powergie.com/



TEKNOVARYUM2009-01-28 13:16:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BURAQUAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 169
BURAQUAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2009 11:51
Güneş enerjisi sistemleri evlerde sıcak su üretiminde zaten bir müddettir kimi illerimizde kullanılmakta olan bir sistem. Bu alanda kendini amorti etme süresi çok uzun olmamasına karşın, elektrik üretimindeki kurulum maliyetinden dolayı şimdilik bu amaçla evsel kullanıma uygun olmayan bir sistem. Şu haliyle sanayi kuruluşlarında ve yüksek elektrik tüketimi olan alanlarda etkili olabilir. Böyle bir girişimin yapılmış olması gelecek için umut verebilir. Son zamanlarda bu konuda çalışmalar hızlanmakta, kurulum maliyetini azaltacak ve verimi artıracak gelişmeler mutlaka olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omercanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2008
İl: Adana
Mesaj: 445
omercanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2009 16:24
Bu teknolojinin fiyatı o kadar fazla ki insanlar yanına yaklaşmaya korkuyor bu teknolojinin evimizde yer etmesi için en az 10 sene gerek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2009 17:07
Güneş Enerjisi veya Rüzgar Enerjisi kullanılarak elektrik temin etmek ve bunu elektrik temin firmalarına satmak bazı ülkelerde kullanılan bir yöntem. Her ürün ve teknolojide olduğu gibi, bu teknolojinin de ilk örnekleri ülkemizde aşırı pahalı olacaktır.
 
Bu sistemler, yerli üreticilerin de pazara girmesi ile birlikte, birkaç yıl için de daha makul (mesela kendini 50 yılda amorti edecek kadar makul Sok) fiyatlara düşecektir.Tey%20Tey
 
Ama burada ciddi düşünülmesi gereken konu, TEDAŞ'ın sizden elektriği kaç paraya alacağıdır? Benzer maliyet hesapları yanlış hatırlamıyorsam rüzgar enerjisi ile ilgili bir başlık altında da tartışılmıştı.
 
Sağlıklı günler...
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ARİFÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 122
ARİFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2009 16:56
Güneş enerjisi hiç bir zaman yaygın ve rantable bir enerji üretim şekli olmayacaktır, güneşin hergün doğarak yeryüzüne gönderdiği enerji miktarı mevsimine göre değişken ve gereklidir, biz bu enerjiyi paneller aracılığı ile elektrik enerjisine çevirip iklimi tamamen olumsuz etkileyebiliriz. Bu bağlamda şimdiki global üretim miktarları ile problem olmasa da orta ve uzun vade de her evin çatısına, bağa bahçeye panel koymaya imkanımız yoktur. Bu nedenle gelişimi ve üretimi bir noktadan sonra duracak, durmaz ise cfc gazı ve benzerleri gibi sınırlandırılacak veya yasaklanacaktır. Doğada popülasyonu sürekli artan ve her geçen gün çeşitli bağlamlarda daha çok tüketen bir canlı formu olarak 100 veya 200 yıl sonra sonumuz ne olacak? sanırım bu kısmını benim gibi herkes merak ediyordur. Geçtiğimiz günlerdeki nükleer santral ihalesinde bile teklif veren tek firmanın kW/h birim fiyatı şu an halka satılan elektrikten bile daha pahalıydı, bireysel sistemlerle elektrik dağıtım kurumlarının bize sunduğundan ucuza enerji üretmek oldukça zordur. Bunun tek alternatifi debisi yüksek bir akarsuyun kenarından oturmak vb. olabilir. ARİF2009-01-29 16:57:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2009 17:17
Arif Bey,
 
Güneşten gelen enerjiyi elektriğe çevirmenin iklimi nasıl etkileyeceğini anlayamadım? Sizin panellerinize gelen güneş ışınları doğaya zarar vermez diye düşünüyorum.
 
Sağlıklı günler...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2009 17:41
[QUOTE=ARİF]Güneş enerjisi hiç bir zaman yaygın ve rantable bir enerji üretim şekli olmayacaktır, güneşin hergün doğarak yeryüzüne gönderdiği enerji miktarı mevsimine göre değişken ve gereklidir, biz bu enerjiyi paneller aracılığı ile elektrik enerjisine çevirip iklimi tamamen olumsuz etkileyebiliriz. Bu bağlamda şimdiki global üretim miktarları ile problem olmasa da orta ve uzun vade de her evin çatısına, bağa bahçeye panel koymaya imkanımız yoktur. Bu nedenle gelişimi ve üretimi bir noktadan sonra duracak, durmaz ise cfc gazı ve benzerleri gibi sınırlandırılacak veya yasaklanacaktır. Doğada popülasyonu sürekli artan ve her geçen gün çeşitli bağlamlarda daha çok tüketen bir canlı formu olarak 100 veya 200 yıl sonra sonumuz ne olacak? sanırım bu kısmını benim gibi herkes merak ediyordur. Geçtiğimiz günlerdeki nükleer santral ihalesinde bile teklif veren tek firmanın kW/h birim fiyatı şu an halka satılan elektrikten bile daha pahalıydı, bireysel sistemlerle elektrik dağıtım kurumlarının bize sunduğundan ucuza enerji üretmek oldukça zordur. Bunun tek alternatifi debisi yüksek bir akarsuyun kenarından oturmak vb. olabilir. [/QUOTE]

Güneş enerjisi kullanımı doğayı olumsuz etkilemez, en temiz enerjidir. Ayrıca doğayı kirletmeyen veya olumsuz etkilemeyen tek enerji çeşididir.

Nükleer santral işi tamamen uluslarası bir işgüzarlıktır. Ülkemiz nükleer enerjiye geçmelidir, fakat bunu kendi yapmalıdır. Bu benim 2 yıldır araştırdığım bir konu ve işin altında emin olun enerji yatmıyor.

Bir ara araştırmış hatta yapmaya niyetlenmiştim. Kendi projelendirdiğim sistemin günlük üretimi ideal şartlarda(yazın açık havada gün ortası gibi) 4,9 kW/sa ve maliyeti 35000 TL civarında. Yani saatte 1 W üretim 7,14 TL'ye gelip buna depolama ortamının maliyeti dahildir. Nasipse yeni eve geçince ufak ufak denemelere başlayacağım.
onuruygun2009-01-29 17:45:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ARİFÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 122
ARİFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2009 17:49
Oğuz bey, basitçe şöyle düşünebiliriz; hergün gelen enerji kürenin ısısında + etki yaratıyor, biz o enerjiyi paneller ile sönümletip direkt elektrik enerjisine dönüştürdüğümüzde ısıya dönüşecek enerjiyi yok etmiş, yeryüzünün ısısına müdahele etmiş oluruz, şu anki panel alanı sorun çıkarmamakta ancak milyarlarca m²'ye ulaştığında sorunun başladığını görmek kaçınılmaz.
 
Doğada canlılar ortam ısısına istinaden evrimini veya mutasyonunu çok kolay yapamayabilir, örnek olarak sera gazı etkiside güneş enerji panellerinin tam aksine ısının artmasında rol oynuyorlar, okyanus sıcaklığı birkaç derece daha yükselirse planktonlar ve buna bağlı olarak besin zinciri çökecektir, bugün birçok tropikal bölgede mercan resifleri yok olmaktadır. Deniz akvaryumu sahipleri ısının birkaç derece artmasının etkilerini çok iyi bilir aynı şekilde ısının sürekli olarak mevsim normallerinin 1-2 derece altında kalmasıda mutlaka birçok canlı için sorun çıkaraktır diye düşünüyorum.
 
Peki bu iki etki biri birini nötralize eder mi? bence zor, bir önceki mesajımda belirttiğim gibi bu denli tüketim sürekli olarak karşımıza problem olarak gelecektir.
 
 
ARİF2009-01-29 17:52:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TEKNOVARYUMÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 456
TEKNOVARYUMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2009 18:54
Detaylı bilgi bulmaya çalıştım ama malesef fazla bulunmamakta.Sadece bu iki sitede biraz bilgi verilmektedir.

San Francisco Güneşi

http://sf.solarmap.org/TEKNOVARYUM2009-01-29 18:56:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2009 08:46
Arif Bey,
 
Açıklama nezaketi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Açıkçası, ben hala kurulacak olan panellerin, değil nükleer veya karbon bazlı yakıtlarla üretilen elektrik kadar, hidroelektrik santrallerde üretilen kadar bile doğaya zarar vermeyeceğini düşünüyorum.
 
Sonuçta, sizin bahsettiğiniz milyarlarca metrekare panellerin kurulması binlerce sene alacaktır.
 
Onur Bey,
 
Umarım yapmış olduğunuz çalışma meyvelerini verir.
 
Zamanında yapmış olduğum araştırmalar neticesinde, Türkiye'nin, Avrupadaki bir çok ülkeden daha fazla güneş gördüğünü, (kabaca Almanya 100 küsur gün güneş görürken, Türkiyenin 300 güne yakın güneşli olduğunu) öğrenmiştim. Ancak, benim araştırma yaptığım zamanlada (1990ların sonu) Siemens firmasının geliştirmiş olduğu sistem, şimdikinden daha az verimli ve daha pahalı idi. Sadece o dönemde, adına araştırma yaptığım firma sahibi kendi evine bu sistemi deneme amaçlı kurmayı planlıyordu. Daha sonra ekonomik nedenlerle kendisi ile ilişkimiz koptu.
 
Olayı polemik boyutuna çekmek istemiyorum ama, Türkiye, hem rüzgar (bkz Rüzgar Tirübünü Ile Elektrik Üretmek) hem de güneş enerjileri ile elektrik üretmelidir diye düşünüyorum.
 
Sağlıklı balıklar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaan48Çevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 112
kaan48Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2009 09:16
Çok güzel bir konu olmuş tebrik ederim.

Geçen internertte bir sitede görmüştüm. Bir alet var mause pedin yarısı kadar falan. Güneş veya herhengi bir ışık altında cep telefonunu şarj ediyor.

Bu arada avrupanın kimi ülkelerinde eve su ısıtmaya yarayan güneş enerjisi takmak zorunlu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2009 09:38
[QUOTE=Oguzzz]Arif Bey,
 
Açıklama nezaketi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Açıkçası, ben hala kurulacak olan panellerin, değil nükleer veya karbon bazlı yakıtlarla üretilen elektrik kadar, hidroelektrik santrallerde üretilen kadar bile doğaya zarar vermeyeceğini düşünüyorum.
 
Sonuçta, sizin bahsettiğiniz milyarlarca metrekare panellerin kurulması binlerce sene alacaktır.
 
Onur Bey,
 
Umarım yapmış olduğunuz çalışma meyvelerini verir.
 
Zamanında yapmış olduğum araştırmalar neticesinde, Türkiye'nin, Avrupadaki bir çok ülkeden daha fazla güneş gördüğünü, (kabaca Almanya 100 küsur gün güneş görürken, Türkiyenin 300 güne yakın güneşli olduğunu) öğrenmiştim. Ancak, benim araştırma yaptığım zamanlada (1990ların sonu) Siemens firmasının geliştirmiş olduğu sistem, şimdikinden daha az verimli ve daha pahalı idi. Sadece o dönemde, adına araştırma yaptığım firma sahibi kendi evine bu sistemi deneme amaçlı kurmayı planlıyordu. Daha sonra ekonomik nedenlerle kendisi ile ilişkimiz koptu.
 
Olayı polemik boyutuna çekmek istemiyorum ama, Türkiye, hem rüzgar (bkz Rüzgar Tirübünü Ile Elektrik Üretmek) hem de güneş enerjileri ile elektrik üretmelidir diye düşünüyorum.
 
Sağlıklı balıklar...
 
[/QUOTE]

Oğuz Bey; uzun süre güneşli olmasının dışında bir de güneyde olması ile birim alandan elde edilebilcek enerji miktarı artıyor.

Ülkemizin rüzgar haritaları üzerinde yapılmış çalışmalar sonucu rüzgar enerjisi potansiyeli şu anki elektrik tüketiminin 3 katıdır. Güneş enerjisinden büyük oranda elektrik elde etmek ise şu anki teknolojiler ile kurulum maliyeti ve verim düşüklüğünden dolayı mümkün değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1122
SEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2009 09:55
Arkadaşlar emin olun ki bu sistem evlerde kurulabilecek boyuta gelse bizlerde sistemi kurdursak(ilk maliyet olarak) devlet bizden elektrik üretim vergisi adı altında vergi alır ve maliyet şimdi olduğundan daha pahalıya malolur.Bilenler vardır belki ;kapımızın önünden çıkan suya saat bağlatmak zorunluluğu vardır.Bunun gibi,umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir