Es tutma ve karakteristik özellikler


mustafacecenÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 50
mustafacecenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2008 02:45
Bu konu hakkinda hicbiryerde detayli bir anlatim bulunmamakta.Makalelerde es tutmus diskuslar hakkinda pek fazla bilgi bulunmamakta.Eminimki bir cok turde oldugu gibi diskuslarda da es secme zamaninda cesitli farkliliklar gözlemlenmektedir ve karakteristik özellikler.Bu karakteristik özellikler irktan irka veya baliktan baliga göre farklilik gösterebilir.Mesela malawilerde nasil ki erkek balikta ureme zamani renklerde koyulasma,agrasiflik,bölge koruma,titreyerek kur yapmalar vardir.diskuslar es sectiklerinde gösterdikleri davranislari ve karakteristik özellikleri nelerdir?Eger herkes bildikleri ve gözlemlerini paylasirsa bu konu hakkinda bircok kisi aydinlanmis olur.
mustafacecen2008-12-15 21:00:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mka.mkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
mka.mkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2008 13:52
Enbelirgin hareket birbirlerine doğru sert bir hareketle finlerini açarak yüzüp yan yana geldiklerinde titreme ve sert kuyruk hareketi yaparlar. Bu harektler yumurta dizmeden bir kaç gün önce sıklaşır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engnylmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2008
İl: Antalya
Mesaj: 370
engnylmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2008 23:04

Mustafa Bey belirgin hareketler olduğu gibi hiç anlamadığınız biçimde birdenbire bir bakmışsınız iki discus birşeylerin üzerini temizlemeye başlıyorlar. Benim iki tane çiftim var suanda dün yavru aldım mesela ama yavru aldığım eş discuslarım çok belirti vermedi. Eş bile olduklarını yumurta bırakınca anladım. En umulmadık balıklar şaşırtabiliyorlar. 2 aydır eş olan discusum var mesela onlar kurlaştılar renk değiştirdiler titreyip kavga ettiler acaba dedim ikisi dişimi sonra erkeğin sırt yüzgeci sivrilmeye başladı. Anladımki oda erkek. Ancak forumda yazılanları kulak arkası etmemek gerekiyor çünkü discusları kalabalık beslerseniz erkek dişi doğru çiftler elde ediliyor ve çiftler birbiriyle iyi uyum sağlıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishermanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 176
fishermanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 02:35

Mustafa bey merhaba,  güzel bir konu açmışsınız, teşekkür ederim,  zaten böyle bir durumda tankta yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anlıyorsunuz,  özellikle de sizin söylediklerinize  ilaveten, yumurtlama öncesi   çift  bizlere adeta bir bale gösterisi sunuyor, özellikle dişilerde yumurta dökmeye yakın turkuaz ve ve birilant gibi varyetelerde son 4 çizgi daha belirgin olmakla birlikte, dişi balıkta kafadan itibaren ara ara  bir titreme geçirmesi  gözden kaçmıyor.

    Erkek balık bu dönemde, dişiye her yönden refakatçılik yapıyor olması, ayrıca  her fırsatta dişiye  yakın  olup onu takip etmesi , erkek discusun da her eş tutma hareketinden sonra   dişi balığı  yumurtlama konisine çekmesi ve temizleme hareketi  yapması , tankta bulunan diğer balıkların bu bölgeye yaklaştırmamaları , iyi ve uyumlu bir çift olacaklarının göstergesi oluyor.  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafacecenÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 50
mustafacecenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2008 22:35
Tesekkurler verdiginiz bilgiler icin su an akvaryumda 5 balik var 2 erkek 3 disi ve 3 diside birer gun arayla yumurta döktu ve hepsi yumurta basinda bekliyor akvaryum savas alanina döndu asiri bir agresiflik var yanliz red turkuaz erkek ymurtalari döllemedi ama disi yinede beklemede.Benim konuyu acmamda ki asil amac bu baliklari daha yakindan tanimak ve ögrenmek.Bir cok insan dört köse cam icinde balik yuzdugunu görmek arasira yem vermek icin akvaryum kurar veya balik besler ama ben buna cok karsiyim ben baligi tanimak icin beslerim ögrenmek bildigime bilgi katmak icin ugrasirim ve bircok insanin ilk etepta fark edemedigi farkliliklari fark edebilirim cunku baliklari surekli incelerim.Eger bu konu altinda herkes kendi gözlemlerini paylasmis olsa idi bundan bir özet cikarip bilgi paylasmis olurduk.Dikkat edin cok az balik hakkinda iyi gözlem yapilmis ve bu insanlara aktarilmistir.Insanlar balik alirken suna bakmakta yada sadece su gösterilmekte.örnek:
discus baligi(latince ismi)
yasadigi yer:amozon ve kollari
su:6.5-7.0 ph
sicaklik:27-30c
tanim:disk seklini andirdigi icin bu adi almistir akvaryum dunyasinin aranilan ve pahali baliklarindandir yetistirmesi zor ve zahmetlidir.Akvaryumlarin kralidir.
 Tamam kral da bu kral hakkinda halk cok az sey biliyor.Yakinda kendi gözlemlerimi paylasirim heralde.
saygilar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir