elektrik kesintisinde oksijen sağlama


planktonÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 29
planktonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2009 14:33
Sn.Fırat bey ayda 1 çalışmayla motorun arıza yapacağını zannetmiyorum. Biz bu motoru zaman zaman lastiklere hava basmak için kullanıyoruz 4 yıldan beri çalışıyor. Demek istediğim bu motor uzun saatler boyunca açık sistem (dış havayla) çalışma yapınca siboplarında kurumlanma yanma meydana gelebiliyor. Mesela soğutmacı tanıdıklarınız varsa sorunuz dolaba veyahat klimaya gaz koymadan önce sisteme vakumlama yaparlar, bunun sebebi ise sistemdeki oksijeni temizleyerek kompresördeki yağın  ve sibopların ömrünü uzatmak ve sistemdeki nemi çekmektir.Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokaykarakayaliÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 77
gokaykarakayaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 13:39
Neden böyle aksiyon yaratıyorsunuz..
Gidin en yakın eskiciye bir bilgisayar güç kaynağı alın. Güç kaynakları genelde aküleri bittiği için atılır ve içinde 12 Volt Motorlarda kullanılan Akülerden vardır değiştirin bu yaptıklarınızdan çok daha aza mal olur..
Standart bir güç kaynağı bir bilgisayarı 15-30 dk. çalıştırır elektrik kesintisinde..
Hava motoru bilgisayarın 7-8 katı daha az harcadığını varsayarsak min 3 saat sorunsuz çalışır..
ki bu rakamları varsayıyorum.. Eminim daha uzun süre çalışacaktır..
Öyle elektronik sistemlere gerek yok bir girişi bir çıkışı vardır ve elektrik kesildimi devreye girer.. =)
Ayrıca bir kaç akü paralel bağlanarak 2 hafta bilemiyorum 1 hafta çalışabilir.
Daha önce böyle bir fikir geldiyse özür dilerim :D
docileboy2009-03-30 16:25:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebombarÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 240
ebombarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 13:45
Forumun ilk 6 sayfasını okudum, açıkçası felaket sıkıldım...
Bir arkadaşımız bizimle fikrini paylaşmış ve sizden yaratıcı çözümler istemiş, gerekir mi gerekmez mi şeklinde herhangi bir soru ibaresi göremedim.

Misal; dyerek lafına başlamış ve iki hafta kesintisiz akvaryuma hava vermek istediğini belirtmiş.
Öncelikle, bir arkadaşımızın dediği gibi iki haftalık bir kesinti durumunda canlı bakteri kalmayacağı için zaten sadece oksijen akvaryumdaki canlıları yaşatmaya yetmeyecektir.
Sadece yüzey dalgalandırarak oksijen çözdürme olayını bende anlamış değilim, benim düşündüğüm kabarcıklar yüzeye ulaşana kadar çözündüğü kadarı çözünüyordur şeklinde, yüzeyden çözünme olayı bana biraz garip geldi araştırmam lazım.
Çözüm önerisine gelince, benim fikrim karbondioksit tüpü kullanman yönünde, içinde kimyasal toz vs. olmayan sadece sıvılaştırılmış CO2 olan yangın tüpleri işini görecektir, bunların ağzındaki vanayı değiştirirsen amacına uygun bir vana ile ne tüpe bulaşmış lpg'den ne de başka kimyasallardan etkilenmeyeceksin. Yine arkadaşlarımızın dediği gibi Elektrikler kesilince açılan bir selenoid valf işini görür, elektrik gittiği anda tüpü açar ve akvaryuma oksijen - ki bana sorarsan saf oksijen doldurtma masrafına girme, bu tüpü normal hava ile doldurt - vermeye başlarsın, tüpün ucundaki hava taşıda tahta bir hava taşı olursa en verimlisi bu olacaktır kanaatindeyim...

Eklemek istediğiniz birşey varsa buyrun. Umarım bir faydam olmuştur.

Ekleme: Bazı arkadaşlarımız Klima Tüpü demiş, yanlış bilmiyorsam klima tüpünün içinde "Freon" Gazı vardır ve bu gaz da zehirlidir, klimalarda ve buz dolaplarında bu gaz kapalı sistem içerisinde bulunur ve normal koşullarda soluduğumuz / besinlere giden havaya karışmaz.
ebombar2009-03-30 13:48:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

black_bladeÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
Mesaj: 138
black_bladeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 19:49
Gökhay bey böle bi sistem nasıl yapılır nasıl bağlanır tam bi bilgim yok elektrikten yaşımın bana gösterdiği kadarını anlarım siz anlıyorsanız bu devredir akü dür bu gibi sistemlerden bunları nerden nasıl ve ne kadar bi ücretle temin edeceğimizimi bize biraz daha açıklarsanız ki hatta burada değil bi yeni konu açarak tüm arkadaşlarımızın göreceği şekilde daha iyi olur ben burda oksijen verme amaçlı proje sundum sizin dediğiniz sistemde 5 gün kadar aralıksız hava motoru ve dış filtre çalıştırabilirsek  elektrik kesintisi bizim için hüsran olmaz daha öncede bahsettim benim tanıdıklarım 20 cm lik yunuslarını kaybetti elektrik kesintisi yüzünden eğer bunu başara bilirseniz dediğim gibi hem dış filtre hem hava motoru mücizeyi başarmış oluruz gibi bişey tabikide maddiyatıda düşünerek bi çalışma yaparsanız umarım yaparsınız bizde bu tüple müple uğraşmayız.
 
SAYGILAR, HÜRMETLER......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebombarÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 240
ebombarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2009 20:15
5 Gün gibi bir süre elektriksiz kalma gibi bir durumunuz olursa, 220V ile çalışan değil 12V ile çalışabilen bir dış filtre edinmeniz gerekiyor veya motorun elektrik bağlantısıyla oynayıp ( Siz değil, bir elektrikçi ) onu 12V'a indirir ve evinize koyacağınız paralel bağlı araba / tekne aküleri veya tek bir akü ile bu elektriği sağlayabilirsiniz. Hem de çok uzun bir süre. İstediğiniz verimi düşünürsek çok düşük bir fiyata çok yüksek bir beklentiniz var, malesef bahsettiğiniz proje o kadar ucuza çıkacak bir proje değil. Kullanacağınız akü kapasitesine göre fiyatları 20 Euro'dan başlayıp 300 euro'ya kadar çıkabiliyor. Fakat bir dış filtre bir hava motorunu ne kadar süre çalıştırabilir siz düşünün... O zaman ne gaz dolumu ne de başka birşeye ihtiyacınız olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokaykarakayaliÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 77
gokaykarakayaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2009 23:55
[QUOTE=ebombar]5 Gün gibi bir süre elektriksiz kalma gibi bir durumunuz olursa, 220V ile çalışan değil 12V ile çalışabilen bir dış filtre edinmeniz gerekiyor veya motorun elektrik bağlantısıyla oynayıp ( Siz değil, bir elektrikçi ) onu 12V'a indirir ve evinize koyacağınız paralel bağlı araba / tekne aküleri veya tek bir akü ile bu elektriği sağlayabilirsiniz. Hem de çok uzun bir süre. İstediğiniz verimi düşünürsek çok düşük bir fiyata çok yüksek bir beklentiniz var, malesef bahsettiğiniz proje o kadar ucuza çıkacak bir proje değil. Kullanacağınız akü kapasitesine göre fiyatları 20 Euro'dan başlayıp 300 euro'ya kadar çıkabiliyor. Fakat bir dış filtre bir hava motorunu ne kadar süre çalıştırabilir siz düşünün... O zaman ne gaz dolumu ne de başka birşeye ihtiyacınız olmaz. [/QUOTE]
Yukarıda söylediğim gibi güç kaynağı yöntemiyle böyle bir transformatör ihtiyacımız ve elektrik kesildiğinde devreye girmeme sorunuda  kalmıyor. Tebessüm
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alperuÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 113
alperuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2009 20:47
Bu gün ilginç bir olaya tanık oldum. Servisle eve dönerken. Kamyon kasasında demir profillerden ve camdan yaptığı akvaryumda canlı alabalık satılıyordu. İki tane de mavi uzun tüp vardı. Servisi durduramadığımdan ne fotoğraf çekebildim, ne de tüplerde ne olduğunu sorabildim(Hani dursak kilosu kaça bahanesiyle yanaşıp detayları alıcam ama:)) Büyük ihtimalle oksijen veya direk hava basılmış ama hangisi bilemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

black_bladeÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
Mesaj: 138
black_bladeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2009 16:58
[QUOTE=alperim-alperim]Bu gün ilginç bir olaya tanık oldum. Servisle eve dönerken. Kamyon kasasında demir profillerden ve camdan yaptığı akvaryumda canlı alabalık satılıyordu. İki tane de mavi uzun tüp vardı. Servisi durduramadığımdan ne fotoğraf çekebildim, ne de tüplerde ne olduğunu sorabildim(Hani dursak kilosu kaça bahanesiyle yanaşıp detayları alıcam ama:)) Büyük ihtimalle oksijen veya direk hava basılmış ama hangisi bilemiyorum.[/QUOTE]
 
İşte arkadaşlar yapan adam yapıyo:) o kullandıkları tüplerde doğal gaz tüpleridir sanayilerde oksijen kaynağı için kullanılır.  Bizim mutfaklarda kullanığımız tüpün büyüğüdür ama içleri nasıl temizlenmiş nasıl o doğal gazdan artılmış öğrenmek gerekli bence ki yapılırsada bir çok akvaryumcu ve kendi çapında balık üretimi yapan kişilere çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.
 
 
arkadaşımızın birirside bitkili akvaryumlar için CO2 tüpü kullanıyor bu tüpün içine normal oksijen doldurulduğu takdirde neden oksijen sağlanılamasınki.
 
 
SAYGILAR, HÜRMETLER....
black_blade2009-05-19 16:59:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir