Dropsy Belası


zeytinkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 257
zeytinkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 11:10
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Bir anda oluverdi.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 25 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: yok

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): bilmiyorum bugün kiti bekliyorum kargoda, ısı 25 derece

Filitrasyon: elite hush 5 içinde bioball,biosünger ve tıkabasa elyaf var. Nerdeyse dalga yok, akıntı yok.

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: ana tankta catappa yaprağı var sadece

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
hftda bir 5-8 lt su değişimi.

Pazar günü yemsiz günüdür normalde ama o gün karnında hafif bi şişlik fark ettim ve ilk önce kabız sandım balığımı ve yemlemeyi ilerki günler için kestim. Gayet güzel yüzüyordu. Görünürde bir sıkıntı yoktu ama dışkılamıyordu. 2 gün sonra yavaş yavaş pulların kalktığını fark ettim. 10 ltlik karantinaya aldım ısıtıcısıyla, evde sadece geniş spektrumlu anti vardı 1 gr tableti 1 lt suda çözdüm suyuna 50 ml ekledim. Evde sadece dış parazit için ilaç var ama onları eklemek istemedim zehirlenmemesi için ve bir faydası olacağını düşünmediğimden.
Sarımsak suyu emdirilmiş yeminden verdim ama ilgilenmedi tahmin ettiğim gibi. Şu an sık nefes alıyor ve dün gece beyaz bir dışkı yaptı ama kopup düşemedi üzerinde asılı duruyor ve hala şiş. Sanırım gidici ama herşeyi yaptım diyebilmek adına başka ne tavsiye edersiniz?
İlk olduğu için kendisi biraz acemilikle oldukça yaşlı bir balık aldığımı düşünüyorum. Yaşını tahmin edebileceğim bir yöntem var mı? Evde ikinci bir betta var ve onun iki katı büyüklükte nerdeyse. Ölünce dehşet üzüleceğim zira kendisi 3 aydır benimle köpeğin su içi versiyonu gibiydi. Acı çekmesini istemiyorum ve çok ileri bir boyutta olursa karanfil yağıyla uyuşturup alkollü suyla ötenazi yapmayı düşündüm. Yabancı forumlarda böyle bir yöntem okudum. Siz ne düşünüyorsunuz? Doğal ortamında olsa büyük balık kendini yer acısına son verirdi sonuçta ama doğal ortamında değil küçük bir su kütlesinin içinde.



Fotolar pazar gününden itibaren çekilen fotolardır, son foto sabah çekilmiştir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 11:22
Her canlının yaşama hakkı vardır ötönazi yani canlıyı öldürmeye gerek yok. hiç ummadığınız anda düzelir.
Şimdi bir dropsiyi nasıl geçirdiğimi anlatayım, danio reriro balığım vardı dropsy olmuştu, sadece su değişimiyle balığı kurtarmıştım, onu ayırın ayırtığınız akvaryumdaki suyundan hergün 1/5 oranında su değişimi yapın ama yerine ekleyeceğiniz su mutlaka klorsuz ve ağır metalsiz olmalı onun için içme suyu damacana suyu kullanın. Sadece su değişimiyle dropsy li balığı iyileştirmiş bir kişi olarak önce bunu yazmış olayım size. 
Dropsy'in en büyük nedini kirli su şartları nitrata doymuş, kirli filtreler.
İkinci basit bir nedeni saldırı bu balığa başka balık ölümcül saldırıyorsa balık 1 günde dropsy olur bunu tedavisi daha kolay balık ayrılıp stres kaldırıldığında kendi kendine bile düzeldiği olabilirmiştir.Önce su değişimi dropsyde balık fazla su yutuyor dışarı atamıyor onun için su temiz olmalı su değişiminin önemi burda başlıyor. İgnesiz şırıngayla flagly ilacı sıvılaştırılıp yutturulmaya çalışmalı sabah akşam ele alıp balığı, yem yemiyorsa bunları yapıp iyileştirenler oldu forumda sırıngayla ağzına yutağına yuturularak ilaç sıvısı, tavsiyeler üzerine. Balık yeme gelmeye başlarsa sera bakto tabs iç hastalıklar tedavi yemi alıp kullanabilisiniz. Flagly 500 mg. ilacınnı başka kullanımı 50 litre akvrayum suyu için birtablet sıvılaştırılır suya katılır balık bu suda 24 saat yüzer 24 saat sonra yüzde elli su çekilir taze su eklenir, sonra yine aynı oranda 1 tablet daha uyglanır ve bu şekilde 3 gün aynı şekilde uygulanır. Balıkta yeme gelmeye başlıyorsa bu günlerin sonunda iyiye gidiyor demektir.
mesutok2014-03-21 11:25:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeytinkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 257
zeytinkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 11:37
Zerre kadar öldürmek istemiyorum ama ilerleyip gözleri pörtlerse benden önce kızıma travmatik bir durum olacak. Sabah kalkıp kontrol ediyor öldü mü diye. Okuldan gelip akvaryumun başında bekliyor yüzdü mü kımıldıyor mu diye.
Filtreyi ayda bir temizliyorum yanlış bir uygulamamı? Daha sık mı temizlemeliyim?
Balığı hiç şebeke suyunda yüzdürmedim çünkü şebeke suyu borulardan gelen pas yüzünden sarı akıyor evde şebeke suyu sadece temizlik amaçlı kullanılıyor nerdeyse.
Karantina akvaryumundaki suyu sabah %50 değiştim. İyileşene kadar da öyle yaparım zaten.
Ana akvaryumda ikinci bir balık yok kendini strese sokabilecek bir durumda yoktu. Elime alıp zorla ilaç yutturursam daha çok strese girmez mi?
İlacı dr.a yazdırmam gerekecek zira evde yok. Adam delirmişim gibi bakacak bana kesin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 11:40
İlacı doktora yazdımaya gerek yok eczaneye gidin flagly 500 mg deyin verir 4.5 TL reçetesiz veriyorlar. Şimdi gelelim tanka tank kaç litre ne tür bir filtre kullanıyorsunuz iç filtremi. Ne kaar sürede bir bu akvaryuda su degişimi yapıyorsunuz, kullandığınız yem nasıl bir yem kuru yemmi, çiğe et ve türü yemleri çokmu veriyorsunuz. Şırıngada alabilirsiniz eczaneden ignesiz sırıngayla erittiğiniz sıvılaştırdığınız ilacı balığın ağzına sokup enjekte ettem yutturmak için. Bunun haricinde bulunduğu tanka uygun eritip banyo olayınıda yaptırın üstte yazdım ya konuşuruz. 50 litreye 1 tablet uygulanıyorsa, 25 litreye yarım tablet, 12.5 litreye çeyrek tablet gibi düşünün.
Balık ölürse çocuğunuzun üzülmemesi için baban onu bir arkadaşına göstermeye götürmüş dersiniz. Sonra ona benzeyen aynı birtaneyi alır suya salarsınız. Ölürsede çocuğun gözü önünde yok o ölmedi fenalaştı ben onu hastaneye göreceğim dersiniz tanktan ayırır yerine yenisini koyarsanızı çocuk çok ufaksa bunu anlamaz.

Dropsy Hastalığı Nedeni :

1)Kötü su koşulları: Balığın başa çıkamayacağı kadar yüksek nitrat seviyeleri ile yem artıklarından ve dışkıdan kaynaklanan çözünmüş organik bileşikler. 


Sera Bakto Tabs;
Tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında bakteriyel enfeksiyon tedavisinde kullanır. Dropsy, karınların şişkin olması, pulların kabarık ve gözlerin fırlak olması, sallantılı hareketler göstermeleri, renklerin koyulaşması, iştahın azalması ve sonunda tamamen isteksiz bir durum almaları balıkların iç organlarının bakteriler nedeniyle enfekte olduğunun işaretidir. Bacto Tabs kullanarak hem hasta olanları tedavi eder, hem de henüz hasta olmamış olanları korumuş olursunuz.

Ürünün Kullanım Şekli;
Her gün, iki kez 1 tablet, 7 gün boyunca devam edilmelidir. Tedavi esnasında iyi bir havalandırma sağlayınız ve başka bir besin kullanmayınız. CO2 sistemini ve ultraviole lambayı kapatınız. 8. gün akvaryum suyunu % 50 oranında değiştiriniz, sonra Sera Agutan ve Sera Nitrivec ile yeni su hazırlayınız. Bu durum Sera Bacto Tabs kullanımı ile yok olan yararlı bakterilerin yeniden oluşumu için gereklidir. Tuzlu su akvaryumlarında omurgasızlar ile kullanmayınız.

Ürünün İçeriği;
Balık unu, bira mayası, buğday unu, midye, tubifex, kankurdu, spirulina, bitkisel içerik, morina balığı yağı.

Uyarılar;
* Çocukların ve ev hayvanlarının erişemeyeceği bir yerde muhafaza ediniz.
* Sadece süs balıklarının kullanımı içindir.
* Tedavi sırasında diğer yardımcı ürünleri kullanmayınız.
* Kuru ve serin bir ortamda muhafaza ediniz.



2)Uyum stresi: yeni gelen balığın yaşadığı uyum sorunu veya tanktaki heyrarşinin en altlarında bulunan bir balığın sürekli olarak diğer fertler tarafından yapılan saldırılara maruz kalması. 



3)Suda yaşanmış olan ani değişiklikler: pH'nın fazla düşmesi veya yükselmesi, akvaryumcudan farklı şartlarda veya pH'da beslenmiş bir balığın sizin tankınıza geldiğinde daha farklı değerlere alışmak zorunda kalması.
Dropsy Hastalığı Belirtileri :

Balık bir balon gibi şişer ve gözleri yerinden fırlayacakmış gibi olur. Bazen bu semptomlarla beraber pulları dışa dönük olur. Görünüşü aynı balon balığının şişmiş haline benzer. Tankın üstünden bakarsanız sanki hamileymiş gibi durur ve genelde yüzme hareketlerini kontrol etmekte zorluk çeker. Balık sanki çok yemiş de sindirememiş insanlar gibi sık sık nefes alır. Dışkısı şeffaf ve sümüğümsüdür.
Dropsy Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Bu tür etkenler balıkta ya suyun sindirim sisteminde birikmesine ve orada zehirli gazlar oluşmasına yol açar, ya da sindirim siteminde bakteriyel/viral enfeksiyonlara sebep olur. Balık çıkardığından daha hızlı su yuttuğu için karın bölgesi şişer. Dropsy. tıpkı bloat gibi, nadiren tankın diğer sakinlerine bulaşır. Ancak tedavi için siz etkilenmiş balığınızı gene de ayrı bir tanka alın. Erken bir tedavi ile balığınızın kurtulma şansı yüksektir. Dropsy'nin ilk safhalarında balık karnı şiş olmasına rağmen yemesini sürdürür. Balığınıza pellet türü yem veriyorsanız, pelletları bu dönemde ıslatıp beklettikten sonra yedirin, böylece sindirim sistemini zorlamamış olursunuz. Bir kapta akvaryum suyu ile beklettiğiniz pelletlara buzdolabınızda bulabileceğiniz vitamin komplekslerinden birini ekleyin, özellikle C vitamini olan bir kompleks olsun. Pelletleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra balığınıza yedirin. Aynı işlemi pul yem ile de yapın. Yemde bir değişiklik yapmayın, her zaman ne veriyorduysanız onu verin. Antibiyotik içeren yemler de kullanabilirsiniz. Tedavi için kullanacağınız ilaçlar metronidazole veya geniş spectrumlu gram negatif ve gram pozitif bir antibiyotiktir. Piyasada metronidazole içeren ilaçlardan biri Flagyl 500mg (Eczacıbaşı) adı ile satılıyor. Metronidazole'u her 50 litre için 1 hap olacak şekilde suda eritip tanka dökün. 24 saat sonra en az %50 su değiştirin ve tekrar aynı dozajı uygulayın. 3 günlük tedavi sonrası balığınızın şişliği inmemişse tekrar aynı işlemi uygulayın. flagly ilacı sıvılaştırılıp balığın yemleri bu sıvıya atılıp yemler bu ilaçlı suyu çektiğinde 5-10 dakika içinde sonra bu ilaçlı yem balıklara atılıp yedirilirse bununda büyük faydaları oluyor, yahut ignesiz şırıngayla bağılın ağzına ilaçlı suyu yutturmak.
Kullanılan diğer bir ilaç drops'de   TETRA 500 MG 16 KAPSÜL


İngiliz tuzu dorpsyde fazla suyu dışarı atma idrar söktürücü
http://www.akvaryum.com/forum/frontosa_dropsy_hastaligi_k338006.asp

NLS thera a+ balıkları iç parazitten koruyan sarmısaklı yem
Thera A+, içerdiği sarımsak özü olan Allicin (Allium sativum) sayesinde balıklarda bağışıklık sistemini güçlendirir ve iç parazit oluşumunu engeller. Balığın kondisyon kazanmasını sağlar.
Akvaryuma balık eklenmesi, hastalıktan kurtulma evresi, yavru balık için ayrılması ve balığın yer değiştirmesi gibi balığın stres altında olduğu zamanlarda kullanılması özellikle uygundur.
Thera A+ bir ilaç değildir, hastalıkla mücadelenin eş zamanlı devam ettirilmesi uygun olacaktır.
Thera A+ Formula 1 mm. ölçüsünde granür halde hazırlanmaktadır.
Su kirliliğine yol açmaz. Etçil, otçul ve her iki türde beslenen balıklar için uygundur.
mesutok2014-03-21 11:48:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeytinkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 257
zeytinkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 11:47
Reçetesiz anti veriyorlar mı hala? Eğer öyleyse süper bugün uğrayamam ama yarın alırım ilacı.
Ana tank 25 lt karantina tankı küçük 10 lt. Ana tankta elite hush 5 var şelale filtre içinde bioball, bio sünger ve elyaf var. Malum bettalar akıntı sevmediğinden strese girdiklerinden tıkabasa doldurdum elyafı gücü azalsın diye. Karantina tankında filtre yok çok küçük zaten stresli birde akıntı olmasın diye.
2.5 aydır bu akvaryumda haftada bir 5-8 lt arası dip çekimiyle su değişimi yaparım mutlaka.
Kullandığım yemde bettagran ve kurutulmuş kan kurdu canlı yem vermedim hiç. Ispanakla bezelyeyi de beğenip yemiyor kendisi. Yemi çok az veriyorum hemen tüketebileceği şekilde.  


Kızım çok küçük değil ve yeni balık olayına kanmayacaktır ne yazıkki, biraz stresini yaşayacağız ölürse.
Su değerlerini ölçebilmek için kit aldım dün kargo bugün gelir umuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 11:54
Evet veriyorlar 2 hafta önce aldım bu ilacı.
Suçlu şunlar olabilir deneyimlerim doğrultusunda aşırı dolan filtreniz ayda bir bakım az bence, dış filtre olsa neyse derim. ama ufak filtreler iç filtre gibi 1 ay bekletmemekte fayda var olumsuz yaşatığım tecrübelerden edindiğim deneyimlerime göre iç filtreler yahut küçük filtrele rdolmaya ve içindeki maddeler bozuşmaya başlayınca suyuda olumsuz etkilemeye başlıyorlar. Onu hracinde ikinci suçlunuz kurutulmuş kan kurdu olma olasılığı yüksek bununda olumsuzlukları denemişimdir. kan kurdunuz çeşitli balıklarda ve çok dikkali kulanılması gereken bir ürün, hatta fazla kullanılmaması gereken bir şey. filteriniz temizliğine bence dikat edin ben olsa küçük birşeyse bu filtreniz şelale filtreniz bunu haftada bir temizlerdim süngerini akvrauymdan aldığım suyla, kurutulmuş kan kurdunu keserdim, onun yerine daha sağlılı kurutulmuş tatlı su karidesi kurusu deneyebilirsiniz, 10 senedir kullanırım çeşitli balıklarda hiçbir yan etkisini görmedin ufalayarak verilmeli. Su değişiminiz normal bence haftada bir 8 litre. Aklıma takılan kurutulmuş kan durdu  ve filtre doluluğu suyun bozulması, saldırı yok diyorsunuz balığa. Üste eklemeler yaptım okuyup araştırıp bilginiz olsun diye şimdilik birden hepsini uygulamaz zor tabiki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeytinkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 257
zeytinkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 11:59
Çok teşekkürler Mesut Bey, filtreyi iptal edebilirim bu durumda eğer ölmez de yaşarsa filtresizde yaşayabilir bettalar. Haftada bir değişmesi gerektiğini bilmiyordum kesinlikle benim hatam bu durum. Kan kurdunu haftada 2-3 kere veriyordum düzenli olarak, tatlı su karidesi kurusunu hiç duymadım, araştırayım onu da.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 13:40
Filtreyi neden iptal ediyorsunuz onu anlamadım kullanında 1 ay bekletmeyin süngerini sökün temizleyin haftada bir, filtreyi her hafta değiştirmek derken filtreyi atıp yeni filtre almayacaksınız, filtrenin içinde pislikleri tutan süngerler var onları temizleyeceksiniz kutusunu açıp. Yani kan kurdu kurusu özellikle iyi muhafaza edilmezse suyla ıslak elle temas edirse ve ıslak kutusunda saklanırsa üzerinde olumsuz balığa zarar vecek olumsuzluklar bayatlamalar oluşabilir. Bunu yiyen balıkta kötü etkilenebilir yemleri iyi muhafaza etmekte önemli. Ben bu tür yemleri kullandığım dönemlerde izlemişdir balıkların dışkılarını kimi zaman denemek amaçlı arttırmışımdırda miktarı dışkılarda hafif beyazlamalar olmaya başlamıştır pek içime sinmez onun için bu tubifex kurusu, kan kurdu kurusu. Karides kurusunu uzun yalardır kullanırım hiçbir zararını görmedim. Karides kurusu gibi kankurdu, tubifex gibi yumuşadığında direk güneşin altına koyunca ilk günkü gibi çıtır çıtır olur güneşli havalarda yazın direk güneşi naltına koyarım 2-3 saat karides kurularını bütün nemini rutubetini atar varsada.mesutok2014-03-21 13:40:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeytinkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 257
zeytinkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 15:42
Filtreyi iptal etmemin sebebi ilk aldığımda 2 ltlik bir fanustaydı kıyamadım 10 ltlik bir akvaryum aldım. O dönem filtresi yoktu gayet mutluydu. 1.5 ay kadar öyle yaşadı. Ne zaman ki 25 ltlik büyük akvaryuma filtreyle birlikte koydum kendini ondan beri hasta oluyor gibi. Önce beyaz benek oldu akabinde kuyruk erimesi yaşadı şimdi de dropsy ne kadar akıntı az olsun diye çabalasamda belli ki kendini strese sokuyor bu durum.
Karides kurusunun bir markası var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 16:16
Bence filtreyi kullanın ama filtresini 1.5 ay bekletmeden temizleyin, Çünkü filterlerdeki aşırı doluluk suyu olumsuz etkileyebiliyor, bu dışkının beyazlamasıyla başlar, yüzgeç erimesine kadar, sudaki mantarlaşmaya asitleşmeye kadar suyun değerlerini değiştirir. Balıkta bundan erimeler ve iç hastalıklar olarak belirtiler verir. Karides kurusu akvaryumcularda elin yarısı kadar şeffaf naylon poşette satılır. 3 Tl kuru olanlar marka almayın onları sevmiyor balıklar kapalı kutu kaplumbağa kadesleri var, onu benim beslediğim balıklar yemezdi. kuru olanı alıp ufaladığımda tüm balıklar yiyor.



mesutok2014-03-21 16:17:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeytinkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 257
zeytinkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 16:48
Az önce kargoyla test kiti geldi herşey normal değer aralığında görünüyordu suyunda. Hiç kıpırdamadan duruyor suda, geceyi çıkaramayacak sanırım.
Karides kurusuna da bakayım mutlaka teşekkürler. 


Bu arada sabah ağzının içine şırıngayla 1 lt suda erittiğim bir tablet antinin suyundan sıktım. Sabahki kadar şiş değil ama kıpırdamıyor işte.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 17:32
Su değereri nitrit nitrat, amonyak oranı asitliği Ph normalse, ozaman kurt kurusu, sebep olmuş olabilir. mesutok2014-03-21 17:32:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeytinkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 257
zeytinkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 18:20
Evet öyle görünüyor ne yazıkki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 18:47
Betta bölümü var labirentliler bölümüne bakın orada Bettanın besleme püfleri var. Betta labirentli balıklar kategorisine giriyor. Aşağıdaki link.

mesutok2014-03-21 18:50:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir