Discusa geçiyorum...


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 02:00
   Arkadaşlar 1-1,5 ay içerisinde akvaryumumda yeni bir düzenlemeye gidiyorum. Laterit-toprak-kum olarak 3 katmanlı, 4-5 cm derinliğinde bir taban malzemesi olacak.

   Sistemin oturması için discuslardan önce başka balıklar ile sistem dinlendirilecek. 2 ay içerisinde balıkları alacağım.

   Akvaryum bol bitkili olacak. (Beni az buçuk tanıyanlar bol bitkili derken ne demek istediğimi anlayacaklardır. Gerçekten de bol bol bitki olacak.)

   Akvaryumumda 1 melek(Şu anda 4cm gövde boyunda.), 1 vatoz(5cm) ve 2 çöpçü bulunacak.

   Alacağım discuslar 4-5 cm boyunda olacak. Sayı olarak 2-3 adet gibi düşünüyorum. Bitkilerden dolayı yüzme alanı azalacağından sayıyı yükseltmeyeceğim.

   Akvaryum boyutları 75x45x40(y) ve suyu yumuşatmak için lav kırığı ve mango kökü kullanacağım. Suyu yumuşatmak gibi bir sorunum olmayacağını düşünüyorum. Şu anda mango köklerim pH'ı yükselten kum ile bile pH'ı 6-6,5 değerlerine düşürmeye yetiyor.

   Filtrasyon için herhangi bir filtre kullanmayı düşünmüyorum. Sadece sirkülasyon için 2 tane iç filtre kafası kullanacağım.(200l/sa) Zaten toprak taban, CO2 ve bol ışık ile bitkilerin balıklardan kaynaklı  bütün azot kaynaklarını kullanacağını düşünüyorum.

    Buraya kadar okuyan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu konuyu açmamın sebebi tavsiyelerinizi almaktır. Lütfen yukarıda anlattıklarım veya değinmeyi unuttuğum herhangi bir konu ile ilgili düşüncelerinizi benimle paylaşınız. Çünkü hayatımda ilk defa discus besleyeceğim.
  

  
  
encort2007-1-6 2:0:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 04:28
4-5 cm discusların bitkili akvaryumda bakılması gelişimleri için pek uygun değildir.Bu boylardaki discuslar günde 7-8 öğün beslenmelidir.Besinler ise yürek karışımı yem, dondurulmuş yemler ya da canlı yem ağırlıklı olacağı için su kalitesini tehtid edecektir.Bu da ancak sık su değişimleri ile hallolur.Kumlu ve bitkili bir akvaryumda sık su değişimi ise hem meşakatli, hemde bitkiler için hoş olmayacaktır.İllaki discus olacaksa 2 seçenek var.Ya yetişkin discuslarla başlaman gerekecek, ya da cama camda discus büyüteceksin .Bu benim kişisel tercihimdir.3-4 adet 10 cm discus ile başlamak daha yerinde bir karar olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 04:51
   Biliyorum. ben de zaten bitkilere şu anda az mineral ve az ışıkta bile amonyak takviyesi yapıyorum. Akvaryum kurulduğunda amonyak takviyesi ile uğraşmamak için protein tabanlı beslenen canlılar beslemeyi düşündüm. Sonra aklıma çocukluğumdan beri akvaryumcularda imrenerek baktığım discuslar geldi. Yem olarak dana yüreği gibi sıcak kanlı bir hayvanın eti yerine çipura vb bir balığın etini düşünüyordum. Belki de başka bir balık... Sonuçta sindirim problemleri yaşamalarını istemiyorum. (Su piresi ile de diyeti tamamlayacağım.)

Azot bileşenlerinin sorun olacağını zannetmiyorum. Akvaryumda crypto balansae, bolca cabomba, umbrossum, cardemine lyrata gibi bitkilerden bolca olacak. Sazları ve elodeaları da eklemek lazım tabii. Ben 2-3 tane discusun ciddi sorun yaratacağını zannetmiyorum. Sonuçta 1 mavi, 1 pembe ve 2 beyaz renkte bitkiler için yapılmış florosan koyacağım.(4x18=72W) Mineral takviyesine ise laterit ve normal topraktan dolayı gerek kalmayacak.

Sence bu durumda halen azot sorunu yaşar mıyım?

Su değişimleri bitkileri pek etkilemeyecektir. Malum azot bileşenleri çok olursa su değişiminde gider. (Her gün su değiştirebilirim.) Az olursa su değişimine pek gerek kalmaz.
Ayrıca mineral oranlarını da pek etkilemeyecektir. Malum, toprak mevcut. Bu sebepler ile bitki konusunda herhangi bir endişem yok. Benim asıl endişem balıklar.


not:
Ayrıca toprağın suyu nasıl etkileyeceği ile ilgili olarak:
2 farklı kapta deney yapılacak. Aynı kaptan alınan bir litre dinlenmiş su kapalı bir kapta tutulacak. Diğer bir örnek ise içinde toprak olan bir kapa konulacak. 1 hafta beklendikten sonra iki sudan da ayrı örnekler alınıp kimyasal analizleri yapılacak. (Tanıdık bol olunca imkanlar da bol oluyor.)





encort2007-1-6 10:54:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan YükselÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 693
Hakan YükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 18:51

Akuarist2012-02-04 17:35:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 19:38

Onur bey,

Bitkili alvaryumda discus beslemenin en büyük zorluğu balık atıkları değil, yenmemiş yem artıkları.

Bende akvaryumumda filtre kullanmamayı düşünüyordum fakat akvaryuma discus ekledikten sonra riske giremeyip dış filtre eklemiştim. (yinede tıkanınca hanyayı konyayı görmüş oldum, en azından sistemde bitki bile olsa filtreninde olması gerektiği kesin, yoksa filtre tıkandığında ölümler yaşanmazdı)

Bence riske girmeyin ve düşük debide çalıştırsanız bile bir filtrasyon uygulayın. Sonuçta bu balıkların ihtiyaçları ve atıkları normalin üzerinde ve toprakta tutunan nitrifikasyon bakterileri ortaya çıkan amonyağın tamamını nitrit-nitrat'a çeviremeyebilirler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babatorikÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 675
babatorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 20:51
Önümüzdeki sene ben de böyle bir tank kurmayı planlıyorum , bu yüzden epey zamandır araştırmalarım sürüyor.Kısmet olursa konuyla ilgili uzunca bir makaleyi finallerim bittikten sonra çevirip forumda yayınlıyacam.

Fakat bitkili discus akvaryumlarıyla ilgili edindiğim bazı bilgileri yazayım belki faydası dokunur ;

1-Bitkili bir tankta discus besliycekseniz işe 8 cm ve üstü discuslarla başlayın.Daha ufak discuslarla başlamanız durumunda balıklarınız yeterli gelişimi sağlayamayacaktır.(aşağı yukarı okuduğum her makalede yer alıyor)
2-Dip çekiminin rahat yapılamaması, bitki çürümeleri gibi sebeplerle oluşabilecek kirlilikten daha az etkilenmek için tank hacminin yüksek tutulması öneriliyor.
3-Discuslar ışıktan pek haz etmeyen balıklar olduklarında ışıklandırma mümkün olduğunca düşük tutulmalı.Galon başına (3,8 lt) 1,5 -2 watt ışık gücüyle
bitkiler büyütülmeli.
4-Akvaryum tabanının riccia , moss vs taban bitkileriyle kaplanması önerilmiyor.Bilindiği gibi discuslar tabandan beslenmeyi seviyorlar yemleme yaparken bazen yemin tabana düşmesini bekliyorlar bitkilendirilmiş bir akvaryum tabanında balık yeme ulaşamıyacak bu da kirlenmeye neden olacak.
5-Akvaryumda CO2 kullanılması kesinlikl tavsiye edilmiyor.Bildiğiniz üzre discusların en hoşlanmadıkları şey yüksek nitrat ve stabil olmayan ph.
6-Tank kurulumundan sonra önce alg yiyicileri eklemeniz daha sonrada (6-8 hafta) discusları bir kerede eklemeniz öneriliyor.

kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 22:38

Yavru diskus beslemeyi düşündüğünüz için belirtildiği gibi öğünleri sık ve içerik olarak akvaryumu kirletici besinlerle yapacaksınız dolayısıyla yem artıklarının temizlenmesi için dış filtreye ihtiyaç duyulacaktır ayrıca sirkülasyon için diyecektim ama sirkülasyon sağlamanın uygun bir yolunu bulmuşunuz.

Akvaryumda yararlı bakteri sorunu sizce yaşanmaz mı?Bildiğiniz gibi dış filtreler en çok bakteri barındıran yerlerdir.Kısacası ben dış filtre koymanızı tavsiye edeceğim.

Akvaryumun bol bitkili olması nitrat yönünden oldukça avantajlı olacaktır uygun su değişimleriylede böyle bir sorununuz kalmaz.Ancak akvaryum bol bitkili dolayısıyla kumlu olduğu için dip çekimi bence sizi zorlayacaktır bitkili olduğu için sıkda yapamazsınız bu seferde akvaryumda zararlı maddeler birikir filtrede olmayınca bitkilerin kullanamadığı kimyasallar akvaryumdaki su dengesini bozacaktır.(Baya karışık oldu düşündüklerimi umarım iyi açıklayabilmişimdir.)

Sadece 2 ay diskus besleyip sıkılan biri olarak size tavsiyem bol bitkili "filtreli" bir akvaryumda büyük boy diskus beslemeniz,yavrular için bitkili akvaryum yeterli gelmediğine göre ve dekorsuz bir diskus akvaryumunun zevksiz olduğunu düşünen biri olarak en mantıklısının bu olduğunu düşünüyorum tabiki benim bilgi ve tecrübem sitedeki çoğu uzman abileriminkinin altında onlarında görüşünü almak gerekir.

Bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalıştım umarım en doğrusunu yapar, diskuslarınızla mutlu bir hayat sürersiniz...

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2007 21:08
   Arkadaşlar hepinize çok teşekkürler. Sanırım sayenizde büyük bir hatadan dönmüş oldum. Kararımı verdim, yetişkin balık alacağım.

   Zaten diskusları almadan önce sistemin başka balıklar besleyerek oturmasını bekleyecektim. Yalnız burada aklıma bir şey daha geldi. Ben bitki artıklarını unutmuştum. Elimde 6-7 tane elma salyangozu var. Bitki artıklarını bırakın, bitkileri bile yer hale geldiler. Hepsini yeni akvaryuma alacağım.

   Kesinlikle dış filtre edineceğim. (Yiğit Bey; balıklarınızın başına geleni biliyorum. Büyük geçmiş olsun.)

   Taban bitkisi zaten düşünmüyordum. Fakat mango köklerini riccia ile sarmak aklımdaydı. Bundan da vazgeçtim. Bir dünya pislik tutup suyu iyice bozmasınlar.

   Taban malzemesinde değişikliğe gideceğim. Tabana dikey koyacağım camlar ile bölümler oluşturup sadece arka ve yan kısımlara toprak taban kullanacağım ve sadece buraları yoğun bitki ile döşeyeceğim. 75x45 tabanda arka ve yanlardan 10'ar cm bitkilere yer ayırınca hem temizlik kolaylaşacak hem dekorasyon çok iyi olacak hem de epey bir yüzme alanı olacak. Ortadaki bitkisiz kısma ise çok az kum koyarak artık birikimini en aza indireceğim.

   CO2'yi vermek bir nevi zorunlu olacak. Ne de olsa sadece 2 balık ile bir dünya bitkiye CO2 yetiştirmek mümkün değil. Fakat ben yine de tavsiyelerinize uyarak mümkün olduğunca az CO2 vereceğim.

   Mustafa Bey bence de diskus gibi şahane bir balık söz konusu olsa da dekorasyonu olmayan bir akvaryumun bence hiçbir seyir zevki yok.

  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir