Discus Vs Isı


kemalekdalÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 23
kemalekdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 16:53
Merhaba arkadaşlar. Okuduğum makalelerde discus için ısılar belirtiliyor ancak ben biraz da sizlerin tecrübelerini merak ediyorum. Aranızda 25 derecede discus besleyen varmı? Bitkili tanklarda discusları kaç derecede besliyorsunuz? Yeni alınan bir discus 31 derecede beslemeye başlanıp 1 yıl içerisinde kademeli olarak 26 dereceye düşürülse ne olur? Kusura bakmayın 20den fazla balık ile başlayacağım için öncelikle iyi seviyede bilgi toplamam lazım. Minimum kaç derecede SAĞLILI ve MUTLU olarak balıkları yaşatabilirim? Bunun için bilgilerinize sığınıyorum. Şimdiden çok teşekkürler.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ercan BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2008
İl: Isparta
Mesaj: 116
Ercan BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 17:39
Birçok discus sever bu düşüncenize karşı çıkacaklar.Tebessüm

ilk önce herkesin kullandığı ama bilmediği bir şeyi açıklığa kavuşturalım
F0 ve F1 Fsıfır nedir?
F nedir?
F = FAMILY yani aile anlamına gelir.
F0 ise o türün orjinal halidir doğadaki halidir. Discusda bu Wild discus olarak geçer.
F1 anaçlara bağlı olmakla birlikte saf tür yada hybrid yani genetik olarak açılmış olan türlerdir.

Akvaryumda beslenen güzel renkli gördüğünüz tüm güzel discuslar F1 lerin çaprazlanması ile oluşmuştur.

F0 ve F0 ile alakası pek kalmamış hala dengesi düzeni bozulmuş kendi habitatlarındaki ısı farkları değişmiş discuslar sene boyunca 25-32 derece arasında ısıyı görüyorlar.
Akvaryumda besleyenler ise discusa sürekli yaz aylarının sıcağını gösteriyorlar. Hatta yavru alım zamanı ısıyı arttırıyorlar. Doğal habitatlarında f0 lar en düşük 25-26 derecede ürüyorlar. Bunu da sağlayan yağmur mevsimleridir. Yağmur yağmasıyla suyun pH ı düşer, sertliği azalır, seviyesi artmış diğer zararlı bileşenlerin oranı azalır. Özellikle yağmur mevsimi ile beraber gelen bolluk sayesinde yetişkin discuslar yavrularını daha sağlıklı besleyecek ortamı bulabilirler.

Doğal ortamında bu sıcaklık seviyesinde üreyebilen ve gelişebilen discus akvaryum ortamında neden 26 -28 derece aralığında yetişemesin?
Yazın zaten sıcaklık otomatik olarak üst seviyelere yaklaşacaktır.Kışın ise 26 derece olmasının tek zararı balıkların biraz uyuşuk ve biraz daha hareketsiz olmasıdır.Bunun da sebebi sıcaklıktan dolayı düşen metabolizma hızıdır.Ancak şu durum da var. Balıklar bizim gibi sıcakkanlı olmadıkları için soğukta daha az enerji harcar ve aldığı besinden daha fazla yararlanırlar.Tabi bunlar türe özgü belirli sınırlar dahilinde değişim gösterir.

Adaptasyon sürecinde 25-26 derece sıcaklığına bir sene içerisinde çok yavaş olarak düşürülerek ayarlanmalıdır.

Doğal ortamındaki discusla akvaryum ortamındaki discus arasında fark var deniyor ama bu fark dış deri pigmentlerindeki farklılıklardır ya da genetik olarak sadece belirli bir düzeyde farklılık olabilir.Asla gen havuzunun dışına çıkılmaz ve bu nedenle temel özellikler korunur.Bu da demektir ki vahşi (F0)discus için ne geçerliyse aynı şey akvaryum ortamındaki discus için de geçerlidir.Bu uyumu sağlayabilmek çok uzun süre alabilir.Ancak şu da unutulmamalıdır ki amazonda gün içi sıcaklık farklılıkları bile oluşur.Düşen sıcaklık uyku düzenini sağlayan ve balığın dinlenmesi sürecinde vücudunda miktarı değişen hormonları etkiler ve seviyelerini artırır.Bu da aslında balığa faydalı bir durumdur.Doğayı taklit edebilmek için tek ısıtıcı yeterli değildir.Gece gündüz sıcaklık farklarını taklit edebilmek için aralarında 1-1.5 C fark olan iki ısıtıcı zaman sayaçlarıyla ayarlanarak çalıştırılmalıdır.Mesela, gündüz sıcaklığı 27 olan akvaryumun ısıtıcısı akşam ışıklar kapandığında gündüz ısısına bağlı olan ısıtıcı da ışıkla beraber kapanmalı ve devreye gece ısıtıcısı girmelidir.Gece ısıtıcısı ise 25.5-26 derece ayarlarında olmalıdır.

Biraz ayrıntı oldu fakat hobiyi daha ileri götürmek için bazı şeylerin de tek tek incelenmesi ve bulunmuş verilerle ortaya yeni fikirlerin de atılması gerekiyor.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu.Tebessüm





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemalekdalÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 23
kemalekdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 22:06
Ercan bey Çok ama çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz bilgiler benim için çok açıklayıcı oldu.
 
Balık alırken kesinlikle F0 alma şansım yok. Malesef uzak doğudan gelen balıklardan almak zorundayım.
 
Bir noktayı daha açıklığa kavuşturmak isterim. Kuracağım akvaryum 5 tondan daha fazla olacağı için ısı en büyük problemim olacak. İlk yazımda da yazdığım gibi balıkları SAĞLIKLI ve MUTLU yaşatmak için bu başlığı açtım. Projeye 1 yıl sonra başlayacam ancak bu günden gerekli bilgilere sahip olmam gerek ki hatalı bir başlangıç yapmıyayım.
 
Uzakdoğudan gelen balıklar tümümüzün de bildiği gibi problemli oluyor. 30-32 derece gibi ısılar ile ancak yaşatabiliyorsunuz.  Yapacağım akvaryumda ısı ile oynama şansım pek yok. zaten direk balıkları da onun içerisine salamam ve salmam da zaten. Bağışıklık sistemleri oturana kadar 300- 500 ltlik bir tankta cama cam şeklinde sürekli su değişimleri ile bakılacaklar. Akabinde ana akvaryuma salınacaklar.
 
Neyse herkese teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ercan BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2008
İl: Isparta
Mesaj: 116
Ercan BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2009 17:55
Kemal abi mi diyim bey mi diyim siz nasıl uygun görürseniz:
Bende singapurdan gelme 3 tane portakal rengi pigeon besledim forumda birçok yerde de bahsettim bir arkadaşıma hediye ettim 3ünü de.
Herneyse evimiz kaloriferli ve ısı çok fazla düşmüyor
gece 26 gündüz 27-28 civarında baktım uzunca süre ve herhangi bir sorun olmadı.
Ve hatta şunu da söyleyeyim cama tıklayınca hepsinin canlı doğuranlar gibi ön tarafta elimin olduğu yere toparlanmasını da sağladım ki bu büyük başarıdır(2ayda).
Yemleri de yere düşmeden bitiren gördüğüm tek discuslar benimkilerdi Tebessüm

Şunu söylemek istiyorum çok fazla üstüne düşmeyin. sürekli takip ederek acaba birşey mi oldu? diye kendinizi panik atak hale sokmayın.

Bizim yavru bakma besleme konusunda herzaman bir hatamız var.
Bu çocuk büyütürken uygulananla aynıdır Tebessüm. Ye oğlum, ye kızım, aman dur düşersin, aman dur birşey olur, dokunma, elleme vs vs. Tebessüm

Discus besleyenler de aynen bu şekildeler acaba hasta mı oldu, neden rengi böyle, neden yem yemedi, gibi düşünüp duruyorlarTebessüm

Çok üstüne düşmeyin bakın neler olacak.
Ben 90lt de 3tane besledim. Biliyorum 12-14cm için çok küçük bir hacim ama "ben sürekli nitrat ölçümlerini takip ederek su değişimi yaptım!!!"

Isı konusunda da güneş enerjisi kullanılabilir!
İster evlerde kullanılan güneş enerjisi ile su ısıtma isterseniz güneş pili ile elektrik üretimi.
Bunlar ilk kurulum maliyetinde sizi epey sarsacak hele ki o kapasitede bir akvaryum için. 5 tondan fazlası düşünülüyorsa bence en güzeli doğal bir habitat oluşturmak olur.
Benim de çok güzel fikirlerim var bu konuda  epeyce büyük bir tank düşüncem var ama ne zaman olur Allah bilir.
Tabi düşündüğüm sistemi isterseniz buradan isterseniz özel mesajla paylaşabilirim.

İnşallah istediğiniz güzel bi an evvel tanka kavuşursunuz.
Ercan Bayram2009-02-22 17:58:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 00:10
Merhaba

Diskuslari saglikli beslemek icin suyun sicakligini 27°C - 31°C arasi ayarlamak gerekiyor.
Su sicakligi düsük secilirse baligin bagisiklik sistemi sayifliyor ve hastaliklara yol aciliyor.

Saygilar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemalekdalÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 23
kemalekdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 11:01
Abiyi beyi boşver. En güzeli Kemal. Aşırı ilgi konusunda kesinlikle haklısın. Ne kadar az üzerlerne düşersen balıklar ve akvaryumun durumu o kadar daha iyi oluyor. En basidi geçtiğimiz yıl bitkili lepistes akvaryumu kurmuştum. Sabah akşam durumlarını inceliyordum. Sürekli metilen mavisi, malaşit yeşili, praziquantel derken balıklar bir türlü kendilerine gelemediler. Onun dışında sürekli ısı artışları yüzünden bitkiler de gitmişti. Bu yıl akvaryumu kurdum 26 dereceye hazırladım ve 2 hafta çalıştırdım. Ayrı bir akvaryumda da pipo filtre ile 1 ay bergama lepisteslerini çeşme suyuna alıştırdım. İlk zamanlar beyaz benek oldu hallettim kendilerine geldiler. Akabinde büyük akvaryuma saldım. Bu gün yüzlerce lepistes var ancak yok bu hasta oldu yok bu bilmem noldu demiyorum. Hasta olma riski olan varsa hemen ayrı bir tanka koyup izliyorum duruma göre hareket ediyorum. Çok müdahale balıkları strese sokuyor. Dediğiniz gibi nitrat düzgün olsun su seviyeleri yeterli olsun balıklar mutlu mesut yaşarlar.
 
Isı benim için biraz daha farklı. Akvaryum Kıbrıs'da kurulacak. Biliyorsunuz yılın 10 ayı Kıbrıs'da sıcaktır. O nedenle bizler evlere kalorifer kurmayız. Isı tamamen o 2 aylık dönemde düşündürüyor açıkcası beni. Diğer aylarda soğutma ile uğraşacam yüksek ihtimalle ki o da günde 100 ltnin üzerinde su değişimi olacağından çok problem olmayacak. Şelale şeklinde fanlı bir sistem işimi görür. Oda sıcaklıkları genelde 28 derece civarında seyredeceğinden yılın çoğu zamanı 26-28 derece arasında su ısısı gidip gelecek. Düşündükce aklıma daha çok şey geliyor ve içim daha rahatlıyor:)
 
Gelelim sizin proje işine. Bunu duymam çok iyi oldu. Ben mümkünse ÖM. den mesajınızı  bekliyorum:)
 
Yardımlarınız için çok ama çok teşekkürler. Sizle bunları paylaşmak çok iyi oldu
kemalekdal2009-02-23 11:10:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir