Discus çaprazlama


milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 13:47
Merhaba arkadaşlar,forumda son dönemlerde hep yavru büyütülmesi ve sağlıklı bir şekilde bakılması konusunda konular açılıyor.Bende farklı bir yerden üretim çalışmaları ve en önemlisi sağlıklı türler elde edebilmek için hangi türlerin çaprazlanması gerektiği konusunda bilgi alabileceğimiz ve fikir belirtebileceğimiz bir konu açmak istedim.
Bu konuda tecrübesi yüksek olan arkadaşlarımızın konuya katılımı ile ben ve forum arkadaşlarımızın bu başlık altından bilgilenmeleri adına katkılarınızı bekliyorum.

Benim ilk etapta sormak istediğim snowwhite&penang eruption eşleşmesi sonucu ne tür yavrular beklemeliyiz, sağlıklı bir çaprazlamamıdır?

Daha önceden çaprazlama konusunda tecrübe etmiş arkadaşlar çaprazladıkları türleri ve aldıkları sonuçları olumlu yada olumsuz paylaşırlarsa çok sevinirim şimdiden konuya katılım gösteren arkadaşlara teşekkürler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 16:13
İbrahim bey güzel bir konuya değinmişsiniz. BU eşleşmeden genelde ortak yavrular çıkacaktır. % 30-40 gibi snowwhite % 30-40 eruption geri kalandaparçalı renk çıkacaktır. Alttan snowwhite tabanlı eruption yavru gelmesi % 10 ihtimaldir diye düşünüyorum.  Çünkü aynı tür eşlemesinden bile anne babaya benzeyen % 30 civarı yavru çıktığını düşündüğümüzde bu sonuçlar ortaya çıkacaktır. Tabi bu tahmin oranları batından batına farklılık gösterebilir. Ayrıca snow türünün desen kabul etmesinin zor olduğunuda hesaba katmak lazım.  Ama yinede o çıkacak % 5-10 luk eruption-snow yavruları çok kıymetli olucaktır.  ervinpasa2013-07-20 16:19:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist24Çevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 386
akvarist24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 16:28
     Burada tahmin yapmak oldukça zor, kanında snow olan anaçlardan dahi snow çıkabiliyor. Snow genelde baskın çıkar, çok az desen kabul etsede (kırmızı eşlerden nokta püskürtme şeklinde renklenebilir) bar kabul etmeyecektir. 

    Siz Butterfly üretmeye çalışıyorsunuz, olursa önceki yorumda parçalı diye geçen balıklar bunlar olacak.
Klasik red turkuaz da ihtimaller arasında, Penang / Lss / Leopard red turkuaz veya aynen snow white da olacak tabiki.

   Ayrıca anaçların maksimum boyu yakın birbirine yakınsa , baba Penang / LSS olduğunda high body yavrularla karşılaşabilirsiniz. Farklı boydalarsa umarım pigment sorunu ile karşılaşmazsınız. Çoğu snowwhite a benzeyeceğinden pigmentli snow hoş durmayacak.

  Söylecek çok şey var ama konu iyice dağılacak. Sağlıklı balıklar. CoşkunKAYA2013-07-20 16:32:27

Teşekkür Edenler: [T]26957,yilmazportakal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Savas AYDINÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 59
Savas AYDINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 16:28

Merhabalar,

1.Bir discus sever  için discus sevdasında gelinebilecek en son nokta çaprazlamalar ve tür çalışmasıdır. Bu tarz çalışmalar için aslında 1.genetik bilimini iyi bilmek gerekir. 2. Çalışılacak balık türü (solid yani düz renk,patern yani desenli tür)seçmek. 3.Çalışma yapılacak balıkları iyi seçmek(Balık kalitesi) gerekir . ( Örnek: uzakdoğu balıklarında genellikle yavrularda çok farklı tür yavrular çıkmaktadır. Alman menşeli balıklar ise kanı en iyi oturmuş ve üretimde % 100 e yakın saf balık çıkarır).  Bu kıstasları yerine getirdikten sonra düzenli ve yapılacak üretimleri kayıt altına alarak hangi balık neyin yavrusu geçmişi nedir kısaca soyagaçları çıkararak çaprazlamalar yapılmalıdır. Bu işlemler 5-10 senede yapılacak çalışmalar sonunda istenilen neticeleri verecektir. Uzak doğuluların 30 seneyi aşkın çok iyi tecrübeleri mevcuttur. Ülkemizde kendi türü üstünde çalışma yapan bildiğim 3 discus sever vardır. 2 discus sever türünü üretmiş  diğer discus severde çalışmalarına devam etmektedir.

2. Yukarıda yazdıklarımdan yola çıkarak Sizin söylediğiniz çaprazlama ile ilgili söyleyebileceğim tahminden öteye geçmez ancak snow white oturmuş bir ırk olarak ve penang euroption da daha yeni 2-3 senelik bir geçmişi olan bir balık olduğundan %50 üstü snow white ve diğerleri sürpriz penang ın atalarından 1-2 tür çıkar diye tahmin ediyorum.  Yanlış anlaşılmasın sadece ve sadece tahmin ediyorum.   


3. Benim yaptığım bir kaç üretimde snaekskin x solid snaekskin çaprazlamasından hepsi solid snaeksin çıktı. Süper red melon x brown çaprazlamamdan süper red melon çıktı %95 pigmentli.

alenquer x alenquer çaprazlamasından % 50 turkuaz ve %50 alenquer 

En son euroption x euroption çaprazlamasından % 80 snaekskin ve turkuaz çıktı.

Savas AYDIN2013-07-20 16:34:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 17:23
Evrin bey,Coşkun bey ve Savaş bey konuya gösterdiğiniz katılılım için çok teşekkür ederim.

Çiftten sayı az olsa da ilk yavruları aldım ve anaçlardan ayrılacak boya geldiler gibi,bugün başka bir tankta su hazırlayıp çifti yeniden üretime ayıracağım.Şuan itibari ile gördüğüm kadarı ile snow yavru hiç yok aralarında.Ancak stres bantı olmayan fakat tatlı bir kırmızımsılığı bulunan yavrular var,onlardan hariç penang dişide ki gibi ince bantlara sahip olan yavrularda mevcut tabi desen olarak anne gibimi olacaklar onu kestirmek çok zor.Sayının az olması elbette bir sonuca varmak için alanı kısıtlıyor yavrular biraz daha büyüdüklerinde daha net anlaşılır olacaklar sanıyorum.

Bu çalışmada benim asıl amacım anneye yakın çıkan yavruları annenin başka bir leopar erkekle verdiği yavrularla ilerde çaprazlayabilmek ve bir kan üzerine yürümekti.Birde beyaz üzerine kırmızı benekli balık çıkartma niyetim var ama çok zor bir olasılık ama bir kaç nesilde oturtula bileceğine inanıyorum tabi ki bu ilk yavrulardan çıkacak olan çeşitliliğin bu sürece ışık tutup tutmayacağı önemli.

Savaş bey verdiğiniz çaprazlama örnekleri çok güzel olmuş bu şekilde denenmiş örnekleri vermekte konuyu takip eden arkadaşlara fikir verecektir.Tabiki kullanılan anaçların geldisi yani daha önceki nesilleri çok önem arz ediyor burada.

Benim gördüğüm kötü sonuç veren bir çaprazlamada trukuaz x pigeon çaprazlamaları çıkan yavrular genelde renk ve desen olarak hep sıkıntılı çıkıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist24Çevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 386
akvarist24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 20:35
  Snowwhite dişinizde Red valentin -Red virgin kanın var, yavruların kırmızı toz serpilmiş şekilde renklenmesi o yüzden.

 Aynı dişinin farklı yavrularını çaprazlayarak anne - anneye tekrar ulaşırsınız.
Bahsettiğiniz türde, Türk ırkı discus üretmeniz için  Red White - Red valentine vs. türünden birşeylerle kırmaya/çaprazlamaya devam etmeniz daha doğru olur diye düşünüyorum. 
İlerleyen yıllarda bu çaprazlama işine tam destek verebilirim, Şimdilik vahşi discuslarla uğraşıyorum... CoşkunKAYA2013-07-20 21:08:16

Beğenenler: [T]93256,Zuckar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2013 23:22
Coşkun bey çiftte dişi olan penang erkek snow 2 nesil önceye kadar bildiğim balık hep snow & snow çiftlerden gelen bir kan ve hiç bir kardeşi farklı çıkmadı kendisinden aldığım 3 batın yavruda da farklı bir varyete atmadı.Ancak penang kanında illa kırmızı varyete olduğunu düşünüyorum.Bu arada vahşi kandan gelen f1 yavruların hibritlerle çaprazlanması sonucu çok güzel varyeteler elde edile biliyor bu konuda ileriki süreçte elinizde vahşilerin bulunması büyük avantaj olacaktır size.

Sizinde ön gördüğünüz gibi snow ları eğer düzgün bir kan bulabilirsem kırmızı bir türle çaprazlamak da hedeflerim arasında.
milamber2013-07-20 23:23:35

Teşekkür Edenler: [T]20981,safak55[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist24Çevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 386
akvarist24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 01:50
   Dişi snow değilse, baskın gen tek olmadığından,  işiniz daha kolay gibi görünüyor. 

   Elimde F1 ve F0  red rose lar var, Alenguer / Red vigin arası farklı desenlere sahip olabilyorlar fakat farkettiğim kadarıyla oldukça düzgün barları / stres çizgileri var. 

   Oldukça iri bir tür olan high body leopard red turkuazla (anaçlardan dişi 20 erkek 22 cm di), elimdeki vahşi red roseları eşleştirmeyi deneyeceğim. Olası yavrulardan bozuk çıkma olasılığı fazla fakat oldukça ilginç yavrularda olabiliyor. Asıl gen bozulmamış olan kahverengi-portakal renkteki red rose discuslardan geleceğini tahmin ediyorum, muhtemelen elimdeki red turkuaz lar çok eski oturmuş bir tür değil, öyleki aralarında %12,5  high body - high fin yavru da oluyor. Bu formda desenli Red Rose elde etmek çok iyi olurdu. ama bunda da şansımın %6 dan fazla olmadığını düşünüyorum. Hatta hiç olmayabilirde. Çok fazla bozuk yavru çıkarsa çiftleri tek celsede ayırırım. 
 
   Konunun devamını beklemek durumundayız heralde, sağlıklı balıklar.
  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Savas AYDINÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 59
Savas AYDINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 17:27
İbrahim bey ilk önce yavrularınız hayırlı olsun. Yavrularınızın az olması belkide sizin için iyi olabilir en azından daha az akvaryum işinizi görür. O yavruların hepsi ileriye yönelik yapacagınız çalışmalar için çok önemli anladığım kadarı ile snow leopar tarzı bir tür çıkarmak istiyorsunuz. İnşallah başarılı olursunuz. 

Çaprazlamalar konusunda siz daha iyi bilirsiniz ama bu yavruları anne ve baba ile de çaprazlamanızı tavsiye ederim. Hatta çıkan yavrularıda tekrar anne ve baba ile çaprazlayıp yola devam edebilirsiniz. Bana bu tarz çalışma bir türlü kısmet olmadı ama Andrew Soh ile geçen sene İstanbuldaki seminerde ayak üstü bu konular ile ilgili ufak bir sohbetim olmuştu. Ayrıca Jeffrey tan da beyaz zemin üstüne kırmızı desen çalışmaları olan bildiğim bir üretici facebookta resimleri mevcut. 

Bu başlık uzun soluklu bir konu olucak galiba.
İyi çalışmalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2013 00:26
Teşekkürler Savaş bey, evet biraz uzun soluklu bir başlık olacak çünkü zaman çok önemli bu süreçte bolca da zamana ihtiyacımız olacak nasip bakalım. 
 
Yıllarca kuş türlerinde desen üzerine çalışmalarım olmuştu sistem aşağı yukarı aynı,tabi orada zaman daha kısa 3 ayda büyüyen yavruyu eşleyebiliyorsunuz, burada zaman daha uzun en az birbuçuk sene lazım.Sizinde belirtiğiniz gibi ilerleyen süreçte fırsat olurda anaçlara bir sıkıntı olmaz ise yavrulardan desenine göre seçilen yavrular muhakkak anne baba ile çaprazlanacak. Ayrıca yine daha önce belirtiğim gibi dişi ile başka bir erkekten olan yavrularla da çaprazlama yapılacak.Bu iki gruptan hariç penang dişinin başka bir kardeşinin yavruları da sürece dahil edilecek.

Bu izlenen yollar ile düzgün bir kana sahip penang ve leopar ırkı na ulaşmak ve diğer taraftan da istediğim beyaz üzerine kırmızı desenli türe doğru yürümek hedefler dahilinde olacak.Tabiki bunlar hep hayal ve isteklerimiz çok uzun bir süreç başarı olasılığı çok değil ama yola inanarak çıkmak lazım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgakırcalıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 392
tolgakırcalıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2013 00:38
İbrahim bey bende yavruları tebrik ederim.Bende sanırım 2005-2006 da snow üretmiştim .Çokta severim bu türü.Hatta anaçların fazlalarını satarken almayıda düşünmüştüm sizden..
Benim fikrim snow leopard yada White leopard denen tür için kullanılan anaç leopard yada spotted sandığımız gibi mavi bazlı değil kullanılan balık golden gen lss yada leopard.
Hatta buna eminim diyebilirim çünkü elimdeki raymond lee menşeili snowlss ve leopardların yavrularından kırmızı gözlü yani golden balıklar çıkması..
Başka bir konuda diğer anaç olan yani snow kanı taşıyıp yüzün ve tabanın beyaz olmasını sağlayan balıkta bence düz snowwhite değil rgd gibi White facemelon, red walentin yada eski tip redwhite..Yani tahminim bu işte direk snow kullanmamışlar..
Ancak bir faydam olacaksa fikir alışverişi yaparız yada sizin snowların yanına anaçlık büyütmeniz için benim snowleopardlardan seve seve 5-6 tane hediye edebilirim..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2013 11:49
 Tolga bey katılımınız için çok teşekkür ederim,vurguladığınız noktalar çok iyi tespitler golden kanı taşıyan leopar ve söylediğiniz gibi kırmızı kan taşıyan türler denene bilir.Bildiğim kadarı ile redwhite için gene arada snow kullanılıyordu esasen yaptığım araştırmalarda snow kanının pek çok çaprazlama da ara kan olarak kullanıldığını gördüm.Elimde bulunan balıklarla da bir süreç başlatmak istedim dediğim gibi bu ilk yavruların renklenme ve desen açma sürecinde göreceklerimiz ileriye dönük fikirleri birazdaha netleştirecek.

Yaptığınız kibar teklif içinde çok teşekkür ederim,Ramazan sonrasına bir görüşme yapalım sizle bu konu hakkında 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Savas AYDINÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 59
Savas AYDINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2013 22:46
İbrahim bey başlamak bitirmenin yarısıdır inşallah istediğiniz türlere ve daha iyilerine en kısa zamanda ulaşırsınız. Kuşlarla ile ilgili tecrübenizde size çok faydalı olacaktır. İlerleyen zamanda fotoğraflı olarak konuya devam etmek kanımca daha iyi olur. Diğer arkadaşlarada örnek teşkil eder. 

Tolga beyinde konuya dahil olması gayet güzel oldu tür konusunda baya bir tecrübeye sahip.

Bu arada şimdi gördüm artık teşekkür ve tebrikler otomatik olarak kutucuk şeklinde olmuş kusuruma bakmayın lütfen konuya ve şahsıma teşekkür ve tebriklerini sunan arkadaşlara sevgi ve saygılarımı sunarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2013 19:48
Merhaba arkadaşlar konuyu açtığımızın ve son mesajı yazdığımızın üzerinden baya bir zaman geçti.Bu zaman zarfı içerisinde de yavrular büyümeye devam etti,son hallerinden bir fotoğraf ekliyorum sizce amaca yaklaşmışmıyız birde sizin yorumlarınızı almak istedim gerçi henüz desen açmadılar biraz daha zaman lazım.

Fotoğraf cep telefonu ile çekildi görüntü kalitesinden dolayı özür dilerim fotoğraf makinamda ufak bir sorun vardı haledince daha düzgün fotoğraflar ekleyeceğim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir