Dış Filtre Ve İç Filtre Doğru Kullanımı


LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2020 01:18
Merhaba Arkadaşlar,
Bir süredir araştırma yapıyorum sunsun603b kullanıyorum ve litreme göre küçük geliyor değişmeyi düşünürken iç filtre ile birlikte dış filtrenin debisini yükseltmeyi araştırdım. Ayrıca iç filtre ile birlikte doğru kullanımı araştırırken aslında benimde ne kadar yanlış bir sıralama kullandığımı farkettim. Kalın gözenekten, ince gözeneğe mantığı aslında doğru fakat burda dikkat edilmesi gereken asıl konu bu değil malzeme yapısı. Seramik - sünger - emici - elyaf gibi kullanıyordum ve her yerde böyle yazıyordu. Ta ki Kargo siparişimde malzemelerimi yollayan Atakan Petshop Sera kitaplarını yollayana kadar. Sera'nın Filtreleme kitabı, yabancı bazı yerler ve malzemeleri üretici firmaların açıklamarını takip edince kafama takıldı, debi olayını yükseltip motoru üste almayı düşünürken malzeme olayını da araştırıyim dedim.

Çizimi şöyle paylaşacağım ;

İç Filtre
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/153685/250320200101181.jpg[/IMG]

İç Filtreniz, dış filtrenin akvaryuma su veren yerine koyulacak ve debisi dış filtre kadar güçlü olmalı ağırlık olarak fiziksel temizliği iç filtre yapacak. 2 veya 3 odalı sadece alt odadan girişi olan iç filtre olursa iyi olur. En altda ki sera clear sıkıştırılmadan 1-2 parça koyulup süngerin üstüne seramik veya türevi malzeme koyacağız sera clear dışkıyı tutucak ve sıkıştırmadığımız için iç filtrenin debi ömrünü uzatacak. Sünger kimyasal temizlik sağladıktan sonra seramik veya siporax biyolojik dengeyi sağlayacak.

Dış Filtre
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/153685/250320200105271.jpg[/IMG]

Resimde belirtmemişim altdaki ters u şelinde görülen parça sunsun 603b ızgarasıdır. Kullanılması lazım çünkü altda ki malzemelerin sıkışmasını engeller, üsttekini düz u şeklinde kullanmalısınız ki malzemeler motora çok yaklaşıp sıkışınca sızdırma yapıyor aklınızda olsun.

Bu dış filtre Sunsun603 b’yi 200 litreye uygun hem mekanik, hem emici hemde biyolojik temizlik yapabilecek kapasite de ve debi düşmeden tasarlanmıştır bu yüzden motor yukardadır. Motorun yukarıda olması aşağıdan gelen pisliği dibe düşürerek ve bioball tutunarak Süngeri tıkamaması ve debi ömrünü uzatması amaçlanmıştır.

Ayrıca Sera Clear çok iyi bir tutucudur ve elyaf gibi değildir parça halinde satıldığı için çok sıkıştırılmadığı sürece su akışını engellemeyecektir kenarları açık şekilde 2 parça koymanız dışkı ve parçalanmamış büyük atıkları emerek parçalar ayrıca çok iyi yosun tutucudur kalan parçaları da sünger tutacaktır.

Üst katmanda zeolit vardır ph dengesi ve su dengesini korur. Akvaryuma ilaç verdiğiniz veya geçiçi olarak berraklık ve koku gidermek için aktif karbon kullanılabilir fakat 1-2 hafta süreyi geçmeden aktif karbon çıkarılmalı ve tekrar zeolit koyulmalıdır. ( uzun süre aktif karbon kullanımı fosfat kusar ve tuttuğu maddeyi bağlama özelliğini kaybeder ve geri salar ). Biopearl nitrat ve amonyak emicidir veya türevi malzemeler kullanabilirsiniz. Ayrıca zeolit kullanımı bitkili akvaryumlar için ve ph dengesi içinde çok önemlidir. Elyaf 1-2 cm geçmicek ve debiyi düşürmeyecek şekilde kullanıyoruz zaten mekanik temizlik yapan sera clear’dan sonra sünger parça bırakmayacak ve parçalardan arınan emiciler tarafından iyice berraklaşacak ve elyaf fazla tıkanmayacak.

En son lav kayası iyi bir yuva ve gözenekli malzemedir. Fakat faydalı bakteri tutucuda en iyisi seramik halkadır. Eğer Sera siporax kullanıyorsanız biyolojik temizlik için lav kayası ve seramiği çıkartıp full sera siparox kullanabilirsiniz.

Bu Planda iç filtre biyolojik temizliğe katkı verip asıl amacı mekanik temizlik olacaktır. Bu yüzden iç filtre mekanik için sera clear tutucu bir sünger ve azıcık seramik yeterlidir. Dış filtre de ise asıl amaç seramik veya siporax gibi biyolojik malzemeyi fazla kullanmak ve emici malzemeleri fazla kullanmak önemlidir.

Böyle bir sonuç çıktı. Bu ara dış filtre malzemelerini ve dizilişi çok soran vardı hem onlar içinde iyi bir araştırma oldu. Ben yıllarca seramik + lav kayası + sünger + zeolit + elyaf kullandım. Aslında bu mantık da çok yanlış değil fakat yukarı da önerdiğim litreyi zorlayan balık sayısı ve profesyonel uğraşanlar için asıl doğru olandır. Yanlışım varsa fikirlere açığım. Malzeme olarak alternatif iyi markaların malzemeleri yerine düz malzemeler kullandım. Yoksa aktif karbonda seachem ve sera ürünleri daha özel üretimdir. Fakat ben en düz malzemeleri yazdım sadece Sera clearın alternatifini bulamadım. Birde ben kullanmıyorum fakat sera siporax'ın malzeme kalitesi tartışmasız biyolojik dengede tartışmasız ve tek başına bu görevi yapabilecek kadar güçlüdür. ( Bunu yabancı kaynaklarda görebilirsiniz )

Ayrıca üstte ki parafraflar sırasıyla Mekanik - Emici + Kimyasal - Biyolojik dengeye göre ayrılmıştır.

Herkese iyi hobiler. [:3] [:iyi:][EDIT]Legendry,2020-03-25 01:27:30[/EDIT]

+1: [T]182571,anilagokay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir