Dış Filter Birleştirme


invincibleÇevrim Dışı

[B]14225,1[/B] [B]15198,2[/B] [B]13773,3[/B]
Kayıt: 16/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 115
invincibleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2017 23:03
[QUOTE=emre kaya]Fatih Bey sisteminiz olmaz değil gayet oldurulabilir bir sistem. Elinde birden fazla filtre bulunan arkadaşlar için çok güzel örnek teşkil edebilir. Pek fazla benzeri bulunmadığı için hobiyi ileri taşımak adına nasıl yaptığınızı anlamak için bir kaç soruma cevap verirseniz çok sevinirim.

- Saatte kaç litre bastığınızı hesaplamak için büyükçe bir kovaya kısa bir zaman periodunda ne kadar bastığını hesaplayıp basit denklem ile saate çevirebiliriz. Bu sayede verimlilik hesabı yapabiliriz.
- İkinci olarak sormak istediğim 4 adet filtrenin elektrik ücretini aylık ne kadar artmasına sebep olacağı. Örneğin aylık 10 20 lira gibi bir rakamı şahsen amorti edebilirim fakat 100 lira artar ise uzun vadede zarar etmemek için fx6 gibi bir sistemi düşünebilirim.
-Son olarak sormak istediğim deşarj ve şarj hatlarının bağlantılarını nasıl bağladınız. Bahsettiğiniz paralel ve seri bağlantı olayına hakimim. Fakat boru çapları da bu konuda oldukça etken asıl merak ettiğim 4000 litreyi ne kadar tazyik ile bastığınız. Bu bağlantıları şematik olarak gösterebilir ya da videoya çekerseniz daha kolay anlayabiliriz.

Sağlıklı hobiler
[/QUOTE]
1- Şu anda tank kurulu ve dekorlu olduğu için kovaya doldurarak hesaplayamıyorum, 4 filterenin toplamda teknik olarak olması gereken kapasitesi 4300 lt/H ama pratikte şu anda ne kadar bende bilemiyorum.5 cm çaplı borudan su çıkış yapıyor 1,50 mt lik tankın karşı yüzeyine vuruyor ve çıkış yapıtığı noktaya kadar geri dönüyor.
2- Elektirik parasını hesaplayamadım şu anda 10 gündür çalışıyor bakalım ne gelicek Elektirik :)
3-2 adet aparat yaptım biri 5 cm çapında tek hortumla tanktan çekilen suyu ekişde filtrelere dağıtmak için diğer filtre edilen suyu filtrelerden toplayıp 5 cm çapında tek boruyla tank'a göndermek için.Filterelerin giriş ve çıkış boruları farklı çaplarda bu yüzden aparatlarda filtre giriş ve çıkışlarını her filtereye özel çapta taktım (bahçesulama malzemelriyle).Ek olarak giriş aparatına UV cihazı ,çıkış aparatına 2 adet 4 çıkışlı hava motoru bağladım.Özellikle oksijen çok etkili oldu tüm tankta minik oksijen baloncukları yüzüyor.Sistemin eksi yönü el yapımı olduğu için sızdırma riski var.3 denemeden sonra sızdırmayı tamamen kesebildim.Bu yüzden bide su kaçağı alarm cihazı taktım.Pahalı bir Ehiem veya fluval dan debi haricinde ekstrası bakteri yüzeyinin çok geniş olması.Ayrıca kimseye 2 den fazla filtereyi seri bağlamasını önermem.2. Filternin içine oksijensiz su girebilir ve buda bakterilerin toxic üretim yapmasına sebeb olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2017 23:57
Fatih bey Elektronik Haberleşmeciyim fizik kimya ve matematik konularında oldukça iyiyimdir. Yanlışım varsa diğer arkadaşlarda müdahale etsinler ancak kurduğunuz sistemde alacağınız max debi filtrelerinizdeki en güçlü motor kadardır. Diğerlerinin itişi en güçlü motorunuzun çekişini dahi düşürecektir. yani filtreleriniz arasında en güçlü 1300l lik bir filtreniz varsa bundan önceki filtre 800l debili ise 1300 litre basış debisi olan bir filtrenin 1300l emiş debisi olur kendinden önceki filtre max 800l basabiliyorsa 500l lik bir debi kaybınız olur bu durumda arkadaki filtreyi kapatmanız sizin yararına olur. Ancaaaaaaak 1300l lik debisi olan motor kendi kovalarına hükmedebileceği için extra kovalardaki (diğer filtreler) motorlar durduğunda debiniz oldukça düşecektir. 2 filtreyi nasıl bağlarsanız bağlayın debiye etkisi olmayacaktır.

Fizikteki seri paralel bağlantı şekillerine gelelim elektrikle başlayalım : elektrikteki en basit örnek pille verilir iki adet 1.5 voltluk 1 amperlik pili seri bağlarsanız 3 volt 1 amper paralel bağlarsak 1.5 volt 2 amper güç üretirsiniz.

Işık ve ısı seri ve paralel bağlantıları; ışık güç birimi candela veya lux tur ısı birimi kaloridir. her ikisinde de paralel bağlantı durumu söz konusu değildir adet yani seri bağlantı ile doğru orantılı olarak bir noktaya düşen ışık miktarı veya madde üzerine düşen ısı miktarı artar.

Rüzgar enerjisi için (rüzgar enerjisi değil rüzgar hızı kullanılır ) profesyönel havalandırma sistemlerinde ortama verilecek ısının (sıcak yadasoğuk) ortama itilmesi için kullanılan fan sistemlerinde %90 ı yabancı üretim olduğu için üzerlerinde ki değerler watt olarak elektrik tüketimi cinsinden verilir ancak yeterliliğinin ölçümü metre/saniye yada knot cinsinden yapılır (1 knot yaklasık 0.5 metredir) havalandırma borularına yerleştirilen fanların belli bir mesafeden sonra gücünü kaybettiği için ilave fanlar ile desteklenir yani ardarda bağlanan fanlar toplamları kadar değil değerleri kadar hava üfler iç dolaşımın tamamlanmasını sağlarlar.

Motorlarda seri ve paralel bağlantı şekillerine gelelim : saniyede 10 tur yapabilen iki motorumuz var diyelim ve bir 20 tur destekleyebilen hız kontrol ünitemiz var.

motorları seri bağladığımızda, hız kontrolcüsüne iki motorun tur toplamı kadar yük biner bu ne demektir açıklayayım hız kontrolcüsü tek çıkışlı olduğundan her iki motora da turlarının toplamları kadar dönmeleri emredilir 20 tur emredilir bunlardan her bir motor max 10 tur atacak ve kontrolcü 20 tur emrettiği için hızda bir değişim olmayacaktır. motorlardan biri diğerinden az tura sahipse emir iki motoru ilgilendirdiğinden diğer motor ona uyacak ve az tur atacaktır yani yavaşlayacaktır. seri motor bağlantılarında motor hızları birbirine yakın iki motor kullanılabilir hız farkları tolere edilir.

motorlar paralel bağlandığında hız kontrolcüsü üzerindeki yük ikiye katlanır. bu sistem biraz daha farklı açıklanır şöyle paralel bağlantıda hız kontrolcüsü değerimiz ne ise seçeceğimiz motorların tur değerleri hız kontrolcüsünün en az iki katı olmalıdır mesela 20 turluk bir hız kontrolcüsü varsa motorların 40 tur destekli olması gerekmektedir. bu bağlantıda motorlara 20 tur atmaları emredilir ancak emir için gelen voltaj dağılacağından 40 lık mış gibi algılanır bağlantıda üretilen güç muazzamdır rc araç sistemlerinde önerilen bağlantı budur iki motorun uyumu cok önemlidir yüksek tork üretilir düzenin bozulmaması için gereken ince ayara sente denir.

bu kadar motor bilgisinden sonra özetle;
seri bağlantıda motorların 1 volt 1 amper ile çalıştığını var sayarsak 2 motor hız kontrolcüsüne 2 volt 1 amper güce malolur. 10 tur hızla ilerler.
paralel bağlantıda motorların 1 volt 1 amper ile çalıştığını var sayarsak 2 motor hız kontrolcüsüne 1 volt 2 ampere malolur. 5 tur hızla giderler. (sistemin çalışması için kontrolcü 5tur olan ile değiştirilir )
görüldüğü üzere motorlarda seri yada paralel bağlantının hıza hiçbir etkisi yoktur. (Dış filtrede bir motordur)

örneklerde kullanılan ısı , ışık voltaj güç birimidir güç birimlerinde seri bağlantı arttırır paralel bağlantı güçlendirir. Debi ve knot ise akış hızı birimidir yani hız birimidir. Fizik kurallarına göre hiçbir hız üretecinden ve motordan ( değerini yükseltmediği taktirde ) ikili üçlü bağlantılar bağlı olduğu sistemin hızını pozitif yönde değiştirmez.

Quantum'a da girsek mi çok boş vaktim olduğunu fark ettim :)))

Mesela bugün bize bir yıldızdan gelen ışığın yani görüntünün o yıldıza uzaklığımıza göre 10 yıl önceki durumu olduğu söyleniyor ya bir anda oraya gitsek adamlardan 10 yıl önceye mi 10 yıl sonraya mı gitmiş oluruz ? [:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir