Dış filitrelerin karşılaştırılması


ins_brkÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 48
ins_brkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2010 17:57

  Arkadaşlar yazı bana ait değildir alıntıdır!!!

Bundan 15 sene önce, bir dış filtre sahibi olmak, akvaryum hobisi olanlar arasında Porsche’a binmek gibi birşeydi. O zamanlar hatırladığım kadarıyla sadece Eheim vardı; temininin zorluğu kadar, fiyatı da astronomikti. Yerli hava motorlarının buharlı lokomotifler kadar sesli çalıştığı zamanlardan bahsediyorum. Bugün ise, Eheim, hatta Fluval gibi “lüks” dış filtreleri bile makul fiyatlara almak olası. Ancak [...]

Bundan 15 sene önce, bir dış filtre sahibi olmak, akvaryum hobisi olanlar arasında Porsche’a binmek gibi birşeydi. O zamanlar hatırladığım kadarıyla sadece Eheim vardı; temininin zorluğu kadar, fiyatı da astronomikti. Yerli hava motorlarının buharlı lokomotifler kadar sesli çalıştığı zamanlardan bahsediyorum.

Bugün ise, Eheim, hatta Fluval gibi “lüks” dış filtreleri bile makul fiyatlara almak olası. Ancak Türkiye’de hobi sahibi insana “keyfine düşkünse ödesin salak” muamelesi yapıldığı için, çok çok iyi fiyat araştırması yapmadan hiçbirşey satın almayın. Dış filtre gibi pahalı ekipmanları satın alacaklara ilk adres olarak Eminönü’nü öneririm; ancak gitmeden önce sitelerini bulup fiyatları araştırın. Zira, “yoldan geçene” çekilen fiyatla, Internet sitesinden gelene farklı fiyat uygulanıyor!

Dış filtre alacaklar için elimden geçen ya da açtırıp denettiğim bazı filtreleri tanıtmaya çalışacağım.

Dış filtrenin ne kadar büyük olması gerektiği çok spekülatif bir konu. Bunun nedenleri de çok; iç malzemeler, gerçek debi, filtre katlarındaki kaçaklar filtrelerin verimini doğrudan etkileyen faktörler.

Öncelikle, piyasanın en eskisi ile başlayalım.

EHEIM

Alman Eheim, yıllardır bu işin Ferrari’si sayılan Classic serisine, ECCO ve Pro serisi gibi yeni modeller ekledi. Şu an temel olarak 3 modeli olduğunu söyleyebiliriz; elbette kendi içlerinde farklı modelleri bulunuyor

Eheim Classic

Eheim Classic 2211, Classic 2213,Classic 2215,2217,2250 ve 2260 olmak üzere 6 modelden oluşuyor. Bunlar, Eheim’ın alamet-i farikası haline gelen silindirik modeller. Düşük debileri ve ekonomik elektrik tüketimleri ile göze çarpıyorlar.

Eskiden neredeyse sadece musluksuz olarak satılan Eheim Classic modellerinin çoğu artık musluklu olarak satılmakta. Filtreyi kurmak için bir hava alma pompası bulunmuyor. Bu durum sizi çok kasıyorsa, Eheim bunun için bir de priming kit satmakta; ancak Türkiye’de bulabileceğinizden hayli şüpheliyim.

Classic serisi, bence Eheim’ın en iyi modeli. Bunun nedeni, katlar arasındaki kaçakların neredeyse sıfır olması. Son derece efektif ve uzun ömürlü, sessiz modeller. 15 seneyi aşkın süredir, yılda sadece 1-2 kere temizleyerek kullananlar var. Yedek parçaları ucuz değil; ancak Tofaş kadar yaygın.

Düşük debi rakamlarına aldanmayın. Kaçak olmadığı için çok randımanlı çalışıyorlar ve rakiplerinden farklı olarak, endike debi değerinin %70′ini gerçekten verebiliyor. Piyasadaki çoğu filtre, üstelik kaliteli olanlar, kutu üzerinde yazan değerin %50′sine zar zor ulaşabiliyor.

Eheim’ın satış politikası 2215′i satmamak üzerine kurulu. Bence, bu model Türkiye için en ideal model; zira genelde akvaryumlar 200-250 litre civarında ve insanlar bir üst modeli almayı tercih ediyorlar. 2215 modelini tam dolu olarak bulmak güç ve 2217 ile arasındaki fiyat farkı az.

Bu arada, bir Eheim alacaksanız muhakkak orijinal malzemesi ile almalısınız. Özellikle substrat pro denen malzeme son derece kaliteli.

  • Eheim Classic 2211: Debi:300 litre/saat, Tüketim: 5 Watt, Max. 150 lt akvaryumlar için
  • Eheim Classic 2213: Debi:440 litre/saat, Tüketim: 8 Watt, Max. 250 lt akvaryumlar için
  • Eheim Classic 2215: Debi:620 litre/saat, Tüketim: 15 Watt, Max. 350 lt akvaryumlar için
  • Eheim Classic 2217: Debi:1000 litre/saat, Tüketim: 20 Watt, Max. 600 lt akvaryumlar için
  • Eheim Classic 2250: Debi:1200 litre/saat, Tüketim: 28 Watt, Max. 1000lt akvaryumlar için
  • Eheim Classic 2260: Debi:2400 litre/saat, Tüketim: 65 Watt, Max. 1500lt akvaryumlar için


Eheim Ecco ve Ecco Pro

Sanırım bu seri Tetratec’lerle rekabet edebilmek için çıkarılmış. Oldukça küçük, ucuzca, pratik ve aşırı düşük enerji tüketimine sahip bir model. Enerji tüketimleri 5-8 Watt arasında değişmekte. Debi ise, modele göre 400-600 lt/saat arasında. Yalnız, hacimleri küçük olduğu için hem fazla malzeme koyma imkanı yok, hem de büyük akvaryumlar için yeterli bakteri üreme kapasitesini sağlayabildiklerinden şüpheliyim. Bence, en fazla 150-200 litrelik akvaryumlarda kullanılmalılar.

Üzerindeki sap, filtreyi kurmaya, açmaya ve taşımaya yarıyor. Gözüme biraz zayıf gözüktü. ABD’deki forumlarda bu sapın kolayca elinizde kaldığından şikayet ediliyor. Açıkçası, denemek için kutudan çıkardığımda, elimde biraz ayarsız olduğu için, filtreyi açmaya korktum. İyi tarafı, tam dolu ve musluklu olması. Küçük akvaryumlarda kesinlikle kullanacağım bir model.

Bir de yeni çıkan Ecco Pro serisi var. Daha Türkiye’de izine rastlamadım. Burada Eheim, Hagen’in Fluval 5 serisinden kopya çekmiş. Ek olarak, prefilter var. Filtrenin en üstündeki küçük bir alanda -0.3 litre- kaba pisliği süzüyor. Yine elektrik tüketimi 5-8 Watt arası; ancak debi bir parça daha yüksek. (500,600 ve 750 lt/saat)

Eheim Ecco Comfort’ın Türkiye’de 3 modeli satılmakta:

  • Eheim Ecco Comfort 2232: Debi: 400 lt/saat, Tüketim: 5 Watt, Max. 100 lt akvaryumlar için
  • Eheim Ecco Comfort 2234: Debi: 500 lt/saat, Tüketim: 5 Watt, Max. 200 lt akvaryumlar için
  • Eheim Ecco Comfort 2236: Debi: 600 lt/saat, Tüketim: 8 Watt, Max. 300 lt akvaryumlar için

Eheim Pro serisi

Çift su girişli ve elektronik kontrollü Eheim Pro 3e dışında, hiç almayacağım bir model. Tüketimleri yüksek, filtrasyon daha ucuz rakipleri seviyesinde. Malzeme kalitesi olarak ise, Ecco’dan farklı olmadığını söyleyebilirim. Muadillerinin, Classic serisinden ucuz olması da bunun “top model” olmadığının ispatı.

Tetratec EX 600 / Tetratec EX 700 / Tetratec EX 1200

Tetra, makul bir fiyatla çok şey vadeden bir seriyle piyasaya girmiş. Filtre hacimleri aynı kapasitededeki rakiplerinden yüksek. Sepet sayısı fazla. Eheim ve Hagen Fluval’dan sonra, en düşük tüketime sahip filtre. Sepetler full geliyor. Gelgelelim, tüm bu pozitif özelliklerine karşılık, Tetratec’lerin önemli bazı dezavantajları da var.

Bunlardan birisi, düşük debi. Aslında sorun anladığım kadarıyla, emiş hortumlarının çok dar olmasından ve Tetratec’lerle gelen hortumların anormal bir hızla yosun tutmasından kaynaklanıyor. Özellikle emiş hortumlarını temizlediğimde, filtrenin performansının gözle görülür seviyede arttığını gördüm. Öte yandan, bu performans, öyle övgüye değer bir performans filan değil: İdeal şartlarda -kutudan çıktığı haliyle- Tetratec 700′ün ancak 250 lt/saat debiye ulaşabildiğini gördüm. Bu rakam, Eheim Classic 2213′ün kutudan çıktığı halinden daha düşük!

Bir de malzeme konusu var: Kutudan çıkan seramikler, Eheim’ın Substrat’ı ile mukayese edilemez. Görünüm olarak benzer bir malzeme olan Sera Siporax daha iyi performans verecektir. Bunun dışında, Tetratec’ler bioball ile geliyor. Ben bioball’ları çıkarıp attım; bu malzemenin dış filtrelerde hiçbir işe yaramadığını düşünüyorum. Zira, parlak plastik yüzey içinde bakterilerin tutunması çok güç. Zaten bu malzeme, genelde havuzların üstlerinde kullanılıyor (Koi havuzlarında özellikle)

Tetratec’ler çok sessizler. Plastik kalitesi de çok iyi denebilir; yalnız Tetratec 1200′lerin contalarında bir sorun olduğunu düşünüyorum. En azından, belli bir seride. Söylenildiği gibi parçası zor bulunmuyor. Eminönü’nde her parçasını bulmanız mümkün; yalnız iki kata varan fiyat farkları olabildiği için, iyi pazarlık yapmanız ve heryerden fiyat almanız şart.

Hagen Fluval

Eğer Eheim Classic almayacaksam, bundan sonra ilk tercihim olacak filtre bu. Eheim Ecco Pro’da olduğu gibi, bir ön filtre sistemi var. Malzeme kalitesinden çok etkilendim. Enerji tüketimi de, Eheim kadar olmasa bile çok düşük. Özellikle giriş-çıkış hortumlarının kalitesi, montaj kolaylığı Hagen Fluval 5 serisini bu alanda rakipsiz hale getiriyor. (Bu konuda Eheim’ın hali içler acısı)

ABD’deki forumlarda Eheim ile kıyaslanan tek filtre bu. Açıkçası, nasıl çalıştığını hiç görmedim ve kullanan birini de tanımıyorum. Debisinin oldukça yüksek olduğu söyleniyor; gelgelelim birçok kişi kaçak yapmasından şikayetçi.

Fluval 105,205,305 ve Fluval 405 olmak üzere 4 modeli var. Bir de havuzlar için olan FX-5 modeli…Fiyatları Eheim’dan pahalı (Türkiye’de). Bunu, Eheim kadar yaygın olmamasına bağlayabiliriz.

Atman

Çin malı filtrelerde ilk tercih. Kullananların çoğu memnun; ancak plastik kalitesini görür görmez alınabilecek dış filtreler listesinden çıkardım. Elektrik tüketimleri korkutucu düzeyde. Ses konusunda ise, Tetratec’den sadece biraz daha sesli olduklarını söyleyebilirim. Fiyatları muadil Çin malı filtrelerden (Sun Sun, Jebo, Lifetech gibi) pahalı. Aslında, Atman aldığınızda, sonradan filtre malzemesi de alacağınızdan, ucuz filan değiller. Atman düşünenlerin direk Tetratec’e sıçramalarında fayda var. Zaten 1 sene dolmadan elektrik tüketimi dolayısıyla aradaki farkı telafi edeceklerdir.

Ekol 15

Ekol 15, Eheim Classic klonu. 400 litreye yakın debisi olduğu ve 10 Watt harcadığı rivayet ediliyor. Anlaşılan o ki, Ekol bir üretim standardı oturtamamış; zira kullananlardan kimi nefret ederken, kimisi temizleme performansından çok memnun. Açıkçası, ben ikinci gruptan yanayım. Bu tip filtreleri seviyorum. Ancak, klipslerini görünce almaktan korktum. Peynir tenekesinden bükülmüş izlenimi veriyorlar. 24 saat gözümün önünde olmadığı sürece, alacağım bir filtre değil. Bunun tek nedeni de, klipsleri. Kimileri Eheim klipslerinin uyduğunu söylüyor; eğer doğruysa ve astarı yüzünden pahalıya gelmeyecekse, Eheim klipsleri ile Ekol 15 iyi bir seçim olacaktır. Yalnız sorun şu; içini kaliteli malzemeyle donattığınızda ve klipsleri değiştirdiğinizde, fiyat Eheim Classic 2213′e yaklaşıyor.

Üreticisi olan Ati Akvaryum’un bir web sitesi olmaması da, potansiyel olarak başarılı olabilecek bir ürünün gözden çıkarılmasına tuz biber ekiyor.

Yaklaşık 1 yıl önce duyurusu yapılan Ekol 19′u görmek, mümkünse denemek istiyorum. Zira söylenenlere göre, Eheim benzeri bir performans ve kalitede olacakmış(?)


Teşekkür Edenler: [T]131926,okyoky[/T][T]170173,AKSOY35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2010 19:12
Çok yararlı bilgileri paylaşmışsınız teşekkür ederim. Eheim den sonra alınabilecek en kaliteli dış filtre fluval mı yani? Bu ara yeni bir dış filtre alabilirim, araştırma içindeyim....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AseuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2010
İl: KKTC
Mesaj: 510
AseuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2010 19:32
Bu yazi Bariş Atasoy'dan alıntıdır. Kendisinden izin alındığını umuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ins_brkÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 48
ins_brkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2010 21:49
Sn. Aseuz yazının başındada belirttiğim gibi yazı bana ait değildir!!! Yazı konuyu oldukça detaylı incelediği ve karşılaştırma yaptığı için buraya koymanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Yazının sahabi Barış ATASOY ise bende ona bu yazısından dolayı çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AseuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2010
İl: KKTC
Mesaj: 510
AseuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2010 15:29
Kızmanıza gerek yok Barış Atasoy'un başka bir yazısı yine forumda paylaşılmıştı ve kendisinden izin alınmadığı için sitem etmişti.
 
Barış bey bu forumunda bir üyesidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir