Dip çekiminden kurtulun


kribÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2008 19:37
Sistem pratik gorunuyor ancak aklima takilan birkac nokta var.

Birincisi bunun reverse kum alti filtrelerine gore avantaji nedir? Yani suyu kumun altinda yukari dogru iten ters sistemler sanki daha mantikli cunku su akimi tum tabanda esit dagiliyor, ayni zamanda tum kumunuz biyolojik filtre olarak gorev goruyor, borularin kotu gorunmesi ve tikanmasi gibi sorunlar da yok.

Ikincisi pvc ozellikle uv isinlari altinda kaldigin zehirli kimyasallar saliyor. Uv altinda kalmadiginda salinim az ama gene de avrupada pvc mobilya ve pencere cercevelerinin yasaklanmis olmasi insani biraz rahatsiz ediyor. (tabi pvc nin guvenli alt turevleri olabilir, sonucta polymerler konusu biraz karisik)

Ucuncusu de neyaparsaniz yapin akvaryuma esit araliklarla dagilmis borulari sahte kayalarla gizleseniz bile yapay bir goruntu olusacagini dusunuyorum. sanki kumsuz ciplak bir akvaryum bile daha iyi gorunurdu gibi geliyor bana. tabi bu kismi zevk meselesi.

Uzun yillar akvaryuma ara vermek zorunda kaldigim icin yanlis ve ya eksik bildigim seyler olabilir, o konuda affiniza siginiyorum:P

krib2008-02-04 00:03:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mka.mkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
mka.mkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2008 00:06
Arkadaşlar benim anladığım kadarıyla yanlış anlaşılmalar olmuş yada ben yeanlış anladım :). Bu bir dip filtresi değil. Tam tersine çalışan bir sistem. Suyu kumun altından çekmiyor çekmiyor kumun altından veriyor. Kanımca tek başına yeterli olmayacaktır. Ama bir dış filtreyle kullanıldığında su değerlerinin bozulması gecikecektir. çünkü kumun altına duğru biriken atıklar altta birikemeden tekrar akvaryum suyuna dönecek ve dış filtrede bunları temizleyecektir. Ayrıca kumda belli yerlerde akıntı olması orda yararlı bakteri oluşumu sağlayabilir. Akıllıca ;) ,Yanlış hatırlamıyorsam DIY içinde böyle bir proje daha vardıWacko
Buldum
 
Burdada su temizlenip tekrar kumun altından veriliyor Wink
mka.mka2008-02-07 00:15:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aLkIn41Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1101
aLkIn41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2008 10:19
Bu fikir benimde aklıma yattı ama sormak istediğim bir şey var.
 
Kumlar hava kalkmıyormu acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wiwiwiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1605
wiwiwiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2008 20:06
Bazı arkadaşlar heralde olayı yanlış anlamış durumda. Anladığım kadarı ile (işallah bende yanlış anlamamışımdır) açıklamak istiyorum.
 
Akvaryumun tabanına ince borular (burada doğalgaz tesisat borusu gösterilmiş ama elektrikte kullanılanlarda olur diye düşünüyorum ben)döşeniyor üstüne belirli aralıklarla delik açılıyor.
Normalde fayda sağlaması için tesisatın çok iyi olması lazım çünkü yüzeydeki bütün artıkların havaya kalkması gerekiyor.
boru döşenince bir uzu kapatılıyor. Diğer tarafa ise bir kafa motoru takılıyor (kuvveti sağlam bişey lazım tabi).
Burada bağlantı şöyle: Kafa motorunun ucuna sünger takılıyor (pislikleri toplaması için) ve buradan motorun çekmiş olduğu su borulara pompalıyor. Borulara pompalanan su deliklerden yukarıya doğru hafif akıntı yaratıyor ve bunun sonucunda akvaryumun dibine pislik inemiyor.
Bu sistem insana mantıklı geliyor (Bence tabi). Neden olmasın ama esas sorun dibe çökmeyen pisliklerin iç yada dış motora nasıl yönlendirme yapılacağı. Yada filitrelerin çekip çekemeyeceği.
Çünkü akvaryumda fazla akıntı balıkları rahastsız edebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir