Deniz İğnesi Tatlı Suya Adapte Oluyor Mu?


BizansÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 13
BizansÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2017 15:58
[IMG]http://2.bp.blogspot.com/_njAW-Bwx1qk/S765O4glEXI/AAAAAAAAEtI/9xMHMxzxwCo/s1600/denizignesi.jpg[/IMG]
Denizatının yakındna akrabaları
Büyükçekmece de çoklar

Beğenenler: [T]186349,PurpleBetta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2017 08:57
Deniz canlıları tatlı suya adapte olamazlar. .

Tatlısu balıklarının bedeninde tıpkı insanlar yada deniz balıkları gibi yaklaşık % 0.9 -0.10 (binde dokuz-on) tuz bulunur. Yaşadıkları sularda ise tuz oranı daha azdır. Osmosis gereği dışarıdaki su balığın vücuduna girmek, balığın vücüdundaki tuz da dışarı çıkmak ister.

Osmosis: Yarı geçirgen bir membranın çok yoğun tarafındakinden az yoğun tarafına moleküllerin yoğunluklar eşit oluncaya kadar geçmesidir.

Balık vücudundaki tuzu yediği besinlerden ve içtiği sudan sağlar. Besinleri bir tarafa koyalım, balık tatlısuda yaşadığı için bildiğimiz şekilde su içerse tuz kazanmak yerine kaybeder.
Bunun önlenmesi için balıkların ağızlarında, solungaçlarında ve barsaklarında tuz tutan hücreler vardır. Bu nedenle içilen sudaki tuzlar tutulur, geri kalan sıvı dışarı atılır.
Bu olaya osmoregülasyon denir.

Osmoregülasyon: Organizma içerisindeki belirli, uygun bir tuz-su dengesinin korunmasıdır.

Tatlısu balıkları seyreltik ortama tuz kaybettiklerinden solungaçlarıyla aktif olarak ortamdan iyon alırlar. Yine vücütları daha yoğun bir ortam olduğu için vücuda giren su ile şişebilirler. Bunu dengelemek için böbreklerinden her gün vücutlarının %20 ağırlığı kadar seyreltilmiş idrar atarlar.

Deniz balıkları daha yoğun ortamda solungaçlarından su kaybederler. Büzüşmemek ve eksilen suyu tamamlamak için ise içerisinde çokca iyonun (tuzun) bulunduğu suyu içerler. Fazladan alınan tuzlar özellikle NaCl ve KCl solungaçlardan diğerleri ise böbrekler üzerinden atılır ve bu yolla tuz-su dengesi sağlanır.

Kefal levrek çupra, yılan balığı alabalık gibi bazı balıklarda tuz - su dengesini sağlayan sistem bazen kısa bir adaptasyondan sonra ters yönde de çalışabilmektedir.
Tuzluluğa toleransı düşük olan balıklarda tuz su dengesini sağlayan sistemler sadece tek yönlü çalışır, iki yönlü çalışmaz.
Bu tek yönlü filtre nedeniyle çoğu deniz balıkları tatlısuya atılırsa dokuları dışarıdan su alarak hücreleri patlar.
Tatlısu balıkları da tuzlu suya atıldığında su kaybederler ve susuzluktan ölürler.

Beğenenler: [T]97872,yasinmak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]97872,yasinmak[/T]
+1: [T]97872,yasinmak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir