Deniz Akvaryumu İçin Ekipman


bogachndcÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 11
bogachndcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2016 13:50
Merhaba ben ilk defa akvaryum alacağım.Daha doğrusu ilk defa büyük akvaryum alacağım.528 litrelik bir akvaryum alacağım.Dış filtre olarak fluval 406 kullanacağım.Soğutucu olarak 6 fanlı termostatlı bir soğutucu alacağım.Bir ph metre ve birde tuzluluk ölçer alacağım.Hava motoru olarak Eheim Compact 1100 düşünüyorum ama emin değilim sizce yeterlimidir.Bu akvaryumda deniz atı besleyeceğim.Deniz atlarının besin ihtiyacı için artemia ,teke ve mysis karidesi üretimine girdim.Şu an 3 küçük akvaryum sadece deniz atı yemi için.Yani hiçbir besin problemi yok.Büyük akvaryuma aynı zamanda tuzlu su olması için bir protein skimmer alacağım ama ne alacağıma karar veremedim.Aydınlatma zaten var.Sizce eklemem gereken başka birşey veya kötü olduğunu düşünüpte değiştirmemi tavsiye ettiğiniz birşey varmı? akvaryum zemini içinde aragonit kum ve canli kaya kullanacağım.

Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yiğiter_54Çevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 245
yiğiter_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2016 19:17
Merhabalar, öncelikle deniz atı ile ilgili herhangi bir tecrübem yok bu konuda maalesef size yardımcı olamayacağım.Yaklaşık 530 litreden bahsediyorsunuz dış filtre yerine bence sump düşünmeniz daha mantıklı olur. 2. bir konu " aynı zamanda tuzlu su olması için bir protein skimmer alacağım" bu cümleden sanki p.s tuzlu su üretiyormuş gibi bir anlam çıkardım(benim hatam olabilir,yanlış anladıysam şimdiden özür dilerim.) protein skimmer temel görevi sudan protein 'i ayırmaktır.Aydınlatma mevcut demişsiniz ancak ekleyeceğiniz mercanlar daha yüksek aydınlatma isteyebilirler besleyeceğiniz mercanlara karar verip gerekiyorsa aydınlatmayı modifiye etmelisiniz. Deniz akvaryumlarında genellikle hava motoru/taşı kullanılmaz. Alınacaklar listenize güzel bir test kiti de eklemelisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bogachndcÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 11
bogachndcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2016 02:40
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Bana hep dış filtre önerildi ama sump nedir bilmiyorum.Protein skimmerı deniz akvaryumu kuracağımdan, gerektiği için öyle yazdım.Aydınlatma'yı arttırırım problem değil.Hava motoru sirkülasyon olması için bana gerekli dediler ama bilmiyorum belkide gerekmiyordur.test kiti olarakta link teki test kitini düşünüyorum sizce uygunmudur?


https://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-aksesuarlar-balik-jbl-testlab-marin-test-seti-malawi-izmir-297209329/detay

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yiğiter_54Çevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 245
yiğiter_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2016 02:52
Sump a ihtiyacınız olacak mesela, protein skimmer i sumpa koymanız gerekecek aynı zamanda sump, dış filtreye göre daha etkili mekanik-kimyasal temizlik sağlar.Hava taşı konusunda mercanları rahatsız edebileceğini okumuştum ben kullanmadım o yüzden size kesinlikle kullanılamaz diyemeyeceğim.Ayrıca hava motoru/taşının o hacimde yapacağı sirkülasyon hissedilmeyecektir, kaliteli dalga motoru/motorları temin etmelisiniz. Deniz atı tecrübem olmadığı için test kiti hakkında da yorum yapamayacağım içinde lazım olmayan testler olabilir tek tek almak daha mantıklı olabilir.

Beğenenler: [T]111197,Iskarmoz[/T]
+1: [T]111197,Iskarmoz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2016 09:20
Ne zamandır artemia, teke ve mysis üretiyorsunuz? Hepsi üretimi zor türler (akvaryumda mysis üreten hiç duymadım daha). Tecrübeniz ve yeminiz yoksa önce bu türlerin beslenme ve yaşam koşullarını öğrenip başarıyla üretmeniz, sayılarını katlamanız lazım.
Artemia üretilebiliyor ancak teke için tatlı, acı ve tuzlu su akvaryumlarınızın olması ve muhtemelen özel canlı yem türleri üretmeniz gerekir. Teke kesinlikle zor olur.
Mysis üreten duymadım dediğim gibi.
Ocean Nutrition'un donmuş artemia ve mysis ürünleriyle besleme şansınız var denizatlarını ama yemeyebilirler de, bazıları (hatta çoğu) sadece hareket eden yemi yiyordur.

Bildiğim kadarıyla akıntı az olmalı denizatlarının rahat etmesi için. Ayrıca 500 litrede yemleri bulmaları da zor olur, canlı yemi bol keseden vermeniz lazım aç kalmamaları için (canlı yemler akvaryumda günlerce, birkaç hafta falan yaşarsa sorun olmayabilir gerçi). Akıntı canlı yemleri de fazla hızlı savurabilir yine.
Dış filtre ve askı ps ile tuzlu su kurulumu görmedim daha. Sump olması ilerde farklı türler ve mercan beslenecekse de zorunlu olacak zaten. Belki denizatı için bile zorunludur.

Mercanlı akvaryumda denizatı gördüğümü hatırlamıyorum. Genelde zaten tek tür balık olması zorunlu oluyor strese girmemesi ve yem kapabilmesi için. Mercanların da bir zararı olur mu bilmem.

Faydalı olabilecek linkler (ingilizce okuyabilirseniz istediğiniz neredeyse her bilgiyi kendiniz bulursunuz zaten):

[URL]http://www.akvaryumportali.com/threads/denizatı-bakımı.16111/[/URL]

[URL]http://reptula.com/frm/index.php/topic,1470.0.html[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir