Cüce Vatoz üretim aparatı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 16:11
Arkadaşlar proje, fikir olarak tamanen forumdan tanıştığım harunresitz nickli, sevgili kardeşim Harun Reşit Bey'e aittir. Ondan aldığım bilgiler doğrultusunda ve onun da izniyle vatozlar için geliştirmiş olduğumuz kolayca yumurta-yavru alma aparatını sizlerle paylaşıyorum.
Öncelikle koyu renkli yaklaşık 30 mm çaplı plastik bir boruya (ben elektrik süpürgesi borusu kullandım) 5 mm'lik bir pay bırakarak daha sonra ince gözenekli tül parçasını tutturmak için actığımız kanal ile başlıyoruz.
daha sonra boruyu yaklaşık 10 cm.boyunda kesiyoruz. Kestiğimiz taraftan yaklaşık 2 cm. pay bırakarak halka şeklinde ısıtıyoruz. Malzeme yumuşayacak kadar ısındıktan sonra iki ucundan baskı uygulayarak halka şeklinde bir çıkıntı oluşturuyoruz.
Bu malzemeyi akvaryumun camına tutturabilmek için esas borudan bir askı yapıyoruz.
Testere ile uygun şekilde kestiğimiz askı aparatını yine ısıtarak şekillendiriyoruz.
Şimdi sıra tül parçasını bağlamaya geldi.
Gördüğünüz gibi, işin başında açtığımız kanala misineyi denk getirerek tül parçasını güzelce bağladık ve çakmakla fazlalıkları ortadan kaldırdık.
Son halini de görelim.
Malzememiz cüce vatozlarımızın benimseyerek buraya yumurta bırakacakları varsayımına dayanıyor.
Vatozumuzun bu aparatın içine yumurtlamasından bir kaç gün sonra çok pratik bir şekilde akvaryumdan alınıp yavruluğa boşaltılacak ve yeni bir kuluçka için yerine monte edilecek.
YENİ BİR TASARIMDA BULUŞMAK ÜZERE.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 16:25
Merhaba,
İşe yarar mı bilmiyorum ama işçilik mükemmel, Tebrik ederim abi.Sevgi ve saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 16:35
Abi diyecek birşey bulamıyorum valla, eline sağlık süper bir eser olmuş. Bu borunun kullanımı ile ilgili bende konuyu inceleyen arkadaşlara ufak bir bilgi vereyim ; ben vatoz üretimi için boru kullanmayı tercih ettim çünkü,
karma akvaryumlarda, daha doğrusu vatoz üretmeye çalıştığımız akvaryumlarda cichlid türleri varsa vatoz üretimi yapmak zor olur çünkü genelde vatoz üretimi yapılan akvaryumlarda ağzı dar içi geniş testi tarzı şeyler kullanılır, buraya kadar herşey iyidir ancak vatoz yumurtaları harekete geçtikten bir kaç gün içinde yuvayı terk etmeye başlayacaklar ve yem olacaklardır. Bu süreç içerisinde testi vs. gibi kapların içi tam olarak görülmediği için yumurta var mı yok mu yavrular hareketlenmiş mi vs. gibi sorularımıza tam cevap bulamayız böyle durumlarda bu aparat gerçek manada çözüm olmaktadır. Ben astronot tankımda bu aparatla yatozlardan yavru alıyorum. Bu aparatı akvaryumlarımızın kısa camlarından birine ortalam 80 derecelik açı ile sabitlersek, vatozun ne zaman yumurta aldığını da görürüz yavruların ne zaman canlandığını da. Bu borudan vatoz yavrularını almak da çok kolay olacaktır. Teşekkürler Mükremin abi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 17:29
İşçilik çok başarılı tebrik ederim fakat aklıma takılan bir mevzu var bu icat camda asılıyken mi balık gelip bunun içine yumurtlayacak. İSTAVRİT 2010-06-08 22:09:18
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 17:32
Mükremin abinin yerine cevap vereyim, evet bu aparat camda sabitken cüce vatozlar giriyor ve yumurtlayıp geniş aile oluyorlar. Bir ara akvaryumumdan ufak bir resim de eklerim. Daha da pekiştirmiş oluruz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 22:07
İcat süper. Hayal gücüm bu kadarına yetmez açıkcası sizi tebrik ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2010 05:20
Çok başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederimDenemek lazım ve denemenin başarılı olması durumunda bu çalışmayı taçlandırmak gerek
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2010 10:20
Tebrik ederim. Çok güzel bir çalışma olmuş. Resimli anlatım da en az aparat kadar güzel.
Harun bey, uygulama resmi için de teşekkürler. Göndermiş olduğunuz resme göre aparat su yüzeyine yakın bir seviyede monte edilmiş. Özellikle mi bu şekilde monte edilmiştir? Monte edildiği yer fark eder mi yoksa sizin uygulamanızdaki gibi su yüzeyine yakın mı olmalı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2010 10:30
Su yüzeyine yakın olmasının temel nedeni, diğer balıklar tarafından rahatsız edilmesini minimuma indirmek. Bu boruyu zeminde tutarsam üzerinden diğer balıklar geçecek ve vatozları rahatsız edecektir, yüksekte olduğu zaman o borunun üzerinden hiç bir balık geçemeyecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2010 23:02
Gerçekten işçilik harika ben uğraşmazdım açıkçası ... ama biraz daha pratikleştirilebilir mi acaba ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir