Cüce Vatoz İncelikleri


armorcobraÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2009
İl: Izmir
Mesaj: 13
armorcobraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 02:43
1-Erkekler dişilere oranla daha iri ve uzun , dişiler ise kısa ve geniş vücut formlarına sahip oluyorlar.
2-Erkekler ağız ucu ile gözleri arasındaki bölgede toplanan uzunluğu 5-6 mm yi bulan hatta uçlarında çatallaşabilen bıyık diye tabir edebileceğimiz uzantılara sahip oluyorlar.Dişiler de zaman zaman 1 mm civarı bu uzantılara sahip olabiliyorlar.
3-Geniş bir sıcaklık aralığında yaşayabiliyorlar..
4-Üretilmeleri için 1e ve en fazla 2d şeklinde beslenmeleri uygun oluyor. Dişi sadece yumurtluyor.Erkek yumurtaları ve yavruları koruyor.Yumurta bekleyen erkek yuvayı çok terk etmediği için ayda bir yumurta tutan dişilerin tamamını yumurtlatmaya çalışırsa güçsüz kalma tehlikesi ile karşı karşıya geliyor.
5-Aynı tankta 2 erkek varsa sert kavgalar çıkabiliyor.
6-Yumurtlatmak için ağzı dar içi geniş testileri yada deniz kabuklarını tercih ediyor.
7-Erkeğin karakterine göre yumurtlama küpüne ne müdahale yaparsanız yapın yumurtalara bakarken azda olsa yeme ihtimalleri söz konusu oluyor.
8-Küpten çıkan yavrulara anaçlar zarar vermiyor.
9-Yumurtaların ; yumurta keseli yavrulara dönüşmesi 4-6 gün sürerken yumurta kesesini tüketmeleri 13-15 günü bulabiliyor.
10-Yumurta kesesini tüketen yavru ezilmiş toz spriulina ile yada artemia ile beslenebiliyor.
11-Yavrular ilk 25-30 gün özenli yapılmayan su değişimlerine karşı hassas oluyorlar.Ölümler olabiliyor.
Ancak alıştırarak yapılan değişimlere dayanıyorlar.Çokta faydalı oluyor.
12-Anaçlar bitkisel beslenmeyi sevse de her türlü yeme karşı iştahlı oluyor.Dolayısı ile suyu çok kirletiyor.Sudaki nitrat oranı artarsa yem zamanı haricinde balıklar dibe inmeyip suyun üst yüzeylerinde asılı duruyorlar.Ancak bitkisel haricinde ağır protein esaslı yemler ciddi rahatsızlıklara neden oluyor.
13-Kendileri gibi albino olmayan normal cüceler ile beraber iken yumurta gözlenebiliyor.
14-Üremeleri biraz keyfi seyir izliyor.Dişi yumurta tutsa dahi erkek küpe almayabiliyor.Bu süreç 3-4 ayı bulabiliyor.Buna tank şartları da etken olabiliyor.
15-Erkeklerin dişinin yem yemesine tahammülü olmayabiliyor.
16-Yumurtlatmak isteyeceği zaman erkek dişiyi baskı ile küpe alıyor.Bu nedenle erkeğin iri olması avantaj sağlıyor.
17-Sıcaklık düşmesi üremeyi tetikliyor.
18-Akvaryumda saklanma yada tutunma yeri ne kadar çok olursa olsun eğer varsa mango kökü tarzı yerleri severek kullanıyorlar.
19-Yavruların gelişim ve boylanma süreci biraz uzun oluyor.
20-Tek eşlilik durumu yok.Her erkek her dişi ile çiftleşiyor.
21-Yeni tankına alışma süreci uzun olur şeklinde genel bir kanı var ise de tanka girdikten sonra 2 gün içinde yumurta gözlemlenebiliyor.
22-Yumurtalar babadan ayrılarak suni olarak egg thumber vasıtası ile çıkartılabiliyor.Yumurtalar bir üzüm salkımını andırır şekilde toplu halde durduklar için mantarlaşmayı azaltmak için egg thumber'a güçlü hava vererek salkımın komple dönmesini sağlamak gerekiyor.
23-Her erkek başarı ile yumurtalara bakamayabiliyor.Tankın kötü şartlarının yanında erkeklerin bu konudaki yetersizlikleri de olabiliyor.Yumurtayı kısa sürede olsa terk eden erkeklerin baktığı yumurtalarda mantarlaşma gözleniyor.
24-Bir erkek rahatlıkla aynı anda 2 dişiyi yumurtlatabiliyor.Üstelik yumurtaları yumurtlama ortamında kendine göre ayarlayabiliyor.
25-Yavrular her daim anaçlar ise gece beslenmekten hoşlanıyor.
26-Kepçe ile yakalanınca ve su dışına çıkartılanca solungaç kenarlarından yine bıyık uzantılı bir bölmeyi dışarı doğru şişiriyorlar.Buda kepçenin tül kısmına saplanınca balık için tehlikeli oluyor.Yavaşça saplanan yerin elle kepçe tülünden ayrılması gerekiyor.
27-Muhtelif akvaryum bölme yöntemleri ile bölünmüş akvaryumlarda bölme aparatı üzerinden atlayarak karşı tarafa geçebiliyor.
28-Dişilerdeki karın şişliği zaman zaman bakteriyel rahatsızlık zannedilse de yumurta tutan dişinin karnı şişiyor.Yumurtlama bölgesi kızarıyor.


Sevgili arkadaşlar yukarıda listelediklerim belirtmek isterim ki kesin kurallar değil ; farklı sıcaklık değerlerinde, farklı dekorlara sahip,karma tanklarda yada tek başına bir tankta yaşayan balıklar üzerinde yapılmış gözlemlerdir. Beslediğiniz cücelerde farklı durumlar yada davranışlar gözlemleme ihtimali her zaman vardır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yavuzbaskalÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 208
yavuzbaskalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2012 12:00
Ellerinize sağlık güzel paylaşım olmuş

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

braweheartÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 330
braweheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2012 14:38
Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.Yavru evresindeki su değişimleri ile ilgili daha detaylı, değişim oranlarını örnekleyerek açıklarsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir