Co2'nin Suda Daha İyi Dağılması İçin Mantıklı Mı?


jprimeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2018
İl: Ankara
Mesaj: 17
jprimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2018 11:43
Ben mayali sistemden cikan co2 hortumun ucuna siringa ignesi taktim ve o igneyi ic filtreye alttan batirdim. Ic filtre oksijen girisi yok sadece alttan filtre kisminda co2 girisi oluyor. Co2 filtrenin fervane kismina gelince akvaryumun icin kucuk kabarciklar olarak firliyor. Bu sekilde deneyebilirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okayÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 145
okayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2018 11:59
Ista Max Mıx L reaktörden bir türlü verim alamadım. Tetra Ex 800 ile kullandım, çözünme çok iyi ama debi ister istemez ciddi yavaşlıyor, hatta belirli bir zamanda pervane yosunlanarak dönmüyor. Şu anda yine 3in1 difüzöre döndüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yusufsarac5033Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2017
Mesaj: 18
yusufsarac5033Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2018 12:55
Yaklaşık 2 senedir akvaryuma mayalı sistem ile co2 veren ve aşağı yukarı her türlü co2 çözme yöntemlerini deneyen birisi olarak tecrübemi yazmak istiyorum. Denediğim yöntemler

- Sigara izmariti,
- Difüzör (seramik, seramik olmayan, mayalı sisteme uygun denilen, değişik şekillerde bir sürü difüzör),
- İç filtreye co2 çıkışını vererek
- hava taşı,
- Reaktör. Ista max mix bunu akvaryum içinde iç filtre ile ve dış filtre ile denedim. Tom barr'ın sitesinde tarif edilen geliştirilmiş versiyona çevirerek tıkanmasını önleyerek denedim. Merak edenler bu sayfadaki yorumlarımı takip edebilirler. https://barrreport.com/threads/dual-venturi-diy-external-co2-reactor.3413/page-11

Arkadaşlar aslında bildiğiniz gibi temelde tüm yapmanız gereken Co2 damlasını mümkün olduğunca küçük parçalara ayırmak ve bu parçalar akvaryumu terk edene kadar üzerlerinden mümkün olduğunca fazla su geçirmek.

Tüm bu uğraşlardan sonra en verim aldığım ve şu an kullandığım yöntemi şu şekilde açıklayabilirim. "[B]İç filtreye co2 çıkışını vererek[/B]" Bu en basit görünen yöntem aslında en etkili olanı fakat verim alabilmek için bunu biraz akıllı kullanmak gerekiyor. Ben bulabildiğim en ufak iç filtreyi bulup içindeki süngerleri filan çıkarttım. Pervaneye en yakın olan kısmından co2 çıkış hortumunu soktum. Buraya kadar olan kısım zaten standart. Püf nokta ise bu filtreyi konumlandırmak ve suyu üflediği yönü ayarlamak.

Filtreyi akvaryumun üstüne çok yakın bir yere koydum ve su çıkışını da yukarı ya da yüzeye paralel olacak şekilde değil de zemine doğru çevirdim. En büyük farkı da bu yarattı. Tabi dik zemine doğru değil de akvaryum tabanına ortalama 45 derecelik çapraz bir şekilde tuttum. Akvaryumun arka kısmına zemini çok dalgalandırmayacak şekilde ayarladım. Bu şekilde pervane ile parçalanan co2 direk yukarı çıkıp suyu terketmek yerine akvaryum zeminine ve ileriye doğru kavisli yol alıyor ve su içinde çok daha fazla kalıyor. Ayrıca siz iç filtre ile bu co2 ye su üflediğiniz için co2 baloncuklarının üzerinden sürekli su geçirmiş oluyorsunuz.

Bu co2 çözmede gerçekten çok etkili oluyor. Okadar etkili oluyorki maya ve şekeri yenilediğimde co2 indikatörü sarıya dönmesin diye ilk birkaç gün akşamları çıkartmak zorunda kalıyorum. Hatta bazen gündüzleri de çıkartıyorum.

Mayalı sistemlerde çok önemli olan diğer bir faktör ise [B]Basınç[/B] Arkadaşlar iç filtre yöntemi hariç yukarda saydığım yöntemlerin hepsinde (reaktör dahil) co2 nin parçalanması için basınç gerekiyor. Bu basınç arttıkça ya da artmasa da belirli bir seviyenin üstünde sabit kaldıkça maya bakterilerin ömrünü kısaltıyor. İç filtreyi bu şekilde kullandığımızda zaten co2 nin parçalanması için basınç gerekmiyor. Ve iç filtreyi yüzeye yakın konumlandırdığımız için suyun basıncını bile en aza indirmiş oluyoruz. Ben bu şekilde kullanmaya başladıktan sonra co2 nin yetme süresinde de artış gözlemledim. Belki yetme süresi çok fazla uzamadı ama co2 damlalarının çıkma hızında öndecen hep ilk haftadan sonra düşüş oluyordu (bakteriler alkole ve basınca dayanamayıp azaldıkları için) ama bu şekilde şeker bitene kadar damla çıkış hızı genelde aynı seviyede oluyor.

Basıncın sabit kalması ve su basıncından etkilenmemek için co2 hortumu akvaryuma girmeden önce mutlaka tek taraflı bir çek-valf takmanızı şiddetle öneririm :)

Beğenenler: [T]39189,okay[/T][T]198580,Ubasci[/T]
Teşekkür Edenler: [T]210642,Neogenetic[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UbasciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/07/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 555
UbasciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2018 19:13
Bilgilendirmeniz icin tesekkurler. Gorsel olsa da baksak keske dedim icimden :-)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir