CO2 YAPARKEN DIKKAT


yakut14Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 29
yakut14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:08
Merhaba ben akvaryum.com' un yeni üyelerinden birisiyim.Forumları okudukça bazı arkadaşların büyük bir tehlike içerisinde olduklarını gördüm.Bitki akvaryumlarında kullanılmakta olan; CO2 (karbondioksit) çözümleyiciler için CO2 gerekmekte ve bu sistemin pahalı olması sebebi ile ilgili arkadaşlar kendi tasarladıkları bazı icatlar yapmaktadır.Örnek:KARBONDIOKSIT üretmek için (ismi lazım değil,soğuk ve de gazlı içeceklerden;gazoz,fıçı bira ) vbg. icatlar.Bu karışımların yapımı esnasında birşey olmayabilir fakat yapılan bu karışım dayanıklı veya dayanıksız bir kap içerisine konulurken yada konulduğunda (Yangın söndürme tüpü,pet şişe,kavanoz,bidon,teneke,şişe gibi) büyük bir tehlikeye dönüşecektir.Kap içerisine konulan kimyadan çıkacak olan karbondioksit gazı sıkıştığı zaman çok büyük bir basınç oluşturur.Ayrıca su içerisinde çözünmüş olan karbondioksit artık bir aside dönüşmüş olacak (KARBONIK ASIT) eğer CO2 bu kap içerisinde sıkışırsa,   dokunulacak veya kap açılmaya çalışılacak olursa, çok şiddetli bir şekilde patlayacaktır.Bu olaya bizzat şahit oldum.Pet şişenin patlaması ile yakın bir arkadaşım sağ elinden ağır yaralanmış ve şişe içerisinden patlama ile çıkan sıvı açıkta kalan deriyi yakmıştır.Ayrıca şişenin kapağı 8mm kalınlığındaki suntayı delip geçtiğine olaydan sonra şahit oldum.Patlama mutfakta olmuştu mutfak kapısı kapalı ve pencereler kırılmamış olsaydı o arkadaşım karbondioksit zehirlenmesi sonucu ölebilirdi.Demem o ki; kendinize güvenip bu tür icatlar yapmamanızı,kullandıktan sonra karbondioksit kaplarınızı açık havada kapağı açık şekilde emniyetli biryerde muhafaza ediniz. kendi iyiliğiniz için şiddetle tavsiye etmekteyim.Kimya malzemelerini lütfen güvenmediğniz kişilerle paylaşmayınız. Sağlıklı günler dileğiyle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:10

Geçmiş olsun Mehmet bey,bende mayalı sistem kullanıyorum,dediğiniz gibi şişe basınçtan taş gibi oluyor.Bir keresinde şişe patlamadı ama hortumları gece büyük bir ses ile patlattı;sonuç evde kısa çaplı bir telaş ve annemin sen evde bombamı yapıyorsun demesi idi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakut14Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 29
yakut14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:13
Hiçbir çözüm bulamıyorsanız ve tankınızda balık varsa bir süre filtrenizin fişini çekin ve bakıların sudaki oksijeni kullanmalarını sağlayın. Karbondioksit akvaryumunuzun içinde!encort2007-07-17 20:32:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakut14Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 29
yakut14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:18
Size de geçmiş olsun gece yatmadan önce CO2 kabınızı balkona koyabilirsiniz tabi ağzı açık olmalı.CO2 yi biriktirmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:20
Bende geçe gündüz takılı ve fruko gazoz şişesinde yapılı çalışıyor,ilk zamanlar sadece korkarak  yatıyorum.Bendede akvaryum dolabında kapalı vaziyette duruyor ama suntayıda deldi ise bendeki kapağıda delebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:35
co2 yaptığınız şişeyi gece çıkardığınız zaman başka boş bir şişeye bağlayarak bırakmayı denedinizmi bilemiyorum,ancak bende evde co2 yaparken bu şekilde kullandım ve sorun yaşamadım. Gece oluşan co2 bu şekilde boş şişeyi dolduruyordu ve bahsi geçen sorunla karşılaşmadım. Ancak dediğiniz gibi bundan önce ağzını kapatıp bıraktığımda şişe şişiyor ve patlayacakmış gibi duruyordu. Bunun bence diğer bir çözümüde gazoz yada kola şişeleri yerine daha sert plastikten oluşan dayanıklı şişeler olabilir. Sağlıklı balıklar,iyi günler. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakut14Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 29
yakut14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2007 04:06
Arkadaşlar şişen kap durduğu yerde patlamaz. Gazlı içecekleri açmadan önce içine bakarsanız hiçbir kabarcık göremezsiniz. Kapağı açtığımız zaman karbondioksit çıkmaya başlar. Kabı patlatan bir harekettir zaten şişmiş olan kap düşecek yada gaz artsın diye çalkalanacak olursa patlama ihtimali olabilir. Patlama şiddetide ne tür bir kimyasal kullanıyorsanız buna bağlıdır.


encort2007-07-17 19:39:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2007 20:31
[QUOTE=yakut14]Arkadaşlar şişen kap durduğu yerde patlamaz. Gazlı içecekleri açmadan önce içine bakarsanız hiçbir kabarcık göremezsiniz. Kapağı açtığımız zaman karbondioksit çıkmaya başlar.[/quote]

Kabarcık göremiyor olmanızın nedeni basınçtan dolayı CO2'nin sıvı içerisinde yüksek oranda çözünmüş olmasıdır. Kapağı açtığınız anda kap içindeki basınç düştüğü için gazın sıvıdaki çözünürlüğü düşer ve çözünen CO2 hızla gaz hale geçerek kabarcıklar halinde sıvıdan ayrılır. Yani kabarcık halinde(veya gaz halinde diyelim) veya sıvıda çözünmüş halde olsa da CO2 her zaman oradaydı.

[quote]
 Kabı patlatan bir harekettir zaten şişmiş olan kap düşecek yada gaz artsın diye çalkalanacak olursa patlama ihtimali olabilir. Patlama şiddetide ne tür bir kimyasal kullanıyorsanız buna bağlıdır.
[/QUOTE]

   Kabı patlatan kap içindeki basıncın kabın dayanma sınırını geçmesi sonucu olur. Patlama dediğiniz(bomba veya gaz sıkışması vs.) patlayan maddenin çok kısa sürede, aniden hacminin genişlemesidir. Yani patlama için harekete vs. gerek yoktur. Sizin bahsettiğiniz durum; yani ısınma, ivmelenme gibi durumlardaki patlamanın sebebi şunlardır:

1) Gazların sıvıdaki çözünürlükleri sıvının ısıtılması veya çalkalanması ile düşer. Bu durumda sıvının parçacıkları(atomları/molekülleri) düzensiz duruma gelir ve sıvının parçacıkları arasında gazın yerleşebileceği yer azalır. Bunun sonucu olarak çözünen gaz sıvıdan ayrılır.

2) Kapalı ortamdaki sıvıda çözünen gazın toplam gaz basıncına direk etkisi yoktur. Kapalı bir kapta, sabit basınç altında(mesela bizim maya şişeleri) 1 litre suda 10 gram CO2 çözünse de 100 gram CO2 çözünse de bu basınca direk etki etmez. Çünkü çözünen gaz artık sıvının parçacıkları arasındaki boşluklaa yerleşmiş, sıvı gibi davranmaya başlamıştır. Sonuçta sıvı ısıtılmadıkça veya çalkalanmadıkça basınca etkisi olmaz ve şişenin patlamasına etki etmez. (Sayılar örnek olarak verilmiştir. Ülkemizde sodalara basılan CO2 miktarı litre başına 7-10 gram seviyelerindedir.)

3) Patlama olması için patlama sisteminin(patlama sürecinin tamamı) başlangıcından patlamanın oluşmasına kadar devamlı olarak sistemin basıncı artmalıdır. Maya sistemlerinde ise bu durum söz konusu değildir. Çünkü kullandığımız sistemde şişedeki bir delikten madde çıkışı olur. Kaba uygulanan atmosfer basıncı ile delikteki(veya hortumun ucundaki) basınç aynıdır. Kabın içindeki basınç bu yüzden atmosfer basıncına eşittir ve şişenin dayanma gücüne bir etki yapmaz.

4) Yani şişeden çıkan hortumu kapamadıkça veya suya sokmadıkça, yani gaz çıkışını engellemedikçe şişenin içindeki gaz basıncı ile şişe dışındaki basınç aynı olur. Yani şişenin patlama ihtimali yoktur.(Bu ağzı açık, boş bir şişenin patlaması gibi olurdu.) Tabii şişeye bağlı hotumu suya sokarsanız o zaman iş değişir. O zaman işin içine su basıncı da girer. Mesela şişeden çıkan gazı akvaryuma vemekte kullandığınız hortumun ucunu suyun 40 cm altına daldırırsanız o zaman:

   Kaba uygulanan atmosfer basıncı: 1 atm
   Suyun basıncı: 40/1033= 0,03 atm

   Kap içindeki basınç: 1+0,03= 1,03 atm olur. Yani 40 cm su derinliğine hortumu uzatılmış bir maya şişesinin içindeki basınç deniz seviyesinde 1,03 atm'dir. Kaba dışarıdan da 1 atm kadar atmosfer basıncı uygulandığına göre kabın kendisini zorlayacak olan basınç 1,03-1= 0,03 atm'dir.

   0,03 atm basınç ise bu içecek şişeleri için çok ama çok düşük bir miktardır. Mesela bildiğimiz kola şişelerinin içine yaklaşık 3 atmosfer basıncında CO2 basılır. Deniz seviyesinde şişeyi zorlayacak basınç ise 3-1=2 atm'dir. Bu ise örnek verdiğim maya sistemi ile karşılaştırılırsa çok abartılı bir miktardır. Yani 2-3 atm basınca dayanabilecek bir şişenin 0,03 atm basınçta patlaması gibi bir durum yoktur.


------------------------

   Peki maya şişeleri patlar mı? Cevap: Evet, patlayabilir.

   Eğer kullandığınız şişe gazlı içecek şişesi değilse o zaman pek dayanıklı değildir. Fakat yine de ortasını delip hortum yapıştırdığımız kapaklar kullanıldığı taktirde şişe hortum tıkansa veya vana ile kapatılsa bile çok zor patlar. Hortumun ucu açık olduğunda ise patlama söz konusu değildir. Yalnız siz şişenin ucunu normal bir kapak ile kapatır ve kapağın da gaz sızdırmasını engellerseniz şişe patlayabilir. Örneğin benim bir zamanlar yaptığım 8 litrelik CO2 şişesi patlamıştı. Şişenin ağzına delinmemiş bir kapak taktım ve kapağın altına da önceden gaz sızdırmasın diye ince bir silikon katmanı çekmiş ve kurumasını beklemiştim. Tabii şişe bir süre sonra dayanamadı ve balkonda infilak etti. Fakat sizin korktuğunuz şekilde ölümcül bir durum olması söz konusu değildi. Ölümcül olabilecek tek şey balkondan bir türlü çıkmayan o iğrenç kokuydu.LOL
encort2007-07-17 20:32:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RainÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 5
RainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2007 08:39
Ben pet şişe yerine 1 litrelik serum şişesi kullanıyorum. Şişenin kapağındaki plastik mantarı tutan metal kısmı söküp çıkartıyorum. Serumla birlikte gelen serum setini direk plastik mantara takıp difüzöre bağlıyorum. Serum setlerinde plastik haznenin üzerinde genellikle ufak bir kapakçık olur. İhtiyacım olmadı ama bu kapak kullanarak şişe içerisindeki biriken gazı tahliye etmek yada başka bir şişeye aktarmak mümkün olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

manweÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2006
İl: Bursa
Mesaj: 73
manweÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2007 23:09
[QUOTE=yakut14]Hiçbir çözüm bulamıyorsanız ve tankınızda balık varsa bir süre filtrenizin fişini çekin ve bakıların sudaki oksijeni kullanmalarını sağlayın. Karbondioksit akvaryumunuzun içinde![/QUOTE]

Ne kadar mantıklı ve son noktayı koyucu bir cümle. Sadece bitki beslense bile motor çalıştırma gerekmediği için yinede CO2 olacaktır.
Biyolojik olarak çözümü varsa kimyayı karıştırmak en son yapılacak haraket olmalı.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oakdamarÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2007
Mesaj: 14
oakdamarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2007 15:47
Benim şöyle bir sorum olacak;
 
Orijinal bir Co2 tüpü (fıçı bira tüpünden bahsediyorum) vanası açık, ve akvaryuma sürekli olarak Co2 verirken patlar mı ? veya hangi şartlarda patlar ? Ben 15 Kg. lık orijinal tüp kullanmayı hedefliyorum. Uygun regülatör bulma çabasındayım. Aydınlatırsanız sevinirim..
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir