Carmentality's Aquarium / Edirne


CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 18:53

Fikirler için teşekkürler arkadaşlar, Şimdi bahsettiğiniz balıkları koymak istesem, hangileri hangileri ile yaşar bilemiyorum, Japon seçmemdeki bi nedende buydu, sadece japon koycaktım kavga gürültü olmadan sakin sakin yaşayacaklardı

100 watt bencede yetersiz olabilir, Tetra nın hediyesi olarak gelmişti.
 
Hangi tatlı su balığını yetiştireceğime karar veremedim.önereceğiniz balıkların adlarınıda söyler iseniz , balığın fotolarına bakıpta karar verebilirim.
 
Ayrıca  Bitkileri seviyorum, yerleşim hakkında bilgi verirseniz memnun olurum,yoksa balık tercihimizi yaptıktan sonramı bitki sayısını çoğaltsam?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit kocbayÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3157,1[/B] [B]3947,2[/B]
Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1066
yigit kocbayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 19:25
Bencede japon besleyin.Gerçekten bu akvaryuma yakışır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sutozuÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 983
sutozuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 19:59
[QUOTE=asya2626][QUOTE=sutozu]Gayet güzel bi akvaryumunuz var. Balık seçiminiz size kalmış birşey tabiki. Hem Japon hemde şu anda Malavi türü besleyen biri olarak size tavsiyem şu veya bu olmayacaktır. Japon balıklarımın çok hastaık geçirdi ondan dolayı yılmıştım ama Malavi'de Allah'a şükür bir tek derdim bile olmadı diyebilirim.
Kum seçiminiz çok güzel ve şık olmuş. Japonlar kumla oynamayı sevdikleri için çok mutlu olabilirler. Sert yapraklı bitkiler seçmişsiniz bundan dolayı eğer beslerseniz Japonlarınız bitkilerinize zarar vermeyeceklerdir. Japonlarla beraber bitki çok rahatlıkla bakılır ben bizzat kendim bakdığımdan biliyorum.
Herhangi bir sorunuz olursa cevapyabilirim. Saygılar.
[/QUOTE]
 
Fakat sürekli kum eşeliyen japonlar bu ince kumları kurcalarken bitkilerin dışarı çıkmasına sebep olacaklardır ve siz hergün bitkileri yeniden ekmek zorunda kalacaksınız. Bencede japon yerine başka balık düşünün. Birsürü seçenek var. Saygılar.
[/QUOTE]
 
Zuhal hanım bizzat kendim Japon balıkları besledim ve sert yapraklı çoğu bitkiye aynı tankda baktım ve hiçbir problemle karşılaşmadım. Biraz araştırıp öyle yorum yapalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sutozuÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 983
sutozuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 20:06
[QUOTE=burak]O kumda bitkilerin kökleri çürüyebilir,yaşasalar bile bitkilerinizi japonlar yiyebilir.Bence canlı doğuran ve neonlardan güzel bir karma yapabilirsiniz.Yazın sorun olmasada havaların soğumaya başlamasıyle ısıtıcınızı 200 watt ile değiştirin.[/QUOTE]
 
Forumdan eğer araştırcak olursanız bitkilerin quartz kumda da nasıl büyüdüğünü anlarsınız. Aşağıda örnek olması amaçlı forumdan dostum Aytek'in akvaryumum bir karesini koyuyorum. Herşey aşağıda açık ve net belli oluyor. Saygılar.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan YükselÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 693
Hakan YükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 20:44

Öncelikte hayırlı olsun.Öncelikte neler yaparak akvaryumunuzu daha güzel bir hal aldırabilirsiniz.

 
1.Doğal olmayan süsleri çıkarın.Herzaman doğal mazeme kullanın.İsterseniz mango kökü eğer istemezseniz doğadan toplayacağınız estetik olan ve balıklara zarar vermeyip suya salnım yapmayacak taşlar toplayabilirsiniz.
 
2.Bitkileri arka plan, orta plan, ön plan şeklinde sıralarsanız hem daha güzel gözükecek hemde büyük bir bitki ön tarafı kapatıp arka tarafın gözükmemesi gibi çirkin bir durum olmayacaktır.
 
3.Kum olarak quartz kumda bitkiler tabiki olur.Ancak bitkilerin köklerinde fotosentez olmadığından oksijenli solunum yaptıkları için oksijen ihtiyaçları olacaktır.Quarts kum ince taneli olduğu için bunu engelliyip bakımı zor olan bitkilerin kökü çürümeye başlayacaktır.Kum olarak tabanda dere kumu üstüne aquaclay öneririm.
 
4.Arka fon olarak gene bitkili ve derinlik katan bir arka fon kağıdı seçebilirsiniz.Ancak benim size tavsiyem sadece mavi veya siyah yapmanızdır.Balıklar ve bitkiler daha güzel gözüküyor.
 
5.Isıtıcı yetmeyebilir.Ek olarak gene tetra, jager gibi kaliteli mallar almanızdır.İyisini alın hem daha çok kullanırsınız hemde riske girmemiş olursunuz.
 
6.Balık olarak eğer bitki akvaryumu yapmak istiyorsanız tetra türleri olacaktır.Sürü halinde gezmeleri çok güzel oluyor.Rasbora, neon,kırmızı burun tetra tercih edebilirsiniz.Diskusta düşünebilirsiniz.Ancak eğer bitkili bir akvaryumda diskus düşünüyorsanız büyük almanız yönünde olacaktır.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydınÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2006
İl: Hatay
Mesaj: 690
aydınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 21:47
Anubiasların rizomları(gövdeleri) kumun altında kalırsa çürürler. Bir misina ya da eczacıların ilaç kutularına sardıkları lastik yardımı ile bitkileri taşa yada kütüğe bağlayarak suyun altında tutunmalarını sağlayabilirsiniz.
sağlıklı balıklar.
aydın2007-06-02 21:49:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2007 23:18
Evet Arkadaşlar uzun araştırmalar ve tavsiyeler üzerine
Bitkili akvaryum yapmaya karar verdim.
Canlı olarakta Tetra ve canlıdoğuran düşünüyorum
 
Mevcut kumun üzerine 10 kilo Aquaclay kum ve mango kökü kullanacağım, Seramiklerin bi tanesini iptal edebilirim.
 
Şu an için bitkiler hakkında bol bol yazılar okuyorum.Bitkiler içinde 3 yere fiyat ve stok sordum.Bitkilere karar verdikten sonra bitkiler için yardımcı bi kaç destekleyicisini alırım
 
Akvaryumu hazırlar iken aşamaları fotolayıp , sizlerin tecrübelerinizden faydalanmak isterim .Wink

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2007 23:55
Şeref bey,
 
Bitki akvaryumu kurmaya karar vermişsiniz, hayırlı olsun. Şunu söylemeliyim ki, artık bundan geri dönüş yoktur :D Bundan sonraki tüm akvaryumlarınız bitkili olacak demektir :D
 
Fakat akvaryumunuza koyacağınız balıkları dikkatli seçin ve daha sonra akvaryumdan çıkarmaya çalışacağınız balık eklememeye dikkat edin. (yinede zamanla balık eklemek/çıkarmak isteyeceksiniz fakat kolay olmuyor)
 
Bitki akvaryumlarında birkaç kıstas mevcut, bunlar:
- Işık: 4500 kelvin üzeri lambaları tavsiye etmem, yosun sorunu yaşayabilirsiniz. Işık yoğunluğunu akvaryumun arka tarafına düşecek şekilde planlayın, arka plan herzaman daha çok bitkilendirilir ve ön planda genellikle sadece taban bitkileri olur. Ön camda mümkün olduğunda az yosun sorunu yaşamak için ön planın daha az aydınlatılması iyidir fakat bu seferde taban bitkisinin az ışık ihtiyacı olan türlerden seçilmesi gerekir.
 
- Co2: Kendin yap sistemlerden anafor çözümleyiciyi tavsiye ederim, mika veya sert bir plastikten bulabileceğiniz bir şişe ile kolayca imal edebilirsiniz. Bitkileriniz başlangıçta düşük hacimde olacağından fazla co2 vermenizegerek kalmayacaktır fakat bitkileriniz hacim kazandıkça suda çözdürmeniz gereken co2 artacağından anafor çözümleyici iyi bir seçenek olur. Bir co2 test kiti almanızı tavsiye ederim.
 
- Kum: Aquaclay alacağınızı söylemişsiniz, bu kum bir süre bitkilerinizin demir ihtiyacını karşılayacaktır, tanecik yapısı da kum içinde hafif bir sirkülasyon sağlıyacağından ileride oluşabilecek bazı sorunlara çözüm olabilir, fakat siz tabanın en alt kesimine eczaneden alacağınız eucarbon tabletlerinden 15-20 cm aralıklarda döşeyin, ayrıca yine 15-20 cm aralıklar ile tabana tablet gübre de ekleyin. Yoğunlukla kökten beslenen bitkileriniz için iyi olacaktır.
 
- Gübre: sadece tablet gübre işinizi görmeyecektir, aynı zamanda sıvı gübre de kullanmanız gerekli ki bence bitkili akvaryumlarda bitkilerden sonra en fazla masraf yapılan şey de bu. Daha uygun bir seçenek bulamazsanız seachem fluorish iyidir (fiyat/performans olarak, cc olarak azdır fakat oransal kullanımı diğerlerine göre daha kar'lı)
 
- Balık: Balık yükünüzü az tutmanızı tavsiye ederim, akvaryumun kaldıracağı oranın altında kalmak herzaman iyidir. Fakat sadece istenen tür balıkları almayacaksınız, yosun ile beslenen balıklardan da edinmeniz gerekecek. Bu balıklar bir bahçıvan gibi sizin yerinize bitkilerinizi temizliyecekler.
 
- Salyangoz: burada istenen ve istenmeyen türler karşınıza çıkacak. Genelde bitkilerle birlikte eşeysiz üreyen küçük salyangozlar da gelir ki, aslında bitkilere bir zararları yoktur, fakat kısa sürede o kadar çok ürerler ki e sonunda başedilmez bir hale gelebilirler. Bu yüzden bitkilerinizi akvaryuma dikmeden önce bir kovada bakır sülfat karıştırıştırılmış bir suda bir süre bekletip, durulayıp akvaryumunuza öyle ekleyin. Bunun haricinde Ruby nerite ve altın elma salyangozları da bitki bakımı için ideal olabilirler.
 
- Karides: eğer akvaryumunuza bu canlıları yiyebilecek bir balık eklemediyseniz amano, kiraz karidesleri de bitki bakımı için ideal olabilirler.
 
- Isı: bitki akvaryumlarının yazın oluşan sorunlarından birisidir, genel olarak birçok bitki 28 dereceye dayansa da bazı türler 26 dereceden sonra erimeye başlayabilirler. Isıyı azaltmanın en basit ve ucuz yolu su yüzeyine paralel bir fan çalıştırmaktır. Fan suyun buharlaşmasını hızlandırır, buharlaşan her su molekülü buharlaşabilmek için yanındaki moleküllerden enerji çeker ve geriye kalan su soğumuş olur. Bir veya birkaç bilgisayar fanı ile halledebilirsiniz. Bunları bir dijital termostat ile çalıştırabileceğiniz gibi ayarlı bir adaptöre bağlayıp 12/7,5 volt arasında bir değerde gözlemleyerek çalıştırmanız da mümkün. (hava çok sıcak değilse düşük hızda, sıcaklık arttıysa yüksek hızda çalıştırabilir, gözlemsel olarak ısıyı dengeleyebilirsiniz.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2007 00:12
Yiğit bey, tavsiyeler için teşekkür, Yazılarınızı takip ediyorum
 
Şimdi soracaklarım afaki kalacaktır ne zaman İşin içine gireceğiz o zaman sizlerin değerli vakitlerini alacağım sorularımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 22:36

Akvaryumumda 1 hafta sonra yeni kurulum

Bitkili duruma geçiş

Yiğit bey’in etkisinde kalarak, geçiş için gereken malzemeler olan Bitki kumu ,Tablet ve sıvı gübre ,eucarbon, Co2 tablet (Sonraki aşamada Türk iş sistemi kurcam) Mango kökü ve asıl olan bitkileri tedarik ettim

Ve bitkilerin gelişmesini sağlayan aydınlatma için florasan 3 adete çıkarıldı..  

 

Fotolar 2 mp camera ile çekilmiştirWink

Her nekadar Yarım suda dikilmesi gerektiği söylensede Glossolar için bu şekilde dizdim.
Bitki kumunun altında Quartz var bitkileri rahat tutundurmak için buna rağmen
zorlandım.Aquaclay gerçekten çok hafif
Kısa zamanda ancak bu mango kökünü buldum ve üzerine nylon ip sarılarak moss'lar üzerine işlenmiştir.

 

 

Gördüğünüz üzre, sağdaki glosso larım azdı ve bir kaçı zayi oldu.Ve kesinlikle o sağ tarafı çimle doldurmak istiyorum ama nasıl yapmalı

 

 

 Cobombo gerçekten harika duruyor

 

 burda sadece Sylvania grolüx

 

Henüz canlım yok , 2 - 3 gün sonra onlarıda koyacağım.

 
Fikirlerinizi bekliyorumBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 23:30
Hayırlı olsun,
 
Güzel bir giriş yaptınız, şimdilik daha fazla bitki eklemeyin, var olanları tutmasını ve gelişmesini bekleyin. Bitkili akvaryum yapmanın en zor taraflarından birisidir bu bekleyişler, insan bir an önce olsun ister fakat maalesef olmuyor. 3-4 haftalık bir bekleme yapın.
 
Bu bekleyişiniz esnasında bitkilerin nasıl geliştiğini, ışığın yetip yetmediğini göreceksiniz. Sıvı gübreyi şimdilik üzerindeki dozajın yarı oranında kullanın ve mümkünse orantıyı bölerek hafta 3 kez uygulayın.
 
Işık dağılımınız fotoğraflarda gayet rijit görünüyor, eğer arka planda çıkan kabarcık co2 ise; 2,5 litrelik bir pet şişeye fermante co2 yapıp bulabilirseniz tahta (ıhlamur) bulamazsanız kum havataşı ile bu co2'yi verin. (tahta hava taşında çıkış daha zor olduğu için eğer tahta havataşı kullanırsanız mayayı biraz daha fazla koyun) Filtrenizin su çıkışı yüzeyde su hareketi oluşturmasın.
 
Ortadaki quartz biraz tümsek durmuş ama akvaryumlarda erezyon olur, zamanla kum kendi şeklini alır.
 
Glosso'lar yüksek ışığı (özellikle kırmızı dalga boyunu) ve Yüksek Co2'yi sever, fakat önce kök atmaları lazım ki, köklenmeleri biraz zaman alabilir, fakat kök saldıktan sonra yüksek ışık ve co2 varsa gelişim hızını günlük takip edebilirsiniz. Çimsi bitkiniz Eleocharis Parvula ise; Gelişim hızı glosso'dan daha yavaştır, iki bitkiyi aynı alana diktiyseniz ileride bir karışma söz konusu olacaktır. Bence ortadaki quartz alanın bir tarafında glosso, diğer tarafında parvula kullanın, orta kesime sürgün verdiklerinde bu sürgünlere müdahale ederek karışmayı engellersiniz. Taban bitkisinde karışıklık göze pek güzel görünmez.
 
Sapları kumun içinde kalmış bazı bitkileriniz çürüme gösterebilir, bir cetvelle bu kesimlerdeki suyu hafif dalgalandırarak buradaki kumu dağıtabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2007 23:08
Yiğit bey, 9 gündür çalışan akvaryuma bu akşam balıkları koydum.
45 dakika keyifle seyrettimBig%20smile
 
Fark ettimki dünden bugüne bitkilerimin bazılarında ufak sararma var, Bitkiler alışma aşamasında olduğu içinmi böyle bir reaksiyon gösterdiler bilemiyorum benim hüsnü kuruntumda olabilir, ilerleyen günlerde takip edeceğim
 
Sizin dediğiniz gibi, Bitki kumunun altına eucarbon ve sera florenatta A gübreleri yerleştirdim ve bu sabahta 50 ml haftalık koyulması geren miktar kadarda  florena sıvı gübresini ve Seranın 3 adet Co2 tabletlerinden koydum.
Aydınlatmada
2 adet Boyu nun Pembe ışık dedikleri grolüx 18 w var
1 adet Sylvania grolüx de var
 
ısıtıcı devre dışı şuan 26 derece , Tetratac filtrem davamlı çalışıyor.
 
Bu aşamadan sonra yapmam gereken ne var bilemiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2007 00:11
Işık miktarınız yeterli gibi görünüyor. (zamanla yeterli olup olmadığı anlaşılacaktır)
bu fotoğrafın sol alt kesiminde gördüğüm bitkiler kuma fazla gömülmüşler.Bitkilerin sadece köklerini kum altına sokun, gövde ve yapraklar kum altına denk gelmesinler.
 
Siz ısıtıcıyı yinede 24 yada 23 dereceye ayarlayın yada zaten yaz ayında olduğumuzdan sökün :D bazı ısıtıcılar üzerinde yazan derecelerde çalışmazlar. birkaç derece fark görünebilir, ne olur ne olmaz :D
 
Bitkileriniz henüz köklenmemiştir, köklenmeleri bitkiye göre değişiklik gösterse de 1-2 hafta sürebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2007 11:33
Şeref Bey ; akvaryumunuz ve bitkileriniz mükemmel görünüyor. Usta işi bir akvaryum olmuş, tebrik ederim. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir