Bunlarda Benim Kendi Çalışmalarım Hepsi Bir Arada


cezzaaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2009
Mesaj: 5
cezzaaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 12:59

Kapasite (litre): 200LT (100X40X50)

Canlı Türleri ve Boyutları (cm): 10 adet Demasoni 3cm - 10 adet Afra Cobue 3cm - 15 adet Sarı Prenses+Mavi Prenses 2cm - 1 adet 13 cm Sarı Prenses -  2 adet 15 cm Mavi Prenses - 4 adet 5,6 cm Sarı ve Mavi Prenses.

Toplam canlı:
42 adet

Malzemeler: Hava Motoru + İç Filtre + Dıy Dış Filtrem.

Akvaryum Bakımı: 3 Günde bir 50 lt su değişimi + 2 Günde bir dip çekimi

Kullanılan Yemler:  4 Çeşit bitkisel yem + haftada 1 öğün protein ağırlıklı yem

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:   Kaya Tuzu + Maden Suyu


Herkese merhabalar öncelikle, Uzun bir süredir bende bu forumun takipçileri arasında bulunmaktayım ama bir fırsat bulupta yaptıgım çalışmalarımı paylaşma imkanım olmuyordu ne yazık ki üşengeçlikten bu gün o üşengeçliğimi kenara kaldırıp yavaş yavaş kendi akvaryumuma yaptıklarımı paylaşmak istedim.

- Akvaryum Kurulumu -
İlk olarak akvaryumumdan başlıyayım, akvaryumumu bundan 9-10 ay önce kendim yaptım tek başıma beni biraz zorlasada güzel bir çalışma ortaya çıkardım. Akvaryumumun ölçüleri; 100x40x50 6mm'lik camdan yaptım, bana o günkü maliyeti camların 40 lira tuttu + akvaryum silikonu sanırsam 10 liraydı + silikon tabancası 5 lira, ortalama toplam 60 lira bir fiyata gerçekleştirdim. Ne yazık ki akvaryum yapım çalışmalarının resimleri olmadığı için ekliyemiyorum, konu içinde zaten akvaryumu görüceksiniz.


- Strafordan Arka Fon Çalışması -
Kullanılan Malzemeler; 1 adet strafor (5cm'lik) + Kurşun Kalem + Silgi + Maket Bıçağı + Meyve Bıçağı + Pislikler için Strafor altına büyükçe bir bez.

İlk Adım - Dekorun Hazırlanışı
İlk olarak strafor üzerine kurşun kalemle düşündüğümüz şekilleri çiziyoruz inceden tamamen çizim bittiğinde son olarak kontrol ediyoruz görünüş hoşumuza gittiyse çizimlerin tekrar üstünden geçerek kalınlaştırıyoruz bu işlemde bittiğinde artık kesme,oyma,biçme işlemine yavaş yavaş geçebiliriz.
Resimler Kötü olabilir o konuda kusura bakmayın telefonla çekebildim.














İkinci Adım - Dekorun Kaplanması
Bir çok kişinin bu konuyla tartışmalar yaşadıgının farkındayım belki benim kullandıgım malzemeyide eleştirecekler zarar vereceğini düşünecekler. Kaplamada kullandığım herkesin çok kolay rahatlıkla bulabileceği nalburcularda satılan banyolarda en çok kullanılan kalekim'in fayans aralarındaki dolgu malzemesi. Fazla fazla aldım ben 5 kilo kadar, Resim temsilidir şu tarz poşetlerde satılıyordu



Straforumuzu kaplamak için orta boy bir kovada ne çok akışkan ne çok da sert olmayan bir harç karıyoruz yetecek kadar kendimize. Harcımızda hazır olduğunda artık kaplama işine geçebiliriz.











Gördüğünüz gibi kaplama tamamen bittikten sonra harçla artık işimiz burda şimdilik bitmiş oluyor. 1 gün dekorumuzu kuramaya alıyoruz ve beklemeye geçiyoruz. Kuruma işlemi de sona erdikten sonra  dekorumuzu yıkamaya başlıyoruz, ben yıkama işlemini banyoda yaptım önce bir kaç kez 60-70 derece sıcak suyla yıkadım, bir kaç kez ılık suyla ve soğuk suyla yıkamaya devam ettim 2-3 saat arayla. Gözlemlerim sırasında hiç bir salma işlemiyle karşılaşmadım.

Üçüncü Adım -  Dış Filtre Yapımı

Kullanılan Malzemeler; Bir adet boş 50'lik cd kutusu + Havya + Falçata + Bıçak + Akvaryum Silikonu + Gereken Miktarda Şeffaf Hortum + Elimizde olan fazlalık iç filtre veya kafa motoru + Filtre Malzemeleri


Benim kullandığım cd kutusu bu şekilde; ilk olarak mavi ile çizdiğim kısmı alttaki siyah kapaktan kesiyoruz zarar vermeden daha sonra  kırmızı ile boyadıgım yerden havya ile hortumun girebileceği şekilde bir delik açıyoruz ve buraya hortumumuzu silikon ile güzelce sabitleyip kurumaya bırakıyoruz bu kısım akvaryuma geri dönüşü sağlıyacak çıkışımız. Yeşil alanlı gördüğümüz yerden havya ile bir delik daha açıyoruz bu kısımda giriş kısmımız hortumu yerleştiriyoruz burda hortumu sabitlememize gerek yok. Dış filtremizin yerine göre hortumu kesip akvaryumun içinde en az göze batacak şekilde gizliyoruz ve iç filtemize bağlıyoruz, elimizde bulunan malzemelerle yeterli olucak şekilde içini dolduruyoruz (cd kutumuzu ters çevirerek yani siyah çıkan kapak üste gelicek şekilde)ve dış filtremiz artık kullanıma hazır. Burda dikkat etmemiz gereken 5W'ı geçmiyen bir motor tercih etmemiz gerekiyor ve cd kutumuzun akvaryumdan yüksek bir yerde olması önemli noktalar. Ayrıntılı resim olmadıgı için resim eklemiyorum ama konunun en altında resimlerin içinde görebilirsiniz


Dördüncü Adım - Kapak Yapımı

Akvaryumumuzun uzunluğuna ve genişliğine göre elimizde olan veya mobilyacılardan kolaylıkla temin edebileceğimiz mdf kullanıyoruz. Ben elimde olan 100cm uzunlukta ve 40 cm genişliğindeki mdfyi dekupaj testeresiyle kestim. 40 cm olan genişliğimizi daha sonra 20cm olmak üzere tekrar 2ye kestim. Kısaca özetlemek gerekirse elimizde 2 tane 100cm uzunlugunda 20cm genişliğinde mdflerimiz oldu. 2 adet menteşe alıyoruz nalburculardan. Aldığımız bu iki menteşeyi mdf üzerinde yerlerini belirledikten sonra matkapla yerlerini açıp vidayla sabitliyoruz ve kapağımız da artık hazır durumda kullanıma.



Beşinci Adım - Led Işıklandırma ve Kapağa Montajı

Kullanılan Malzemeler; 100cm Beyaz - Kırmızı - Mavi dış mekan ledi + Bir adet 3'lü anahtar + Bir adet Dc 1A 12V adaptör + Havya + Lehim + Kablo

100 cm uzunluğunda dış mekan ledi alıyoruz. Ben beyaz - kırmızı- mavi renklerini tercih ettim siz zevkinize göre renk tercihini yaparsınız. Elektirikcilerden 3'lü anahtar alıyoruz bir adet. Ledlerimiz + - uçlarına yeterli uzunlukta kabloları kesip güzelce lehimliyoruz. Şimdi 3'lü anahtarımıza gelelim adaptörden gelen + ucu anahtarın sabit ucuna lehimliyoruz - ucunu ledlerimizden gelen - uclara sabitliyoruz elimizde şuan ledlerden gelen + uç kaldı bu uçlarıda anahtarın diğer ucuna sabitliyoruz. Yani beyaz + uc 1 nolu, kırmızı + uç 2nolu, mavi + uç 3 nolu bacaklara lehimle sabitliyoruz ve devremizi kontrol ediyoruz ledlerimizin hepsi tek tek yandıysa sorun yok demektir led ışıklandırma sistemimizde kullanıma hazırdır. Şimdi ise ledlerimizi yaptığımız kapağa montaj işlemine geldi. Bu kısımda yine elimizde olan şeffaf bahçe hortumumuzu kullanıyoruz. İster bahçe hortumunu yarıdan 2 parçaya bölerek silikonla kapağa sabitleyebiliriz yada hiç bölmekle uğraşmadan hortumun içinden ledleri direk geçirerek hortumun 2 ucunu silikonla doldurarak nem kapmasını engellemiş oluruz ve ledlerimiz daha uzun ömürlü olmuş olur.




Not: Bendeki anahtar 3 bacaklı değildi o yüzden bağlantıyı ben kendimdeki anahtara göre anlattım mantığı anladıktan sonra her anahtarı kolaylıkla bağlıyabilirsiniz.

Artık herşeyiyle konuyu toplamanın vakti geldi, uzun bir yazı oldugunun farkındayım. Ben yaptığım bu çalışmaları uzun bir süre önce gerçekleştirdim ve şimdiye kadar en ufak bir problemle dahi karşılaşmadım. arka fonu 7-8 ay önce yaptım en ufak bir salma dökülme vs sorunu yaşamadım bir canlı bile kayıp vermedim akvaryumumda bunu yazmamın nedeni bu konuyla ilgili tartışmaların ve soruların çok olması. Elimde şuan resimlerin olmaması yüzünden bazı temsili resimler kullandım kendi resimlerimi eklemeye çalışıcam. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirdikten sonra akvaryumumu tekrar dekore ettim. 20-30 kg deniz kumu topladım sahilden, Akvaryuma uygun kayalar bulmaya çalıştım, kurumuş ağaç kütükleri,dalları ve kökleriyle doğal ortam elde etmeye çalıştım.Resimler biraz kötü çekilmiş olsada kusura bakmayın tekrardan arkadaşlar.















Son olarak eksik gördüğünüz ve eklemek istedikleriniz varsa arkadaşlar paylaşmanızı istiyorum. Sıkılmadan okuyan herkese teşekkürler.

 

cezzaa2013-03-09 13:03:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nokia1695Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 170
nokia1695Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 13:01
Süper olmuş hayırlı olsun.Nakata2013-03-11 08:40:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abrecÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 55
abrecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 21:06
Çok güzel olmuş tebrikler, peki şu arka planı suya koyduğunuzda dibe batıyor mu ? yani strafor hafif malzeme hemen su üstüne çıkıyor yaptığım zaman yerleştirirken kırılabilir o nedenle soruyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cezzaaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2009
Mesaj: 5
cezzaaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2013 00:59
[QUOTE=abrec]Çok güzel olmuş tebrikler, peki şu arka planı suya koyduğunuzda dibe batıyor mu ? yani strafor hafif malzeme hemen su üstüne çıkıyor yaptığım zaman yerleştirirken kırılabilir o nedenle soruyorum[/QUOTE]

Evet bu durum biraz sorun çıkarabiliyor ne yazık ki batmıyor hiçbir türlü ama ben şöyle birşey yaptım akvaryumun çıtalarını ben enini geniş bıraktığım için straforu ustten destekledim bu şekilde yukarı çıkmıyor kaya ilede önden sıkıştırdıgım için hiçbirşekilde yerinden kıpırdamıyor. İkinci bir yöntem ise herkesin kullandığı silikonla cama sabitlemek ben bunu tercih etmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MELİH GONCÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 47
MELİH GONCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 14:25
Güzel yapmışsınız elinize sağlık yalnız fotoğraflar biraz daha aydınlık olsa daha güzel görünecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ComratexÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 156
ComratexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 17:27
Öncelikle emeğine sağlık fakat balıkların sarı prenses ve yunus sanırım.Koyduğun o dallar suyu yumuşatacından balıkların için uygun su şartlarını bozacaktır.SP ve yunuslar sert suyu sever.Ağaçların akvaryuma uygun ağaç parçaları olduğunu düşünerek yorum yapıyorum.Öylesine ağaç dalı ise bence hemen çıkart çürüyecek ve suyu çok fazla bozacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kandemirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 26
kandemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 21:33
Eline sağlık uzun süre uğraşmışsın güzel bir çalışma olmuş.Yaptığın dış filtre biraz küçük mümkünse daha büyük bir filtre yapsan biyolojik filtrasyon için daha iyi olur.200 lt akvaryumun arka fon,kaya gibi dekorlarla 160 lt'ye düşse desek, haftada bir dip çekimi ve 40 lt su değişimi bende senin yaptığın 2 günde bir dip çekimi ve 3 günde bir 50 lt su değişiminden daha iyi olur.Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myasar8106Çevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
myasar8106Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 15:11
Tebrikler güzel çalışma olmuş.Elinize sağlık.Salınım yapmamasına sevindim.Çünkü bende arka fon yaptım ama biraz sıkıntılı oldu salınım yapmaz diye düşündüm sabah balıkların bi kısmı sizlere ömür.Salınınım bitene kadar 4-5 kez doldur boşalt yaptım anca kendine geldi fon.Şuan bi sıkıntı yok Allahın izniyle.buda benim ilk fon denemem.http://www.akvaryum.com/Forum/ilk_3_d_calismam_made_In_murat_k680000.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir