Bu Malawi Fonunu Görmeden Geçmeyin...!
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2007 21:44
Tek kelime ile harika olmuş diyecek birşey yok, ellerine sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 11:02
Çok güzel ve sabır isteyen bir çalışma olmuş.
baris.aydin 2007-12-13 11:02:45
Aslında antibakteriyel olmayan derz kullanmak sanki daha mantıklı gibi. Yani zamanla oluşan alglerin fona nasıl bir hava kattığını görüyoruz. Yani hafifte yosunlanma olsa al sana malawi :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2008 19:32
Aykut Bey Gerçekten elinize emeğinize sağlık harika bir çalışma olmuş, bende uzun süredir düşünüorum sayenizde karar vermiş bulunmaktayım yalnız size bir kaç sorum olcak:
hayta 2008-01-25 21:55:17
1. Benim akvaryum100*50*40 standart kapaklı yagmur akvaryum ve orta kuşaktan dolayı 3 parca olcak bu üç parcanın birleşim yerlerinin birbirine bakan kısımlarınıda derzlemem gerekirmi ve derzden sonra akvaryum içinde bunları birbirine silikonlamalıymıyım.
2. Birde sizin gibi cekmeceye yatırma imkanımız yoksa sizce zorda olsa derzleme yapamilirmiyiz heryerine.
3. Ben yunus ve sarı prenses besliorum sizce bu fon yunuslara uygunmudur.
şimdilik aklıma gelenler bunlar teşekkürler saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2008 15:03
Arkadaşım tebrik ederim .....
Tebrik az bile gelir.Konuların hepsini hiç sıkılmadan okudum emeğinize ve sabrınıza bir kez daha hayran kaldım.Ayrıca ailem de size saygılarını sunuyorlar.Onlarda benimde sizin ki gibi bir fon yapmamı istiyorlar.Bu konuya olan ilgim onlarıda heycanlandırdı sanırım kısa bir zamanda kolları sıvıyacağız ....Tekrar tekrar tebrikler ...
Benim size tek bir sorum olacak arkadaşım; kalınlığı ne baz almıştınız,kaç straforu yapıştırmamız gerekir?Teşekürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2008 10:10
Çok teşekkürler. Bu işe başlarken bu kadar beğenileceğini tahmin etmiyordum. Aslında ben sadece (biraz da yapım gereği) çok kafa yordum bu işe, çok ince hesap yaptım. Biraz da bu tür işlere elimin yatkınlığından dolayı sonuçta ortaya çıkan çalışma beni de tatmin etti. Kafamdaki gibi oldu herşey..
Mustafa Bey;
1. Ayrı parçaların birbirine bakan kısımlarını da derzleyin. Ben cama yapışacak arka yüzeyi bile derzledim. O kadarına gerek yoktu belki ama dümdüz bir yüzeyi derzlemek zaten iş değil. Sizde o yan yüzeyleri derzleyin, sağlamlığı garantili olsun. Akvaryum içinde bu parçaları birbirine silikonlamak aslında isteğinize kalmış bir durum. Zaten arka cama çok sağlamca silikonladıktan sonra o aradaki boşluğa silikon çekmenize gerek kalmayabilir. Fakat bu, çalışmanın şekline göre değerlendirilmesi gereken bir durum olabilir. Örneğin o aradaki boşluğun nitrat depolamayacağını bilmeniz gerekir. Birşey daha var bu parçalı çalışmalarla ilgili, bu parçaların birbiriyle birleştiği yan yüzeyler şimdiye kadar birçok çalışmada yapay durdu benim düşünceme göre. Halbuki daha doğal birleşim şekilleri yapılabilirdi. Örneğin doğada bir kaya zamanla ortadan ikiye çatlayıp kırılıyor. Fakat bu hiç iki farklı parçanın birleşimiymiş gibi durmuyor. Sizde o şekilde, sanki kaya bütünmüş de gerçekçi bir biçimde çatlayıp ayrılmış görüntüsü verebilirsiniz. Önceden kafanızda canlandırmanızda büyük fayda var.
2. Benim gibi çekmeceye yatırma imkanınız olsa da, ben size normal fırçayla derzlemeyi öneririm. Zaten ben o yöntemi pratikliği nedeniyle değil, zorunlu kalmam nedeniyle kullandım. O yöntem klasik yöntemden daha kolay değildir.
3. Bu fona sarı prensesler elbette çıldırıyorlar. Bu fonu yaptıktan sonra daha neredeyse yavru kabul ettiğim sarı prenseslerim çiftleşmeye başladılar. O kadar küçüktü ki ilk yavru veren dişi, ancak 11 yavru verebildi. Ardından diğer dişilerde yumurtlamaya başladılar ve şu ana kadar toplamda yüzlerce yavru aldım. Birçoğu hobici arkadaşlara dağıtıldı. Halen ilanlarda başlığım bulunuyor.
Yunuslar ise bildiğiniz gibi daha açık suları severler. Akvaryumunuzun derinliğini de (40 cm) düşünerek konuşacak olursak, size tavsiyem, fonun bitmiş hali arka camdan en fazla 10 cm uzakta kalsın. Yani minimum 30 cm boş alan kalsın. Fonun yan camlara bakan iki yanında kalınlığı 12 cm gibi yapıp, ortalara gidildikçe incelen ve en ortada 5 cm. civarına düşen bir çalışma da yapabilirsiniz. İsteğinize göre heryerine mağaralar uygularsınız. Mağaraları yaparken balıkların maksimum boylarında da rahatlıkla kullanabilecekleri şekilde yapmaya özen gösterin. Hatta tabandaki mağaraları iki balığın rahatlıkla çiftleşebileceği kadar geniş tutun. Bunların en azından birini yunuslarında maksimum boylarında çiftleşebileceği kadar geniş tutmanızda fayda vardır. Yunuslar açık kumluk alanlarda çiftleştikleri gibi, tabanı kum olan geniş mağaraları da tercih ederler. Bu tür alanlar daha güvenlidir, diğer balıkların ilgisini çekmemek bakımından. Fakat dediğim gibi daha çok sarı prensesler kullanacaklardır bu fonu. Yunusları daraltmayacak bir çalışma yapmanız faydalı olacaktır.
Mesut Bey, çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Siz çalışmaya başlayın, bende elimden gelen yardımı yaparım.
Çalışmanın kalınlığını belirlemek sizin zevkinize kalmış olsa da, düşünülmesi gereken bazı kıstaslar vardır elbette. En önemlisi akvaryumun taban yüzeyi ölçüleridir. Özellikle ön ile arka cam arasındaki toplam derinlik! Kabaca bir oran söylemek gerekirse, bu derinliğin 1/4'ünden daha kalın bir arka fon fazla kullanışlı olmayacaktır. Fakat bu, duruma göre değişebilir. Örneğin sadece mbuna türleri besleniyorsa biraz daha kalın olabilir, bolca geniş mağaralar yapılır. Yok utaka türleri besleniyorsa, bu balıklar açık sularda yaşadıkları için, arka fon sadece birkaç cm. kadar, daha çok görsel amaç için kullanılabilir. Bir başka ölçüt, bu fonu kullanmasını beklediğimiz balıkların boyutudur. Örneğin her ikisi de mbuna olmasına rağmen, sarı prenses küçük mağaralarla yetinebilirken, 15 cm.e kadar büyüyebilen metriaclima türleri doğal olarak daha geniş mağaralar isterler. Yani kalınlık, öncelikle akvaryumun boyutları, beslenen türler, sonra akvaryum hacmi (su kapasitesi) ve popülasyon (hacme göre balık sayısı) gibi rakamları gözönünde bulundurarak belirlenmelidir.
Benim akvaryumumun ön camı bombeli, en derin yeri 47 cm kadar. Ben bir kat ince (2 cm.) iki kat kalın (5 cm.) straforu üstüste yapıştırarak 12 cm kalınlık elde ettim. Oymacılık işlemlerinden sonra bitmiş halinin en kalın kısmı 10-11 cm. kadar kaldı. Fakat birçok yerinde daha az kalınlık bulunuyor. Fazlasıyla dalgalı ve girintili çıkıntılı bir şekli olduğu için, bazı bölümlerde kalınlık 5 cm.e kadar düşüyor...
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2008 23:14
[QUOTE=_aras_]Gördüğüm en güzel arka fon.. Gerçekten çok başarılı. En kısa zamanda senden kopya çekerek bende yapacağım :D[/QUOTE]
Gerçekten güzel bir arka fon çalışması.Sanırım kopya çekmek en iyisi olacak.
lafayette 2008-01-30 15:50:06
Gerçekten güzel bir arka fon çalışması.Sanırım kopya çekmek en iyisi olacak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2008 01:25
Ellerine sağlık arkadaşım çok güzel olmuş...Rica etsem bana kullandığın renkleri söylermisin...Şimdiden teşekkürler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2008 09:46
Bu son hali çok daha güzel görünüyor. Tebrikler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2008 18:50
Çok güzel olmuş güle güle kullanın ama balıkları biraz çoğalt, çok az görünüyor.İçinde ne var ne yok bilmiyorum. lafayette 2008-03-06 11:39:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir