Bu Malawi Fonunu Görmeden Geçmeyin...!


ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 17:56
Bir kez daha hepinizi selamlıyorum.
Çok yorucu oldu arkadaşlar. İlk çalışmamdan on kat zor oldu. Ama sonuç hayal ettiğime yakın bir keyif verdi Approve  İkinci fon çalışmamla yine karşınızdayım... 
 
Bu çalışmayı sizlere anlatmaya başlamadan önce, eğer görmediyseniz ilk fonuma bir göz atmanızı tavsiye ederim. Bu çalışmam için gereken bilgi ve beceriyi onunla sağladım.
 
 
 

145 litre olan Malawi tankımda toplam 10 balığım var. 4 Sarı Prenses, 3 Demasoni ve 3 Jako. Her cinsten birer erkek mevcut. Dekor olarak gördüğünüz gibi antalya falez kayalarını kullanıyorum. Aşırı miktarda girintili çıkıntılı bu kayaları gerçekten çok seviyorlar. Demir testeresiyle keserek şekil verdiğim ve sağlam yapıda mağaralar yaparak tasarladığım bölümler adeta kapanın elinde kalıyor Smile
 
Bu biraz eski bir fotoğraf, bir temizlik sonrası, en temiz fotoğrafı budur akvaryumun Big%20smile
 

Buda geçen haftaki en son hali, gördüğünüz gibi arka camı yosunlara teslim etmiş durumdaydım. Balıklarım için atıştırmalık duvarıydı Smile
 
 
 
Fakat bu kadarı onlara yetmez dedim, ve bu çalışmaya giriştim.
Alt kat 2 cm sert strafor, üstünde iki kat 5 cm.lik beyaz strafor var. Bitmiş çalışmanın en derin yeri 11 cm.de kaldı.
 
 
Sadece şekil vermek üç haftamı aldı. Ama günde bir saatten fazla çalışmadım bunun için. Her bir kesiği çok fazla kafa yorarak attım. Bir mağara yapıp ertesi akşama kadar onun çevresini planladım. Tek amacım, onlara ve yeni doğacak yavrularına rahat bir ortam yaratmaktı. Tüm şekilleri tamamen bu doğrultuda çıkardım.
 
 
Tabii herşey böyle anlatmak kadar kolay olmadı. Şekil konusunda detayı arttırdıkça derz atmanın zorlaşacağını biliyordum, tecrübe etmiştim ilk çalışmamdaki küçük mağara ve geçitlerle. Fakat yine de bunu hiç düşünmeden, "nasıl olsa bir yolunu bulur atarım" diyerek neredeyse maksimum detaya ulaştım.
 
Derz için bir gece nişanlımla iki koldan 3 buçuk saat çalıştık. Ertesi gün 3 saat yalnız çalıştım. Ve arkadaşlar, ilk katın yarısı bitti sadece. İkimizde ağır bel ağrıları çektik Confused Ve bu çalışmanın deli işi olduğu sonucuna vardık LOL
İlk katı bile atamıyordum ve daha üç kat vardı. Bende, "madem deli işi yapıyoruz, derzi de deli yöntemiyle atarım" dedim.
Gördüğünüz çekmeceyi çıkardım...
 

Boyu harika uyuyordu.
 
 
3-4 cm derinliğinde su ve 4 kg kadar derzi karıştırdım.
 

UYARI: Derzi kesinlikle elinizle temas halinde tutmayınız! Cilde gerçekten çok zararlı! Bir kaşık yada benim tercih ettiğim gibi eldiven kullanınız!

Çekmecenin bir tarafının altına bir takoz koyarak karışımı bir tarafta biriktirdim. Fonun bir yanını çekmecenin içinde tutup diğer tarafını havada tuttum. Sığan kısımları direk karışıma batırarak, diğer kısımlara da bir bardak yardımıyla derzi dökerek her yerine ulaştırmaya çalıştım. Fonu diğer yöne çevirerek aynı işlemi kalan yarısı için yaptım. Mümkün olan her açıyla derz döktüm. Fırçayla girebileceğimden çok daha etkili oldu.
 
 
 

Etkili oldu fakat kolay oldu diyemem. Ayrıca bu yöntemi bunun gibi aşırı detaylı çalışmalar dışında kimseye tavsiye etmiyorum. Nedeni ise göründüğü kadar basit olmaması. Derzi bu yöntemle tamamen uyguladıktan sonra bazı yüzeylerde hava kabarcıkları kalıyor. Bunları hemen uygulamadan sonra fırça yardımıyla dağıtmanız gerekiyor. Aksi takdirde kuruduktan sonra bunlar kırılıp ufalanır, ve o bölgelerde derzin yararı olamaz. Her yere eşit dağılmaması da ayrı bir eksi, bazı bölgelerde yoğunlaşıyor (bunu azaltmak için derzi başlangıçta çok çok iyi karıştırmalısınız). Yine fırçayla bunları yayarak eşitlemeniz gerekiyor. Ayrıca çalışma sonrası çekmeceyi hemen temizlemezseniz ilerde çok daha fazla uğraşırsınız.
Yani bu çalışma da yine 1-2 saat arası bir emek istiyor. Fakat diğer yöntemle bunu yapabilmek neredeyse imkansız olduğu için ben bunun çok yararını gördüm. Ve iki kat daha uyguladım bu şekilde. (diğer katlarda ne kadar karışıma ihtiyacım olduğu konusunda fikir sahibi olduğum için daha az su ve fuga kullandım, fakat bu çalışmaya göre değişir.)

İş boyaya kalınca birazda görsel zevk vermesi için fonu akvaryumdaki mevcut kayalarıma benzetmeye çalıştım. Ve bu amaçla renklendirip son şeklini verdim. Bunun için Filli Boya'nın 4 farklı rengini kullandım.
 
 

Bu bitmiş hali. Sağ üstte gördüğünüz boşluk filtrenin kafa motoru için. Yukardaki parçayı o motora yapıştırıp onu da saklamayı düşünüyorum.
 
 
 
Bu şekilde bir görüntü çıkmasını umuyorum...
 

Mağaralar içerde önden göründüğünden çok daha geniş. Ve tüm fondaki mağaralardan sonra geriye kalan strafor kalınlığı 1 cm.den fazla değil.
 
 
Bu kafa motorunun eski ve yeni hali Smile
 
 
 

Fonun arkasına aynı ölçülerde 0.4 bir cam kestirip silikonladım. İlerde çıkabilecek herhangi bir sorunda, yada sadece çıkarmak istediğimde bu fonun parçalanmasını önleyecek. Akvaryum camı ile bu camı birbirinden ayırabilirsem fonu bütün şekilde çıkarabileceğimi düşünüyorum. Bunun içinde, arka cama bu fonu sadece 3-4 cm içeriden, kalınca bir dikdörtgen şeklinde silikon çekerek sabitledim. İlerde sağlam ve keskin L şeklinde bir bıçak yardımıyla bu silikonu kesebilirim diye düşündüm.
 
 

Ortaya çıkardığım bu yeni fonun üzerinde 6 adet çok büyük yuva (ben bunlara "suit" diyorumBig%20smile ), 27 büyük mağara (en büyük boya eriştiklerinde bile kullanabilecekleri şekilde), bu mağaralar arasında 23 geçit, sadece küçük yavruların girip saklanabileceği 50'den fazla mağara ve 17 geçit bulunuyor. Bunlara birde yukarıda gördüğünüz mevcut kayalarım eklenecek. Amacım olayı mümkün olduğunca dışardan izlemek arkadaşlar. Ne balıklarımı kusturmak, ne de yavruların ağızlarda parçalanışını görmek istemiyorum. Ben elimden geleni yapıp gerisini onlara bırakıyorum. Ha elbette akvaryumda korkarak saklanan minik yavrular yada gerekli anneler için beklettiğim 70 litrelik bir tankım var (şu an hepsi orda zaten). Tabii oraya nakletmek için onları yakalamayı başarabilirsem Tongue  Bunun içinde bir sistem geliştirdim. Akvaryumun boyu kadar paslanmaz plastik kaplı tel ve sineklik kullanarak bir paravan yapıyorum. Balıkları öne çekip yukardan o paravanı indirdiğim anda fona geçiş kapanacak, ve hepsi ön bölümde kalıcak. Daha önce aynı mantıkla eski akvaryumumu ikiye ayırıp yavruluk yapmıştım. Yıllarca kullandım, yüzlerce yavru aldım, tek bir yavru bile kaçırmadı Wink

Şu an itibariyle son görüntü budur arkadaşlar. Tuzlu su ile filtre ediyorum...
 
 
 
 

Ve benim için en önemli olan özelliği sona sakladım. Suyu ölçerek doldurdum. Ve sonuç, delik deşik bu fon akvaryumumdan sadece 4 - 4.5 litre çaldı...
 
Approve
 
Sevgiler & Saygılar...
 
 
ahbeabi2007-06-20 18:01:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SloveSÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2006
İl: Konya
Mesaj: 452
SloveSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 18:10
Clap Çok harika olmuş. Emeğinize fazlasıyla deymiş. Sizi alkışlamaktan başka elimden birşey gelmiyor maalesef. AdamGibi2007-06-20 18:10:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acarliÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 123
acarliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 18:14
elinize sağlık bence mükemmel

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mandylionÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 207
mandylionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 18:42

Mükemmel olmuş elinize sağlık. Onca geçişli mağaralar ile işlevsel olduğu kadar da estetik olmuş. 5 lt'den az kayıp olması da cabası.

Ellerinize sağlıkClap
mandylion2007-06-20 18:42:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 18:46
Vallahi bravo.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarışCanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Izmir
Mesaj: 146
BarışCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 19:09
Derz ataşınıza hayran kaldım. Çok yaratıcı olmuş.
Fon zaten mükemmel.
Tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halitoncuÇevrim Dışı

[B]1746,2[/B]
Kayıt: 09/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 122
halitoncuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 19:51

Gerçekten harika olmuş sizi tebrik ediyorum.Rengi çok doğal olmuş.Fonu derze batırmayı bende düşünmüştüm çok güzel bir fikir.ClapClapClap


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

elassarÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 89
elassarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 20:07
Gerçekten çok güzel olmuş.Balıkları ekledikten sonraki fotoğrafıda bekliyoruz.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prophetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 180
prophetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 20:08
Çok güzel olmuş. Elinize sağlık...Clap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tees_MURATÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1237
tees_MURATÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 20:27
Emeğinize sağlık.Su hacminden de hemen hemen hiç kayıp yok.Başarılar,
 
    Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RıdvanErenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2007
İl: Ankara
Mesaj: 337
RıdvanErenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 20:28
Söylenecek söz yok elleriniz dert görmesin,hayırlı ugurlu olsun inşallah...Clap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

flyman99Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2007
İl: Mus
Mesaj: 36
flyman99Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 20:43
Arkadaşım öncelikle tebrik ediyorum çok şahane ve yaratıcı bir çalışma olmuş.Emeğine sağlık.
Akvaryumun balıklı halini merakla bekliyoruz.
Ayrıca oyuklara ne ile şekil verdiğini merak ediyorum.Açıklarsan seviniriz.
 
Hoşkal...
 
                                                  Clap
flyman992007-06-20 20:45:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atiiÇevrim Dışı

[B]9448,3[/B]
Kayıt: 07/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 250
atiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 20:45
Çok  güzel olmuş elinize sağlık . Sanırım bu arka fon işi bağımlılık yapıyor birincisini yapan biter bitmez ikincisi ne başlıyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cryptoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/05/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 140
cryptoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2007 21:00
   Merhaba,tek kelimeyle harika bir çalışma.Elinize sağlık.Kafa motoru için kestiğiniz bölüm keşke daha belirgin olmasaydı.Olsun her güzelin bir kusuru vardır değilmi?Balıklarınız bu fona çok seninecek..
   Haşcakalın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir