Boş Akvaryumuma Kademe Olarak Canlı Ekliyorum


35mreÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2023
İl: Izmir
Mesaj: 6
35mreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2023 12:13
Merhaba,
yeni kurduğum bakteri kültürü ekleyip 10 gün boş beklettiğim 150 litrelik akvaryuma kademeli olarak canlı ekliyorum,
bir çok kişi gibi bende bu hobiye lepistes besleyerek başlamak istiyorum,
dün itibari ile 4 adet borneo kelebek vatoz ekledim,
8 adet mavi melek karides ekledim.
Çöpcü balığı da eklemek istiyorum... ( Sıkıntı yaşarmıyım bu kadroda, hangi cins olmalı ? "panda hoşuma gidiyor" )
En sonunda lepistes eklemek istiyorum ( sizce kaç adet eklemeliyim ve dişi erkek oranı nasıl olmalı )

Saygılarımla..

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241481/091220231900051.jpg[/IMG]

Ölçüler: 100x35x45
Canlı Türleri: ( Lepistes Düşünüyorum, an itibari ile borneo vatoz ve mavi melek karides )
Alt taban : Malawiizmir Lav kırığı
Bitki Kumu : OASE ScaperLine Soil 9lt Brown Aktif Toprak
Bitki Türleri: WoofAkvaryum ( Co2 Gerekmeyen Kolay 35 Dal Bitki Paketi )
Filtrasyon: OASE BioMaster Thermo 250 Dış Filtre 900 L/H
Filtrasyon iç sepetim : ( 1.sera siporax 2.sera siporax 3.seachem Matrix,elyaf ve purigen 4.kiremit renk olan sünger )
Işıklandırma: ORION LED C Serisi Grey 90cm Bitkili Akvaryum Armatür
Tasarım ve Dekorasyon: İzmir Malawizmir Ghost Wood , Dragon Ejder Kaya.

Beğenenler: [T]231330,Waves lord[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 563
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2023 13:02
Sayın Emre,

Hobiye hoş geldiniz öncelikle.

Tankınız gayet güzel duruyor lakin çok yeni anladığım kadarıyla. Kademeli canlı ekleme olayının ideali, fishless cycle diye geçen yöntem ile canlı olmaksızın bakteri döngüsü oturtulduktan sonra filtre kapasitesine bir anda çok yük bindirip döngü oturmuş olmasına rağmen amonyak ve nitrit zehirlenmeleri ile karşılaşmamak adına önerilir (çünkü bakteriler hızlıca sayı arttırabilse de varolan bioloada göre orantılı şekilde kolonileşiyorlar, siz 1ppm amonyak ile döngü oturtursanız ona göre eklediğiniz canlı yükünü baştan kaldırabilir gibi). Örneklendirmek gerekirse canlı olmadan ghostfeeding diye geçen boş besleme yaparak amonyak okursunuz, daha sonra amonyak nitrite nitrit nitrata dönüşür, amonyak ve nitrit sıfırlanır sadece nitrat okursunuz. O zaman yavaş yavaş balık eklemesi yapılır. Boş bir tanka bakteri kültürü eklenmesi döngüyü başlatmaz. Ülkemizde canlı bakteri kültürü direkt olarak satılmıyor yanılmıyorsam. Amerika'da dolapta saklanan çok limitli tarihli bir iki ürün var öyle bildiğim kadarıyla. Döngüyü başlatabilmek adına tankta amonyak kaynağı olmalıdır, bakteri kültürü ise bu amonyak değeri okununca eklenir. Seachem'in stability sayfasına bakarsanız zaten orada falan da yazar, ürünü kullanmadan birkaç gün boş besleme yapın amonyak ortaya çıkana dek diye, daha sonra da döngü oturması ortalama 4-6 hafta sürer der. Maalesef 10 gün çok yetersiz, özellikle en başta amonyak kaynağı yoksa zaten döngü oturmaya başlamamıştır bile. Şu anda sizin yaptığınız şey "fish in cycle" olarak geçiyor. Bu süreçte ister istemez canlılar amonyak ve nitrit zehirlenmelerine maruz kalacaktır. Süreci en az hasarla atlatmak adına fish in cycle ı araştırmanızı öneririm. Bu süreçte mutlaka sık su değişimi yapın ve amonyak ve nitriti bağlama iddiası bulunan seachem prime gibi bir ürün kullanın derim ben.

Kullandığınız aktif toprak da ek olarak amonyak salınımı yapıyor olabilir. O ürünü hiç kullanmadım. Simdiye dek hep tropica aquasoil kullandım ve her zaman 10 günden fazla sürece amonyak salınımı yapmaya devam etti. Dolayısıyla halihazırda tankta problem var olabilir bu hususta. Elinizde test kiti var mı amonyak için?

Borneo sucker diye geçen loachlar temel olarak yüzeylerdeki biofilmlerden ve oluşumlardan beslenir. Karidesler de aynı şekilde sürekli olarak yüzeylerden beslenen canlılar. Bakteri döngüsü oturmamış tanka eklenmesi bir hata olması ötesinde, her iki tür canlı doğal yüzey oluşumları ile kendilerini besleyebilecekleri seviyeye gelene kadar bakteri döngüsü oturmuş tanka bile eklenmesi için beklemekte fayda olan canlılar. Bu tür canlılar, otocinclus, karides, borneo loach, nerite salyangozu vs gibi canlılar ideal olarak tank biraz olgunlaştıktan sonra eklenmelidir.

Sistem kurulumu için masraftan kaçınmamışsınız. Bu hobide başarı okuyup araştırmak ve sabırlı olabilmekten geçiyor diyebilirim. Hem canlıların potansiyel olarak zarar görmesi, hem de sizin bu kadar yatırım yapmışken hobiden soğumanız ve olumsuz bir deneyim yaşamanız güzel olmaz. Dolayısıyla bir süre canlı ekleme işini rafa kaldırın ve elinizdekilerin döngü sürecini sağlam atlatması için çabalayın derim ben. Onun haricinde panda corylerden ekleyebilirsiniz. Genelde satın aldığınız boyda cinsiyet belli olmaz ki corylerde açıkçası cok da mühim bir konu değil cinsiyet dengesi.

Ben de sizinle aynı şehirdeyim. Hatta aldığınız ghostwood parçası gözüme kestirdiklerimden biriydi :) Sizin kaderinizmiş :D Bir sorunuz olursa özel mesajdan bana ulaşabilirsiniz.


[EDIT]Lennie,2023-12-11 13:05:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]241481,35mre[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CloudbusterÇevrimiçi

Kayıt: 30/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 400
CloudbusterÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2023 13:02
20 adet civarında balık olsun toplamda. Fazla doldurmayın derim. Fazla üremesini istemiyorsanız dişili erkeli yapmayın. Mesela bir türden sadece erke alın

Beğenenler: [T]241481,35mre[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir