Bombeli Akvaryuma Power Led Çalışmam


shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 23:05

Merhaba arkadaşlar uzun süreden beri akvaryumumun ışıklandırmasını nasıl yaparım diye düşünüyordum. Tankım yaklaşık 10 aylık  10 ay önce bombeli ontarafı tek cam olan dolaplı 100 cm lik bir akvaryum aldım akvaryum şık ve güzel ama bir sorunu vardı kendi armatüründe sadece 2 florasan vardı ve arkasıda ayna veya yansıtıcılı olmadıgından bitkili için yeterli ışık veremiyordu. Sonrasında forumda okuduklarımdan birazda araştırmayla şerit led olayına girdim yaklaşık 90 cm den 12 şerit metrede 60 tane 3 cipli ledlerden döşedim ama onlarda su buharından etkilenip kısa zamanda güclerini kaybettiler zaten okadar çok olmalarına rağmen verdikleri ışık diplerde zayıf kalıyordu. Sonra Power led yapmaya karar verdim önce buhar direnci için ( kapağım dolayısı ile ledlerin bulunduğu ortamı yalıtamıyorum) 10 tane power led ile deneme yaptım 2 ay kadar bir süre sonunda bir bozulma görmeyince hemen işe girişip kendime bir power led armatür yapayım dedim. Süreci kısaca aşağıya yazmaya çalıştım umarım becerebilmiş ve yapmayı düşünenlere fikir verebilmişimdir.

Malzemeler ve Fiyatlar

46 x 1 Watt Edison Power Led Beyaz                     0.5 $ adeti
25 x 1 Watt Edison Kırmızı Power Led                   0.5 $ adeti
25 x 1 Watt Edison Mavi Power Led                       0.5 $ adeti
4 x 46 cm Pcb                                                         2    $ adeti
4 x 16 cm Pcb                                                         1.5 $ adeti
4 x  90 Volt 0.350 A Powersupply                           10 $ Adeti
6 x 6cmx6cmx1.5cm 12V 0.27 A Fan                         3 TL Adeti
1 x 12 V 2A Adaptör (Fanlar için)                           10 TL
90x20x3 Cm Aluminyum Soğutucu Blok                 30 TL
1 Adet Diğitial Programlı Priz                                   9 TL
5 Mt 8 Li Telefon kablosu                                         6 TL
Thermal Epoksi Yapıştırıcı Silikon                           10 TL
Thermal Macun                                                     15 TL
Havya,Lehim teli,Pasta,Macun,Silikon tabancası,Matkap

Öncelikle Aluminyum profili akvaryumumun orjinal bağlantısına uydurmak için sactan bir parca kestirip orjinal parcaya uygun kıvırttım ve delerek bu parçaya sabitledim.

Blogun diger tarafı

Blok Raya monte edilmiş halde

Sonrasında Ledleri Bir kırmızı bir mavi ve beyazlarıda tek tek Macunlayarak PCB lere lehimledim.


Artık Montaja Başlayabiliriz.

Daha sonra PCB lerin arka yüzüne termal macun sürerek 10 Cm aralıklarlada Thermal silikon kullanarak PCBleri Aluminyum soğutucu Bloğa yapıştırdım ( Bu slikon direk ısı iletimi gerektiren yerlerde yapıştırıcı olarak kullanılıyor Cm2 si 20 – 25 kg taşıyormuş J )

Sonrasında kablo deliklerini delerek kabloları sogutucunun üst tarafına aldım ve bağlantıları yaparak normal silikonla sabitledim. Ve Kapak Hazır ama henüz fanlar yok öne böyle denemek istedim bakalım  ne olacak.


İlk Önce bu şekilde bir süre (3 -4 gün ) denedim ve sistemde fazla ısı oluştuğunu gördüm ısı led ömrünü kısalttığı için sistemi fanla sogutmaya karar verdim ve 6 adet fanı sisteme bağladım. Şu anda sistem makul bir sıcaklıkta ısınıyor.Ben sessiz olsun diye biraz düşük dervirli fanları tercih ettim sizin ses sıkıntınız yoksa daha devirli fanlarla daha iyi soğuma sağlayabilirsiniz.


6 adet fanı paralel bağlayarak 12v 2A adaptörle besledim ve bepsini zamanlayıcıya bağladım. Şu an için sistem aydınlatma olarak güzel görünüyor. Bitkilerin gelişimini nasıl etkileyecek onu zamanla görücez bakalım.

Ve Bitmiş Hali


Aluminyum soğutucu www.armaltd.com adresinde mevcut benimki 64 as modeli siz başka model uygun olursa onuda kullanabilirsiniz ama metre ağırlıklarına dikkat edin bazıları baya ağır J
Ledler www.ledstok.com yada galata led toplu alımda iskonto oluyor
Termal Epoksi Silikon için Ki bunu baya aradım bulmak zor oldu http://www.pulsar.com.tr/pulsarchemweb/chempulsar_yapistir_ilet.htm adresinden alınabilir Pulsardakiler çok ilgili insanlar kendilerin teşekkür ederim.


Umarım Bir fikir verebilmişimdir. Sorusu olan arkadaşlara elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.


İyi Hobiler :)

shimendifer2012-07-14 09:48:22

Teşekkür Edenler: [T]96014,kemakinen35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 02:38
Çok güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık, benim aklımda da led aydınlatmalı akvaryum yapma planlarım var. Bitkileriniz de fotosentez gözlemleyebiliyor musunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berke271Çevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 18
berke271Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 08:22
Bunu yapmak sizi yormuş olmalı.Ama buna değmiş doğrusu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 09:35
[QUOTE=berke271]Bunu yapmak sizi yormuş olmalı.Ama buna değmiş doğrusu[/QUOTE]
Teşekkürler
Evet biraz uğraştırdı sayılır daha çok  sorun  orjinal kapağı bozmamak için uğraşmamdan oldu. Yoksa onu bozup yapsam daha rahat olurdu ama bizim hatun illa estetiğini bozma diye tutturunca biraz adaptasyonla uğraştım. Birde tek parça o rayı yaptırmak zor oldu aluminyum kesip bicen adamlar 95 cm tek bir parça için presin bıçaklarını değiştirmeye baya bir üşeniyorlar. Neyseki ikna ettim birini :=)


[QUOTE=Galathir]Çok güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık, benim aklımda da led aydınlatmalı akvaryum yapma planlarım var. Bitkileriniz de fotosentez gözlemleyebiliyor musunuz? [/QUOTE]

Teşekkürler Darısı başınıza :)
Dün daha sistemi tam devreye aldım birde yapmadan önce 5 gün kadar karanlıkta kaldılar biraz yıprandı bitkilerim bir iki gün içinde belli olur ama şunu diyebilirim. Daha önce ledleri yalıtmadan dayanırlarmı diye test için SMD ledlerin arasına bir sıra 10 tane beyaz power led döşemiştim. Uzak resimdeki anubias tam altında idi 1 hafta sonra o mısır gibi çiceğinden açtı :) Şu anda da tam ortayı baya kaplamış durumda. Bir iki gün içinde CO2 mayalı sistemide sanırım  hallederim ozaman daha net belli olur fotosentezleri sanırım  :=) Bu arada benim anubiaslar hep kuma gömülü hiç köke veya taşa sardırmadım ve 1-1.5 yıldır hiçbir anubiasımda bozulma olmadı aksine hep baya büyüyüp ciceklendiler. Şimdi bitkinin dogası ve doğal ortamdaki haline bakarsak bişilere tutunan bir bitki gibi ama bende hagen kumda mutlu Bunuda dipnot vermek istedim :)
shimendifer2012-07-14 09:42:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert TÜRKORHANÇevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 860
Mert TÜRKORHANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 09:57
Çok başarılı ve profesyonelce bir çalışma olmuş.Bu çalışma DIY led aydınlatma yapacak olanlar için yol gösterici olabilir.Ellerinize emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 10:17
[QUOTE=Mert TÜRKORHAN]Çok başarılı ve profesyonelce bir çalışma olmuş.Bu çalışma DIY led aydınlatma yapacak olanlar için yol gösterici olabilir.Ellerinize emeğinize sağlık.[/QUOTE]
Teşekkür ederim özellikle maliyet ve aldığım yerleri belirtmeye çalıştımki malzeme konusunda deneyecek arkadaşlarda aramak zorunda kalmasın

Bu arada benim mavi ledler yerine royal blue kullanırlarsa onların değerleri daha iyi ama royal blue kalmamış olduğundan ben mavi kulandım :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2012 02:37
Led aydınlatma anubiaslar üzerinde etkili gibi görünüyor. Şu sıralar bitkilerinizde durumlar nasıl? Gerçi yaz sıcakları varken çok sağlıklı yorum yapılamayabilir. Sürekli fotosentez gelişimini merak ediyorum açıkçası, eğer olumlu ilerleme varsa led aydınlatma konusu epey ilerlemiş olacak. Buarada ledleri aldığınız sitede epey araştırma yaptım. Bitkiler için her ışık sıcaklığında led bulunabiliyor. Bu da Türkiyede led çeşitliliğinin ne kadar fazla olduğuna işaret. Galathir2012-07-27 02:38:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2012 08:52
Merhaba bitkiler fotosentezMerhaba acısından iyiler hatta baya iyi diyebilirim. Işıkların açık kaldığı 1-2 saat sonunda nerdeyse hava tası varmiscasina bir çıkış oluyor. Akvaryum tanıtım bölümünde fotosentez videosunu ekledim ordan bir bakabilirsiniz. Bitkilerin durumu gübre yetersizliğinden zayıf düşmüşler su anda arkadaşların tavsiyeleri doğrultusunda gübrelere yapacagım sanırım sonuc 1-2 haftada kendini gösterir.

Elimden geldiğince ne nerede ne kadar açıklamaya çalıştım ki yapmayı düşününen arkadaslara yardımcı olabilsin. Birde mümkün olduğunca orijinal kapağı bozmamaya özen gösterdim. Cogu insan diy sistemlerde görsellik bozulacak diye yapmak istemiyor. Benim yaptığımda bu akvaryumu bilmeyene orijinali ledli diye verilebilecek gibi oldu sanırım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TugcanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2011
İl: Zonguldak
Mesaj: 50
TugcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2012 00:48
Çalışmanız adres vererek yaptığınız paylaşımınız için tebrik ederim. Bir kenara kaldırdığım power ledlerimi tekrar sizin beyaz-mavi ve kırmızı orantınıza tamamlayarak kullanmayı düşündürdü?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JeaNLouPÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 149
JeaNLouPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2012 20:22
Abicim merhaba bende power led ile aydınlatma düşünüyorum.Elim 40 adet kadar gün ışığı power led var bunların boşuna gitmesini istemiyorum.Acaba sizin saydığınız renklerin bazılarının yerine kullanma şansım varmı elimdikinlerin ?
Akvaryum 200 lt 50 cm yükseklikte

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2012 09:23
Kullanabilirsin. O konu biraz karışık fotosentez ve su altı bitkilerinin fotosentez gereksinmeleri ile ilgili okuduğum makalelerde Gübn ışığı ledlerin ışığının fotosentez acısından çok kullanılamadığı yazıyor. Ama bitki satan cogu akvaryumcunun bitkileri tuttukları tankaların armaturlerine baktıgımda beyaz ve gun ışığı görüyorum. Ben daha önce gün ışığı ile yaptığım sistemde çok sakal yosunu olmuştu ama tabi işin başındaydım başka etkenlerde olabilir o duruma neden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JeaNLouPÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 149
JeaNLouPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2012 14:42
200 lt 50 cm yükseklik akvaryum için 25 kırmızı 25 mavi 20 beyaz led kullansam uygunmu sizce ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2012 16:02
Benimki ile nerdeyse aynı Beyaz sayısını biraz arttırabilirsin. Ama şunu söyliyim ben kendi tankımda 2 sıra renkli iki sıra beyaz yapmıştım şimdi kırmızı mavi bir sırayı kapattım. yani beyazlar kırmızı-mavilerin 2 katı olunca daha iyi oluyor. sende tüm beyazlarını kullan kırmızı mavi toplamı beyazların  yarısı kadar olsun. Karanlık kalırsa beyaz takviye yapar diğerlerini de artırırsın aynı oranda


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HephaestusÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 422
HephaestusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2012 16:13
Muazzam olmuş çok beğendim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir