Bolivian Ram'de hastalık


UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 22:06
Fotoğraf: Yok

Canlıdaki Belirtiler: Kafada 1 mm civarında ve gözün üstünde beyazlık (sanki çukurluklar var)

Akvaryum Kapasitesi (litre): Bol bitkili 120 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 2 Melek, 6 bolivian ram, coryler, otocincluslar ve cüce vatoz.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): pH 7 civarı, sıcaklık 30 C

Filitrasyon: Biyolojik iç filitresi (bluwave 05) 

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Hektozon (1 çay kaşığı), hasta balığı 2 lt suya 1 çay kaşığı hetozon ile 3-5 dk. banyo

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 1-2 hafta da bir 50%
Bolivian Ram leri 2 senedir besliyorum. 1 balığım da yaklaşık 2 hafta önce bu semptomları farkettim fakat birbirlerini yaraladıklarını düşünürek ve hareketlerinde herhangi bir değişiklik gözlemlemediğimden herhangi bir şey yapmadım. Fakat balık 2 gün önce öldü. Ve aynı şu anda hasta olan balıkda kafada bu beyazlıkları görünce ısıtıcıyı 30 C ye aldım (gece sıcaklıkda varyasyon olmasın diye)   ve hektozon kullanmaya başladım.
Bu hastalığın tedavisinde yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Uzay2009-08-15 22:29:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2009 15:07
Abi aynı olabileceğini düşündüğüm durum başına gelen arkadaşımın (Krib) bulduğu tedavi ile ilgili bana yolladığı mesajı, okuyan herkese faydalı olması dileğiyle aynen burada veriyorum:

*****

Selam,

Uyguladigim ve basarili olan tedaviyi yaziyorum (basarisiz olanlar da var)

Oncelikle belirteyim benim baliklarda hexamita ya da baska bir bagirsak enfeksiyonu yoktu. Bagirsak enfeksiyonu oldugunda onunda tedavi edilmesi gerekli. Bu tedavi baska hicbir sorunu olmadigi halde kafada delik olusumu ve sensory pits denen duyu cukurlarindaki enfeksiyonlar icin gecerli.

Roxin 500mg (etken madde Siprofloksasin) kullandim. Yarim tablet (yani 250 mg) 1 litre suda eriterek banyo hazirladim. Bu ilacli suyu bir kabin icinde akvaryumda yuzdururken baliga bunun icinde 1 saat banyo yaptirdim. Boylece karantina tankina gerek kalmadi. Ancak dikkat etmek lazim, antibiyotikli su akvaryuma dokulurse felaket olabilir, cunku genis spektrumlu bir antibiyotik ve yararli yararsiz ne kadar bakteri varsa oldurebilir.

Banyoyu 7 gun boyunca gunde bir kere uyguladim. Tedaviye hastaligin cok erken safhasinda basladigimi da ekleyeyim. Aslinda onerilen tedavi 10 gun ancak bende belirtiler 5 gun sonra yok oldugu icin 7. gun kestim. Balik pek rahatsiz olmuyordu, banyodan 5 dakka sonra yem yemeye basliyordu tekrar.

Cok onemli bir detay ilacli su los bir ortamda hazirlanmali ve 1 saat banyo boyunca mumkun oldugunca karanlik bir yerde tutulmali. Siproflaksasin isikta cok cabuk bozuluyor.

Benden bu kadar. Umarim ihiyac duymazsin bu yonteme.

*****
mustafaerdogar2009-08-19 15:09:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2009 15:35
Merhaba,

Mesaja ek olarak tedavi Microgeophagus ramirezi`de uyguladim, biraz tedaviye baslamakta gecikmissiniz ancak gene de basarili olabilirsiniz diye dusunuyorum. Tedaviyi aksatmadan 10 gun uygulamanizi tavsiye ederim. Ve banyo araliklarini sabit tutmaya calisin, mumkunse her gun ayni saatte uygulayin. Eger yapabiliyorsaniz az bir miktar yemlerine emdirerek de yedirmeye calisin, sart degil ama yardimci olacaktir. Umarim tedavi sizde de ise yarar, aciklamalariniza bakarsak tam olarak ayni hastalik.

Roxin`in uzerindeki uyarida 30 derece altinda saklanmasi gerektigi yaziyor. Yani belki akvaryum sicakligini biraz dusurseniz banyolar daha etkili olabilir. Ben 26 derecede tedavi uygulamistim.

Gecmis olsun.

Ekleme : Tedaviyi uygularsaniz sonuclarini lutfen paylasin cunku bu hastalik sebepleri ve tedavisi tam olarak anlasilamamis bir hastalik ve deneyimlerimizi paylasarak daha etkili bir tedavinin bulunmasina katkida bulunabiliriz.
krib2009-08-20 12:14:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir