Biyolojik Döngü


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2014 14:11
Discus Püfleri İndeks
- Discus Alımı
Discus Bakımı
-- Filtrasyon
--- Markalı filtre malzemeleri
--- İleri filtrasyon [Modern ve yeni sistemler, yabancı dilden çeviriler, videolar vb.]
---- Alternatif filtrasyonlar [Öneriler/Tartışma]
-- Yemleme ve yem yedirme
--- Alternatif yemler, mama tarifleri [Güncellenecek]
---- Renklendirme [Spirulina, astaxanthin, lecithin, folic acid]
--- Markalı yemler [Tartışma/Öneriler]
--- Canlı yemler
--- Yavruların kuru yeme alıştırılmaları 
-- Su değişimi
- Discus Üretimi
-- Katkılar
-- Çiftlerin dezenfeksiyonu
-- Çiftlerde yaşanan sorunlar [Genel]
-- Alınan yavruların bakımı
- Unuttuklarım / Tavsiye ve İstekleriniz
-- ?
--------------------

Konu : Biyolojik Döngü

Akvaryumumuzda yem artıkları, balık dışkıları amonyak oluşumuna neden olur, nitrifikasyon bakterileri amonyağı önce daha az zehirli olan nitrite daha sonrada nitrata çevirirler. Bu döngünün oturması zaman alır ve ilk kurulumlarda yaşanan sorunların temelinde sağlıklı bir döngünün oluşmamış olması yatar.

Döngüyü sağlayan nitrifikasyon bakterileri yüzey alanı bulunan aklınıza gelebilecek her yerde hızla kolonileşebilirler. Camlar, filtre malzemeleri hatta yüzeyde bile bu bakteriler bulunur.

Biyolojik döngü akvaristlerin bilmesi gereken en temel konudur ve balık beslerken yaşayabileceğiniz olumsuzluklar bir şekilde gelir biyolojik döngüye bağlanır. Bir akvaryumun döngüsünün oturduğunu koku ve suyun netliğinden anlayabilirsiniz. Oturmuş akvaryum suyu yağmur sonrası ıslak toprak gibi kokar ve bulanık değildir. Akvaryumlardaki kokuşma ve bulanıklık halleri biyolojik filtrelemenin yeterli olmadığına işaret eder. Bu hal uzun süreler devam eder, önlem alınmazsa hastalıklar ve balık kayıpları başlar.

Döngüyü sağlamanın yolları
İlk kurulumlarda aşılama veya kontrollü takip ile döngünün oturmasını sağlayabilirsiniz. Eğer güvendiğiniz sağlıklı bir akvaryum varsa biyolojik süngerlerinden akvaryumunuza bakteri aşılamak en ucuz ve kolay yöntemdir.
Eğer bu tarz bir akvaryum bulamıyorsanız firmaların bakteri kültürlerini satın alabilirsiniz.

Süreç zannedildiği gibi çok uzun ve zorlu değildir, purigen, aktif karbon, zeolit gibi kimyasal filtre malzemeleri size zaman kazandırarak sudaki toksik maddelerin tehlikeli seviyelere çıkmasını önleyebilir. Suyu iyi havalandırmak, yemlemeyi az yapmak, tank kapasitesinin en az 4 katı debide bir filtre kullanarak sirkülasyonu doğru sağlamak süreci hızlandıracaktır.

Püf noktaları
Sağlıklı bir biyolojik döngü oluşturmanın ve en önemlisi "sürdürebilmenin" temelinde doğru filtrasyon sistemini kurmak yatar.
İleri filtrasyon konusunda bu hususları daha detaylı olarak ele almaya çalışacağım. Temelde dikkat edilmesi gereken nitrifikasyon ve denitrifikasyon bakterilerine uygun ortamın sağlanmasıdır. Sağladığınız biyolojik filtrasyonun sürdürülebilir olması için kapasitesinin (filtre hacmi ve yüzey alanı) ihtiyacınızı karşılayabiliyor olması gerekir. 

Discuslar için özellikle ön filtreleme hayati önem taşır. Ön filtrelerin amacı ; amonyak, nitrit ve nihayetinde nitrat olarak karşımıza çıkacak potansiyel pislikleri döngüye katılmadan uzaklaştırmaktır. Yine yoğun yemleme yapıldığında yenmeyen yemlerin düzenli olarak uzaklaştırılması önemlidir. 

Temizlik
Biyolojik alanlar yani bakteri kolonileri akvaryumun can damarıdır, temizlikleri akvaryum suyunda yapılmalıdır. Renkleri ve kokuları çeşme altında iyice yıkama isteği uyandırabilir fakat klor ve ısı farkları ölümlerine yol açarsa akvaryumunuzun oturmuş düzenini bozarak bulanıp kokuşmasına neden olabilirsiniz.

Değerler ve su değişimi
Su değişim sıklığı için forumlarda yazılan yüzdelik değerleri doğru kabul etmeyin, fikir verse de her şart ve ortamın farklı ihtiyaçları vardır. Yemleme ve balık sayınız su değişim sıklığınızı belirleyen temel etkenlerdir. Kendi doğrunuzu bulabilmek, herkesin ağzına sakız ettiği bu değerleri daha iyi anlayabilmek için en azından bir kez olsun ölçün. 

Bakteri kolonileri suda değil filtre malzemeleri üzerinde kolonileşirler, değişimde ısısı farklı klorlu su kullanmadığınız sürece akvaryum dengesini bozmazsınız. Akvaryumun suyu değil filitreleri oturur.


Resimlerdeki %90'lık su değişimlerinden sonra dahi nitrat istikrarlı olarak artmaya devam ediyordu. Yani sistem işliyordu...

----

Amonyak ve nitrit : 0-1 arası düzeylerde seyretmeli yani sürekli ve istikrarlı olarak bakteriler tarafından nitrata çevrilmelidir. Nitrat her ne kadar ölümcül olmasa da uzun vadede balıklara zararlı olacaktır, su değişimleri ile seyreltilmeli / sudan uzaklaştırılmalıdır
Ulvi Özuğur2014-09-30 16:29:24

Beğenenler: [T]178082,Nouma1903[/T][T]131926,okyoky[/T][T]203577,Merty[/T][T]178138,GoldfishKeepers[/T][T]215743,TugayKrmn[/T][T]145950,mendos06[/T][T]224430,FatihSan[/T][T]13934,balıkhastası[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]234812,OkrayS[/T]
Teşekkür Edenler: [T]131926,okyoky[/T][T]215743,TugayKrmn[/T][T]222591,emnadlg[/T][T]24145,kadir_7[/T]
+1: [T]13934,balıkhastası[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.eratÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2015
İl: Bursa
Mesaj: 76
m.eratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 16:47
Cok yararli bi konu olmus elinize saglik.

Teşekkür Edenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoğanTÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Bursa
Mesaj: 190
DoğanTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2016 19:00
Ulvi Bey merhaba,

Yakın zamanda 7 adet 4-5 cm civarında discus aldım.Haliyle discus nasıl bakılır ? araştırmaları yaparken birden fazla 'doğru' olunca ister istemez mantık olarak hangisi kafama yatarsa onu uygulamaya yönlendim.

1-Hem doğal ortamlarında kum olduğundan hem de izlediğim alman diskus üreticileri tanklarının hepinde kum vardı.Ve ayrıca malum kumun bakteri kolonileri ve nitrata olan etkisinden dolayı 0.5-1 silis kum kullandım tabanda.Kumla alakalı çoğunlukla kesinlikle olmaz düşüncesi hakim balıların kum yiyip kabız olup ölecek olmalarından ötürü.Fakat Doğada kurak mevsimde besin azlığından dolayı topraktaki mineralleri kullanmak için yiyorlarmış.Fakat akvaryumda kurak mevsim olmadığından yemezler,yeseler de metabolizmaları kum yemeye uygun olduğundan zararı olmaz düşüncesindeyim.Siz ne düşünüyorsunuz?

2-Dana yüreği vermeyi kesinlikle düşünmüyorum.Bunun yerine su piresi,artemia,dondurulmuş artemia,kankurdu,nls grow formula,nls thera a,nls,sera,tetra discus yemleri kullanıyorum.Ben bu kadar çeşit yemek yemiyorken 2mt olduğuma göre,discusların doğasını tam taklit edemesem de yeterli olduğunu düşünüyorum.Zaten ticari bir kaygım yok o yüzden kısa sürede renklensin,20 cm olsun gibi durumu da istemiyorum.Sağlıklı balıklar olsun,üresin yavrularılarını büyüteyim gibi standart hobici gibi düşünüyorum.Var mıdır bir yanlışım?

3-Konu discus olunca bir su değişim çılgınlığı başlıyor hemen.O nu da anlamış değilim.Ben yıllardır nitrat için su marulu,yenmemiş yemler için salyangoz ve vatoz kullanırım.Üstten % 20-30 su değiştirim haftalık.Çoğu zaman da eksileni eklerim.Hatta yetişkin balık akvaryumlarına 5-6 adet lepistes atar yem bile atmam.Akvaryum da balıktan ziyade oturmuş bir sistem hedeflerken % 50-%100 su değişimlerini balık yükünün fazla olduğu akvaryumlar için anlayabilirim fakat dış filtre ve ön filtrenin olduğu akvaryumlarda 3-5 balığa bile hergün %20,3 günde bir % 50 su değişimi gibi tariflere de kesinlikle katılmıyorum.Kendi akvaryumumda 9 aydır dip çekmiyorum,10 günde bir eksileni ekliyorum,dış filtrenin çekiş ucuna bir önfiltre bağladım 3 aydır dış filtreyi de temizlemiyorum.Oturmuş filtrasyonu su marullarıyla da destekliyorum.15 günde bir avuç avuç su marulunu çöpe atıyorum.Akvaryumda 1 adet inka çifti,yavrularla beraber 100 civarı L144 var.Hepsi çok sağlıklı ve minarelerin hiçbiri camda değiller.Yani nitrat hep 0 a yakın.Bunu da bitkilerin filtrasyona katkısı azdır,kesinlikle dış filtre olmalıdır diyenlere bir anektod olsun diye paylaşma gereği duydum.Şuan dengeleri bozmamak için filtreyle oynamıyorum fakat yakın zamanda filtrasyonu sadece kum ve bitkilere yaptıracağım bir akvaryum da kuracağım.Nitratı uzaklaştırmanın başka yolları da var,bu halde su değişimi bana göre sadece suya mineral takviyesi yapar ki eksileni eklemek bana göre yeterlidir.

Sizin de düşüncenizi merak ediyorum ?

Beğenenler: [T]185583,image[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]124857,erulusoy[/T]
Teşekkür Edenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2016 18:51
Güzel sorular sormuşsunuz, teşekkürler...
[QUOTE=DoğanT]
1-Hem doğal ortamlarında kum olduğundan hem de izlediğim alman diskus üreticileri tanklarının hepsinde kum vardı. Ve ayrıca malum kumun bakteri kolonileri ve nitrata olan etkisinden dolayı 0.5-1 silis kum kullandım tabanda.Kumla alakalı çoğunlukla kesinlikle olmaz düşüncesi hakim balıların kum yiyip kabız olup ölecek olmalarından ötürü.Fakat Doğada kurak mevsimde besin azlığından dolayı topraktaki mineralleri kullanmak için yiyorlarmış.Fakat akvaryumda kurak mevsim olmadığından yemezler,yeseler de metabolizmaları kum yemeye uygun olduğundan zararı olmaz düşüncesindeyim.Siz ne düşünüyorsunuz?[/QUOTE]
Kumlu mu yoksa kumsuz mu sorusunun cevabı aslında şartlar ve bakımla alakalı. Canlıların boyları, yaşları, beslenme şekilleri, ihtiyaçları, su değişim sıklıkları vs.

Örneğin yavru discusları ele alırsak; bu canlılar sağlıklı olduklarında günde 10 öğüne kadar yemlenmeleri gereken, bu doğrultuda da dipte sürekli yem artığı olan canlılar. Dışkılar değil ama yem artıklarının sürekli çekilmesi gerekiyor, yine hızlıca büyüyen obur canlılar oldukları için su çok çabuk kirlendiğinden değişim sıklığının arttırılması gerekiyor... Kum bu nedenle kullanımının zor olmasından tercih edilmiyor.

Elbette kalın kum tabakasının kullanılması denitrifikasyon gibi nedenlerle tercih edilebilir fakat bu şartlarda kumun oturtulması ve kaldırabileceği yükün ayarlanması hususunda ciddi zorluklar var. Yine bu süreç zannedildiği gibi kısa bir süreç değil 1 sene ve sonrası için faydaları gözlenebilen bir sistem...
Deniz akvaryumlarında da kullanılan bu sistemin belki discuslar için yemleme alanı ayrılarak kullanılmasında faydalar olabilir.

Akvaryumun yemleme yapılacak (örneğin 15e 40 cm) kısmı alttan 10'a 40 cm bir çıta ile kumlu alandan ayrılarak güzel sonuçlar elde edilebilir. Biz bunu karides akvaryumlarında petri kabı kullanarak uyguluyoruz. Kimsede gördüğüm bir sistem olmasa da, kumun avantajlarını kullanıp dezavantajlarından etkilenmemenin bir yolu olarak mantıklı olabileceğini düşünüyorum...

Bu hobide tek bir hedef var ama herkes kendisine en uygun olan farklı yöntemlerle buna ulaşmaya çalışıyor... Alman başka, Taiwan'lı başka bir şey yapar, biz de bambaşka bir şey yapabiliriz. Burada önemli olan akvaryumların çalışmasını iyi kavramakla birlikte, canlı ihtiyaçlarını da iyi bilmekten geçiyor...

Kum yemek konusunda; discus doğasındaki kumlar daha çok topraktır, çamurdur. Pek çok canlı türü de benzer şekilde bazı dönemlerde çamur yer. (Araştırabilirsiniz) Akvaryumlar için durum biraz farklı

[QUOTE=DoğanT]
2-Dana yüreği vermeyi kesinlikle düşünmüyorum.Bunun yerine su piresi,artemia,dondurulmuş artemia,kankurdu,nls grow formula,nls thera a,nls,sera,tetra discus yemleri kullanıyorum.Ben bu kadar çeşit yemek yemiyorken 2mt olduğuma göre,discusların doğasını tam taklit edemesem de yeterli olduğunu düşünüyorum.Zaten ticari bir kaygım yok o yüzden kısa sürede renklensin,20 cm olsun gibi durumu da istemiyorum.Sağlıklı balıklar olsun,üresin yavrularılarını büyüteyim gibi standart hobici gibi düşünüyorum.Var mıdır bir yanlışım?[/QUOTE]
Discuslar sağlıklıysa, ortam uygunsa vb sizi bile yerler :) Yedikçe de büyür ve sağlıklı kalırlar. Tam tersi durumlarda ise küçük kalır ve sağlıksız olurlar... Yani ikisi birbirine çok bağlı, "sağlıklı olsun ama küçük kalmasında sıkıntı yok" cümlesi pek doğru değil.
Bi yanlışınız yok, yem yiyorlar ve iştahlılarsa sıkıntı da yok :)
[QUOTE=DoğanT]
3-Konu discus olunca bir su değişim çılgınlığı başlıyor hemen.O nu da anlamış değilim.Ben yıllardır nitrat için su marulu,yenmemiş yemler için salyangoz ve vatoz kullanırım.Üstten % 20-30 su değiştirim haftalık.Çoğu zaman da eksileni eklerim.Hatta yetişkin balık akvaryumlarına 5-6 adet lepistes atar yem bile atmam.Akvaryum da balıktan ziyade oturmuş bir sistem hedeflerken % 50-%100 su değişimlerini balık yükünün fazla olduğu akvaryumlar için anlayabilirim fakat dış filtre ve ön filtrenin olduğu akvaryumlarda 3-5 balığa bile hergün %20,3 günde bir % 50 su değişimi gibi tariflere de kesinlikle katılmıyorum.Kendi akvaryumumda 9 aydır dip çekmiyorum,10 günde bir eksileni ekliyorum,dış filtrenin çekiş ucuna bir önfiltre bağladım 3 aydır dış filtreyi de temizlemiyorum.Oturmuş filtrasyonu su marullarıyla da destekliyorum.15 günde bir avuç avuç su marulunu çöpe atıyorum.Akvaryumda 1 adet inka çifti,yavrularla beraber 100 civarı L144 var.Hepsi çok sağlıklı ve minarelerin hiçbiri camda değiller.Yani nitrat hep 0 a yakın.Bunu da bitkilerin filtrasyona katkısı azdır,kesinlikle dış filtre olmalıdır diyenlere bir anektod olsun diye paylaşma gereği duydum.Şuan dengeleri bozmamak için filtreyle oynamıyorum fakat yakın zamanda filtrasyonu sadece kum ve bitkilere yaptıracağım bir akvaryum da kuracağım.Nitratı uzaklaştırmanın başka yolları da var,bu halde su değişimi bana göre sadece suya mineral takviyesi yapar ki eksileni eklemek bana göre yeterlidir.

Sizin de düşüncenizi merak ediyorum ?[/QUOTE]
Zaten kendini çevirebildiği noktaya kadar bahsettiğiniz gibi doğal döngüden faydalanmak yeterli olur. Sıkıntı şartlarda; balık yükü, yemleme vs çoğu zaman bu döngünün kaldırabileceğinden fazlasına çıkıyor. Bu iki sistemin de maalesef arası yok. Yani; sistem biraz yalpalar da su değişimine başlarsanız pek çok etken değişiyor, sonra da cama cama kadar yolu var :)

Litreyi biraz arttırıp yükü (balık sayısını) azaltırsanız su marulu, tilki kuyruğu, eledoa vb bitkilerle kendini döndüren güzel bir sistem kurabilirsiniz. Şikayetçi olduğunuz daha doğrusu eleştirdiğiniz durumlar genelde üretim tanklarında gerekli olduğu için uygulanıyor.

Beğenenler: [T]124857,erulusoy[/T][T]222591,emnadlg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir