Bitkili tank seçimi ve konumlandırma ( Tartışma Konusu )


serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 14:48
     Tüm bitki meraklılarına merhaba. 

     Son yıllarda ülkemizde bitkili tanklara olan ilgi yüksek bir hızla artmakta. Birçok hobici başlangıç için bitkili akvaryumları tercih ediyor, yada mevcut sistemlerini revize edip bitkili akvaryuma geçiş yapıyor. Ezber ve matematikten uzak tercihler genelde hüsran ile sonuçlanıyor, yada beraberinde birçok problemi de yanında getiriyor. Bu bağlamda bitkili tank kuracak olan hobicilerin faydalanması adına Fatih ÇELİK (Vuslat) ile birlikte bir tartışma konusu hazırladık. Konuda doğru tekniklerle beraber karşılaşılan handikapları da hep birlikte masaya yatırıp, doğruyu bulmak-göstermek adına konuşacağız.

    Birkaç soru hazırladık. Bu sorulara hep birlikte cevap vererek yapılan hataları tespit edebilir ve doğru yöntemlere ulaşabiliriz. 

1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

(İlerleyen zamanlarda adım adım bitkili tank ile ilgili tüm konuları bu şekilde konular açarak ele alacağız. Bu yüzden şu aşamada sadece sorulardan yola çıkarak konuyu yönlendirmek daha doğru olacaktır.)

serkan_cetinkol2013-01-18 14:50:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

undertaker312Çevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 331
undertaker312Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 15:01

1. Ben akvaryum ölçülerimi salonun müsaitliğine göre kendim belirledim,ancak yüksekliği taban bitkilerine ulaşacak ışığı düşünerek verimli olması adına 45 cm olarak tercih ettim. 

2. Bu soruyu hiç düşünmedim akvaryumucu elindeki malzemeyi kullanarak yaptı akvaryumu.

3. Akvaryum dolabı yaptırdım ve akvaryum dolabı ile akvaryum arasına strafor koydum.

4. Akvaryum üstü kapaksız, ışıklandırma armatür ile tavandan asmalı.

5. Tek dikkat ettiğim nokta direk gün ışığını almaması oldu,ancak yinede az da olsa güneş alıyor teras katı olmasından dolayı. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 15:14
Değerli bitki akvaristi arkadaşlarım ve kardeşlerim;


Son yıllarda yabancı platformlarda ülkemizin adını duyurmuş olmamıza rağmen, hala Türk akvaristi olarak bitki tanklarına ilgimiz olmasına karşın başlangıçta yaptığımız planlama hataları yüzünden bir süre sonra vazgeçme noktasına geliyoruz. Peki bu şekilde bir hobi mi ilerletmeliyiz? Tabi ki hayır.

Bana göre en büyük handikapımız bitki akvaryumlarını tanımamaktan kaynaklanmaktadır. Bu hep bereber tartışma ve doğruyu bulma adına ilk basamak olan konumuzda bitki tanklarını temelden tanımaya başlayıp, bitki akvaristinin" Acaba ben yapabilir miyim?" düşüncesini, doğruları bulmakla ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. 

A da z ye tüm konuları ele alacağımız tartışma konularımız ile artık Türkiye bitki akvaristinin hak ettiği yerde daha bilinçli ve bilgili bir şekilde yer almasını ümit ediyoruz.

Mümkün olduğunca konu ve tartışma bütünlüğünün sağlanması için konu giriş yazısında Serkan'ın  belirttiği maddelerin dışına çıkmadan daha çok karşılıklı soru cevap ve yorum şeklinde bir akıcılık sağlamanın daha uygun olacağını düşünüyorum.

Saygılarımla.



vuslat2013-01-18 15:32:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShateielÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 703
ShateielÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 17:20
1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

Bunu seçerken tamamen akvaryum sahibinin isteğine kalmış yani 1 metre uzunlukta isteyebilir 3 metrede. 50 cm genişlikte isteyebilir 90 cmde fakat yükseklik konusu bitkili akvaryumlarda gerçekten sorundur. Resmen bir zincir oluşturur. Yükseklik aydınlatmayı, aydınlatma lambaları, lambalar kapağı, kapak ise maliyeti direkt olarak etkiler. Eğer kapakta boy ve en oranını karşılayacak kadar lamba takabiliyorsak (alabiliyorsak) devasa bir akvaryum kurulabilir. Fakat lamba oranını kapak dizaynı veyahut maliyet olarak karşılayamıyorsak bunun için yüksekliği düşük akvaryumlar tercih etmeliyiz. Low tech ve high tech akvaryumlarının bence sınır noktası 100 x 50 x 50'dir. Bu tip bir akvaryum high tech'de olabilir low tech'de. Bundan büyüğü ht, bu ebatlardan küçük akvaryumlar lt veya ht olarak kullanılabilir. (nano tankları kastetmiyorum.)

Benim düşünceme göre başlangıç seçimi iyi yapılmalı çünkü daha büyük bir akvaryuma geçerken gerçekten çok yoruluyorsunuz. Fakat ben ömür billah orta boy akvaryum istiyorum derseniz 80 x 40 x 40 hem ferahlık olarak hem estetik olarak çok güzel olur.

Benim akvaryum ölçülerim 100x50x40 cm.


2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

1 metre üstü akvaryumlar için EN AZ 8 mm cam kalınlığı olmalı. Kayıt kuşak bence gereklidir çünkü araba kullanırken emniyet kemeri takmak gibi bir şeydir bu akvaryumda. Dezavantajı ise bazen akvaryuma müdahaleyi zorlaştırıyor ve ışık sistemimizi az da olsa olumsuz etkiliyor.

Bu arada buhar camını tabi ki unutmamak lazım kapaklı akvaryumlarda olmazsa olmazıdır bence.

Benim akvaryumumun cam kalınlığı 8 mm kayıt ve kuşaklar 10 mm.

3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

Eğer akvaryumumuz 1 metreden büyük ise veya 100 litreden fazla ise demir profil üzerine konulmasında fayda vardır. Buda kayıt kuşak gibi diğer bir emniyet aracıdır. İsteğe bağlı olarak demir profil mobilya ile kaplanabilir.

Stand hazırlanırken profil büyüklüğüne ve et kalınlığına dikkat edilmelidir. Ayrıca profil için kullanılan rotil ayakları alırken en sağlam olanı (M16) seçilmesinde fayda vardır. Rotil ayaklar civata yardımı ile uzayıp kısalabilir bu sayede sehpanın dengede durmasını sağlanır. Ayrıca standın yapılışına dikkat edilmesi gerekir. En az kaynak ile stand bitirilmelidir. Demir profilin bel vermemesi için kayıt ve kuşakları olmalıdır.

Benim standım 40x40mm profil 2 mm et kalınlığında 6 tane M12 rotil ayaklıdır.

4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

Yine akvaryum sahibinin isteğine kalmış bir şey. Yukardan sarkıtmalı armatür, akvaryum camlarına tutturulabilen armatür, dıy kapak, mobilya kapak tercihler içerisindedir.

En çok dikkat etmemiz gereken şeyler, kapak sağlamlığı, güvenliği ve akvaryumla olan ilişkisi.

* Kapak lambalarınızı ve eğer takacaksanız balastlarınızı taşıyabilecek sağlamlıkta olmalı.
* Mobilya kapak kullanacaksanız, akvaryumunuzun buhar camı kesinlikle olmalı.
* Buhar camının yanı sıra kapağa ekleyeceğiniz 1 veya 2 adet fan içeride oluşabilecek ısıyı ve su buharını dışarı atmanızda büyük yardımcı olur.
* Armatür kullanacaksanız akvaryumunuzun büyüklüğüne göre seçmeyi özen göstermelisiniz.
* Akvaryum üstüne oturtulacak bir kapağın ağırlığına dikkat edilmeli çünkü akvaryumunuz bu ağırlığı taşımayabilir.

Benim kapağım mobilya kapaktır. 2 adet dışarı üfleyen fan vardır. Bütün elektrik sistemi içerisindedir. Dışarıya sadece kablo çıkmaktadır.

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

Yosun oluşumunu önlemek için gün ışığını direk almayan bir yerde olması yararımıza olur. Tankın yerini seçerken ona rahatça müdahale edebileceğimiz bir yerde olmasına dikkat etmeliyiz çünkü bitkili tank demek su ile içli dışlı olmamız demek. Akvaryum için ufak bir köşe veya duvarın bellin bir kısmının ayrılması hem ilgi çekicilik yaratır hemde rahatlığınızı sağlar.

Benim akvaryumum yatağımın hemen karşısında direk güneş ışığı almayan bir yerdedir.
Shateiel2013-01-18 17:21:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 18:18
5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

Bitkili akvaryumun odanın her yerinden görünebilecek şekilde konulması, misafir odasında olması ilgiyi artırıyor. Gelen misafirler ve sizin için odanın görünen bir yerinde olması her zaman izleme şansınızı artırıyor. Kenarda, köşede veya kapının dibinde olan akvaryumun odanın içinde kendini göstermesi ve bir tablo gibi izlenmesi biraz zorlaşıyor. Yada odada uzandığınızda, otururken, çay içerken izleyebileceğiniz bir tablo gibi bir konum. Ancak misafir odasına eşinden izin alıp akvaryum koyabilen var mı bilmiyorum. Kıyıda köşede kalan bir akvaryum görsel olarak çok emek etmenize rağmen insanların çok ilgisini çekmiyor. Her sanatçı sanatını sergilemeyi ve takdir edilmeyi hakeder. Tabi bu yosunlanmış, ilgisiz ve dizaynı güzel olmayan akvaryumlar için geçerli değil.

Güneş görmeyen bir yerde olmasını tavsiye ederim. Güneş ışığı gören bir yerde yosun sorunu olabiliyor. Bi süre olmasada olduğu zaman mücadelenizde zor. Ayrıca yazın gölgede olması aşırı sıcaklıkları düşürebilmek içinde avantaj sağlıyor.

Ayrıca tankın etrafında en az yarım en çok bir metre boşluk bırakıyorum. Müdahale ve su değişiminde evin içişlerinden azar işitme ihtimaliniz azalıyor. Ayrıca elinizi veya maşayı soktuğunuzda etraftaki eşyalar ıslanmamış oluyor. Masanın altınada uyumlu naylon bir muşamba serebilirseniz kurarken akvaryumunuzla ilgilenmeniz eziyete, azar işitmeye değil zevke dönüşebilir.

Kalorifer peteğinin yakınında olması kışın ısıtmada elektrik sarfiyatınızı azaltıyor. Dış filtre borusunu peteğin yanından falan geçirerek ısıtıcıyı tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak bu co2 tüpü olanlar için düşünülmemeli dahi. Büyük risk.

Birde karar verildikten sonra taşımanın çok zor olacağı unutulmamalı. Bitkili akvaryumu taşımak daha zor olabiliyor. Taban, filtre sistemi, ışık, co2 bayağı techizat olacağı için ayrıca tutan ve iyi gelişen bitkileri sök tekrar dik falan ve bu kurulumu bozmak zor olacağı için iyi düşünülmeli.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eskserkanÇevrim Dışı

[B]13469,1[/B] [C]2,2,72052[/C] [B]12783,3[/B]
Kayıt: 28/03/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 399
eskserkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2013 23:50
Merhaba.Ben bu konuyu değişik bir açıdan ele alacağım.

1- Kişinin akvaryuma ayıracağı zamana ve akvaryum için ayırmış olduğu aylık bütçeye göre ölçülendirme yapmalıdır.Bitkili akvaryumlarda kapasite büyüdükçe su değişimi-bakımı-dizaynı daha çok vakit alacaktır.Aynı orantıda elektrik maliyeti ve kullanılan malzeme kapasitesi de artacaktır.(gübre-ışık-filtre vs.)

2- Yapılması planlanmış akvaryum kapaklı olacak ise kayıt ve kuşak kullanılabilir ve cam kalınlığı 200 lt'lik akvaryumların üstünde en az 10 mm olmalıdır.Aslında bunların bir mühendislik hesaplamaları var ama şu an için bilmiyorum.
Akvaryum kapaksız olacak ise alt kısmına kayıt yapılmalıdır ama üst kısmına kayıt kuşak yaptırmanız görselliği bozabilir.Camın esneme kapasitesini hesaplayıp emniyet katsayısını fazla tutarak ve dahada garanti olsun diyorsak çıkan cam kalınlığı sonucunun bir üst seviyesinindeki değeri kullanabiliriz.
Şu ana yaptırmakta olduğum tank 90*60*50h 10mm makine rodajlı.
3- Sağlamlık olarak çok sağlam olmalı ancak ben şahsen sade ve şık görüntüden hoşlanırım.Kişinin zevkine hitap etmeli.
4- Kapak konusuda yine zevk meselesi.Tavanda sarkıtma armatürler daha şık durmakta ama yine camın üzerine konumlandırılan armatürler de gayet güzeller.Tamamen akvaryumun üzerini kapatan kapakları ben pek sevmiyorum ki zaten ısı problemi de oluyor.(Yazın fazla ısınıyorlar)
5- Oturma odasında yada salonda koltuklara oturulduğunda herkesin görebileceği ve akvaryum camının orta yüksekliği, oturmuş kişinin kafa hizasında olması ve mobilyası ise diğer dolap yada koltuklarla aynı hizada olması görüntüyü daha hoş kılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpi_06Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 128
alpi_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 18:43
Bende yillardan sonra bitkili bir akvaryuma gecis yaptim.
akvaryum yaklasik 120 litre civari
isiklandirma iki adet slyviana aquastar ve aquaclassic 1000k gunde 10 saat
filtreleme tetratec 600 alttan uste (zeolit,sunger,bioball,sunger,elyaf var),bunun yaninda gunde 10 saat hava tasindan hava veriyorum.
taban malzemesi olarak,dere kumu var yaklasik 5 cm civari.
bitkiler;bacopa amplexicaulis,egeria densa,rosaefolia7reineckii,anubia nana yaklasik 4 er kok hepsi.
gubre olarak happy-life marka sivi gubre veriyorum,haftalik yaklasik %15 su degisimi arti 1 litre kadar maden suyu,co 2 olarak mayali sistemlerden siparis ettim bugun yarin gelir herralde.
arkadaslar bana tavsiyeleriniz nelerdir bu isi basarmak artik boynumun borcu oldu.hava tasiyla co2 yi beraber kullanmakta sikinti olurmu??
simdiden hepinize tesekkurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 20:27
Merhaba.

Hani konuyu açtılar ama cevap yazmıyorlar gibi düşüncelere kapılmanızı istemiyoruz. Konuya yazan üyelerimizin mesajları bire bir takipteyiz. Biraz daha cevaplar toparlansın istiyoruz. Şuana kadar konu amacında ilerlediğini bilmenizi isteriz. Hali hazırda kurulu olan ve konuya yazan arkadaşların uygulamalarını madde madde değerlendirip tartışacağız. 

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokhantiknazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 664
gokhantiknazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 21:35
Bi cevap yaziim de çay ve Leyla & Mecnuna geçeyim dedim.

1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

Ölçülendirme öncelikle tankın evdeki konumuna göre belirlenmeli. Uzunluk belirlendikten sonra derinlik ve yükseklik buna göre ayarlanabilir. Uzunluk(Yükselik) asla derinliği geçmemeli bence. 

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

Cam kalınlığı fazla olup kayıt kuşak yapmama taraftarıyım. BUhar camı vs. bitkili tank görünümünü bozsalar da buharlaşmanın önlenmesi için mecburi.

3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

Stand mobilya da tamamen göz zevkine kalmış bence. Ölçüler akvaryuma birebir olmalı.Yüksekliği bence 60 cm yi geçmemeli. 

4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

KApak konusu benim en sıkıntı yaşadığım konudur. Satın alması çok ayrı bir masraf. Hazırlaması yapması beceri işi :) Sanırım biraz beceriksizim :( NEyse kapak kesinlikle armatür askılı kapak olmalı. Ülkemizde çok gelişmemiş olsa da yurtdışı izlediğimiz gördüğümüz tanklar hepsi armatürlü.

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

Kişisel zevk ve ev ergonomisini ilgilendiriyor.

Bugüne kadar yaşadığım en büyük sıkıntı dediğim gibi aydınlatma konusu. Tank ölçülerine karar vermeden kapak hazırlanmalı.

Şimdi biraz L&M zamanı. Çay Erdal Bakkal'da içilir :))
gokhantiknaz2013-01-22 08:49:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eskserkanÇevrim Dışı

[B]13469,1[/B] [C]2,2,72052[/C] [B]12783,3[/B]
Kayıt: 28/03/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 399
eskserkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 22:20
[QUOTE=gokhantiknaz]
Bi cevap yaziim de çay ve Leyla & Mecnuna geçeyim dedim.

1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

Ölçülendirme öncelikle tankın evdeki konumuna göre belirlenmeli. Uzunluk belirlendikten sonra derinlik ve yükseklik buna göre ayarlanabilir. Uzunluk asla derinliği geçmemeli bence.

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

Cam kalınlığı fazla olup kayıt kuşak yapmama taraftarıyım. BUhar camı vs. bitkili tank görünümünü bozsalar da buharlaşmanın önlenmesi için mecburi.

3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

Stand mobilya da tamamen göz zevkine kalmış bence. Ölçüler akvaryuma birebir olmalı.Yüksekliği bence 60 cm yi geçmemeli. 

4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

KApak konusu benim en sıkıntı yaşadığım konudur. Satın alması çok ayrı bir masraf. Hazırlaması yapması beceri işi :) Sanırım biraz beceriksizim :( NEyse kapak kesinlikle armatür askılı kapak olmalı. Ülkemizde çok gelişmemiş olsa da yurtdışı izlediğimiz gördüğümüz tanklar hepsi armatürlü.

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

Kişisel zevk ve ev ergonomisini ilgilendiriyor.

Bugüne kadar yaşadığım en büyük sıkıntı dediğim gibi aydınlatma konusu. Tank ölçülerine karar vermeden kapak hazırlanmalı.

Şimdi biraz L&M zamanı. Çay Erdal Bakkal'da içilir :))
[/QUOTE]
 
   Uzunluk derinliği asla geçmemeli.
   Ben bu düşüncenize katılmıyorum.
   Uzunluk nasıl genişliği geçmez.Küp gibi bir tank çıkar ortaya.
   Konuyu biraz daha açabilirmisiniz.Örnek verirseniz daha iyi olur. 
eskserkan2013-01-21 22:22:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShateielÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 703
ShateielÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 23:19
[QUOTE=eskserkan] [QUOTE=gokhantiknaz]
Bi cevap yaziim de çay ve Leyla & Mecnuna geçeyim dedim.

1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

Ölçülendirme öncelikle tankın evdeki konumuna göre belirlenmeli. Uzunluk belirlendikten sonra derinlik ve yükseklik buna göre ayarlanabilir. Uzunluk asla derinliği geçmemeli bence.

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

Cam kalınlığı fazla olup kayıt kuşak yapmama taraftarıyım. BUhar camı vs. bitkili tank görünümünü bozsalar da buharlaşmanın önlenmesi için mecburi.

3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

Stand mobilya da tamamen göz zevkine kalmış bence. Ölçüler akvaryuma birebir olmalı.Yüksekliği bence 60 cm yi geçmemeli. 

4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

KApak konusu benim en sıkıntı yaşadığım konudur. Satın alması çok ayrı bir masraf. Hazırlaması yapması beceri işi :) Sanırım biraz beceriksizim :( NEyse kapak kesinlikle armatür askılı kapak olmalı. Ülkemizde çok gelişmemiş olsa da yurtdışı izlediğimiz gördüğümüz tanklar hepsi armatürlü.

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

Kişisel zevk ve ev ergonomisini ilgilendiriyor.

Bugüne kadar yaşadığım en büyük sıkıntı dediğim gibi aydınlatma konusu. Tank ölçülerine karar vermeden kapak hazırlanmalı.

Şimdi biraz L&M zamanı. Çay Erdal Bakkal'da içilir :))
[/QUOTE]
 
   Uzunluk derinliği asla geçmemeli.
   Ben bu düşüncenize katılmıyorum.
   Uzunluk nasıl genişliği geçmez.Küp gibi bir tank çıkar ortaya.
   Konuyu biraz daha açabilirmisiniz.Örnek verirseniz daha iyi olur. 
[/QUOTE]Arkadaş yükseklik derinliği asla geçmemeli demek istemiş. Çünkü akvaryum yükseldikçe su basıncı artacaktır ve (atıyorum) 100 x 50 x 80h bir akvaryum göze pek hoş gelmeyecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 23:54
Merhaba. Konu oldukça güzel ilerliyor. Katılım gösteren, vaktini ayıran herkese teşekkür ederim. 

Aslında bu sorulara yanıt verirken yaptığınız hatalara da değinebilirsiniz. Bu şekilde daha yol gösterici bir cevap stili meydana gelir. Hataların paylaşımı seçimlerin doğru yapılması adına oldukça etkilidir.

Fatih abinin bahsettiği üzre her maddeyi tüm detayları ile ele alacağız. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aguila NegraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 273
Aguila NegraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 11:51

1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?

Elbette mekan özelliklerine uymak ilk sırada olsa da,yer tespitine uygun tank ölçüsü seçilmeden önce aydınlatma seçimi yapılmalı,fayda/maliyet ve tedarik şartları dikkate alınarak tespit edilen aydınlatma tipine göre tank ölçüsü tespit edilmeli.
Flouresan seçilecek ise ,lamba boyları tank boyunu belirlemede önemli.
Bitkili tanklarda genişlik seyir zevki ve bitki konumlandırma ve planlaması bakımından önemli,bence uzunluğun yarısından az olmamalı,örneklemek gerekir ise,90 cm.lik flouresan düşünerek 1 metre uzunlukta bir tank planlıyor isek,genişlik en az 50cm. olmalı.

2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

Boyuta göre cam kalınlığı,bitkili tank için özel bir hesap gerektirmediğini düşünüyorum.
İçi kayalar ile doldurulmuş bir akvaryumdaki yükten daha fazla bir yük olmayacaktır.
Standart hesaplama yönteminin yeterli olacağını düşünmekteyim.


3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?

Mekan özellikleri de dikkate alınarak,yardımcı malzemeleri (CO2,gübreler vs.) gizleyebilecek şekilde dekoratif ve sağlam.


4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?

Önce aydınlatma tespit edilmeli ve ona uygun kpak şekli belirlenmeli.

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?

Seyir zevkini en iyi sağlayacak konumda ama direk güneş ışığı veya soba -radyatör gibi ısı kaynaklarına çok yakın olmayacak şekilde.


Bütün sorular bir hobihane değil de,ailece yaşanan bir mekan göz önüne alınarak cevaplanmıştır.












Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShrimpspaceÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 115
ShrimpspaceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 22:59

1. Bitkili bir akvaryum nasıl ölçülendirilmeli, nelere dikkat edilmeli ? Boyut seçimi için izlenecek bir teknik var mıdır ?
 
Bitkili bir akvaryumun yüksekliği fazla olmamalı , bitki ve akvaryum bakımında işinizi zorlaştırır , en derinlik açısından önemlidir boy ise yüksekliğin iki katına eşit veya iki katının +- 6,7 cm olması iyidir.Örneğin ; (en*boy*yükseklik) 30*60*36 -   40*80*47 - 50*100*60 gibi...
 
Benim akvaryumum 28*38*70 , akvaryumu hazır aldım ve eni az bana göre , hazır akvaryum alırken pek seçenek kalmıyor ama birdahaki sefere akvaryumumu kendim yapıcam...
2. Boyuta göre cam kalınlığı ne olmalı ? Kayıt ve kuşak önemli mi ? Avantajları-dezavantajları nelerdir ?

Kayıt-kuşak avantaşları dezavantajları tartışılır ama görsellik  açısından bitkili akvaryumlara yakışmıyor..ne yazikki benim akvaryumumdada var pek hoşuma gitmiyor cam kalınlığı arttırılarak önüne geçilebilir ..
 
3. Bitkili tank nasıl bir standın üzerine konumlandırılmalı ? Bu standın ölçüleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ?
 
Standın düz ve akvaryumun ağırlığını taşıyacak yapıda yapılmalıdır . akvaryum ve sehpanın boyu eşit olduğunda bir bütün gibi görünür..akvaryum çok yukarda olduğunda da işleri biraz zorlaştırıyor benim hatalarımdan birisi de bu oldu , akvaryumu şifonyerin üstüne koydum yer sıkıntısı dolayısı ile çok yukarda kaldı boyumda kısa olduğundan basamak koyup çalışıyorum işimiz zorlaştırıyor :) gene saçma bir kayıt , kuşak var 70  litrelik akvaryumda çok gereksiz bida hazır akvaryum almıcam.. kuşak görselliği bozuyor.. yüksek tanklarda ( 50-60cm) standın bel hizasını geçmemesi iyi olur.. daha kısa tanklarda standın yüksekliği arttırılır.
4. Bitkili tanklarda hangi tip kapak tercih edilmeli ? Kapak satın alırken-hazırlarken nelere dikkat edilmeli ?
 
yukarıdan asma armatürler görsellik açısından tek geçerim yada kenarlardan asmalı tip olabilir . armatür ve akvaryum arasında en az 10 cm boşluk olmasıda iyidir..  benim akvaryumda hazır kapak var onunla idare ediyorum armatür yapmayı düşünüyorum.

5. Bitkili akvaryumun konumlandırıldığı oda ve alan nasıl olmalıdır ? Tankın konumlandırılması için dikkat edilmesi gereken diğer püfler nelerdir ?
 
Akvaryuma önden arkadan ve yanlardan her türlü müdahale edebilmek büyük avantaj olur ..bu birazda evin dizaynına bağlı olarak değişir ... Benim odamda yer sıkıntısından dolayı şifonyerin üzerine koyduğumu söylemiştim :D
 
Bu açıklamalar benim hatalarımdan çıkardığım bazı sonuçlardır ,hepsi benim kişisel görüşümdür ..Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir