Bitki Akvaryumunda Discus Nasıl oLur.


BasKenTLeeÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 10
BasKenTLeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 11:45
Merhaba Hobi Severler. Bitki Akvaryumu Kuracağım. Her Türdende Bitki oLacak. Akvaryum 1m Standart plastik Kapaklı Akvaryum. Discus Yaşarmı bu ortamda Bilgilerinizi Paylaşırsanız sevinirim. Ve önerilerinizi Nasıl yapmam gerektiğini Söylerseniz Minnettar olurum. Şimdiden Sağlıklı Balıklar Diler , Teşekkür Ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YYILDIZ51Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2009
İl: Nigde
Mesaj: 6194
YYILDIZ51Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 11:49

Discuslar sakin ve çok çabuk strese girebilen balıklardır, ilk önereceğim nokta bulundukları sisteme başka türde balık koymamanızıdır, örneğin çöpçü balıkları makrakantalar feranatus’lar çok ani ve hızlı hareket eden balıklardır ve geceleri daha aktiflerdir, onların bu davranışı discuslarınızı tedirgin edecektir, vatoz balıkları ise discuslarınızın mukozasına kesilikle hayır demiyecek ve yapışıp emme eğiliminde bulunacaklardır, cüce vatoz türlerinin zararsız oldukları söylensede kendi tecrübelerim doğrultusunda onuda önermiyorum.

Beraber bulunabileceği bağzı tetra türleri vardır, genellikle bitkili show tanklarında bir arada bulundurulurlar, bunlardan birtanesi neon tetra diye bildiğimiz tetradır, her ne kadar uyumlu gözükselerde, yetişkin discuslar tarafından zaman içerisinde tek tek avlanılma olasılıkları vardır, bunada dikkat edilmesi gerekir.

Akvaryumun dekoru son derece sade olmalıdır hiyerarşik kovalamacalar veya ani bir ürkmeden sonra kaçarken kendilerini vurup çarparak yaralayacak sivri materyaller olmamalıdır.

Discus akvaryumu kuracak kişinin önce bir şeye karar vermesi gerekmektedir, bitkili bir akvaryumda discus bakmakmı yoksa sadece discusa mı bakmak istiyorsunuz, bitkili akvaryumlar görsel olarak son derece çekici ve hoş gözükebilir, fakat bu sistemlerde discus bakmak oldukça zahmetli ve hakkıyla yapılmak istendiğinde bir okadarda maliyetlidir, öncelikle taban kumunuz kuvars olmalı ve karbonat salgılamayıp kh ve ph’ı arttırmamalıdır, bitkileriniz yüksek ışık gereksinimi duyuyorsa bu discuslarınızı strese sokacaktır, yüksek ışık onları çok rahatsız eder. Bitki gelişimini sağlayabilmeniz için suya co2 (karbondioksit) takviyesi yapmak zorunda kalacaksınız ve co2 ph’ı düşürür, eklemeyi standart ve kontrollü yapamazsanız ph dalgalanmaları meydana gelir ve discuslarınız strese girerek renklerini karartabilir, mukoza atabilir akabinde dış parazitlere ve iç parazitlere karşı savunmasız kalır ve hatta ölümle dahi karşılaşabilirsiniz.

 

Diğer bir handikap ise discuslarınız için uygulamanız gereken rutin su değişimlerinde ortaya çıkar, bu su değişmleri bitkilerinizin hoşuna gidebilir, gerekli mineral ve iz elementleri almalarını sağlar fakat discus yüksek ısı ister bitkiler ise düşük ısı (23-24C) bitkili tanklarda çürümüş yaprak artıklarını ve dışkıları bitki faunanıza zarar vermeden temizlemeniz oldukça güçtür, bir çok zararlı anaerobik bakteri, parazit ve ajan bitkilerde ve kumda konuşlanabileceği için balıklarınızdan fırsat bekleyeceklerdir, olası bir hastalık anında balıklarınızı kendi sistemleri içerisinde tedavi etmeniz bitkileriniz tuz ve kimyasallardan etkileneceği için imkansız bir hal alacak, karantina tankında tedavi etseniz dahi geri kendi tanklarına aldığınızda sistemde bulunan bakteri, parazit vs., tekrar hastalığı tekrarlayacaktır.

Diğer bir tercihte, içerisinde hiçbir kütük, bitki, materyal vb. olmayan sadece içerisinde discuslar olan cama cam tankardır, benim kullandığım sistem budur, avantajları olduka fazladır, rutin yapılması gereken dip çekimlerini hiçbir yem ve dışkı artığı kalmıyacak şekilde rahatlıkla yapabilirsiniz, bu sistem size daha az nitratlı bir akvaryum biosistemi sağlar, bitkilerim aşırı su değişimlerinden etkilenecek endişesi taşımazsınız ve tedavi durumunda kısa ve kesin netice alabilirsiniz.

Cama cam bir akvaryum

KONU ALINTIDIR.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BasKenTLeeÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 10
BasKenTLeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 11:57
Verdiğiniz Bilgi Çok Faydalı oLdu. Ya Bitkiden Vazgecmem Lazım Yada Discustan. Fazla Zamanım oLmadığından Dolayı. Discus 1m Standart Akvaryumda Beslemek istesem Temiz Çesme Suyu ile doldursam Ne yapmam Lazım Ne kadar Süre Sonra Discusları akvaryuma koyabilirim. Tuz Felan Atıyormuyuz. Kaç Derece oLması Lazım Suyun. Sıfırdan Kuracağım. İç motor ısıtıcı Akvaryum Var Balık Alacağım 4cm Yavru Discus. Bilgilendirirsen Sevinirim. Teşekkür ederim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YYILDIZ51Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2009
İl: Nigde
Mesaj: 6194
YYILDIZ51Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 12:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4321
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 13:14
Bitkili tankda discus besliyorum. Başta çekincelerim vardı, balıkların alışmasıda biraz zaman aldı ama şu an balıklarda bitkilerde çok sağlıklılar ve discus gerçekden en görsel bitkilide oluyor . Yeşillerin arasında açmış çiçek gibi duruyorlar.

Bitkilide discusu bakmanın belli problemleri var ama hepsini hesaplayıp tankın buna göre hazırladığınızda büyük kolaylıklarıda var. Sürekli dip çekimi yapmak zorunda değilsiniz. Tank dengeye oturduysa ve aşırı kalabalık değilse  haftalık %20 değişim yeterli geliyor. Bunları sürekli yaptığın nitrat testlerine ve discusların davranışlarına göre söylüyorum.

Tankı discusa göre hazırlamadan kastım, bitkinin ihtiyaçlarıyla discusun talepleri çoğu zaman taban tabana çelişiyorlar. Bu dengeyi ayarlaması işin ince noktası. Öncelikle bitkileri özenle dikkatli seçmelisiniz. Hepsi sıcağa dayanıklı olmalı. Moss türleri, cabomba benzeri türler sıcakda hemen erirler. İkinci nokta bakımı kolay low tech bitkiler olmalı. Karbondioksitsiz az ışıkda yaşayabilmeliler. En azından  bazıları hızlı gelişebilmeli ki sudaki nitrat minimal seviyede kalsın. Sadece anubias benzeri yavaş gelişen türler koyarsanız sudaki nitratı emmezler, buda dip çekimi ve bol su değişimlerini şart hale getirir. Bitki türü olarak rotala red, gül, chrinum thaium, cryptocorny wentdi, lotus hatta parvula şimdiye kadar iyi verim aldığım bitkiler. Ama parvulayı ayrı tutmak gerek. Zemin bitkilerinin farklı zorlukları ve incelikleri var.

Tabi discuslarda tanka uygun olmalı. Kesinlikle ve kesinlikle yavru discus olmaz. Yavru discus bu su şartlarında formunu koruyarak gelişemez. Herşeyden önce bitkiler sudaki tüm mineralleri ve eser elementleri emerler. Yavrunun sağlıklı büyümesi için sudan bolca mineral ve eser alması şarttır. En az 10cm olan sağlıklı discuslar eklemelisiniz.

İşin en önemli noktasına gelelim, oturmuş bitkileri dengeye gelmiş akvaryum olmalı. Buda en az 6 ay 1 sene demek. Bitki gelişimi bu aşamaya kadar tamamlanıp tüm tankı sarmalı. Artık büyümeleri için fazla gübre, fazla ışık ve en önemlisi co2 ye gereksinim olmamalı. Bu aşamadan sonra sadece potasyum ve eser element gübrelemesi yapacaksınız. Zayıf düşen gelişmesi gereken yerlerdede dip gübreleri kullanabilirsiniz.  Tankı bir kere bu şekle getirdikden sonra, içinde bitkiler ve tortular oluştukdan sonra artık çok dengeli stabil bir tank olur. Yeterince eskimiş bir bitkili tank artık kendi başına ekosistem olmuştur. İçinde her türlü döngüyü madde dönüşümünü yapan bakteriler mikroorganizmalar yerleşmiştir.  İçindeki koşullar siz radikal bir müdahale yapmazsanız çok çok az oynar ki buda balık için çok sağlıklı bir ortam oluşturur. Burda önemli nokta tankı asla aşırı popülasyonla doldurmayacaksanız. Çok bitki az canlı olduğunda 2 sene su değişimi olmadan hassas apisto türlerinin yaşadığı, hatta yavru yapıp çoğaldığı tanklar gördüm. Tabi bu uç bir örnekdi. 120cm tankda 2 çift apisto ve 5 tane tetra yaşıyordu. 

Dip çekimi ve bitki artıklarına değinmek gerek. Eğer hızlı gelişen bitkiler ve zemindeki artık yemleri toplayacak dip canlıları varsa dip çekimine gerek yok. Hatta çüriyen bitkiler yapraklar bırakın çürüsünler, hızlı gelişen bitkileriniz varsa nitratını hemen emecektir, çüriyen bitki suya humik aşit ve bitki özleri salarkki bu discusun doğal ortamında olan bir şeydir, bu özleri çok severler. Dark water katkısı dediğimiz şeylerde aslında bu özlerdir. Dip canlısı oalrak artıkları yemesi için vatoz yada çöpçü olmak zorunda değil. Arkadaşında dediği gibi bu türler diğer balıkları rahatsız edebiliyor. Bu yüzden bende tercih etmiyorum. Genelde nerite salyangoz ve otocinclus kullanıyorum. Katil salyangozlarda artık yemlerde çok yardımcı oluyor. Otocinclus klasik vatozdan çok daha pasif ama çok daha iyi yosun ve artık yiyen bir tür. Ayrıca cüce vatoz gibi çok pislikde yapmaz. 

Tortu kısmına gelirsek bitkili akvaryumda tortu çekilmez. O tortu her çeşit yararlı bakterinin yuvasıdır. Tankın dengesini sağlarlar, her çeşit madde dengesizliğinde tampon etkisi gösterirler. Böylece tankınız hatalara karşı daha toleranslı hale gelir. Yararlı bakterinin oturduğu tankda zararlı bakterilerde fazla yaşam alanı bulamazlar. Çünkü tüm yaşam alanları ve kaynaklar yararlı bakteriler tarafından domine edilmektedir. Ama burda dikkat edilmesi gereken nokta zeminde asla yem artığı kalmamalı. Yem artığı tamamen farklı bir durum. Suyu bozar, zararlı bakterilerin üremesi için ortam oluşturur. 

Aydınlatma bu şekilde bir kurulumda litreye %30 yeterli olmakda. Discus açısındanda fazla ışık olmaması iyi bir durum.  

BU konuda daha söylenebilcek çok şey var ama aklıma gelenler bunlar. Bence siz tetralarla otolarla kurulumu yapıp tankın oturmasını 6 ay 1 sene bekleyin. Bu sırada farklı dekorları ve bitkileride deniyebilirsiniz. Discus artık tank son şekilini aldıkdan sonra eklenmeli.
darkaura2013-10-11 13:23:36

Beğenenler: [T]181664,emrah39[/T][T]89701,yakupb[/T][T]150381,stronghammer[/T]
Teşekkür Edenler: [T]89701,yakupb[/T][T]150381,stronghammer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BasKenTLeeÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 10
BasKenTLeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 13:23
Discus 1m Standart Akvaryumda Beslemek istesem Temiz Çesme Suyu ile doldursam Ne yapmam Lazım Ne kadar Süre Sonra Discusları akvaryuma koyabilirim. Tuz Felan Atıyormuyuz. Kaç Derece oLması Lazım Suyun. Sıfırdan Kuracağım. İç motor ısıtıcı Akvaryum Var Balık Alacağım 4cm Yavru Discus. Verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkür ederim. Sağlıklı balıklar dilerim.BasKenTLee2013-10-11 15:39:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir