Bitki Akvaryumum (Maltepe)


extaronÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 16
extaronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 02:10
Öncelikle bütün akvaryum forum sakinlerine selamlar siteye devamlı girmeme ramen forumda hiç yazı yazmamıştım artık uzun uzun yazıcam sanıyorum.Kendimle ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum akvaryum ve balıklar konusunda gerçekten çok amatörüm bu benim ilk akvaryumum ve ilk balıklarım yavaş yavaş öğreniyorum o yüzden yardımlarınıza ve yorumlarınıza çok ihtiyacım olucak, yaklaşık 4 aylık bir süredir akvaryumum ve balıklarımla beraberim ilk tecrübem olduğunu tekrar etmek istiyorum şimdiye kadar yanımda olan Maltepepet çalışanlarına ve özellikle Yıldırım abiye çok çok teşekkürlerimi iletiyorum onun sayesinde birşeyleri öğrenemeye başladım  inşallah bu inanılmaz zevkli ve keyifli olduğunu keşvettiğim hobiyi uzun yıllar kendimi geliştirerek devam ettirmek istiyorum çok uzattım kusuruma bakmayın resimleri eklemeye başlıyorum onuda bilmiyorum araştırıyorum başarıcam sanırım.Akvaryumum 80*30*40 Su Sıcaklığım 29 derece, balıklarım 6 neon, 4 kırmızı burun tetra, 4 rasbora, 3 siamensis, 2 Labio, 1 Cüce Vatoz, 2 Vernieri rainbow, 2 Aymonieri, 1 Ramirezi, 1 Otocinclus.(isimlerde ve terimlerde yazım yalnışlığı varsa lütfen düzeltin)Resimleri eklemeyi başardım sonunda akvaryumun üst kapağı tamamen kendi imalatım olup elimden geldiğince düzgün yapmaya çalıştım gerçi su değişimleri yada akvaryum düzeni için kapağı kaldırma işi biraz zahmetli ama idare ediyorum şimdilik 4 adet akvaryum fluoresanı bulunmakta yine Yıldırım abinin yardımlarıyla bana kalsa 1 tane yeterliydi tabi bitkilerin ışık istediğini öğrenene kadar hatta 5 demişti şimdilik 4 tane takabildim ikisi sarı ikisi beyaz diycem isimlerini bilmiyorum kusura bakmayın ilk halinden son halina resimleri sıralarım şimdi sorunlarıma ve yardımlarınıza geçebiliriz Smile
 
iç filtre kullanıyorum akvaryumum çokta büyük sayılmaz 80 litre civarında zeminde lavkırığı ve gübreli kum bulunuyor.
Aydınlatmayı bu şekilde bağladım şimdilik bi sorun yok yeterli olur umarım
Bitkilerimi ve balıklarımı yerleştirdiğim ilk ay soldaki sazlık tarzı bitkim yok oldu sağ köşedeki yeni yeni filizleniyor tekrar filtrenin arkasındaki limon dediğimiz (hygrophila corymbosa) ilk başlarda çok iyi olmasına karşın şuanda inanılmaz derecede kötüleşti yaprakları parçalanıyor...
Burda ilerleyen ayda bitkilerin iyi gelişimleri sürmekte ve uzayan bitkileri kesip dikme yoluyla çoğalma aşamasındalar soldaki sazlar yok olmaya başlamış durumda bu günlere kadar balıklarımda hiç bir sorun olmadı.
Bu resim yaklaşık 2 3 hafta önce çekildi şuana kadar bitkilerimin en yoğun olduğu zamanlar ve Limnophila aquatica bitkisi inanılmaz şekilde büyüyüp çoğalmaya devam ediyor bide eski yapraklarında hafif kararmalar renk değiştirmeler oluyor ama sanırım o normal bi durum ama sizler daha iyi bilirsiniz Smile
Su değişimi yapıyordum dayanamadım son resim olarak çekip ekliyim dedim su o yüzden az ve bir balığımda sol üstte görüldüğü üzere ölmüş durumda son 1 haftada 4. balık oldu bu moralim çok bozuldu sorunun ne olduğunu hala anlayamadım yardımlarınızı bekliyorum.Birde solda filtrenin arkasında ve sağ arka köşede 3 4 kök hygrophila corymbosa bulunuyor ama yapraklarındanda görüldüğü gibi çok kötü durumda sebepleri neler olabilir yardımlarınız için şimdiden teşekkürler....
 
Not:Sıvı gübre kullanıyorum NPK, Sera Fulorena, Excel olması lazım son olarak yine evdeyken bakıp bi teyid ederim...
extaron2008-01-18 09:47:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 02:14
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=66871&KW=resim+eklemek
 Kolay gelsin. Resim ekleyerek akvaryumunuzu tanıtmayı düşünüyorsanız eğer, Akvaryum Tantımı na taşımamız gerekecek başlığınızı. Bilgi verirseniz seviniriz. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

extaronÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 16
extaronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 02:43

Teşekkürler Faruk bey tanıtım amacından çok fazlasıyla amatör olduğumdan ve bir bitki akvaryumu oluşturmaya çalıştığım için buradaki bilgi sahibi arkadaşlardan yardım alabileceğimi düşündüm bitkilerimdeki olumsuzlukları, akvaryumun durumunu ve balıklarımdan bir kaçının son zamanlarda ölmesinden dolayı sorunlarımı çözmek için bu bölümde konuyu açmamın uygun olacağını düşündüm sizde uygun görürseniz yarın resimleri ekleyip forumdaki arkadaşlardan yorumlarını ve yardımlarını isteyeceğim ilginiz için teşekkürler...

Saygılarımla...
Onur ATAMER

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 11:22
Sanırım co2 gübrelemeniz yok ve iç filtre ile tanka hava veriyorsunuz!!!

Ayrıca florasanlarınız özelliklerinide tam öğrenip bilgi verirseniz daha fazla yardım alabilirsiniz.

İç filtre ile o2 vermeyi kesmelisiniz.Co2 gübrelemeside yapmalısınız.Vereceğiniz yanıtlara göre çözüm önerileri getirilebilir.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 11:47
Onur Bey, balıklarda bariz görünen hastalık belirtisi yoksa ölümler Seachem Excel'in dozunun biraz kaçmasından ötürü gerçekleşiyor olabilir. Su değişimini düzenli yapıyorsanız balık sayınız fazla değil, eğer yeni alınmış hasta balık yoksa bu ölümler zehirlenme sonucu olabilir. Bence uygun ısıda su değişimlerine devam edip gözlemleyin.

Floresanlar anladığım kadarıyla daylight (sarı olan) ve Aquastar gibi kuvvetli beyaz ışık veren bir floresan ki, bunlar son derece uygun. Yalnız siyah sakal yosunu oluşmasına karşın (ışık kuvvetinden ötürü oluşabilir) tedbirli olmalısınız. Dekorasyona dair birkaç küçük tavsiyem olabilir:

-Aynı türden bitkileri beraber ekince daha hoş durur. Örneğin Limnophilalar ile Hygrophilaları yan yana ekerseniz çok daha doğal durur, karışık görünmez.
-Mango kökünü tam ortadan biraz daha sağa ya da sola kaydırırsanız göze bu kadar takılmayacaktır.
-Hygrophilaları net göremiyorum resimden ama iç filtrenin tam önünde duruyorlarsa kötüleşme nedeni o olabilir.
-Sazlar her ne kadar kolay bitki olarak anılsa da, adaptasyon sorunu yaşayan bitkilerdir. Zengin bir tabanla (tablet gübre takviyesiyle) bu sorunu da aşabilirsiniz.

Sağlıklı akvaryumlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

extaronÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 16
extaronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 11:51
Barış bey merhaba ilginiz için teşekkürler öncelikle florasanların tam özelliğini eve gittiğim zaman yazacağım 20wattlık olduklarını biliyorum sadece, iç filtreyle hava vermeyi bitki koyduktan sonra kestim ilk resim yanıltıcı oldu sanırım artık hava vermiyorum.
 
Co2 derken bu gübrenin belli bi markası yada ismi var mı yoksa Co2 diyince temin edebiliyormuyuz kusuruma bakmayın ilk akvaryumum sorularım saçma yada basit gelebilir şimdiden herkezden özür diliyorum.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 11:59
Co2 i fermante sistemle kendiniz elde edebilirsiniz.Şeker ve kuru maya ile dıy bölümlerde anlatılan tariflere uyarak süngersiz iç filtre yada kafa motoru ve süper vortex difizör yada en basit yolla hava taşı ile verebilirsiniz.Bitkiler co2 i alır nişastaya çevirir ve besin olarak kullanır.Çok kabaca anlattım ama en anlaşılır anlatım bu.Forumda biraz surf yapın veya sorularınıza devam edin yanıtlar gelecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

extaronÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 16
extaronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 12:27
Barış bey kabaca anlatmanız benim için daha iyi oluyor aslında anlaşılır dilde oluyor en azından araştırmalarıma devam ediyorum saolun desteğiniz için sorularım çok yavaş yavaş hepsine yanıt alarak sormak istediğim için birden yazmıyorum :)
 
Gülay Baran yorumlarınız için çok teşekkürler ayrıca verdiğiniz fikirler ve tavsiyeler için ayrıca teşekkür ediyorum hepsini değerlendireceğimden emin olabilirsiniz.
Balık ölümleri zehirlenmeden gibi geliyor banada malesef çünkü hiç bir hastalık görünmüyor.NPK,Sera Fluorena,Excel akvaryuma eklediğim gübreler yada ilaçlar ne deniyorsa dozajlarında bi yalnışlık yapıyor olabilirim aslında hepsini ml aralığını tam olarak öğrenebilsem çok iyi olur.
Ayrıca iç filtre bitkilere doğru çalısıyordu şuan onun yönünüde değiştirdim direk bitkilere temas etmiyor geç oldu ama oda bir neden olabilir tabiki.
Şuanda tablet gübre takviyesi yaparsam şuan faydasını görürmüyüm acaba ne kadar gereklidir?
 
çok teşekkürler saygılar.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 12:55
Gerekli şartları biran evvel sağlamalısınız.Tablet gübreyi bitkilerin dibine yerleştirdikten sonra bitkiler bunu kullanmaya başlıyorlar ama zamana yayarak kullanıyor besin alımı.Sera flore plus tabletlerin tanıtımında sera firması bunu hızlı şekilde yapan ürün olarak tanıtıyor.Sıvı gübre olarak markalı ürünlere çok para vermeyin.Canlı bitki.com Tunç sönmezoğlunun dıy sıvı gübresini yaptı.Bende burdan 5 lt aldım.1lt olanlarıda mevcut.Tablet gübre ben sera kullansamda üstadlar seachem tavsiye ediyor.Elimdekiler bitince  başka çözümler arayacağım.

Bu arada klasik tavsiyemi yapayım.Ben çok faydasını gördüğümden zaman zaman yeni başlayanlara öneriyorum.Akvaryum tanıtımı bölümünde kurulumdan sona anlatımlar var.Bu topicleri okuyunuz.Özellikle YBN ve bjkalley nickli forumdaşların topiclerinden ben çok şey öğrendim.Defalarca okumuştum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

extaronÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 16
extaronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 13:20
Evet gerekli şartları en kısa sürede sağlarsam kaybım çok az olur balıklarımı kaybetmek moralimi çok bozdum son 3 gündür 3 balık hergün birin ölü buluyorum inş devam etmez excel yada diğer ilaçları azaltsam mı yada dozajını nasıl ayarlamalıyım.
Barış bey Dıy sıvı gübresi kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla tek bu yeterli oluyo mu ve ne kadar veriyorsunuz akvaryumunuza ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 13:51
Sıvı gübre ,tablet gübre cve co2 olarak gübreleme yapıyorum.Sıvı gübre haftada 1 defa  125 ml ve tankım 390 lt.Tablet gübre bitkilerin dibine ayda bir co2 ise devamlı çalışıyor.Şu an fermante sistem olduğundan devamlı co2 çıkısı var ama elektrikler kapalı iken vortex difizöre giden co2 hortumunu çıkarıyoırum.Çarşamba günü  elime gececek olan ph kontrol ünitesi ve ph ölçerim ayesinde tak çıkar derdim kalmayacak.ph ayarladığım  miktarın altını görürse kesilecek üstüne çıkarsa çalısacak.0,05 hassaslığında bir cihaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 14:55

Onur Bey, Sera'nın sıvılarında yarım kapak 7 ml'dir. Sizin tank 96 lt su alıyor ama kum, kütük ağırlığı çıkınca 80 lt kadar su alıyordur. En başta (ilk kez sıvı gübre verirken) ekleyeceğiniz miktar şişenin üstünde mesela 20 lt'ye 5 ml ise sizin ekleyeceğiniz 20 ml (yani bir buçuk kapak) olmalı. Bundan sonra ise haftalık su değişimlerinde eksilen miktarları tamamlayacaksınız. Örneğin her hafta 1/4 su değişimi yaparsanız, sadece yarım kapağa yakın bir miktar gübre ekleyeceksiniz.

Bence su değişimlerini zamana yayıp şimdilik sıvı gübreyi kesin. Ancak bu dönemde bitkileri güçlendirmek için 10 cm çaptaki alana bitkilerin köküne yakın yerlere yarımşar tablet gömerseniz iyi olur. Suyu zaman içinde değiştirdikçe içindeki fazla karbon (Excel ile eklenen) da azalacak. Balık ölümleri durduktan sonra uygun miktarlarda sıvı gübreye başlarsınız. Ayrıca daha verimli gübreleme için bu haftalık gübre miktarını ufak bir şırınga yardımıyla günlük olarak da verebilirsiniz. Bu şekilde yosunlanmayla en iyi şekilde mücadele etmiş olursunuz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

extaronÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 16
extaronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2008 18:06

Yardımlarınız çok faydalı oluyor çok teşekkürler bu kapakla akvaryuma kattığım ilaç flourish excel isimli olan bundan bahsediyoruz sanırım ben günde 1 kapak katıyordum ölümler bundan kaynaklanıyor olabilir mi?Yani fazla bi değer mi acaba bu...

Hemen bu aksam su değişimini yapıyorum dinlendirilmiş suyum hazır ancak bu suyu akvaryum ısısına getirmek için ne yapılabilir yada suyu yavaş yavaş eklesek faydalı olur mu bu konudada acaba yalnış bir işlem mi yapıyorum.Her su değişiminde iç filtreyide temizlemek gereklimidir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ugur22Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/10/2007
İl: Edirne
Mesaj: 425
Ugur22Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2008 10:28
Fazla verilen sıvı karbonun ölümcül olduğunu biliyorum ancak tam ölçüler hakkında bilgim yok.29 C 'lik bir ısı düzeyi bana çok fazla geldi.Bence ısınızı 24-25'e çekin.İç filtreyi ayda bir kez temizlemeniz yeterli olacaktır onuda dipten çektiğiniz su ile yapın ki filtrenin içindeki yararlı bakterileri ölmesin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir