Beyaz Benek Acil Yardım


theredÇevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 30
theredÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2006 00:04

60 ltlik bitkili akvaryumumda imzamdaki balıklar var. Yetişkin dişi lepistesimden biri sanırım beyaz benek olmuş. Dünden beri hareketleri yavaştı ve sıkça bir köşede dinleniyordu. Üzerine dikkatle bakınca 4-5 tane beyaz kabartı gördüm. Forumdan öğrendiğim kadarıyla hastalık tüm akvaryuma bulaşıyormuş. Ve daha dün diğer bir dişimden 27 yavru aldım. Onlar da mı kapmıştır bu hastalığı? Yedek bir tankım ve yedek malzemelerim (ısıtıcı filtre vs.) de yok. Şimdi ne yapmam lazım. Bazıları tuzdan, bazıları akvaryumcularda satılan parazit ilaçlarından, bazıları da kendi yaptıkları formüllerden bahsetmiş. Elimdeki imkanlara göre en azından bu ilk günlerde ne yapmam lazım? Ve daha sonrasında en uygun ve etkili yöntem hangisidir?

- Öncelikle bu hastalık neden çıktı ya! Bu işe başlamadan önce 1 hafta boyunca her gün 2-3 saat forumları inceleyip başladım. Beyaz beneğin oluşmaması için ısıtıcı kullandım her zaman sabit ısıda kaldılar. Transferlerinde, su değişimlerinde vs. her zaman sabit sıcaklık konusuna dikkat ettim. Hem ilk kurulumda hem de her su değişiminde sera aqutan su hazırlayıcı kullandım. kaliteli pul yemlerle besledim. haftada 1, bazen 2 defa dip çekimi yaptım. Kullandığım herşeyi tuzla sterilize ettim vs.. vs.. buna rağmen nasıl bu hastalığa kapıldılar anlamadım!

- Şimdi hasta balığı ayırmalı mıyım? Yoksa hastalık akvaryuma bulaştığı için (henüz diğer balıklarda benek veya anormal hareketsizlik görmedim) gerek yok mu?

- Bir de tuz konusunda da o kadar şey okudum ancak tatmin oldum diyemem. Sofra tuzu değil kaya tuzu kullanın denmiş ama kullandığım sofra tuzu da kaya tuzundan üretilmiş. İyot haricinde bunların farkı nedir? Bileşikleri aynı değil mi sonuçta? Ve iyotlu olması parazit mücadelesinde artı bir etki yapmaz mı?

- ve son olarak yapılacak bu tedavi 1-2 günlük yavrular için de geçerli midir? onlara bir zararı olur mu?

Lütfen elimdeki imkanları ve yavruları da dikkate alarak etkin ve uygulanması kolay bir çözüm yolu önerin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DayWalkerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 667
DayWalkerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2006 10:27
İlk öncelikle balığı kesin ayırmanız şart. Yoksa yavrular hemen ölürler. Çünkü zaten 1-2 günlükler daha bağışıklık sistemi tam oturmamıştır. Sonra ısıyı 30-32 dereceye çıkarın. İlaç alıp üstündeki prosedürü uygulayın. İlaç almassanız 2-3 günde bir dip çekimi ve içme suyu koyun. İçme suyununda sıcaklığı 32 derece filan olsun. Diğer lepistesleri bilmem ama yavruların çabuk etkileneceğinden eminim. Filtrenizi yıkayın. Mümkünse hastalıktan sonra süngerini değiştirin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir