Balon Moli Hakkında


emirhanmemisogluÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2018
İl: Ankara
Mesaj: 68
emirhanmemisogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2020 21:38
Arkadaşlar herkese selam olsun iyi akşamlar öncelikle. Geçtiğimiz hafta beğenerek 2 çift turuncu balon moli aldım ve doğurmaları üzerine 30 u aşkın yavrum oldu. Sizlerden istediğim bu balıklar nasıl ortamlardan hoşlanırlar, neleri severler hakkında verebileceğiniz her türlü bilgiye açığım, link vs varsa bilgilendirici gene aynı şekilde atabilirsiniz bu balıklar hakkında her şeyi bilmek istiyorum,teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem ÖcalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2340
Cem ÖcalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2020 14:21
MOLİ BALIK AKVARYUMU
Genel Özellikleri

Moli Balıkları pet shoplarda uygun fiyatlara satılmaları ve hobiye yeni başlayanlar için, bakımı kolay bir tür olduğu için en çok tercih edilen balıklardır. Moli balıkları sürüler halinde yaşar ve canlı doğuranlar kategorisine aittir. Vahşi hayatta Orta ve Güney Amerika’daki tatlı sularda yaşar. Bazı kaynaklarda tuzlu sularda da yaşayabildikleri söylenir. Moli balıkları diğer canlı doğuranlar gibi hepçil canlılardır. Zamanlarının büyük çoğunluğunu bitkiler arasında yiyecek aramakla geçirirler. Bu nedenle içerisinde canlı bitkiler bulunan akvaryumlarda bakılmaları daha uygundur. Akvaryumlarda beslenen 32 farklı türü vardır. Ayrıca farklı türlerin birbirleri ile çiftleştirilmesiyle ortaya çıkan melez moli türleri de vardır. En popüler olanları; Dalmaçyalı Moli, Platin Moli, Siyah Moli, Cüce Moli, Altın Moli’dir.

Moli Balığı Akvaryumu
Moli balıkları 20 litreden daha büyük olan tüm akvaryumlarda yaşayabilirler. Akvaryum suyu için ideal pH oranı 7.5, ideal sıcaklık ise 21-27 ºC’dir. Moli balıkları bitkiler ve yosunlar ile beslenmeyi severler. Bu nedenle moli balığı beslenecek olan akvaryumların bol bitkili olması daha doğru olur. Ayrıca yavru moli balıkları da diğer balıklardan gizlenmek için, akvaryum içerisindeki bitkileri tercih ederler.

Moli Balığı Beslenme
Moli balıkları hepçil canlılardır. Yani hem etobur, hemde otoburdur. Ancak akvaryumlarda yaşayan moli balıkları genel olarak otçuldur. Hazır yemler ve akvaryum içerisindeki bitkilerin yaprakları ile beslenirler. Evcil marketlerde satılan hazır pul yemler moli balıkları için uygundur. Bu yemler akvaryumda su üzerinde kalır. Moli balıklarının ağız yapıları Lepistes balıkları gibi, su üzerinden beslenmeye uygun olduğu için, bu şekilde rahatça beslenebilirler. Yeni doğmuş yavrular da çok hızlı bir şekilde büyüyerek yem yemeye başlayabilirler. Henüz daha birkaç saatlik olan yavrular bile su içerisinde buldukları yem parçalarını yiyebilirler. Dolayısıyla yeni doğan yavrulara henüz ilk günden itibaren yem verilebilir.

Moli Balığı Üretimi
Moli balıkları kolay üretilebilen akvaryum balıklarındandır. Üretim için bir erkek balığa karşılık 4 yada 5 dişi balık gereklidir. Hepçil canlılar oldukları için, anne ve babaların yavruları yememesi için hamile olan dişi balıkların ayrı bir akvaryuma alınması gerekir. Eğer moli balıklarının bulunduğu akvaryum, bol bitkili bir akvaryum ise, yeni doğan yavrular 2 haftalık olduktan sonra akvaryum içerisine bırakılabilir. 2 veya 3 haftalık yavrular, bitkiler arasında gizlenerek yaşamlarını sürdürebilirler. Dişi moli balıklarının gebelik süresi yaklaşık 21-30 gün sürer. Yeni doğum yapmış bir dişi, birkaç saat içerisinde tekrar hamile kalabilir. Moli balıklarının 1 doğumda yaptıkları yavru sayısı azdır. Ancak dişi moli balıkları neredeyse her zaman hamiledir. Bir doğumda 5 ile 100 arasında yavru yaparlar. Dişi moli balıklarının hamile olduğu çok kolay anlaşılır, çünkü karınları şişer ve yuvarlaklaşır.

Cinsiyet Ayrımı
Moli balıklarında cinsiyet ayrımı en belirgin olarak kuyruk yüzgeçlerinden anlaşılır. Erkek moli balıklarının kuyruk yüzgeçleri yay şeklindedir. Alt ve üzt kısmı sivri ortası elips şeklinde geniş kuyrukludurlar. Dişiler ise daha düz ve küçük kuyrukludur. Erkeklerde kuyruğun orta kısmı içe doğru kavis alırken, dişilerin küçük kuyruklarının orta kısmı dışa doğru kavis alır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir