Balıklarım teker teker ölüyorlar


WiLdCATÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 10
WiLdCATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2007 04:40
Hep istediğim için bir heves kendime akvaryum aldım. Daha alalı 2 hafta bile olmadı ve balıklarım teker teker ölmeye başladı. İçindekilere gelince: 2 melek, 2 plati, 1 leopar vatoz, 2 zebra, 2 zümrüt ve 2 makrakanta.

Dediğim gibi ilk defa akvaryum sahibiyim ve sorunun nerde olduğunu bilmiyorum. Filtreleri var, günde bir kez yeterli miktarda yemleri, kullandığım su şişelenmiş içme suyu, suları için ilaç olarak Sera marka Costa Med F ve Conditioner çeşiti adı altında suyu temizleme özelliği olan bir ilaç verildi onları koydum akvaryumu aldığımda. Filtreyi orta derecede ayarlamamın ideal olduğu söyledi, onu o şekilde ayarladım. Yani nerede yanlış yaptım bilmiyorum ama acilen yardıma ihtiyacım var.

Çünkü makrakantalarımdan biri önceki gece öldü, farkettiğim gibi diğer balıkların sağlığını etkilememesi için hemen çıkardım akvaryumdan. Dün de baktığımda diğer makrakantam ve vatozum ölmüş. Hemen onları da çıkardım.

Ve genel olarak gözlemlediğim şey meleklerim ve zebralarım dışında bütün balıkların devamlı kumun üstünde yatıyor olması Confused Akvaryumu aldığım petshop arkadaşıma sordum bunların nesi var diye, bana kalkmış "uyuyolardır" dedi.. Hani tamam çok anlamam balıktan daha bu işte çok yeniyim. Ama hangi canlı da olursa olsun 7/24 yatarsa bir terslik var demektir.

Lütfen yardım edin bana, daha fazla balığımın ölmesini istemiyorum Cry
WiLdCAT2007-05-13 04:41:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2007 06:18
İlk olarak söylemeliyim ki imzanıza adınızı eklerseniz size daha rahat hitap edebiliriz.

Bizim size yardımcı olmamız için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Şu soruları cevaplayabilirseniz sorununuzun kaynağı büyük ihtimalle ortaya çıkacaktır:

   1) Akvaryumunuz kaç litre? Filtreniz iç filtre mi dış filtre mi? Debisi nedir? Su sıcaklığınız nedir? (Debiyi öğrenmek için filtreniz üzerinde olması gereken etikete bakınız. Orada litre/saat(L/h) değerleri verilmiş olmalı.)

   2) Akvarumu kurmadan önce biyolojik dengenin oturmasını beklediniz mi?

   3) Su değişimi sıklığınız nedir ve suyun kaçta kaçını değiştiriyorsunuz? Su değişimi yapacağınız zaman dipteki pislikleri çekiyor musunuz? Ekleyeceğiniz suyu yeterince dinlendiriyor musunuz?

   4) Ne tip, ne sıklıkta ve ne miktarda yemleme yapıyorsunuz?

   5) Akvaryumunuzda hava motoru vb. suyun oksijenini arttırıcı bir yöntem kullanıyor musunuz?

   6) Şayet filtrenizi temizliyorsanız filtre aparatlarını ne şekilde temizliyorsunuz? Klorlu musluk suyu altında mı temizliyorsunuz? (Eğer öyle yapıyorsanız sünger, elyaf vb. aparatlarınızdaki yararlı bakterileriniz ölecektir.)

   7) Filtreyi orta derece ayarlamanız söylenmiş. Benim bildiğim filtrelerde bu tip ayarlama yoktur. Bahsettiğiniz hava motoru olmasın? encort2007-05-13 06:20:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WiLdCATÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 10
WiLdCATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2007 07:00
Onur Bey,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

Sorularınızın cevaplarına gelince;


   1) Akvaryumunuz kaç litre? Akvaryumum 10 lt.

Filtreniz iç filtre mi dış filtre mi? Filtre iç filtredir.
Debisi nedir? 27/6 ve 50 Hz
Su sıcaklığınız nedir? Su sıcaklığı 27-28 derece arasındadır.

   2) Akvarumu kurmadan önce biyolojik dengenin oturmasını beklediniz mi? Sevgili akvaryumcu arkadaşım bu konular hakkında hiç bana birşeyden bahsetmediği için ne yazık ki hayır. Ölümler başlayınca bu işte bir tuhaflık olduğunu anladım ve 2 gündür gece gündüz bu forum ve diğer bulabildiğim bilgilendirici sitelerden bilgi sahibi olmaya başladım :(

   3) Su değişimi sıklığınız nedir ve suyun kaçta kaçını değiştiriyorsunuz? Haftada bir olarak söylendi bana, bende aynı şekilde haftada bir 4/1 oranında değişim yapıyorum.
Su değişimi yapacağınız zaman dipteki pislikleri çekiyor musunuz? Hayır. Onu ölen vatozumun benim için yapacağı söylenmişti...  Ekleyeceğiniz suyu yeterince dinlendiriyor musunuz? Kullandığım su şişelenmiş içme suyu olacağı için öyle birşeye gerek olmadığı söylenmişti. O yüzden de hayır, direk damacana (Hayat su kullanıyorum) bekletmeden kullanmıştım.

   4) Ne tip, ne sıklıkta ve ne miktarda yemleme yapıyorsunuz? Akvaryumla beraber gelen Nutrafin-Max marka kuru yem kullanıyorum. Günde 1 kez, 1 çimdik miktarı ufalayıp veriyorum.

   5) Akvaryumunuzda hava motoru vb. suyun oksijenini arttırıcı bir yöntem kullanıyor musunuz? Akvaryumla beraber gelen filtre dışında herhangi birşeye gerek olmadığı söylendiği ve verilmediği için kullanmıyorum.

   6) Şayet filtrenizi temizliyorsanız filtre aparatlarını ne şekilde temizliyorsunuz? Klorlu musluk suyu altında mı temizliyorsunuz? Henüz filtreyi temizlemedim. 1 aydan önce ihtiyaç olmadığı söylenmişti.

   7) Filtreyi orta derece ayarlamanız söylenmiş. Benim bildiğim filtrelerde bu tip ayarlama yoktur. Bahsettiğiniz hava motoru olmasın? Akvaryumu aldığım yer ikisininde işini göreceğini söyledi. Alt tarafında çıkan aparatta filtre süngeri, üst kısmında ise hava veren aparatı var. (Elite marka filtre, A 130)



Zaten bana verilen akvaryumda yemi, kumu, su temizleyicisi, filtresi hepsi beraber geldi. Bir tek fazladan Sera Marka Costa Med mavi ilaç verildi.


Arkadaşımın bana verdiği akvaryum bu. Tam ölçülerini söyleyebilmek için bütün online petshopları dolaştım fakat sadece litre kapasitesi belirtilmiş. Hiçbirinde ebatları belirtilmemiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2007 07:42
   İlk olarak söylemeliyim ki; akvaryumunuz için bu denli fazla balık çok sağlıksız. Zaten küçük akvaryumlarda balık bakmak tam bir ustalık gerektirir. Açıkçası ben bile ufak akvaryum kurmaya korkuyorum. Su değerlerini sabitlemek, filtrasyonu sağlamak ve suyu sağlıklı tutmak imkansıza yakın. Ayrıca bu boyutta bir akvaryumda en fazla 1 betta bakabilirsiniz. Ona da bakmak denemez, hem balığa hem size eziyet olur.

   Büyük ihtimalle sorununuz amonyak zehirlenmesi ve beraberinde oksijen yetersizliği. Bu kadar çok balık için bu akvaryumun filtrasyonu ne yaparsanız yapın yetersiz kalacaktır.

   Akvaryumunuzda bu sayıda balık bakmanız olanaksız. Mutlaka ölümler olacaktır. Ayrıca 1 tane balık besleseniz dahi bu boyuttaki bir akvaryumda en kötü ihtimalle 2 günde bir %30 su değşimi gereklidir.

   [quote]   5) Akvaryumunuzda hava motoru vb. suyun oksijenini arttırıcı bir yöntem kullanıyor musunuz? Akvaryumla beraber gelen filtre dışında herhangi birşeye gerek olmadığı söylendiği ve verilmediği için kullanmıyorum.[/quote]
   Bu kadar balığın küçük bir ortamda bakılması durumunda hava motoru kesin gereklidir. Siz hava veren aparat demişsiniz. Demek ki hava motoru yerine geçecek bir ekipman mevcut. Bu durumda sanırım balık sayınıza bağlı olarak verilen hava yetmiyor.

   Tara Bey; daha önce de bahsettiğim gibi küçük akvaryumda balık bakımı çok zor ve meşakkatli bir iştir. Her şey bir yana balıklar açısından tehlikelidir. Size tavsiyem rahatınız için daha büyük bir akvaryuma geçmenizdir. Bu boyutta bir akvaryumda bu denli çok balığa bakmak imkansız. Hele her bir  yetişkini için en az 50 litre tavsiye edilen meleklere bu akvaryumda sağlıklı bir şekilde bakmanız maalesef imkansız. Eğer bu akvaryumda devam etmek istiyorsanız sadece 2 platinizin bu akvaryum için yeterli hatta biraz fazla geleceğini söylemeliyim. Sadece bu 2 balık kalırsa akvaryumda uzun süre balık yaşatabilirsiniz fakat bu sağlıklı olacakları anlamına da gelmez.

Biyolojik döngünin bir bölümü ile ilgili makalem mevcuttur. İsterseniz bir bakın. Makaleyi okumak için tıklayınız.

Gözümden kaçan veya aklınıza takılan bir nokta var mı?
encort2007-05-13 07:45:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

delikan76Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2007
Mesaj: 139
delikan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 12:36
Genel olarak problem sanırım suyun hazır olmaması, bununla beraber az oksijenli ve bol nitratlı su problemi. Yani genel görüşte Onur Bey'e katılıyorum. Akvaryum çok çabuk kurulmuş, bu sürati kompanse edecek su hazırlayıcılar kullanılmamış.
 
Tekrar sıfırdan kurma imkanı olmadığından hareketle, uygun hatta belki uygundan biraz daha fazla su düzenleyicileri kullanımı ile sudaki kriz her ne ise ölümler durdurulabilir diye düşünüyorum.
 
Suyun oksijen seviyesinden de endişeliyim. Zaten litreye göre balık da fazla. "Şişelenmiş içme suyu" kullanılmış akvaryumda, şişelenmiş içme suyu dinlenmiş su ile eş tutulmamalı, çünkü ağzı kapalı, dolum sırasında da çıkarılıp hemen kapaklanıyor. Buna akvaryumculuk dahilinde dinlenmiş, uygun su diyemeyiz.
 
Ayrıntı bazında bir teşhisim yok ama bir hastalık var gibi durmuyor. Bence iyi havalandırma ve aqutan ve nitrivec(veya muadilleri - su düzenleyiciler-) kullanılarak su 1 günde kalkındırılabilir ve ölümler durur diye düşünüyorum. Akvaryum küçülüp, hobici acemi oldukça (ben de benzer bir örneğim), işin temellerini öğrenene kadar su düzenleyiciler sanırım faydalı. Genel olarak bir gerek olmadığını kabul etsek de, işin başında rahatlık sağlayıp, bilinmeden yapılan hataları (Tara Bey'in örneğinde olduğu gibi) düzeltiyor.
 
Ama nihai olarak 10 litreyi mutlaka büyütün, ben mevcut akvaryumla, mevcut duruma çözüm olarak önerilerimi yaptım.
 
Sağlıklı balıklar.
 
NOT: Şu anda kullandığım 100 litrelik akvaryuma geçmeden önce aldığım 2 adet japonu 3 aydır 3 litrede yaşatmaya çalışan birisiyim, ana tanka atamıyorum, türler uyumsuz. İmkansız değil ama gerekli de değil çok küçük litrelerde balık bakmak. Sizin türleriniz için imkansız bile olabilir, çünkü japonlar kadar sağlam balıklar değil sizdeki türler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VelasqueÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7
VelasqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 13:27
Selamlar,
Yazdıklarınızdan çıkan tek bir sonuç var kanımca. Akvaryumunuz diğer arkadaşlarında dediği gibi bu sayıda balık bakmak için oldukça kücük. Sizin saydığınız balıklar için en az 40 litre gerekir. Hava motoru olmadığıda göz önüne alınırsa bu akvaryumda bu balıklara bakmak imkansız. Size tavsiye edeceğim şey, akvaryumcuya sağ kalan balıkları geri vermeniz ve cok fazla hava olmadan da yaşayabilen Japon balıklarında 2 tane almanızdır. Cam fanusda yıllarca yaşayan japon balıklarım olmuştu zamanında. Ancak gene en fazla 2 tane almanızı tavsiye ederim. O akvaryuma koyacağınız diğer balıklar sizi akvaryumdan soğutacaktır.
 
Diğer bir seçeneğinizde piyasada 40 - 50 YTL civarına 40 litrelik akvaryumlar satılmakta. O akvaryumlardan edinip balıklarınızı oraya aktarırsanız bu küçük olanıda hastalanan balıklar için karantina olarak kullanırsınız. Akvaryumdan ve balıklardan soğumamak için en kısa zamanda tercih yapmanızı dilerim...
 
Sağlıklı Balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WiLdCATÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 10
WiLdCATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2007 05:56
Şimdi o zaman şöyle açıkliyim. Bu bahsettiğim arkadaşımın bana 130 ytl civarı bir borcu var ve kredi kartından çekildiği için (malı geri aldığı halde.. mal dediğim de sokak köpeklerine mama almıştım kocaman boy ama içinden böcek çıktığı için her ne kadar sokaktaki köpeğe verecek de olsam geri iade ettim ve para da öylece kaldı.) o parayı geri veremeyeceğini söyledi. Baya da zaman geçti üzerinden bende dedim ya hep akvaryum istedim diye, madem dedim parayı geri alamıyorum o zaman güzel bi akvaryum kurarım, koyarım bilgisayar masama bakarım.

Ki dediğim gibi aceminin de yüz karası durumunda olduğum için adam bana ne verdiyse tamam dedim.


Ama güzel bir haber var, 2 makrakanta ve vatozumun ölümünden sonra hiçbir ölüm olmadı. Ki aynı akvaryum şuan var, bugün inşallah arkadaşıma ulaşabilirsem telefonla önden konuşup gidip halletcem. Ha şöyle birşey de var, başka ölüm gerçekleşmedi diye de öğütleriniz üzerine bu hayvancağızları burda tutmak istemiyorum. Diyorsunuz ya o kadar balığa o akvaryum yetersiz diye. Yukarıda Velasque arkadaşımızın dediğini aslında ben bu ölümlerden sonra çok düşündüm. Çünkü baya forumu karıştırdım hangi balık acaba şimdilik bakımı en kolay diye. Anasayfadaki balık tanıtımlarını bile açıp tek tek deli gibi okudum sabaha kadar. Ki 2 gündür bunu düşünüyorum; Japon balığı... Ha akvaryumu aynı tutma konusunda kararsızım, burda okuduklarımdan bir de 2 gün içerisinde verdiğim 3 kayıptan sonra bile tereddütlüyüm bu akvaryum konusunda. Bi de alırken sormuştum ben; plastik olduğu için sağlıksız olmaz mı diye.. Sonuçta plastik suyla çok temas ettiğinde ortaya pek de güzel şeyler çıkmıyor. Ama dedi işte bu akvaryum öyle bildiğin plastikten değil, özel maddeden yapılıyor cart curt, iyi dedim bende. Görüntüsü de estetik ya...


Fanusta Japon balığı bakmayı açıkçası istemem, onun yerinde daha büyük bir akvaryumda bakabilirim problem olmaz.


Bugün gidip bakıcam sabahtan pasaj açılır açılmaz, muhtemelen öğleden sonra japonlarla geri dönmüş olurum. Dediğim gibi her ne kadar şuan meleklerim, zebralarım canlı canlı geziniyor da olsa (plati ve zümrütler biraz daha durgun diğerlerine göre) onlara işkence yapar gibi olmak istemiyorum.


Japonları aldığımda tekrar bir fikrinizi alırım. Hem de yaptığım işlemleri, akvaryumun sıfırdan kurulumu olsun, içine kullanacağım malzemeler olsun, tekrar bir burda danışmak isterim.



Ha bu arada unutmadan :) Tara Hanım :) bey değil :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2007 06:01
[QUOTE=encort]    İlk olarak söylemeliyim ki; akvaryumunuz için bu denli fazla balık çok sağlıksız. Zaten küçük akvaryumlarda balık bakmak tam bir ustalık gerektirir. Açıkçası ben bile ufak akvaryum kurmaya korkuyorum. Su değerlerini sabitlemek, filtrasyonu sağlamak ve suyu sağlıklı tutmak imkansıza yakın. [/QUOTE] Çok haklısınız bu konuda.Balıklarım 1 gecede ölmüşlerdi yanlış ilaç kullanımından.İnsan her sabah korkarak uyanıyor acaba birşey yanlış gidip de balıklarım öldü mü diye.Kazara ısıtıcının ayarı bozulsa 10 dakikada suyun sıcaklığı 32-33 oluyor.Gerçekten çok zor ufak akvaryum işi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2008 18:10
Damacana sular bile 19 lt balıklara yazık :( 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArdaacarÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2019
İl: Izmir
Mesaj: 82
ArdaacarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2019 22:55
Balıklarım ölmeye başladı lütfen acilll yardım edin

İstediğiniz bilgileri söyleyin atayım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir