Balans kutusunda yangın ihtimali hakkında


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 01:32
Metin bey,
Birçok fluoresanın üzerinde lümeni ve kelvinini gösteren kısaltmalar vardır fakat bunları ezberlemeye gerek yok :D Diğer başlıkta verdiğim link'ten ( http://rapidshare.com/files/36673491/Philips_Fiyat_20Listesi.rar.html ) philips'in fiyat listesini çekip, bu listeden istediğiniz lambanın ebatlarını/watt'ını/duy tipini/lümenini ve kelvinini öğrenebilir ve buna göre lamba arayabilirsiniz. yada lamba bulabildiğiniz yerlerde, erişim imkanınız olan lamba modellerini öğrenip bu listeden işinize yarayabilecek olan tipleri seçebilirsiniz.
 
Bitki gelişimi için genelde daylight ürünler tercih ediliyor, fakat kesin bir lümen bilgisi yoktur çünkü akvaryumlarımızda tek çeşit bitki yok. Bitkiler türlerine göre ışığın farklı dalga taylarını daha etkin kullanabilirler. Genel bir kelvin bilgisi tavsiye istenirse 6400 olabilir, fakat 2000 kelvin olmaz diye birşey yoktur, 10000 kelvin de olur. Aydınlatma akvariste ve o akvaristin gözlemlerine göre değişkenlik gösterir, Amano 9300 kelvin civarını tercih eder, ben o kelvine çıkmayı asla düşünmüyorum, aslında şu anda 2000 kelvin civarını 5 farklı bitki üzerinde test ediyorum (kurduğum nano'nun amacı bu test) Genel olarak pişman olmayacağınız kelvin aralığı 4500 - 6400 aralığı olabilir. Fakat kelvin (renk sıcaklığı) sadece ışığın dalga boyudur, bir diğer husus ışığın kuvvetidir ki, buna lümen deniyor (ışık akısı) Lümen olarak ta çok düşük kalmamak gerekir.
 
Genel ışık hesaplamaları nedense litre başına düşecek watt olarak söylenir. Fakat ben buna katılmıyorum. 400 watt'lık bir gücü ışıklandırma için ve pek verimli olmayan fluoresanlar ile harcadığımızda (her biri 900 lümen olsa) 9000 lümen toplam ışık şiddeti elde ederiz. Fakat aynı güç ile sodyum lambalarında 55000 lümen elde ederiz ki, 5 kattan daha fazla ışık şiddeti demektir. bu ışık şiddetlerinin bitkiler üzerindeki etkisi de (elbette lümenlerine de bağlı olarak) farklı olacaktır. Siz litre/watt olayına takılmadan uygun kelvinde elde edebileceğiniz yüksek lümene bakın. Hernekadar litre olayına da karşı olsam da (400 litrelik her akvaryum aynı yükseklikte olamaz değilmi :D ) henüz ortaya basit bir formülasyon çıkaracak kadar test yapmadım, belki birkaç yıl sonra daha da tecrübe kazandıktan sonra olabilir.
Yani; vel-hasıl kelam: Aydınlatma tecrübe işi ve bu tecrübeyi siz edinmek zorundasınız. Çünkü her akvaryuma göre değişebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goktugyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1501
goktugyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 09:21
Metin Bey, normal balanslar 2 ytl civarında, elektronik balanslar 4-5 ytl civarında. Sizi maddi açıdan etkileyecek bir fiyat uçurumu yok anlayacağınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir