Bakteri Çakışması - Önlem ve Tedavi
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2014 04:50
Discus Püfleri İndeks
- Discus Alımı
- Discus Bakımı
-- Filtrasyon
--- Filtre malzemelerini ucuza temin etmek [Güncellenecek]
--- Markalı filtre malzemeleri
--- İleri filtrasyon [Modern ve yeni sistemler, yabancı dilden çeviriler, videolar vb.]
---- Alternatif filtrasyonlar [Öneriler/Tartışma]
-- Yemleme ve yem yedirme
--- İç parazit önlem ve tedavi yöntemleri [Güncellenecek]
--- Alternatif yemler, mama tarifleri [Güncellenecek]
---- Renklendirme [Spirulina, astaxanthin, lecithin, folic acid]
--- Markalı yemler [Tartışma/Öneriler]
--- Canlı yemler
--- Yavruların kuru yeme alıştırılmaları
-- Su değişimi
--- Yüksek Hacimli Tanklar Için Su Değişim Sistemi [Güncellenecek]
- Discus Üretimi
-- Katkılar
-- Çiftlerin dezenfeksiyonu
-- Çiftlerde yaşanan sorunlar [Genel]
-- Alınan yavruların bakımı
- Unuttuklarım / Tavsiye ve İstekleriniz
-- ?
--------------------
Konu : Bakteri çakışması nedir, nasıl meydana gelir?
Bakteri çakışması olarak adlandırılan ve farklı tanklardan balıkların karıştırılmasıyla karşılaşılan sorun ; bir hastalık atlatmış ve bağışıklık kazanmış balıklarla, o hastalığa bağışık olmayan balıkların birleştirilmesi ile ortaya çıkan durumdur.
Discuslarda tanka sonradan balık eklemek çok risklidir. Bakteri çakışması diğer balık türleri içinde bir sorundur fakat özellikle discuslar için riskin daha büyük olmasının nedeni yapılarıdır;
Discusları diğer türler gibi "pulları" değil mukozaları koruyor. Bakteri çakışması veya benzer bir sorun (dış parazit) halinde kararmalarının sebebi tehdite karşı mukoza salgılayarak mücadele etmeye çalışmalarıdır ve bunu uzun süre sürdüremiyorlar. (Bu nedenle yavrularını beslemek için mukoza salgılayan çiftler dışında devamlı kendini karartan discuslar alınmamalıdır.)
Önlem
Bu durumu önlemenin en basit yolu yapmamaktır :) Eğer 10 discus alıp 6'sını öldürdüyseniz tekrar 10'a tamamlamak isteyebilirsiniz ama bu doğru bir yol değil, kalan 4'ü de verip tekrar tek seferde 10 adet almanız daha güvenlidir.
Damızlıklarınıza eş bulma vb zorunluluklardan dolayı bunu yapacaksanız riskli de olsa eklenecek balıkları "sıkı bir alıştırma" sonrası kısa süreli yoğun permasol banyosuna almak, bir süre karantina akvaryumunda tutup daha sonra diğerlerinin yanına eklemek olası sorunların önüne geçebilir.
Tedavi
Bir talihsizlik olur önüne geçemez ve bu sorunla karşı karşıya kalırsanız size yol göstermesi için başımdan geçen tecrübeyi aktaracağım. Umarım doğru ve soğukkanlı bir şekilde tedaviyi uygulayarak sizlerde benim gibi kayıpsız atlatabilirsiniz.
Bakteri çakışması tedavi süreci [tecrübe]
Öncelikle anlatacağım tedavi acemilere ve soğukkanlı davranamayacak kişilere göre değil, ekstrem bir tedavi şeklidir. Sadece bir "tecrübe" aktarımıdır, sorumluluk uygulayacak kişiye aittir. İyice okuyup anlamadan uygulamaya kalkmayınız.
Belirtiler ; Işıktan rahatsız olma (başlangıç), yeme ilgisizlik (1.gün) zemine doğru amaçsız pike yapma (2. gün), kafa kısmında şişlik ve kıkırdak dokuda çökme başlangıcı (3. gün - resim ekledim), 360 derece dönme, yalpalama ve denge bozuklukları (hava kesesi sorununa benzer - 3. gün), şiddetli halsizlik vb
Tedavi ; Teşhis koymam uzun sürdüğü için tedaviye 4. gün başladım, kötü durumda olsalar da ilaç eklemedim. Siz teşhisinizden emin olursanız diğer belirtileri beklemeden belki daha az ilaçla sorunu çözebilirsiniz.
1.Gün ; 50 litreye 1 permasol tablet oranıyla eriterek ana akvaryuma karıştırdım. Bu esnada akvaryumdan hortumla suyu tahliyeye başladım, gidip dış filtreyi "çeşme altında" iyice temizlendikten sonra 20 litreye 1 tablet oranıyla permasol tablet erittiğim kovada bir süre çalıştırdım. Tanktaki permasollü su arada boşaldı ve %95'ini çektim (balıklar yan yattı, neredeyse tankta hiç su kalmadı.)
Akvaryumu 3 kartuşlu filtreden geçip ısısı ayarlanmış su ile önce damla damla %5 seviyesine, sonra hava hortumu ile %15 seviyesine kadar doldurdum, sonrası normalden yavaş şekilde 100'e tamamladım.
Isıyı 31'e ayarlayıp, ekstra 2 pipo filtre bağlayıp, dış filtreyi devreye aldım. Havalandırma ve ısı artmış, su komple değişmiş oldu.
Sonuç olarak kendini karartmış ama nispeten diğerlerinden sağlıklı balıkların rengi açıldı gezinmeye ve yeme ilgi göstermeye başladılar. Bakteri çakışmasına sebebiyet veren 1 tl büyüklüğündeki pigeon discus yavruları olayın başından sonuna kadar hiç bir hastalık belirtisi göstermediler, keyifleri yerindeydi ve böyle devam ettiler. (Sizde tersi de olabilir; yani tanktakiler değil eklenen balıklar veya her ikisi de etkilenebilir)
1 gün ilaçlama; Resimdeki ilaçları temin ettim fakat beyaz benek ve mantar ilaçlarını hiç kullanmadım. 50 litreye 1 tablet piyeloseptyl, 1 tablet tetrasiklin etken maddeli tetralet erittim, bactrim forte 100 litreye yarım tablet
--------
2 gün; Isıyı 32'ye çıkardım, su değişimi veya ilaç eklemesi yok. (Yem artıkları hava hortumu ile alındı, 10 lt su eksildi fakat yeni su ilave edilmedi)
İlk gün yem almaya başlayanlar aynen devam etti, durumu ağır olanlarda henüz gözle görülür bir iyileşme yoktu.
--------
3 gün; Isı 32, %20 su değişimi ve eksilen oranlar kadar ilaç ilavesi yaptım. İlk gün yem almaya başlayanlar sağlıklarına kavuştu, fakat keyifleri muhtemel ilaç kaynaklı yerinde değildi. Durumu ağır olanlardan bazıları yeme ilgi göstermeye başladı fakat yemediler, kararmalar tamamen geçti.
--------
4 gün; Isı 32, su değişimi yok. Canlı yem verildi, keyifleri kaçıktı su değiştirmemek için kendimi zor tuttum.
-------
5 gün; Isı 32, %50 su değişimi ve yarım doz ilaç ilavesi. İki üç balıktaki denge kayıpları da bitti, şişlikler indi, canlı yeme ilgi var. Durum iyiye gidiyor.
-------
6 gün; Isı 31, %60 su değişimi ve ilacı kestim. 7 ve 8. günlerde su değişimleri ile ilacı attım ve kalanı için karbon bağladım, filtreleri temizleyip eski rutine geri döndüm. Hiç kayıp vermeden atlattım.
----------------------------------------------------
Tedavinin ilk üç gününde 2 kez aşağıda yazdığım şekilde kısa süreli (60sn) yoğun permasol banyosu yaptırdım.
Kısa süreli yoğun permasol banyosu uygulaması: Akvaryumdan 20'şer litre 2 kovaya su alınır. 20 litreye 1 permasol tablet eritilir, diğer kova durulama içindir permasol eklenmez.
Balıkları permasollü kovaya alın, kepçe büyükse bırakın kepçede kalsınlar. Yavrular için 60'a kadar, yetişkinler için 120'ye kadar içinizden sayın ve durulama kovasına daldırıp tekrar akvaryuma alın. Tekrarı gerekiyorsa mutlaka 24-36 saat ara verin, sık aralıklarla kullanımına her balık dayanamayabilir.
- Bu su çok zehirlidir, sakınınız!!!
- Tüm suların ısı ve değerleri aynı olmalı ve bu işlemlerin tümünü 5 dk'da halletmelisiniz, hazırlıksız/plansız ve hatta gerekirse yanınızda bir yardımcı bulunmadan bu işe girişmeyin.
- Çiftlerin dezenfektesi için keyfi yapılmaz, çiftlerde bir sorun olduğundan eminseniz uygulayın çünkü üreyecek balığın üreme güdüsünü baskılayabilirsiniz ve gereksiz yere hem balığa hem kendinize zahmet vermiş olursunuz.
- Önlem amaçlı kullanılmaz!!
- Önlem amaçlı?? kullanacaksanız 20 litreye çeyrek tablet ölçüsünü kullanın ve balıkları zehire batırdığınızı unutmayın.
Beğenenler: [T]151275,Nefer[/T][T]47120,C.Doruk Anık[/T][T]182374,ufukserin[/T][T]155878,cankut[/T][T]187387,BrineShrimp[/T][T]178431,MURAT111[/T][T]184302,imparatorhasan[/T][T]189421,CihanSRG[/T][T]197262,KadirKsk[/T][T]79850,broxni[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]161704,cirsaf[/T][T]202626,Discusfun[/T][T]121610,ekcinar[/T][T]205921,FINDIK[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]124563,haso_dela_paso[/T][T]97359,rccol[/T][T]162989,hermiş[/T][T]220205,Alpay74[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T][T]138934,Gönenç[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182374,ufukserin[/T][T]187387,BrineShrimp[/T][T]189421,CihanSRG[/T][T]197262,KadirKsk[/T][T]79850,broxni[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]199342,Ahmet0816[/T][T]121610,ekcinar[/T][T]205921,FINDIK[/T][T]97359,rccol[/T][T]162989,hermiş[/T][T]219019,Deniz.Deniz[/T][T]24218,delir[/T]
+1: [T]98303,scaen[/T][T]162989,hermiş[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2015 17:49
Ulvi Bey, emeğinize sağlık. [:)]
Kuzenimin Discus akvaryumunu ben kurdum. İthal Discus'ları tek yerden aldık, yerli üretim çöpçü ve vatozları ise akvarist kişilerden . Satıcının ithal Discus'ları ülkemiz sularına alışması için 1 ay kadar karantina da vs. tutulduğunu biliyorum. Bütün canlıları yeni kurulum olan, bakteri kültürü oluşmuş akvaryuma 70-80dk'da alıştırarak aynı zaman aralığında ekledik. Şansımızda yaver gitti sanırım bir bakteri çakışması gibi bir sorun yaşamadık. Benim aklıma takılan sonradan yerli, ithal çöpçü veya vatoz eklenmek istenmesi halinde bir karantina uygulanmalı mıdır ? Yoksa yine alıştırma yöntemi ile eklenmesi daha mı iyi olur?
Kuzenimin Discus akvaryumunu ben kurdum. İthal Discus'ları tek yerden aldık, yerli üretim çöpçü ve vatozları ise akvarist kişilerden . Satıcının ithal Discus'ları ülkemiz sularına alışması için 1 ay kadar karantina da vs. tutulduğunu biliyorum. Bütün canlıları yeni kurulum olan, bakteri kültürü oluşmuş akvaryuma 70-80dk'da alıştırarak aynı zaman aralığında ekledik. Şansımızda yaver gitti sanırım bir bakteri çakışması gibi bir sorun yaşamadık. Benim aklıma takılan sonradan yerli, ithal çöpçü veya vatoz eklenmek istenmesi halinde bir karantina uygulanmalı mıdır ? Yoksa yine alıştırma yöntemi ile eklenmesi daha mı iyi olur?
Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2015 01:03
Eklenmesi taraftarı değilim, eklenirse ne olur konusunda da kesin bir cevabım yok ama gözlemsel olarak cevaplarsam ; Discus tanklarında özellikle, "discus" eklenmesi durumunda sorun çıkıyor, bunu da eklenen balıkların mukoza atarak kabaca bütün suya ne var ne yok atlamaları olarak değerlendiriyorum (Akvaryumda bir anda bakteri dengesi değişiyor vs) yine bu durum yazıda da bahsettiğim gibi discuslara has bir durum.
İthal çöpçü ve vatozların bu tür bir etkisi olacağını sanmıyorum, en azından discus gibi dengeleri sarsmazlar ama kesin bir dil kullanamam. Önlem olarak permasol banyosu ile birlikte bir kaç gün karantina uygulanması olası sorunların önüne geçebilir. Yine eklemeden önce mevcut tanktaki canlılara mukoza destekleyici ürünler kullanılabilir.
Bence en mantıklı yol yeni canlılar için aktarılacakları tankın suyu ile bir tank kurup, bir süre benzer şartlardaki suya alıştırmak. Mevcut discusları mukoza yönünden takviye edip 3-4 gün beklemek. Yeni konuklar eklenirken de kısa süreli yoğun permosol banyosu yaptırarak eklemek. (Böylece alıştırmaya da gerek kalmaz, alıştırma diğer tankta gerçekleşmiş olur)[EDIT]Ulvi Özuğur,2015-10-25 01:11:23[/EDIT]
İthal çöpçü ve vatozların bu tür bir etkisi olacağını sanmıyorum, en azından discus gibi dengeleri sarsmazlar ama kesin bir dil kullanamam. Önlem olarak permasol banyosu ile birlikte bir kaç gün karantina uygulanması olası sorunların önüne geçebilir. Yine eklemeden önce mevcut tanktaki canlılara mukoza destekleyici ürünler kullanılabilir.
Bence en mantıklı yol yeni canlılar için aktarılacakları tankın suyu ile bir tank kurup, bir süre benzer şartlardaki suya alıştırmak. Mevcut discusları mukoza yönünden takviye edip 3-4 gün beklemek. Yeni konuklar eklenirken de kısa süreli yoğun permosol banyosu yaptırarak eklemek. (Böylece alıştırmaya da gerek kalmaz, alıştırma diğer tankta gerçekleşmiş olur)[EDIT]Ulvi Özuğur,2015-10-25 01:11:23[/EDIT]
Beğenenler: [T]151275,Nefer[/T][T]193145,vildan54[/T][T]97359,rccol[/T][T]222028,akemal[/T][T]220205,Alpay74[/T]
Teşekkür Edenler: [T]220205,Alpay74[/T][T]249420,Haku[/T]
+1: [T]78366,cetincarhifi[/T][T]204468,Kadir Bora[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2017 15:30
Mesaj az beğeni ve teşekkür almış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2017 15:37
"Discusları diğer türler gibi "pulları" değil mukozaları koruyor." Tatlı su balıklarının hepsinin üstünde mukoza tabakası vardır. Bakteri çakışması bizim uydurmamız. Bakteri çakışmaz, bakteri hastalığı vardır.
Akvaryumculuk literatüründe İngilizcede "Bacterial Conflict" gibi bir hastalık yok, ya da bu anlama gelecek.
Yeni ortamda karşılaşılan, yahut ortama yeni gelen balıkların oluşturduğu bakteriyel hastalıklar vardır. Bunların da çeşitli isimleri var.
Ama ısrarla bakteri çakışması denmeye devam edecek maalesef, çünkü teşhis etmek yerine hepsine aynı ismi takıvermek akvaryumcularımızın kolayına geliyor.
Akvaryumculuk literatüründe İngilizcede "Bacterial Conflict" gibi bir hastalık yok, ya da bu anlama gelecek.
Yeni ortamda karşılaşılan, yahut ortama yeni gelen balıkların oluşturduğu bakteriyel hastalıklar vardır. Bunların da çeşitli isimleri var.
Ama ısrarla bakteri çakışması denmeye devam edecek maalesef, çünkü teşhis etmek yerine hepsine aynı ismi takıvermek akvaryumcularımızın kolayına geliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2017 18:55
Belirtiler, durum açıklaması yahut tedavide bir yanlışlık varsa seve seve düzeltirim. Duruma ve isme bakınca pek birbirini tutmuyor ama insanlar nasıl anlıyorsa öyle anlatmak gerekiyor. Zaten konu okunursa durum gayet net anlaşılır, nasıl isimlendirildiğinin bir önemi kalmaz.
--------
Diğer balıklarda mukoza yok demedim (demek istemedim), discuslar için mukozanın önemine dikkat çekmek istedim.
Yavrularını mukozaları ile besleyen bir tür discus (Sübhanallah). Yine hastalıklara ilk tepkileri de mukoza atmak (salgılamak) oluyor (kararan discusların alınmaması gerekliliği buradan çıkıyor) vs
Discusların mukoza sistemleri, bu durumun asli sebeplerinden olmakla birlikte diğer türlerden çok daha hayatidir, gelişmiştir, farklıdır.
Sağlıklı hobiler.
--------
Diğer balıklarda mukoza yok demedim (demek istemedim), discuslar için mukozanın önemine dikkat çekmek istedim.
Yavrularını mukozaları ile besleyen bir tür discus (Sübhanallah). Yine hastalıklara ilk tepkileri de mukoza atmak (salgılamak) oluyor (kararan discusların alınmaması gerekliliği buradan çıkıyor) vs
Discusların mukoza sistemleri, bu durumun asli sebeplerinden olmakla birlikte diğer türlerden çok daha hayatidir, gelişmiştir, farklıdır.
Sağlıklı hobiler.
Beğenenler: [T]179361,erdemoguz[/T][T]97359,rccol[/T]
Teşekkür Edenler: [T]161704,cirsaf[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2018 17:00
Aynı hataya düştüm. 5 tane çok sağlıklı 2 tane yanık kalmış balığım vardı 4 tane daha ekleyim beraber büyüsünler dedim. Aslında balıklarıda aynı üreticiden aldım fakat farklı batın yavrular olduğu için. dediğiniz tüm belirtiler vardı acemi olduğum için bakteri çakışması aklıma gelmedi. Ben dış parazit sandım solungaçları kapalı açık düzensiz çalıştığı için.. Tabi teşhis koyana kadar 2 tane en iyi balığımı kaybettim pike çekerek sağa sola vurarak çaresizce öldüler hala etkisindeyim.. Neyse tedaviye geç başlasamda bugün 2. günü geri kalanlarını kurtardım gibi yem yeme ve düzgün yüzmeye başladılar teşekkürler
Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2018 20:34
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Belirtiler, durum açıklaması yahut tedavide bir yanlışlık varsa seve seve düzeltirim. Duruma ve isme bakınca pek birbirini tutmuyor ama insanlar nasıl anlıyorsa öyle anlatmak gerekiyor. Zaten konu okunursa durum gayet net anlaşılır, nasıl isimlendirildiğinin bir önemi kalmaz.
--------
Diğer balıklarda mukoza yok demedim (demek istemedim), discuslar için mukozanın önemine dikkat çekmek istedim.
Yavrularını mukozaları ile besleyen bir tür discus (Sübhanallah). Yine hastalıklara ilk tepkileri de mukoza atmak (salgılamak) oluyor (kararan discusların alınmaması gerekliliği buradan çıkıyor) vs
Discusların mukoza sistemleri, bu durumun asli sebeplerinden olmakla birlikte diğer türlerden çok daha hayatidir, gelişmiştir, farklıdır.
Sağlıklı hobiler.[/QUOTE]
Hayırlı kandiller ulvi bey,
Bakterı cakışması ile karsılastım 2 ufak boy 2 adet de yeni getirdiğim büyük boy dıscuslarımı kaybettim.
Sonrasinda permasol banyosu yaptım 30sn den karantına tandıkda. Tatrasıklin di galiba bi 5dk da bu ilaçtan banyo yaptırdım
Tankta ise. %95su degısımı ve bakterı kulturu ekledım tum fıltre malzemelenı degıştırdım. Isıyı tekrardan 30a cıktıgında dıscusları trkrardan ana tanka ekledım.
24saat sonra tekrardan permasol banyosumu yaptırsam ıkıtanesı nın mukozasi cok ufak bir kıamında beyazımsı sey var dıyerlerı normal
Ne yapmalıyım sizce[EDIT]Ulvi Özuğur,2018-05-01 23:37:50[/EDIT]
--------
Diğer balıklarda mukoza yok demedim (demek istemedim), discuslar için mukozanın önemine dikkat çekmek istedim.
Yavrularını mukozaları ile besleyen bir tür discus (Sübhanallah). Yine hastalıklara ilk tepkileri de mukoza atmak (salgılamak) oluyor (kararan discusların alınmaması gerekliliği buradan çıkıyor) vs
Discusların mukoza sistemleri, bu durumun asli sebeplerinden olmakla birlikte diğer türlerden çok daha hayatidir, gelişmiştir, farklıdır.
Sağlıklı hobiler.[/QUOTE]
Hayırlı kandiller ulvi bey,
Bakterı cakışması ile karsılastım 2 ufak boy 2 adet de yeni getirdiğim büyük boy dıscuslarımı kaybettim.
Sonrasinda permasol banyosu yaptım 30sn den karantına tandıkda. Tatrasıklin di galiba bi 5dk da bu ilaçtan banyo yaptırdım
Tankta ise. %95su degısımı ve bakterı kulturu ekledım tum fıltre malzemelenı degıştırdım. Isıyı tekrardan 30a cıktıgında dıscusları trkrardan ana tanka ekledım.
24saat sonra tekrardan permasol banyosumu yaptırsam ıkıtanesı nın mukozasi cok ufak bir kıamında beyazımsı sey var dıyerlerı normal
Ne yapmalıyım sizce[EDIT]Ulvi Özuğur,2018-05-01 23:37:50[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2018 23:35
[QUOTE=Ahmet0816]Hayırli kandıller ulvi bey,
Bakterı cakışması ile karsılastım 2 ufak boy 2adet de yenı getırdıgım buyuk boy dıscuslarımı kayybettım.
Sonrasinda permasol banyosu yaptım 30sn den karantına tandıkda. Tatrasıklin di galiba bi 5dk da bu ilaçtan banyo yaptırdım
Tankta ise. %95su degısımı ve bakterı kulturu ekledım tum fıltre malzemelenı degıştırdım. Isıyı tekrardan 30a cıktıgında dıscusları trkrardan ana tanka ekledım.
24saat sonra tekrardan permasol banyosumu yaptırsam ıkıtanesı nın mukozasi cok ufak bir kıamında beyazımsı sey var dıyerlerı normal
Napmaliyim sizce[/QUOTE]Size de hayırlı kandiller.
Karantina tankını hiç işin içine sokmayacaktınız çünkü olan olmuş. Tedaviyi yazılan sıra ve şekilde ana tankta uygulamalısınız... Yaptığınız büyük su değişimi ana tankı kurtarmış olabilir ama bir şey söylemek zor, tekrar belirtiler başlarsa bu sefer ana tankta uygulama yaparsınız.
Bakterı cakışması ile karsılastım 2 ufak boy 2adet de yenı getırdıgım buyuk boy dıscuslarımı kayybettım.
Sonrasinda permasol banyosu yaptım 30sn den karantına tandıkda. Tatrasıklin di galiba bi 5dk da bu ilaçtan banyo yaptırdım
Tankta ise. %95su degısımı ve bakterı kulturu ekledım tum fıltre malzemelenı degıştırdım. Isıyı tekrardan 30a cıktıgında dıscusları trkrardan ana tanka ekledım.
24saat sonra tekrardan permasol banyosumu yaptırsam ıkıtanesı nın mukozasi cok ufak bir kıamında beyazımsı sey var dıyerlerı normal
Napmaliyim sizce[/QUOTE]Size de hayırlı kandiller.
Karantina tankını hiç işin içine sokmayacaktınız çünkü olan olmuş. Tedaviyi yazılan sıra ve şekilde ana tankta uygulamalısınız... Yaptığınız büyük su değişimi ana tankı kurtarmış olabilir ama bir şey söylemek zor, tekrar belirtiler başlarsa bu sefer ana tankta uygulama yaparsınız.
Beğenenler: [T]199342,Ahmet0816[/T]
Teşekkür Edenler: [T]199342,Ahmet0816[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2018 00:08
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Size de hayırlı kandiller.
Karantina tankını hiç işin içine sokmayacaktınız çünkü olan olmuş. Tedaviyi yazılan sıra ve şekilde ana tankta uygulamalısınız... Yaptığınız büyük su değişimi ana tankı kurtarmış olabilir ama bir şey söylemek zor, tekrar belirtiler başlarsa bu sefer ana tankta uygulama yaparsınız.[/QUOTE]
Teşekkur ederim Ulvi bey,
Karantina tankını hiç işin içine sokmayacaktınız çünkü olan olmuş. Tedaviyi yazılan sıra ve şekilde ana tankta uygulamalısınız... Yaptığınız büyük su değişimi ana tankı kurtarmış olabilir ama bir şey söylemek zor, tekrar belirtiler başlarsa bu sefer ana tankta uygulama yaparsınız.[/QUOTE]
Teşekkur ederim Ulvi bey,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir