Aydınlatma


acarhasanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 4
acarhasanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2018 11:51
Merhaba,

Bu konu başlığı ile açılmış bazı konular var. Fakat çok eskiler ve çok yetersiz. Led mi? Floresan mı? Herkes kulaktan dolma bilgi vermiş. Bu işin uzmanı bir arkadaş varsa forumda lütfen yardımcı olsun.

Bitkili bir akvaryumum var. Led aydınlama mı ? yoksa floresan aydınlatma mı? bu iki aydınlatma türünün avantajları dezavantajları nelerdir. hangisi daha sağlıklı bitkilerin büyümesinde yardımcı olur. Bu konuda deneyimli üretici önerebilirmisiniz. 100cmx50cmx60cm bir akvaryumum bulunmakta.

Lütfen deneyimli bilgi sahibi arkadaşlardan destek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet.AvcıÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 27
Ahmet.AvcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2018 17:05
Led aydinlatma daha uzun omurlu dogru dalga boyları kullanildigin da yosun problemi yasamazsınız. Tasarrufludur, ilk kurulacak sistem biraz maliyetli olabilir ama amortisman hesabı yapıldığında kendini kisa sure icerisin de amorti edecektir. Floresan sistemler artik 2. Tercih durumunda.

Teşekkür Edenler: [T]203298,acarhasan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2018 02:42
Bu ay evcilce dergisinde ışıkla ilgili bir yazı çıkacak, ondan alıntı:

Floresanın artıları:
1- Ucuz. En kaliteli floresan ile, vasat led karşılıştırılırsa kafa karışabilir ancak benzer kalitedeki ışıklandırmalarda, floresan çözümler ledlerden 2018 yılı başı itibarı ile hala daha ucuz. T8 floresanlar senede 1 değiştirilmesi gerekse de stabilliği 3 yılı aşan T5’ler hala LEDlerden daha fizibil durumdalar.
2- Çizgisel ışık kaynağı olduğu için floresan bitkinin altında tam gölge yapmaz. Işık tek bir bölgeden geldiği zaman, bir yaprak altındaki yaprakları tam gölgeleyerek gelişmelerini kesiyor, üstlerin sık yapraklı, altların ise seyrek olmasına ya da çürümesine yol açıyor. Çizgisel ışık kaynağında bir noktadan ışık alamayan yaprak da lambadaki başka bir noktadan alabiliyor.
Floresanın eksileri:
1- Boyutları LEDlerdeki gibi istediğiniz şekilde yapamıyorsunuz. Örneğin 60 cmlik bir akvaryuma 60 cm lik bir floresan başlığını da düşününce olmuyor, benzer şekilde nano tanklarda iri boyutlarından ötürü çubuk halde kullanılamıyorlar, tasarruflu ampül adıyla satılan kompakt halde kullanılmalarıı gerekiyor o da nano akvaryumlarda geniş yapısıyla çirkin duruyor ve o tip tasarruflu ampül adıyla satılan kompakt floresan ışıklandırmaların akvaryum için yapılanları çok nadir. Genelde ev aydınlatması için düşük CRI’lı kalitesiz ucuz lambalar.
2- Reflektör kullanılması gerekiyor. Reflektörsüz durumda ışığın yarısından çoğu akvaryumdan dışarıya gidiyor, o yüzden mutlaka çok kaliteli bir reflektör kullanılmalı ve reflektör sık sık toz ve kireçten temizlenmeli.
Ledlerin artıları:
1- Lamba daha minik olduğu için floresanlara göre daha ince ve şık armatürler üretilebiliyor.
2- Özellikle yavru gezdiren balıklar için aniden ışığın kapanması sorun yaratabiliyor. Ledlerde mikroişlemciler kullanılarak yavaş gündoğumu ve günbatımı yaparak, balıkların uykuya geçişi sağlanabiliyor. Floresanlarda da dimlenbilme özelliği var ancak, özellikle kısıktan kapanışa ledler kadar iyi geçiş yapılamıyor.
3- Uygun sıcaklık ve düşük nem sağlanırsa floresanlara göre daha uzun ömürlüler.
4- Floresanlarda akvaryum, balıklar ve bitkiler için uygun kombinasyonu tek lambada sağlamak mümkün olmayabiliyor, ledde daha kolay.
5- Noktasal kaynak olarak kullanıldığında deniz tabanında görülen parıltı ve titrek ışık olarak bilinen dalga gölgesi shimmering etkisi gözlemlenebiliyor. Ancak bu durumda da bitkilerin altında tam gölge sorunu olabiliyor. Ledler dilenirse floresan gibi geniş yayılabiliyor, bu durumda ise tam gölge sorunu kalkarken shimmering etkisi azalıyor.
Ledlerin eksileri:
1- Neme ve sıcaklığa karşı dayanıksızlar. Akvaryum için olmayan ne kadar led kullandıysam ilk 2-3 gün çok iyi performans verdi, sonra parlaklığı azaldı, 1 ay sonunda ise sönme noktasına geldi. Led armatür, akvaryum için özel olarak neme karşı dirençli bir şekilde yapılmış olmalı. Pasif ya da fanlı aktif bir soğutma ile led sıcaklığı kontrol altında tutulmalı. Işık floresan gibi geniş alandan yayılarak değil bir noktadan çıktığı için, o noktada sıcaklık çok yüksek seviyelere çıkıyor, doğal soğuma yeterli gelmiyor.
2- Pahalılar. Büyük bir akvaryum için bir led armatüre akvaryumun kendisinden ve mobilyasından daha fazla para ödemeniz olası.
3- Hazır almayacaksanız, floresan gibi çarşıdan alıp evde bağlayayım yapamıyorsunuz, istediğiniz kombinasyonda dizdirmek lehimletmek gerekiyor, orada da her bir ışığın ayrı tayfı var, lambaların olabildiğince armatüre homojen dağılması gerekiyor, başarılamadığında akvaryumda farklı bölgelerin farklı renk tonunda olması gibi sorunlar görülebiliyor.

Beğenenler: [T]157881,BiotopeDogan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]203298,acarhasan[/T][T]186525,mirat[/T]
+1: [T]157881,BiotopeDogan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acarhasanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 4
acarhasanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2018 11:01
Refet Ali Yalçın bey öncelikle alıntı için çok teşekkür ederim.

Ben akvaryumuma Power Led aydınlatma yaptırmak istiyordum. Araştırmalarım sonucunda bir firma buldum. Yazıdda geçtiği gibi gece gündüz simülasyonu yapabiliyorsun. Fakat çok ciddi bir bütçe çıktı. Bu yazıya ve aydınlatma piyasına göre en uygun bütçe Floresan görünüyor.

Peki sorum şu:

200Lt (100x50x60cm) bir akvaryumda Floresan aydınlatma nasıl olmalı kaç adet Floresan kullnılmalı ve hangi renkler kullanılmalı. Şu an akvaryumda bitki var ve ilerleyen günlerde bitkileri çeşitlendireceğim.

Gönlüm Led'den yana aliexpress'ten led getirip yapmayı da düşünüyorum fakat bunu dasıl sıralamalıyım bilmiyorum. bu konudada bilgisi olan varsa cevap verirse sevinirim...

Şimdiden çok teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir