anubiasların yapraklarında siyahlaşma..


discuscuÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 180
discuscuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2006 22:38

Merhaba.

Açılan konulara baktım ama benzerini bulamadım.

Anubiasların geniş yapraklarında siyah yosunlanmalar oluştu. Nerdeyse bütün yaprak simsiyah… Her su değişiminde yaprakları sünger ile siliyorum. Bitkilerin büyüme hızı sıfıra yakın.

Suyum 29–30 derece. Discus besliyorum ve tetranın sıvı gübresini kullanıyorum. aydınlatma için ise 3 adet(mavi, koyu sarı, sarı) 90 cm lik ampul kullanıyorum. bunlar akvaryum florasanları yanlış anlamayın.

Bu siyahlaşmayı engellemek için ne yapmalıyım? Bitkileri 2 ay önce aldım ve çok sağlıklıydılar. Akvaryumum 450 litre ve co2 kullanmıyorum.

Lütfen imla kurallarına dikkat ediniz.
encort2006-12-9 22:53:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmandÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1349
selmandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2006 23:50
Ah bi bulsam , hobiden soğuttu o yosunlar beni ah şimdi bu forumda olmayacaktık ki, ben ne saymıştım varya .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sabihtÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 198
sabihtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2006 08:25

Can Bey Günaydın...

200 lt discus, 2 adet gralüx 32 watt, bol limon ve 1 kök kütük üstünde anubias, ısı 28 derece, fazla gübre vermeyin, ölçü ve aralıklarına dikkat edin, su değişimlerini ne oranda ve ne sıklıkta yapıyorsunuz ? Bende de bir ara bayağı siyah yosun olmuştu, anubasları çamaşır suyu kattığım suda 15 dakika beklettim ve elimle temizleyip pol suda duruladım. Şu an fazla yosun problemim yok günde 11 saat ışık veriyorum ve 45 dk ka ara uyguluyorum.Su eklediğim zamanlarda 2 kapak gübre ilave ediyorum. Bu uyguladığım sistemle şimdilik idare ediyorum. Saygılar..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spaltÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1075
spaltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2006 13:06
Bu tür yosun 200 lt. discus akvaryumumda dönem dönem oluşuyor. Elimle temizliyorum. Bir süre oluşmuyor ama bir süre sonra yeniden başlıyor.

Filtremde zeolit kullandığım dönemde bunun önüne geçtiğimi düşünmüştüm ancak doyum noktasında yeniden daha yoğun olarak başladığını farkettim.

Sık dip çekiminin faydası olduğunu gördüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2006 15:10

 Benimde akvaryumumdaki Echinodorus yapraklarında bu yosunlardan oluşmuştu, sanırım oluşumun nedeni şu anda bitkilerim gelişim aşamasında olduğundan uzun süreli ışıklandırmam ve gübre miktarını biraz abartmış olmam. Akvaryumumda Otocinclus'lar olmasına rağmen bu yosunlara pek rağbet etmiyorlardı (yada açlık çekmiyorlardı) Fakat akvaryuma geçici olarak bir miktar Chinese Algae Eater koyduğumda tek kelimeyle akvaryumda bu vatoz türleri arasında yiyecek yarışı başladı ve abartısız; değil yapraklar kumum bile yosundan tamamen arındı. Fakat her iki tür de cam'lara pek rağbet etmiyorlar. CAE ise birçok akvaryum için uyumlu bir tür değil (1-2 tane beslenebilir ama aynı akvaryumda 2'den fazla rakamda olmasını tavsiye etmem)

Bu tarz yosunlara karşı en etkili hayvan salyangozlar, fakat herkes akvaryumunda istemeyebilir (benim gibi) hernekadar neredeyse tüm bitkili akvaryumlarda olan küçük salyangozlar ise buna bir çözüm değil.

Vel-hasıl kelam: ben henüz neden oluştuğunu yada nasıl engelleyebileceğimi çözebilmiş değilim, tahminim gübresel elementlerin oransal düzensizliğinden oluştuğu yönünde. (fosfor fazlalığı veya kalsiyum ve/yada magnezyum eksikliğinden olabileceği yönünde şüphelerim var)

ilk etapta birkaç gün içinde akvaryumuma bir uv ekliyeceğim, eğer bu yosun birikimleri yapraklar üzerindeki mikro uzantılara takılan ve suda serbest yüzen standart alg'lerin birikimi ise uv görece bir çözüm olabilir.(yaprak üzerindeki ilk alg oluşumu yeşil, fakat ilerleyen zamanda bu oluşumun rengi koyulaşmaya başladığından böyle bir tahminim oluyor, öncelikle yaşayan alg yaprağa takıldıktan sonra yeterince sirkülasyon içerisinde olmadığından yada üzerine başka alg'ler geldiğinde ölüyor ve rengini değiştiriyor, böylece ilk etapta yeşil gördüğüm oluşum sonra rengini koyulaştırıyor olabilir (olurmu olur, zaten uv alacaktım bari bahanesi olsun :D )  )


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.akifÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 17
m.akifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2006 19:24

bu bitkin,n adını ögrenmek istiyorum.herhalde anlattıgınızsiyah lekeler bunlardır.iki aydır aynı şekkilde duruyorlar çaresini bulamadım.bukonuda uzman birisi varsa lütfen çaresini teknikolarak açıklarsa memnun olurum.teşekkürler

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1160
AbuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2006 12:51
  180 litrelik japon akvaryumumda 2 adet  anubias bulunuyor.Şu ana kadar bu sorunla hiç karşılaşmadım ancak gübreleme konusunda bir aşırılık olduğu konusundayım.Şu anda elimde bulunan 2 anubiastan 1 tanesi suya tamamen alıştı ve 3 günde 1 yeni yaprak çıkarıyor.Diğer yeni dikildiği için 10 gün önce 1 yaprak çıkardı.Tahminime göre hem fazla ışıklandırma hemde fazla gübreleme bu sonuçlara yol açıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir