Ankara Oscar(Astronot)


MashburNÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 5
MashburNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2014 00:20
Merhaba arkadaşlar
Hobi olarak yıllarımı verdiğim bitkili discus akvaryumumu bozdum ve bitkilerimle birlikte tüm dekorasyonlarımıda güvende olacaklarına inandığım akvarist bir aileye gönderdim. Şimdi yıllardır içimde ukte olmuş bir türle devam etmek istiyorum. Bu balığın insana yakınlığını gördüm ve arkadaşımın akvaryumda tecrübe edinmek için baya bir zaman harcadım. Albino ve Red Tiger türlerinden yavru olarak sahiplenip uzun yıllar hobime devam etmek istiyorum.
Biraz uzun olacak ama mümkün olduğunca projemi sizlere kısaca özetlemeye çalışacağım. Sizlerden gelecek yorumlar benim için önemli. Özellikle deneyimi ve bu türle uğraşmış arkadaşlarımızdan fikirlerini esirgememesini rica ediyorum.

Akvaryumum mobilyalı alttan sump sistemli 150*60*60 ebatlarında. Yani yaklaşık 2350 galon metrik olarakta 540LT bu sump ile birlikte tabiki artmaktadır. (Sump ile 600LT yi geçiyor) 
Hedefimde 2 Albino 2 Red Tiger toplamda 4 Adet bakabilmek var. Tabiki büyümelerini hesaba kattığımda akvaryumum yetersiz kalacak lakin düşüncemde balıklara eş tutturmak ve onlara doğal ortamlarını elimden geldiğince sağlamak var. Gönlüm ister ki 6 tane besleyebileceğim bir tankım olsun ve onları daha neşeli hallerde ve doğal ortamlarında oldukları gibi göreyim... Deneyimli arkadaşlarımız bilirler bu türler çok çabuk büyüyebilen ve 25-30cm ebatlarına ulaştıklarında bile cinsiyetlerinin anlaşılmasında zorlanılan bir tür. Allah nasip ederse bu emeklerimi yavruylarıyla süslesinler yeterli benim için.

Sumpta kullanmayı düşündüğüm malzemelere;

1. bölüm 200+ üzeri bioball ile doldurmayı düşünüyorum(orta boy bölümüm ve tanktaki suyun ilk olarak sumpla buluştuğu bölüm)
2. bölüm Biyolojik Sünger, Sera Siporax, Eheim Substrat , Elyaf (filtre bölümlerim ebatı tül paketlerde XL boy sığacak kadar)
3. bölüm Zeolit , Lav kırığı , Mercan kırığı , 18 adet bambu(Şans Bambusu diye bilinir ve 2. bölümden 2cm büyüktür)
Burda bambu kullanmamdaki sebep discus akvaryumumda yaklaşık 2 sene denedim ve kesinlikle nitrat oluşumunu ciddi anlamda düşürdüm. Bazılarımız inanmıyor ancak bu bambuları çürütmeden 2 sene çok az miktarda(totalde haftalık 10 saat) ışık ile sıkıntısız yaşatmayı başardım.
4. bölüm Ehehim 5000L motor ve Fluval M300'e ait.
Bu sistemlerin yanında ADA dış filtre kullanıyorum akvaryumumda 2200L UV sistemli. Filtre içindede en alttan başlayarak Siporax , Zeolit , Substrat , Biyolojik sünger , Elyaf kullanıyorum. ADA'yı tercih etmemdeki sebep sessiz çalışması ve fiyatında makul olması...

Gelelim dekor kısmına;

Kum olarak siyah renk 2mm hagen çakması yaklaşık 50kg
Mango kökü uzunluğu 50cm genişliği 29 geliyor ve discus akvaryumumdan kalma moss sarılı. zamanında mossballardan sıkı sıkı bağlamıştım birçok yerini kaplamış durumda ve bu şekilde denemek istiyorum bakalım verim alabilecekmiyim.(sump gideri hattının kötü cam görüntüsünü bi nevze kapatmak için tankın sağ tarafına yerleştireceğim)
Mango kökünün 2 ayağı var o 2 ayağını da simli kayalardan parçalayarak süslemeyi düşünüyorum bu arada kayalar siyah-beyaz renkteler.
Işıklandırma sistemimde gene ADA marka T3 20W 7500 Kelvin bunun yeterli olacağını düşünüyorum.

Yem olarak biraz araştırma yaptım sizlerdende düşüncelerinizi esirgememenizi rica ediyorum.
Salı ve Cuma günleri  dondurulmuş Karides ve hamsi. Günde 4 kez karışık olarak spiruluna forte granül  sera granuar ve jbl novo sticks kuru yem vermeyi düşünüyorum. 10 günde 1 kez kurutulmuş kiril ve gammarus diyetimin içinde. Diyetlerinde Cumartesi günleri yemlememeyi düşünüyorum onun yerine su değişimi yapıp fishtamin , toxivec , aquatan kullanmayı düşünüyorum. Ne olur ne olmaz diyede Flagly ezip yem karışımlarıma sadece 1 hafta arayla karıştırıp verme düşüncesindeyim.

Su değişiminide günlere böldüm;

2 günde 1 kez dip çekimi ve %25 su değişimi
Isı değerini 28 de sabitlemek düşüncesindeyim. Sadece su değişimlerinde ısısını aynı dereceye getirmeyeceğim. Dinlenmiş su oda sıcaklığında bekleyeceği için soğukta olmayacaktır. 

Şimdilik sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Umarım deneyimlerinizi ve değerli yorumlarınızı benimle paylaşırsınız. İlerleyen zamanlarda akvaryumumu kurulu şekliyle fotoğraflarını forumumuzda paylaşacağım. Balıklar konusunda kesinlikle çok titizim. Formu ve renkleri düzgün albino ve tiger arayışındayım. Ankarada bu konuda yardımcı olacak kişilerdende yardım bekliyorum. Sonuna kadar okuyup fikir ve yorum beyan eden herkese şimdiden çok çok teşekkürler.
MashburN2014-02-13 00:22:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barkın_ÇiftçiÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 241
Barkın_ÇiftçiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2014 17:54
Her şeyi güzel düşünmüşsünüz. Fakat hamsi vermeyin derim hem akvaryumu çok kirletir hemde balıkları yağlandırır . Ve yavru alma ihtimalini düşürür, çünkü yağlanan balıkların kısırlaşma durumuda olabilir. Hamsi yerine tavuk eti ver derim. Onun dışında her şey muhteşem. Ayrıca bir sorun olursa ö.m atabilirsin. Bitince resim çekip atarsan sevinirim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratturanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2013
Mesaj: 5
muratturanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 18:04
bende bir astronot birde green terör var. her ikisinide 3 ay kadar önce aldım. Green teror 15-16 cm ve astronot da 11-12 cm kadardı. 
Hiç paketlenmiş kuru yem vermedim. Green teror kesinlikle istravrit yada dil balığı yemiyor. Green teroru kıyma, tavuk yüregi ve solucan ile besledim. Yiyecek kırmızı değilse ilgilenmiyor, başka bir yem vermedim. astronot ise hem bunları yedi hemde donmuş istavrit, dil balığı, haslanmış tavuk, kızartma tavuk, haşlanmış yumurta sarısı ve beyazı , kaşar peyniri, sinek ve kelebek yedi. satın alma kuru yem hiç vermedim. 

Bugün green teror 20-21 cm ve astronot da 19-20 cm vardır.  Görenler hayret ediyor nasıl bunlar bu kadar büyüdüler diye.. 

Fakat....

acaba balıklarımı sağlıksız mı besledim. akvaryumcudan kurum yem alıp onunla da mı beslemeliydim ? balıklar büyüdüler ama hastalıklara karşı savunmamız mı kaldılar ? bağışıklık sistemlerine olumsuz etkisi oldumu acaba benim bu besleme şeklim.. Bunu merak ediyorum.. 

bu arada akvaryumum 70 lt.  ve sanırım sürekli protein takviyeli beslediğimden sıklıkla yeşil su problemi yaşamıştım. Ayrıca green teror defalarca astronotun kuyruğunu ve yüzgeclerini yedi ama 5-10 gün içinde tekrar eski boyuna ulaşıyordu.  Astronotun her gün bir parça istavrit istikakı var... 


muratturan2014-03-13 18:04:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir