Akvaryumda Taban Malzemesi Masrafından Kurtulmak


BlackLioNÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 9
BlackLioNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2023 00:26
Sevgili arkadaşlar

Forumda aslında bu konu farklı başlıklar altında işlenmiş görünüyor fakat detaylı bilgilerle tecrübe ve deneyim sahibi arkadaşlarda bilgilerini buraya aktarabilirse harika olur.

Benim söyleyeceklerim özellikle Bitkili Akvaryumlara dair;

Bildiğiniz gibi Matrix, Aquaclay gibi pahalı ve çok faydalı bitkili akvaryum taban malzemeleri mevcut. Özellikle Matrix ve muadili ürünlerin Pomza Taşı ve Lav kırığından ibaret olduğu sadece bir kaç ekstra mekanik işlem ve şekil verme ile karşımıza çok yüksek fiyatlarla çıkartıldığı, hem bu forumda hemde yabancı forumlarda bu ürünlerin üretim ve güvenlik belgeleri ile ispatlanmış bir durumdu. Bu sebeple bir çok akvarist lav kırığı ve ponzayı dengeli ölçüde kullandı. (aynı şey) ve bundan memnun kaldılar. 5'de 1 fiyatına aynı değerleri sağladılar.

çok pahalı olan Aquclay'ın ise aslında Lecat olarak geçen kil bilyesinin fırınlanıp küçültülmüş bir hali olduğu bilgisi de forumda tartışılmıştı. fakat onu deneyen sayısı sanırım az emin olmak adına deneyen arkadaşların tecrübelerini ve bilgilerini burada toplayabilirsek çok güzel olur. 0-3 mm lik kil bilyeleri çok uyguna satılıyor.

Ayrıca bu tip bilgi, deneyim ve konuları da aktarabilirseniz harika olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2021
İl: Konya
Mesaj: 676
ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2023 01:06
Merhaba ben kullanıyorum çok ağır bir malzeme değil bitki kökleri rahat ediyor. Görünüşüde güzel fakat nötr bir kum hiç besleyici özelliği yok gübresiz şekilde bitkiler hiç gelişim göstermedi sıvı gübre dozluyorum şimdilerde. Umarım yardımcı olmuşumdur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 563
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2023 01:22
Matrix gibi biomedyayı taban malzemesi olarak kullanan ben hiç görmedim ki zaten bu amaçla üretilen bir ürün değil bildiğim kadarıyla. Lav taşı genelde yapısı gereği bitkilere kök büyüme alanı bıraktığı için ve ucuz şekilde katman yükseltmek için tercih edilebiliyor derinlik vs katmak amaçlı. Ancak üstünü açık bırakarak kullanmak bence pek doğru değil. Hem tüm dışkılar yemler vs aralara dolacaktır hem de keskin bir yapısı var. Dolayısıyla üstünü kapatmakta fayda var. Keskin yapı nedeniyle balıklarda çizikler, corydora gibi türlerde barbel kopmaları vs gündeme gelebiliyor. Normal lav kayasının bile kullanmadan keskinliğini gidermek için zımpara vs yapıyorlar.

Aquaclayin bahsettiğiniz ürünü iki tankımda var. Çok uzun süreli tanklar değil, birkaç ay oldu kuralı ama memnunum şimdilik. Geçmişte JBL Manado da epey uzun bi süre kullandım. Kil bazlı ürünler güzel tabi ama yine zemini sizin zenginleştirmeniz gerekiyor. Faydalı derken yanılmıyorsam sunduğu bir besin yok kendiliğinden. Aynı şekilde kolay bitkileri 3-4mm dere kumunda kök gübre vs kullanarak da yetiştirebiliyorsunuz zaten. Biraz görsele de kalıyor iş, zira her gün zemin malzemesi değiştirmiyoruz. İnsan her gün bakacağı bir tankın gözüne de hitap etmesini istiyor tabi. Hightech daha başka bir dünya orada işler değişebilir ancak çoğu hobici oralarda gezinmiyor zaten

Beğenenler: [T]231847,HakanYILDIZ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kullanilmiyorÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2023
İl: Yurtdisi
Mesaj: 492
kullanilmiyorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2023 08:26
Merhaba Matrix’in suya batması zaman alıyor. Eheim substrat pro’nun kullanıldığını biliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HOPPALAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2022
İl: Antalya
Mesaj: 515
HOPPALAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2023 18:41
Görseldeki gibi kullanan olsada Matrix taban malzemesi değil. İşlevi belli olduğundan tek başına tabanda kullanmak anlamsız. Hızlı kirlenir, aralarına atıklar girer vs. Tabi birde görsel açıdan da tabanda tek başına kötü duruyor. Matrix, belki Aquaclay gibi granül form ve ebatta olsa tabanda kullanmak daha verimli ve mantıklı olabilirdi.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236270/251220231901211.jpg[/IMG][EDIT]HOPPALA,2023-12-25 19:04:22[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlackLioNÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 9
BlackLioNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2023 00:56
Katkılarınız için teşekkürler arkadaşlar aslında konu birazda şöyle, Matrix, Eheim vb muadillerin ürettiği taban malzemelerinden biri pomza, volkanik cüruf, lav kırığı alarak uyguna getirebiliyoruz. Aynısını Açıkça 1200 derece pişirilmiş kil bilyesi içeriğe sahip olduğunu söyleyen AQUACLAY üreticisi markaların pahalı ürünlerine karşı, Kil bilyesi kullanarak Neden yapmıyoruz. Yapanlar varsa nasıl sonuç aldılar?

Mesala Akvaryuma CO2 vermenin en ekonomik yolu nedir gibi? Hobicileri bitçe olarak kurtaracak güzel deneyimlerinize ihtiyaç var. [:nazar:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir