Akvaryum suyunda elektrik ?


NuadaÇevrimiçi

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2011 08:52
Daha önceden ve bir kaç hafta önce bende de olumuştu. Ben nerden olduğunu bulmuştum. Nemden kapak buğulanıyor ve su birikiyor. Florasanın bağlantı yerleride ıslanınca su elektriklenmiş oluyor. Sizde ışığın fişini çekip kontrol kalemini öyle sokun. Yanmıyorsa sizinde sorununuz kapağın nemlenmesinden oluyordur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum42Çevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2011
İl: Konya
Mesaj: 15
akvaryum42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2011 12:25
@Zuckar çok teşekkür ederim. Dediğin gibi yaptım ve elektrik görmüyorum şu anda suda senin dediğin doğru çıktı.. Arkadaşlarım hepinize teşekkür ederim. Bu arada elimi bir çok kez suya soktum çok küçük bir çarpma oluyordu sonra bir şey hissetmiyordum. Balıklarda herhangi bir sorun yok. HERKEZE teşekkürler... onuruygun2011-12-08 01:40:33

Beğenenler: [T]221264,umutsenoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chrysophlaxÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2009
İl: Yurtdisi
Mesaj: 52
chrysophlaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2011 19:03
Bak yaşın daha çok küçük benden sana abi tavsiyesi, elektrik bu şakaya gelmez, böyle saçma sapan yöntemlere kulak asıp da hayatını tehlikeye atma. Kaçak yapan ekipmanı tespit edemiyorsan eğer HEPSİNİ ÇÖPE AT GİT YENİSİNİ AL. Kendini de evindeki diğer insanları da tehlikeye atma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum42Çevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2011
İl: Konya
Mesaj: 15
akvaryum42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2011 01:23
Teşekkür ederim abim. Bende az çok anlarım elektrikten. Endüstriyel otomasyon bölümünü okuyorum. Eyvallah sağolasın. onuruygun2011-12-08 01:36:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arbayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2011
İl: Izmir
Mesaj: 54
arbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 11:18
[QUOTE=chrysophlax] [QUOTE=Zuckar]Kacak değil polarizasyon fişleri prizlerde ters çevirin ve her akvaryuma giden fişi söküp tek tek fişleri prize takın ve kontrol kalemi ile bakın eğer yanıyorsa fişi ters çevirip tekrar kindik edin ve her fişe bunu uygulayarak yapın ve bir daha temizlik esnasında soktuğunuz olursa aynı yönlerde takın. Hatta prizi ve fişi oje ile işaretleyin doğru yönleri.
[/QUOTE]

Abdullah bey, 4 senelik muhendislik egitimim ve 9 senelik meslek hayatimda ya ben birsey ogrenemedim ya da sizin bildiginiz cok sey var. Simdi ne alakasi var fisin yonuyle. Alternatif voltaj da cihazinizi fise hangi yonden taktiginizin hicbir onemi yoktur. Bahsettiginiz kutuplanma dogrultulmus devrelerde devrelerde gecerlidir. Lutfen yanlis bilgilendirme yapmayiniz. Ojeyle isaretleme falan! Fisin yonunu ters cevirdiniz diyelim elinizi suya soktugunuzda yine sonuc carpilma olacaktir.
[/QUOTE]

Bende elektrik elektronik mühendisiyim. Polarizasyon olayı doğrudur. Suya iki kablodan faz olanı temas ediyorsa çarpar ve kontrol kalemini yakar. Fişi ters çevirerek suya temas eden kablonun yönünü değiştirmek suya faz yerine nötr gelmesine sebep olacak ve çarpılmayı engelleyecek ve kontrol kalemini gayet tabiki yakmayacaktır. Amaa

BU AMA yı BÜYÜK HARFLERLE YAZIYORUM. SAKIN SAKIN BU HATAYI YAPMAYIN.

[QUOTE=akvaryum42] @Zuckar çok teşekkür ederim. Dediğin gibi yaptım ve elektrik görmüyorum şu anda suda senin dediğin doğru çıktı.. Arkadaşlarım hepinize teşekkür ederim. Bu arada elimi bir çok kez suya soktum çok küçük bir çarpma oluyordu sonra bir şey hissetmiyordum. Balıklarda herhangi bir sorun yok. HERKEZE teşekkürler... [/QUOTE]

Okuduğum mesajlardan yapmış gibi görünüyorsunuz. Bu çok tehlikelidir. Öncelikle siz faz yerine nötr ucunu suya verdiniz. Nötr toprak değildir. Nötr ile toprak arasında elektronik devrelerde 2 ila 6 volt elektrik devrelerde 4 ila 10 Volt kabul edilebilir değerlerdir. Yani nötr ile toprak arasında 10 Volt olabilir. Buda siz nötürü şu andaki uygulama ile suya verdiğinize göre ölçüm yapmadan net birşey söylenemez ama 10 volta kadar bir elektrik vermeye devam ediyorsunuz demektir. Sakın bu hatayı yapmayın. Evinizdeki herhangi bir elektronik cihazın üretebileceği harmonikler yüzünden çarpılmaya devam edebilirsiniz.

Lütfen bu tür yanlışları yapmayın. Size tavsiyem aşağıdaki basit işlemleri yaparak kesin ve doğru çözümü uygulayın.

1 - Tüm cihazları fişten çekin.
2 - Kontrol kalemi ile ölçüm yapın.
3 - Tek bir cihazı bağlayıp pirizin her iki yönünde deneyerek tekrar ölçüm yapın
4 - Başka bir cihazı tek başına pirizin her iki yönünü deneyerek ölçüm yapın.
5 - Tüm cihazlarınız bu şekilde test edin. Isıtıcı, floresan, filtre vs.
6 - Kaçak tespit etmediğiniz cihazları güvenle kullanabilirsiniz.
7 - Kaçak tespit ettiğiniz cihaz floresan ise bir elektrikçiye danışabilir veya konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu belirttiğiniz için söylüyorum kablolarını değiştirebilirsiniz. Balastları varsa sıvı yada buhar teması olup olmadığına bakabilir kablolarda kopukluk sıyrılma varmı inceleyebilir, Floresan giriş uçlarındaki klemeslerde nemlenme olup olmadığına bakabilirsiniz. Varsa bu sorunları mutlaka gidermelisiniz.
8 - Arızalı cihaz tek parça şaseden oluşan bir cihaz ise (ısıtıcı yada filtre motoru gibi) mutlaka yenisi ile değiştirin.
9 - Kesinlikle ihmal etmeyin.

Bu yukardakileri yapmazsanız ne olur?

1 Siz yokken biri gelir. Yem vereyim der. Seveyim der. Evde bir çocuk akvaryuma bi oyuncağını düşürür. Fişine biri çeker takar. Biri elini sokar. Siz akvaryumun 24 saat başında değilsiniz heralde... Mutlaka birinin canı yanacak ve yandığında "keşke fişleri ters çevirmeseydim" demenin hiç bir faydası olmayacaktır.
2 Kaçak elektrik nötr hattında bile olsa kaçaktır. Floresan girişindeki, ısıtıcı kablosundaki filtre motorundaki kabloda yada herhangi bir yerdeki bir enerji taşıyan şeyde 2 hat ayrı ayrı yalıtılır ve her iki uçta birbirinden izole edilir. Sebebi bir uç bir şekilde kaçırsa bile diğerine temas edip patlamaya yangına sebep olmasını bir nebze önlemektir. Şimdi siz tüm heryeri nötr ile kapladınız. Faz taşıyan hatlardaki en ufak bir sıyrılma yada yalıtımdaki zayıflama doğruca patlamaya kıvılcıma veya yangına sebep olacaktır.

Akvaryum yangınları küçümsenemeyecek miktardadır. 24 saat çalışan elektrikli cihazları hemde suyun içinde yanlız başına evde bırakıp gitmek çok tehlikelidir. Tehlikeyi dahada arttırmayın.
 

http://www.urfahabermerkezi.com/haber/sanliurfada-akvaryum-yangina-neden-oldu-17254.html

                   

Bu resimlerle moralini bozmak istemem ama çok yakın bir zamanada başımdan geçti böyle bir olay. Ama son anda farkettik. Gündüz saatlerinde sigorta attı ve gidip sigortayı kaldırdık. Sonra gece bir daha attı. Yine anlayamadık. Gidip kaldırıdık. Sorun yoktu. Gece 1-2 arası uyandım. Evde keskin bir yanık kokusu. Plastik erimiş gibi. Etrafı koklamaya ve aramaya başladım. akvaryumların olduğu bölgeden geliyordu. O sırada tekrar sigorta attı . Akvaryumların fişini çekerek tekrar sigortayı açtım. Yaklaşık 1 saat aramamdan sonra sigortayı attıran sorunu buldum. Bir kablo duvar ile akvaryum arasında ezilmiş. ve iki kablo birbirine o kadar yaklaşmışki sonunda ufak ufak atlamalara başlamış. Öğlen saat 12 civarlarında başlayan bu olay gece 2 ye kadar devam etmiş.

Bu yanan kablo üstteki yuvarlak sarılmış olan. Yanmış halinide evde duruyorsa resmini çekip yarın yüklerim.

Kablolu 3lü prizin kablosu gece 2 civarı artık dayanamayıp yaklaşık 1 metre kadarı eriyip su gibi akmış. Belkide gece iki de uyanmamış olsam 3 te yada en geç 4 te yangın ile uyanacaktım. YADA HİÇ UYANAMAYACAKTIK. AİLECE.....

SEN BİLİRSİN. Karar senin aile senin can senin para da senin.....
arbay2011-12-09 11:32:30

İşte bunlarda yanan kablonun resimleri. Bir üst konuda sağlam halleride görünüyor..
           

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mike.xxlargeÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 63
Mike.xxlargeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2011 12:20
Sorun hallolmus sanirimmike.xxlarge2011-12-17 12:21:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

watermanÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 3
watermanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2011 19:31
Statik elektirk te olabilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

buzadam77Çevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2012
İl: Yalova
Mesaj: 41
buzadam77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 19:43
Arkadaşlar akvaryum malzemelerinde topraklama olmadığı için bütün akvaryumlarda kontrol kalemi soktuğunda azda olsa lambası yanar.Bu balıklara zarar vermez rahat ol.Onur Nergiz2013-03-27 21:01:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir