Akvaryum Hacmi mi, Taban Alanı mı?


romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 13:05
Yunuslar, 300 lt den aşağı hacimlerde beslenilmemeli deniliyor. Hacmi 300 lt den düşük tanklarda daha az gelişeceği söyleniyor ve örnekler veriliyor.
Benim tankım 100.50.40h ve yunus besliyorum. Tank için planladığım sayı 1e 5d ve bu sayının o akvaryuma kesinlikle çok geleceğini söyleyen arkadaşlarım, abilerim var.  Ahmetcan Bey'in tankı da 100.50.60Y , yunus ve sarı prenses besliyor. Ancak hacmin yetersizliği hakkında söylenen birşey yok. Benim söylemek istediğim ise şu, yunuslar ve sarıprensesler dip balıkları. Yani günlerinin çoğunu dipte geçiriyorlar, yukarıya bazen üstte kalan yemleri yemek için çıkıyorlar. Ancak kullandıkları alan ikimizin akvaryumunda da genelde 100.50.30Y luk bir bölüm. Sizce haksız mıyım, 300 lt den 300 lt ye fark yok mu? Tamam 100.60.50Y lik bir tankta kullanacakları alan daha geniştir ama Ahmetcan Bey'in 300 lt lik tankıyla benim 200 lt lik tankımın arasında kullanılan alan açısından bir fark olmadığını düşünüyorum. Ahmetcan Bey'in örneğimi anlayışla karşılayacağını umuyorum. Ahmetcan Bey'in tankı; http://www.akvaryum.com/Forum/yunus_ve_sariprenses_üretme_tankim_(yni_r_k193440.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AKIN BAYERÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1004
AKIN BAYERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 23:41
Merhabalar,
 
Taban alanı genellikle bölgeci balıklar için ön plana çıkıyor.Yunus pek bölgeci bir balık denilemez.Fakat geniş yüzme alanı isteyen bir balıktır.Yani akvaryum içersindeki hacmin elimizden geldiğince fazla tutması gerekiyor.200 lt tankınızda balıklarınızı besleyebilir,yavru alabilirisniz.Ama balıklarınızın gelişimleri için her zaman geniş alana ihtiyaç duyan türler olduklarını unutmamanızı öneririm.Kesinlikle yüksek hacime sahip akvaryumlarda düzeli beslenmiş yunuslar ve küçük hacimli akvaryumlarda gayet iyi bir şekilde beslenmiş yunuslar arasında büyük farklar oluyor.Bu farkları görselliği bozduğu gibi balığın türünün özelliklerini sergilemesinide engelliyor.Ayrıca sarı prenses ve yunusların dip ve orta seviyelerde yüzdükleri doğrudur.Bu sebepten dolayı şimdiye kadar kimse yunusların arowana,leptosoma vb. türler gibi akvayum yüksekliğinin normal ölçülerin üzerinde olması gibi bir öneride bulunmuyor.Akvaryum ölçüleriniz önrek olarak 150*50*40 olduğu takdirde yunus için gayet uygun bir tankınız var demektir.
 
En sağlıklı balıklar sizlerin olsun...Smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 23:47
Balıkların dipte gezmeleri,sağlıklı olduklarının,nitrat yönünden akvaryumunuzun tehlike arz etmediğinin göstergesidir de aynı zamanda. 100*50*30(150 litre) ile 100*50*60 (300 litre) arasında kurulacak en son bağ balıkların kullandıkları alan,yani dipte gezmeleri olabilir.
Net bir şey söylenemese bile,balıkların gelişiminde ve sağlıklı olmalarında,basıncın da etkisi olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki,60 yerine 30 yüksekliği olan bir akvaryumda balıklarınızı zaten strese gireceklerdir. Yani aradaki 150 litre fark öyle basit bertaraf yada tolere edilecek bir durum değildir.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 01:01
20 cm in basıncı farkedilir düzeyde etkileyebileceğini sanmıyorum. Bahsettiğimiz balıklar gölün metrelerce altında yaşıyor.  Su altında her 10 mt de 1 atm basınç bulunuyor, 60 cm yükseklikte balıklarımıza 0.06 atm , 40 cm yükseklikte de 0.04 atm basınç etki edecektir. Aradaki basınç farkı 0.02 atm ve bunun büyümede, gelişmede, balıkların sağlığında önemli bir rol oynayacağını sanmıyorum. Suda daha çok oksijen çözünebilmesinin büyümeyle bir ilişkisi olup olmadığı da açık bir kapı, umarım mantıklı bir cevap gelir ve hepimizi aydınlatır. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 01:15
Merhabalar.
Ali bey, bu konuda en net cevabı balıkların yaşam alanı ve yaşam biçimleri verebilir. Kendi tankım 125X70X60h ölçülerinde. Gördüğünüz üzere dip alanı standarta göre geniş. Nedeni balıklarımın yüzme alanları yerine bölgelere ve kayalıklara ihtiyaç duymasıdır. Elbetteki habitatlarındaki su basıncını yakalamamız çok zor. İmkansız değil sadece zor ve külfetli. Yunusların yaşam alanında, kumluk ve açıklık kıyı bölgeleri yazıyor. Yani kayadan ziyade yüzme alanlarına ihtiyaç duyduğunu gösterir. Mbunalarda ise, yüzme alanlarından çok kayalığa ihtiyaç duyduğunu gösterir.
Elimizdeki kriter balıklardır. Onlar neye ihtiyaç duyuyorsa ona göre dizayn edilmeli diye düşünüyorum. Eğer basınç büyümeyi etkiliyorsa (ki bu etkilediğini düşünüyorum) basıncı artırmanın yolu yüksekliği artırmak. Arada rakamsal olarak küçük farklar olabilir ancak belki balıkların hayatı bu küçük rakamsal farklar etrafında dönüyordur.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AKIN BAYERÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1004
AKIN BAYERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 01:27
Merhabalar,
 
Verilebilecek en mantıklı cevap ufak hacimli akvaryumda yetişmiş bir yunus ve büyük hacimli bir akvaryumda yetişmiş bir yunusu gördüğünüz zaman size gözlerinizin verecği cevap olacak diye düşünüyorum.Uzun yıllardır yunus cichlid beslenmekte ve çeşitli deneyimlerle bu şekilde bir kanıya varılmış.Ayrıca gözümüzün önünde bir çok örneği var.Balıklarınızın sağlıklı ve türünün özelliklerini sergileyen balıklar olmasını istiyorsanız hacimi yüksek tutmanız gerekiyor.Verdiğimiz cevaplar sizin için mantıklı gelmiyor olabilir.Fakat akvaryumunuz yunus beslemek için yeterli bir hacime sahip değil Wink Bu arada neden basıncı yapmış olduğunuz araştırmalar ile baz almaya çalışıyorsunuz onuda anlamış değilim.Faruk bey yazısında basınçtan bahsederken net birşey söylenemesede gibi bir kelime kullanmış.Bunun tartışmaya pek açık bir konu olmadığını düşünüyorum.Çünkü kesinlikle bu şekilde düşünüyorum veya kesinlikle bu durum bu şekildedir şeklinde bir cümle yok.Tabiki sorgulamanız gayet normal.Fakat zaten bunu iddaa eden kimsede yok.Ama size belirtmiş olduğum bir akvaryum boyutu var Wink O akvaryum boyutuyla ilgili pek bir yorumunuzun olmaması durumu aslında anlamış olduğunuzu gösteriyor diye düşünüyorum.Bu balıklar geniş ve uzun yüzme alanları isteyen balıklardır ve büyük boylara ulaşmaktadırlar.Küçük hacimli bir akvaryumda balıkların gelişimi bir zaman sonra duracaktır çünkü balık gelişimi daha fazla yüzme alanı gerektiriyor.Örnek olarak yavru balıklar için boylandırma akvaryumları yapılır.Bu akvaryumların boyutları genellikle en ve uzunluk olarak büyük ölçülerde olurken akvaryum yüksekliği daha kısa olur yani balıkların daha geniş bir alanda yüzmeleri sağlanır.Kesinliklede balıkların daha çabuk büyüdüklerini gözlemlersiniz.Fakat siz anladığım kadarıyla çok açık,bilimsel ve aklınıza yatacak yorumlar istiyorsunuz.Bunun cümlelerle anlatılması pek kolay değil.Bu konuda yazmış olduğum gibi,büyük ve küçük hacimli akvaryumlarda beslenmiş ve büyütülmüş yunusları görerek ve tecrübe edinerek sizin karar vermeniz aklınızda ki soruları silecektir diye düşünüyorum.Bu gibi bir çok uzman akvaristi gerek üye,gerek moderatör olarak bünyesinde bulunduran sitemizin yunus cichlid tanıtımında bakın ne diyor; http://www.akvaryum.com/cyrtocara_moorii__yunus_cichlid_tatlisur_3_225.asp
 
En sağlıklı balıklar sizlerin olsun...Smile
AKIN BAYER2008-09-04 01:31:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 12:43

Yorumlar için teşekkürler, ancak benim karşılaştırmak istediğim, 100 cm lik bir tankta yetişen yunusla 150 cm lik bir tankta yetişen yunus değil. Reis'in makalesinde bu fark açıkca görünüyor, biliyorum fakat benim karşılaştırmak istediğim, aynı taban alanına sahip olan fakat yüksekliği farklı olan tanklarda yetişen yunuslar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 12:45
Bende yunus önermem Atılım ... Onun yerine ender tür mbuna besleyeilirsin Wink

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir