80x60x60h Powerled ile Cubada başarı. Syf 7'de


@immortalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 308
@immortalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2013 09:57
Sonunda led armatüre kaldığım yerden devam edeceğim derken, bu işlerle uğraşan arkadaş kendi pcb lerinden verdi ve pwm sürücülü yapıya geçelim dedi. Ben de olur dedim ve yeni armatür pcb lerini dün dizdim. Armatürde toplamda 88 adet led var ve bunlardan 16 tanesi 445nm-450nm karışık, 8 tanesi de 660nm. Diğer beyazlar ise 48 adet 6500K, 8 adet 8000K ve 8 adet 10000K şeklinde dağıldı. pcb leri kasaya monte edip sürücüleri toparladıktan sonra kullanıma hazır hale gelecek umarım. Bu arada led sayısı fazla olduğundan ledleri 700mA'den daha düşük akımda çalıştıracağım ki ısı çok fazla oluşmasın.







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2013 15:11
Kenan Bey pwm surucu nedir? biraz baktim ama tam nedir anlayamadim. Ayrica heatsink'e bayildim. Hem et kalinligi hem kanatciklarinin uzunlugu ve sekli hem de cam takilabilmeye uygun olmasi harika.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2013 08:43
Selamlar Kenan bey; Çok güzel olmuş görünüyor nacizane başıma gelenlerden bir örnek vermek istiyorum; Kendi armatürümü ilk yaptığımda  6500k ledlerden kullanmıştım ve hem bitki yapraklarında yosunlanma meydana gelmişti. Sonra bunları 10K olanlarla değiştirdim bşraz azalsada sorun devam etti. Özellikle geniş yapraklı bitkilerin de yapraklarında kararmalar yosunlanmalar oluşuyordu. Sonrasında secol dan 15000 - 20000k aralıgında diye satılanlardan aldım. Ve tüm ledleri bunlarla değiştirdim. Şu anda camlarda spot yosun oluşumu durdu. Bitki yapraklarındaki kadifemsi oluşan algende eser görünmüyor.camlarda hafif normal yosunlanmadan oluşuyor ama önceden nerdeyse haftada 2 kere sildiğim camlarımı 15 gunde bir temizlemem yetiyor. Başka bir noktaya daha değinmek istiyorum ledleri 700 Ma altında sürmekten  bahsetmişsiniz. Sizin ledler kaç W acaba ? bendekiler 1 W 350 mA 

PCB lerinize bittim gercekten güzellermiş..  Bu arada Aluminyum blok tek başına soğutmada yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle son halini vermeden önce başında bekleyerek bir yakıp kontrol etmenizi önereceğim. Muhtemelen bir iki fan desteği gerekecektir düşüncesindeyim. 

Sonucu merakla bekliyorum bakalım  tankınız nasıl olacak ve asıl merakım ki umarım olmaz sizde alg durumu ne olacak.Doğru ledleri bulana kadar baya bir led alıp armaturu sürekli modifiye etmek zorun da kalmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2013 15:38
[QUOTE=shimendifer]Yeni gördüğüm için yazma gereği hissettim power ledlerde led serileri surucuye paralel bağlanmamalı. Çünki bu sürücüler akım sınırlıyıcılıdırlar. Paralel bağlı sistemlerde bunu düzenlemeleri zorlaştığı için daha fazla ısınırlar. Ve yine Paralel bağlı oldugunda başka bir sorun daha oluşmaktadır. bildiğim kadarı ile 1 w power ledler 2.8 v led başına güç çekerler 50 volt için 17 tane bağlayabilirsiniz. siz 12 tane bağladığınızda led başına düşen voltaj artar bu ledlerin sağlıgını bozabilir çünki akımınız 350 ma ile sınırlı değil 1 amper ve bu 3 devreye eşit dağılmayabilir. Çok ısınan taraf daha cok akımı cekecek ve daha cok ısınacaktır. Böylece  ledlerinizin ömrüde azalacaktır. 3 devre için ya 3 ünüde seri bağlamanızı ve 90-100 v bir driverla sürmeniz yada ki bence bu daha uygun 3 ayrı driver ile sürmeniz led ömürlerinizi uzatacaktır. bende 18 led lik 4 devre 4 sürücü ile sürülüyor[/QUOTE]

Aslında ben de çok paralel bağlantıdan yana değildim lakin yuvarlak pcb de 3 ayrı sürücüden gelecek kabloların geçebileceği yer malesef çok dar yapıldığından daha sonra tek bir pcb için ayrı ayrı sürücüler almaktan vazgeçip her birini tek bir sürücüden bağlama yöntemini seçmeye çalıştım. Sürücüleri aldığım adreste 1 wattlık ledlerden 3x12 şeklinde bağlantı yapılabilir diye görüncede güvendim diyim. İnşallah ilerde sıkıntı yaşanmaz ama şimdilik ısı biraz yüksek ama dayanır gibi görünüyor. Ama dediğinizde haklısınız çünkü paralel bağlantıda kırmızı ledlerin çektiği voltaj farklı olduğu için ısınma gerçekleşiyor gibi. Seri bağlantıyı pcb lerden ötürü malesef şimdilik yapamıyorum ama ilerde mutlaka bir upgrade edicem gibi görünüyor :)


[QUOTE=@immortal]Sonunda led armatüre kaldığım yerden devam edeceğim derken, bu işlerle uğraşan arkadaş kendi pcb lerinden verdi ve pwm sürücülü yapıya geçelim dedi. Ben de olur dedim ve yeni armatür pcb lerini dün dizdim. Armatürde toplamda 88 adet led var ve bunlardan 16 tanesi 445nm-450nm karışık, 8 tanesi de 660nm. Diğer beyazlar ise 48 adet 6500K, 8 adet 8000K ve 8 adet 10000K şeklinde dağıldı. pcb leri kasaya monte edip sürücüleri toparladıktan sonra kullanıma hazır hale gelecek umarım. Bu arada led sayısı fazla olduğundan ledleri 700mA'den daha düşük akımda çalıştıracağım ki ısı çok fazla oluşmasın.






[/QUOTE]

Kemal Bey siz naaptınız böyle :)))) süper ötesi olmuş. Pcblerin beslendiği yerlerde resmen soket görüyorumki bu de daha gelişmiş bir teknoloji kullandığınızı gösteriyor tebrik ederim. Bu armatür kesinlikle çok işe yarayacak. Buna uygun lens takviyesi yaptığınız takdirde tadından yenmez. Ben şu anda lenslerin en çok spot algı oluşumunu azalttığını düşünüyorum ama erken de konuşuyor olabilirim. Kullandığım 80 derecelik lensler sayesinde ışık camlara fazla nüfuz etmeden zemine ulaşıyor bu nedenden herhalde spot algleri ışıktan biraz mahrum kalıyor olmalılarki şu gelişemiyorlar. Benimki sadece teori ama, kesin demem için 2 hafta daha geçmesini beklemek lazım.  Lenslerin skalaları fena görünmüyor ama size naçizane ufak bir tavisyem olacak. Atıl Bey 6500k ledler kullandığında alg oluşunu gözlemlemişti. Tecrübesine istinaden alg oluşmasının nedeni de sanırım 6500k ışığın zemine ulaşamadan etkisini yitirmesi. 40 adet 10000k ile dağılımı başlatıp sırasıyla 8000k için 14 geriye kalan 10 adet beyazı 6500k ile değiştirebilirseniz bitkili akvaryumda çok hızlı bir sonuç alabilirsiniz. Sakın yanlış anlamayın, bu sadece tavsiyedir. Bu ışık düzeniylen de sonuç alacasınız kesinlikle, ben sadece sürenin sizin için daha kısa olmasını diliyorum. Birde fanlarla desteklediğinizmi harika bir aydınlatma olmuş olacak :) Şimdiden hayırlısı olsun ve aramıza hoş geldiniz.

Ben de bu gazla bir kaç foto daha koyayım :)





Burada hazır fanları yuvalarına geçirirken aluminyum soğutucuyuda yerleştirim dedim. Profili koyarken köşe tipi l profillerden ve somun vidalarından faydalandım.


Burada fanların yönü malesef içeride kalıyor. Dönme yönlerini bir türlü değiştiremediğim için sanırım böyle kalacak ama olsun taç çok yukarıda kalınca çok belli olmuyor. Ama bir gün bu fanların yönlerini değiştirebilecek bir yöntem bulucam, inat ettim.

Suyu doldurmaya yakın dekorasyona son rötuşları atalım dedik eşimle, sonra daha önce aldığın kayrak taşlarını kırarak bir yol yapalım dedik :) Tek tek dizdi ellerine sağlık.

Bu son şeklini de verdikten sonra kısa sürede gelen bitkileri dikip artık suyu koymanın vakti geldi :)


Ve mutlu son :) Kurulum tarihi 4 Kasım 2013
   


10 Kasım 2013 kurulumdan 6 gün sonra:


Kurulumdan 6 gün sonraki durum. Cubalar hava taşı gibi fotosentez yapıyor. Işık süreleri 3-4-3 şeklinde. Camlarda heniz bir alglenme görülmüyor. Potasyum demir ve micropro element gübreleri veriyorum. Gübre dozajını oturmuş bir tankın yarı ihtiyacı kadar 2 günde bir  veriyorum. Bu altı günde en çok farkettiğim durum Cubaların yukarıya doğru dallarını kaldırmış olması. Anladığım kadarıyla şu anki ışığın gücü cubaların istenildiği gibi kısa olmasından ziyade H.Micra gibi yukarı doğru uzamaya meyillendiriyor. Gerçi Hightech bir akvaryumda cuba büyütmek için aranılan değer tank hacmi kadar veya 1.5 katı bir ışıklandırma gücü.O da nereden bakarsanız 280-400w lık bir ışık ihtiyacı demek. Naçizane fikrim power led için bu kadar yüksek enerji harcamaya gerek olmadığı. 60-65 wattlık bir eklenti daha yapacağım, bu eklenti tankta çok ciddi bir aydınlanma sağlayacak ama yinede toplam güç 168-170wattı geçmeyecek. Tabi bu uygulamayıda 1 ay içerisinde yapıp cubalar deforme olmadan hazırlamak gerek, yoksa cubada şekilsiz bir büyüme gözlenebilir. Birde 4 adet ledim nerdeyse tamamen sönmüş durumda, sanırım değişim yapmam gerekecek. 4 tanesinin eksikliği bile kanımca farkettirir. Eklentilerle birlikte çürükleri de yenileyeceğim.
 Parvulalar şimdiden sürgünlerini vermeye başladılar, ama cubalardan çabuk adapte olması beni birazda endişelendirdi. Parvulalar çok istilacı bitkiler, gerçi cuba ile aralarını seperatör ile ayırdım ama yinede aşabilme ihtimaline karşılık bazılarını sökebilirim.
 Stem bitkileri arasında en kolay bitki olarak gülü tercih ettim. Beni kırmayarak erken tepki gösterip dallarından sürgünlerini vermeye başladı bile. Böylelikle yosunla mücadelede bana yardımcı olacak. Eğer yosun başa çıkamayacak kadar canımı sıkarsa otocat almayı düşünürüm, hatta nerede bulabileceğimi biraz araştırmaya başladım. 6 gün sonra bile akvaryumda toprak kokusu olmaya başladı, bunda da sanırım nano tankımdan aldığım bakteri kültürü işe yaramış gibi görünüyor. 2 hafta daha HMF nin oturmasını bekleyeceğim. Oturmadığını şuradan anlıyorum, tankın suyu hala sanki suya bir çay bardağı ayran katmışsınız gibi hafif puslu.

DIY vortex şimdilik çalışıııyor gibi görünüyor ama yinede %100 bir çözünme göremiyorum. Atomik düzeyde de olsa CO2 micro kabarcıkları vortexden döne döne çıkıp tanka karışıyor. Gerçi işimi görüyor ama çok da verimli değil. Bir sonraki maya tazelemede ufak bir ayar çekmeyi düşünüyorum. Bir sonraki fotolarda vortexi ve suyun HMF den tanka aktarımını paylaşacağım. Bu konuda görüşlerinize sığınacağım. Şekil olarak çok şık olmadı ama işlevsel.




Galathir2013-11-10 22:51:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2013 18:31
Evren bey kapak çok güzel görünüyor umarım alg de olmaz fanlara bayıldım çok güzel görünüyorlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2013 23:00
[QUOTE=shimendifer]Evren bey kapak çok güzel görünüyor umarım alg de olmaz fanlara bayıldım çok güzel görünüyorlar :)[/QUOTE]

Atıl Bey çok teşekkür ederim, valla sizinde az başınızı şişermedim değil zamanında. Siz de olmasanız bu kadar cesaretli olamazdım. Alg şimdilik görünmüyor ama şimdilik. Bakalım hangi alg süpriz yapıp kutudan çıkıcak merak ediyorum. İnşallah çetin ceviz bir şey olmaz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arthistoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 425
arthistoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 11:44
İsiklandirma sisteminiz gercekten cok basarili Allah nazardan saklasin. Akvaryumun olculeride ideal boyutta bence tebrik ederim. :-)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2013 10:28
Evren bey çok şık olmuş allah nazarlardan saklasın. Cubalarda bende de aynı sorun var direk yana yerine yukarı doğru uzamaktalar.hatta şu anda akvaryum boyunu yarıladılar daha da yukarı gidiyorlar. ışığı arttırmayı düşünüyorum ama alg işini yeni hallettim yine başıma sararmıyım diye endişelerim var bakalım bişiler yapıcaz artık belkide lens kullanmadığımdan olabilir. Yukarı uzama ama lens için yaptığım armatürü değiştirmek gerekecek  :( iki arada bir derede kaldım... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2013 17:18

Evren Bey merhaba,

Neden bilmiyorum ama fotograflarin tamamini bir goruntuleyemedim. Hep yrim aciliyorlar. Acaip de merak ettim dogrusu. 

Bu arada cubalarla ilgili konusmak icin bence cok cok erken. 1 ay gecsin bi bence. Bir miktar yukari uzamalari normal olabilir. Gubreleme olayina alismalari gerekir. Muhtelemelen geldikleri yerdeki isiklandirma ve gubreleme farkliydi. Ama atil Bey'in dedigi gibi surekli olarak yukari uzuyorlarsa kesin isik azligi sozkonusudur. Lensler inanilmaz fark yapiyor. iki-uc kati arttiriyor diyebilirim. Ayrica yine soyluyorum bu tanka ADA Amazonia yakisirdi. Gubreyle falan da ugrasmazdiniz :)

1-2 ay sonrasini sabirsizlikla bekliyorum. Kolay gelsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlueFallÇevrim Dışı

[B]10683,3[/B]
Kayıt: 14/05/2012
İl: Gaziantep
Mesaj: 722
BlueFallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2013 18:04
Evren bey kurulumunuz hayırlı olsun :)  parvulalarda durum ne acaba? Biraz daha ufak öbeklere bölüp ekseydiniz daha iyi olacakmış sanki, bu şekilde yoğun öbekler halinde ekildiğinde kök kısımlarında çürümeler olabiliyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2013 13:36
[QUOTE=shimendifer]Evren bey çok şık olmuş allah nazarlardan saklasın. Cubalarda bende de aynı sorun var direk yana yerine yukarı doğru uzamaktalar.hatta şu anda akvaryum boyunu yarıladılar daha da yukarı gidiyorlar. ışığı arttırmayı düşünüyorum ama alg işini yeni hallettim yine başıma sararmıyım diye endişelerim var bakalım bişiler yapıcaz artık belkide lens kullanmadığımdan olabilir. Yukarı uzama ama lens için yaptığım armatürü değiştirmek gerekecek  :( iki arada bir derede kaldım... [/QUOTE]

Atıl Bey bence hiç armatürü değiştirmeyin, single lens ler bence sizin PCB yapınıza uygun olur gibi görünüyor. Sadece ledlerin su yüzeyine mesafesi önemli, doğru açıdaki lensleri kullanabilmek için. Siz paylaşabilirseniz ben autocadde kırılmalara göre uygun lens açısını bulmaya çalışayım. Bir de başka bir yosun cinsi belirmeye başladı, moss türlerinden olsa gerek, böyle yukarıya dimdik uzayan bir şey, fissidenslerimin içinde ve bir kaç tanede cubalarımın arasında gördüm. İstilacı bir tür ise tankı sarmasından endişe ettim bir an. Tank da çok derin hani diptekileri nasıl çıkartırım onu düşünüyorum kara kara. Elimdeki cep telefonuyla noktasal odaklama yapamıyorum bir türlü, hep flu çekiyor, bir net poz yakalayayım hemen paylaşıcam. Bir cinsten şüpheleniyorum gerçi....



[QUOTE=Gecko]

Evren Bey merhaba,

Neden bilmiyorum ama fotograflarin tamamini bir goruntuleyemedim. Hep yrim aciliyorlar. Acaip de merak ettim dogrusu. 

Bu arada cubalarla ilgili konusmak icin bence cok cok erken. 1 ay gecsin bi bence. Bir miktar yukari uzamalari normal olabilir. Gubreleme olayina alismalari gerekir. Muhtelemelen geldikleri yerdeki isiklandirma ve gubreleme farkliydi. Ama atil Bey'in dedigi gibi surekli olarak yukari uzuyorlarsa kesin isik azligi sozkonusudur. Lensler inanilmaz fark yapiyor. iki-uc kati arttiriyor diyebilirim. Ayrica yine soyluyorum bu tanka ADA Amazonia yakisirdi. Gubreyle falan da ugrasmazdiniz :)

1-2 ay sonrasini sabirsizlikla bekliyorum. Kolay gelsin.

[/QUOTE]

Gökmen Bey vallahi aynen sizin dediğiniz şekilde yüklüyorum fotoları, evdekinde de işyerindeki bilgisayarda da sorunsuz açılıyor resimler. İnşallah sizdeki sıkıntı en kısa zamanda çözülür.

Cubaları dikeli bugün 11 gün olmuş, akşam dikkat ettim sürgünler vermeye başlamışlar, sanırım tuttular, tam gömülememiş olanlardan bazılarıysa köklerini uzatmış ve kuma tutunmuşlar, bunlar güzel haberler, havataşı gibi fotosentez yapmaya devam ediyorlar. Gübre dozajına iyi tepki veriyorlar. 1 hafta daha bekleyip durumu değerlendirmek gerek, 15-20 gün sonra çok sağlıklı yorumlar yapabilabilir. 
Suyun değerlerini ölçmedim ama içerideki sayılı Tetra neonlarımın ve Rasporalarımın renklerinden suyun değerlerinin uygun olduğu sanıyorum. Gökmen Bey cidden aklıma yerleştirdiniz bu Ada Amozaniayı, bir sonraki tankımın zemininde kesinlikle bundan kullanıcam. Ufak bir araştırma yaptım, memnun olmayan yok bu zeminden :))) 
Camlar halen temiz, henüz spottan iz yok, sanırım lens avantajı. Vortex reaktör kafasına göre çalışmaya devam ediyor ama anladığım kadarıyla bitkiler şimdilik memnun. Fissidensler şekil almaya başladılar, Ayçiçeği gibi tek yöne doğru kıvrılıyorlar, çok güzel bir görüntüsü olacak bu mossların, gerçekten herkese tavsiye edicem. Ama şu bir gerçek hightech tanklarda gelişime daha iyi cevap veriyorlar. Haftaya ilave ledlerin siparişini veriyorum. Çok riske girmeden 10000-12000k arası soğukbeyaz ve 3000-3600k sıcakbeyaz, birkaç tane kırmızı ve mavi led siparişi vericem. 6500k ledler koymayı düşündüm ama riske girmek istemedim. Bitkiler şu anki kurulu ışık sistemine çok güzel cevap veriyorlar çünkü. 
2 ay sonra sanırım ciddi bir yayılım göreceğiz gibime geliyor, tabii bir aksilik olmazsa, aman şeytan kulağına kurşun :))) 


[QUOTE=BlueFall]Evren bey kurulumunuz hayırlı olsun :)  parvulalarda durum ne acaba? Biraz daha ufak öbeklere bölüp ekseydiniz daha iyi olacakmış sanki, bu şekilde yoğun öbekler halinde ekildiğinde kök kısımlarında çürümeler olabiliyor. [/QUOTE]

Bilal Bey teşekkür ederim. Haklısınız parvulaları ayırıp dikince çok güzel sonuç alıyorsunuz. Ama  mecalim kalmamıştı. Saat sabaha karşı 4 filandı onlara sıra geldiğinde. Ama inanın çok etkilenmediler nedense, sararma hemen hiç yok gibi, kenarlardan ufak sürgünler vermeye başlamışlar. Onları biraz takibe alıcam çünkü çok yayılımcı bir tür, baktım ki onlar için ayırdığım seperatörü aşıyorlar, hepsini söküp yerlerine cuba veya alternatif başka bir bitki dikeceğim. Ama tek tür bitki dikecekseniz yayıldığında çok hoş bir görüntüsü oluyor :)

Galathir2013-11-15 14:11:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

@immortalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 308
@immortalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2013 10:13
Evren Bey merhaba,

Bitkilerin gelişimi ne durumda? Aydınlatma ile ilgili son durum nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2013 16:51
Kemal Bey merhaba, malesef kendi bilgisizliğimden dolayı power ledlerde bir sıkıntı oldu. PCb lerde kırmızıların monte edildiği hat sanırım kısa devre oldu ve kırmızılar şu anda hiç yanmıyor. Sadece maviler ve soğuk beyazlar yandığı için tank hem daha az aydınlık hem de deniz akvaryumu gibi oldu. Kısa devrenin nedeni büyük ihtimalle kırmızıların çok daha az voltaj çekerek PCB üzerinde akım dengesizliği yaratmış olması. Kırmızı ışığın eksikliğinden dolayı maalesef camlarda spot alg türevleri baş gösterdi. Yuvarlak PCB lerden birisini söktüm, şu anda 2 yuvarlak PCB toplam 48 wattlık bir ışıkla aydınlatma yapmaya çalışıyor. Yalnız buna rağmen cubalar inanılmaz derecede tutunuyorlar ve yayılıyorlar. Fotosentez hala mevcut. 260 litre için 48 watt ve buna rağmen hayat devam ediyor :) Ama gelişimleri çok sağlıklı değil, gövdeleri çok cılız kaldı.

 Bütün PCB leri iptal edip düz PCB lere geçiş yapmaya çalışıyorum ve kırmızıları ayırıp tamamen faklı bir düzenekte tek başına bir sürücü ile aydınlatma yapmam gerekiyor. GNC led den Mustafa Bey sağolsun telefonda epey bir paylaştı ne yapmam gerektiğini. Şimdi sıfırdan tekrar kuruyorum, can sıkıntısından dolayı paylaşamadım gelişmeleri, yeni kurulumun detaylarını buraya aktaracağım. Sizde durum nedir? Kurulum bitti mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 09:03
[QUOTE=Galathir]Kemal Bey merhaba, malesef kendi bilgisizliğimden dolayı power ledlerde bir sıkıntı oldu. PCb lerde kırmızıların monte edildiği hat sanırım kısa devre oldu ve kırmızılar şu anda hiç yanmıyor. Sadece maviler ve soğuk beyazlar yandığı için tank hem daha az aydınlık hem de deniz akvaryumu gibi oldu. Kısa devrenin nedeni büyük ihtimalle kırmızıların çok daha az voltaj çekerek PCB üzerinde akım dengesizliği yaratmış olması. Kırmızı ışığın eksikliğinden dolayı maalesef camlarda spot alg türevleri baş gösterdi. Yuvarlak PCB lerden birisini söktüm, şu anda 2 yuvarlak PCB toplam 48 wattlık bir ışıkla aydınlatma yapmaya çalışıyor. Yalnız buna rağmen cubalar inanılmaz derecede tutunuyorlar ve yayılıyorlar. Fotosentez hala mevcut. 260 litre için 48 watt ve buna rağmen hayat devam ediyor :) Ama gelişimleri çok sağlıklı değil, gövdeleri çok cılız kaldı.

 Bütün PCB leri iptal edip düz PCB lere geçiş yapmaya çalışıyorum ve kırmızıları ayırıp tamamen faklı bir düzenekte tek başına bir sürücü ile aydınlatma yapmam gerekiyor. GNC led den Mustafa Bey sağolsun telefonda epey bir paylaştı ne yapmam gerektiğini. Şimdi sıfırdan tekrar kuruyorum, can sıkıntısından dolayı paylaşamadım gelişmeleri, yeni kurulumun detaylarını buraya aktaracağım. Sizde durum nedir? Kurulum bitti mi?
[/QUOTE]

Merhaba sil baştan olması kötü olmuş bende tam yuvarlak 3 pcb ile mi yapsam diyordum :) Düz olanlarla yuvarlakların farkı. Yuvarlak olanlarda kırmızı ve mavi rengi beyazlara daha güzel yedirebiliyorsunuz. Düz olunca kırmızı ve mavile ne kadar ayarlasanızda kendi renginde belli oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir