60x35x40 Bitkili akvaryum kurulum


IServeTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2010
İl: Burdur
Mesaj: 27
IServeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 22:39
İyi akşamlar arkadaşlar.
Elimizde akvaryum için uygun dolap bulunması sebebiyle uzun süredir bıraktığım hobiye arkadaşıma akvaryum yapma amaçlı geri dönüş yaptım. Akvaryumu sıfırdan kuracağız elimizde dolap harici hiçbir materyalimiz bulunmamaktadır. Ufak ufak kurulum süreçleri hakkında resimli bilgiler vermek istedik hem yeni kurulum yapacak arkadaşlara yardımı dokunacak bir konu olsun hem de eleştirilerinizle bizim sistemimizi ileri taşıyacak estetik kazandıracak bir konu olsun istedik.

Öncelikle

Akvaryum: 60*35*40 ebatlarında olacak (80 litre)
Dış filtre: Atman 3336 modelini fiyat performans açısından tercih edip siparişini verdik.
Taban: 5 kg volkan kırığı kum (en alta), 13 kg siyah bitki kumu, Bitki torfu kullanıldı 2 avuç kadar
Işıklandırma: 36 gücünde ışıklandırma düşünüyorum armatürü kendimiz yapıyoruz yine sıfırdan yapımı bittiğinde netleştikçe ekleyeceğim.

Bitkiler: Çınar, Gül ve taban için Marsilea Hirshuta kullanıldı. Vakit geçtikçe bitkileri değiştireceğiz ilk etap için bakımı kolay bitkileri kullanmak hüsran yaşamaktan iyidir diye düşündük.

Canlılar: şimdilik problem yaşamak için 6 adet  Red Zebra Danio, 6 adet neon tetra, 4 adet lepistes attık
konudaki arakdaşlarımın önerileri sonucu melekten filan vazgeçtik. (düzeltme)

Bütçemiz kısıtlı olduğu için ufak maliyetsiz çözümler üretme çabasındayız örnek vermek gerekirse armatürü balkon korkuluğundan yaptık, armatür askılarını da sıvı iletim borusu kullanarak yaptık, resimleri attığımda daha net kafanızda canlanacağını düşünüyorum. 
Eleştirilerinize açığım mümkün oldukça çok eleştiri yapmanız dileğimle, şimdiden ilgi gösteren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum


10/03/2015


bitkiler biraz oturup bir hafta geçtikten sonra balıklarımızı ekledik


bitkileri ekledikten 15 gün sonrası 


sabırsız olduğumuz için tüplü co2 sistemini kurana kadar idare etsin diye mayalı co2 sistem kurduk yavaş yavaş low techten high teche de geçiş yapmaya başladık :) Difizörümüzü de serum setinden kendimiz yaptık yapım hakkında bilgi isteyen arkaraşlar özel mesaj yoluyla ulaşabilirler. şimdilik sorunsuz devam ediyoruz.




gelişmeleri eklemeye devam edeceğim arkadaşlar
IServeT2015-03-16 20:39:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrt_26Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 245
mrt_26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 23:09
Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun. Bitki gübresi kullanmanız karidesleri olumsuz etkileyebilir. Zaten melekler de karideslere zarar vereceğinden ben bu akvaryuma karides önermiyorum. Akvaryumunuz ışıklandırmanız için biraz yüksek dediğiniz gibi daha az ışık isteyen bitkiler yetiştirilebilir. Fakat size bitki yelpazenizi arttıracak bir floresan önerebilirim. Koçtaş da kengo marka t4 floresanlar satılıyor. Benim şu an bitki tankımda kullandığım floresanlar. 20w lık 2 tane alırsanız adet fiyatı 6.5tl gibiydi sanırım. 2 Adet de cata marka t8 balastı ile bağlantıyı kurabilirsiniz tanesi 6 tl civarıydı o da(2 çıkışlı tek balastla da kurulumu gerçekleştirebilirsiniz) t4 floresan t8 e göre hem daha yoğun ışık sağlayacaktır hem de düşük maliyete güzel bir ışıklandırma sahibi olursunuz. Atman dış filtreler bildiğim kadarıyla içi boş halde geliyor ilk 40 gün aktif karbon kullanmanızı öneririm. Substrat olarak kaliteli markalar belli fakat maliyetleri de çok yüksek internetten araştırarak fiyat performansı iyi olan bir substrat ekleyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chekiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
chekiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 23:55
Öncelikle tebrikler,

Ya karidesten ya da melekten vazgeçmen gerekecek. Kolay bitki seçeceksen gübre pek kullanmana gerek kalmayacak. Hagen kum ve canlılar gerekli besini sağlar.

Bitki seçimi konusunda tropica web sitesini ziyaret etmeni öneririm. Oradaki low tech tasarımlara bakabilirsin ve kolay bitki türlerini inceleyebilirsin.

Kişisel görüşüm melekten vazgeçmen yönünde. Çok büyük bir akvaryum olmayacağı için melekler rahat edemeyecektir. Ama karides için çok çok yeterli bir hacim. Sürü balığı eklersen harika olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IServeTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2010
İl: Burdur
Mesaj: 27
IServeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 01:20
Mert ve Kerem bey teşekkür ediyorum öncelikle. 
söylediğiniz gibi melek kafama çok yatmamıştı fakat melek balıkları gerçekten çok güzel olduğundan bir umut atabilir miyim yada sadece melek atsam yine mi kurtarmaz diye düşünmüştüm. Melek olayını ciddi olarak düşüneceğim eğer melek atamayacağımdan emin olursam da zebra kırmızı danio atmayı düşünüyorum 10 adet yanlarına da tetrazon atsak uygun olur mu sizce? karidesten de vazgeçmemiş oluruz böylece. Misket gübrelerin de canlılara zararı olmayacağı konusunda üretici arkadaş garanti veriyor kendi evindeki akvaryumda da bu gübreleri kullandığını karides tankında da bulundurduğunu söyledi bana ona güvenerek misket gübre yaparsam yeterli olur diye düşünmüştüm. 
Mert bey ayrıca ışık öneriniz için teşekkür ediyorum size fakat Burdurda yaşadığım için koçtaş tarzı herhangi bir büyük marketimiz yok elektrikçileri gezerek bulmaya çalışıyoruz not aldım dediğiniz değerleri onlara en yakın florasanlardan bulmaya çalışacağım yada çubuk ampul dediğimiz ampullerden.

dip not: java yosunları vs anubiasları giriş seviyesi için en dayanıklı olabilecek bitkiler olduğu ayrıca fazla ilgi istemediği için seçmiştik akvaryum küçük olduğu için kalabalık çeşitte balık ve bitki yerine daha sade az bitki ve balıkla sağlıklı bir ortam yaratmayı düşünüyorum. Bulunmasının kolay olması da önemli canlı bakımından.

düzeltme notu : isim düzeltmesi :) uyarınız için tekrar teşekkür ediyorum Mert bey
IServeT2014-12-20 18:21:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fedorac0reÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2014
İl: Izmir
Mesaj: 164
fedorac0reÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 13:00
melekten ziyade o tanka küçük tetra grubu balıklardan bir sürü yaparsanız daha iyi olur bence..

armatürünüzün zincirini biraz daha aşağıya indirin böylece ışıktan daha fazla verim alırsınız. ışık olarak 24W T5(55cm) kullanabilirsiniz fakat o armatüre 2 den fazla bağlanılabilir mi bilmiyorum..  


fedorac0re2014-12-20 13:07:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetsayginÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2010
İl: Adana
Mesaj: 265
mehmetsayginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 14:18
Servet Bey, benim tek önerim, eğer düşük donanımlı bir akvaryum olacaksa, bitkileri arttırmanız. Kolay büyüyen bitkileri ne kadar çok tutarsanız, yosun sorununuz o kadar az olacak, seyretmesi de ayrı bir keyif. Java moss da anubias da kolay ama çok da hızlı büyümeyen bitkiler. Bence iyice okuduktan sonra, gül, limon, zeytin, çınar, gibi bitkilerle bütçeniz yettiğince akvaryumu zenginleştirmeniz. Benim tecrübem bu bitkiler dolu oldukça yosun sorununun daha az ortaya çıktığı yönünde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrt_26Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 245
mrt_26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 14:20
Ben teşekkür ederim. İsmim Mert imzada mevcuttu. Floresan kullanmanız çok daha iyi olacaktır bitkiler için. Biliyorsunuz bir Kelvin değeri var kullanacağınız aydınlatmanın, bu değer 6500 civarında olursa bitkiler için optimum faydayı sağlar. En azından 6000-7000 aralığında olmasına dikkat edin. Tasarruflu ampullerle de bu değerleri sağlayabilirsiniz. Armatür küçükmüş benim de gördüğüm kadarıyla tek balast ve 2 adet t5 floresan sığdırabilirseniz. Çok uzun ömürlü bir sistem olur. Şu an size yetebilecekten daha fazlasını öneriyorum çünkü ileride bir bitki görürsünüz beğenirsiniz onu da yaşatabilecek değerlerde bir ışıklandırmayı baştan kurmak sonrasında çok müdahele etmeye gerek duymamak sizin için daha az masraflı ve daha iyi olacaktır. Yani temeli sağlam yapmak iyidir bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IServeTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2010
İl: Burdur
Mesaj: 27
IServeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2015 21:21
Arka planı patlatma mermerden hallettik arakdaşlar yerine yerleştirdik. Filesinden ayırdığımız patlatma mermer tanelerini akvaryum silikonu vasıtasıyla tek tek köpüğe yapıştırdık kurumasını bekledikten sonra akvaryum arka camına da silikon sıkıp cama mazemeyi yapıştırdık.





Sonrasında tabana 200 ml kadar bitki torfu ekledik yıkanmış şekilde
torfun üzerine bikaç cm kalınlığında volkan kırığı
volkan kırığının üzerine siyah hegen bitki kumumuzu koyduk 
ön kısımlarda 4cm arka kısımlarda 10 cm kadar bir kalınlığı oldu toplam taban örtümüzün
sonrasında üzerine gnays taşlarımızı istediğimiz şekilde dizdik
zemin oyulmasın diye bir tabak vasıtasıyla suyumuzu akvaryuma doldurduk 
dış filtremizi çalıştırdık suyun berraklaşmasını bekliyoruz.


IServeT2015-01-25 21:47:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IServeTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2010
İl: Burdur
Mesaj: 27
IServeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2015 05:12
arkadaşlar bitkileri ekledik sistem low tech diye düşünürken gittikçe büyüdü şuan high tech akvaryuma dönüştü co2 tüpümüzü filan aldık regülatörün gelmesini bekliyoruz fotoğrafları çektim en kısa zamanda konunun devamı olarak eklemeye devam edeceğim iş güçten foruma ekleme vakti bulamadım henüz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1907muratÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 67
1907muratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2015 08:52
Ellerinize sağlık,güzel kurulum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak.öÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 82
Burak.öÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2015 10:43
keşke akvaryumun altına bir strafor koysaydınız. zaten mobilyanın ortasında destek olmadığı için illaki bir esneme olacaktı. mobilyanın ustune 5 cm kalın bir mdf vs. onun üstüne de strafor koysaydınız çok sağlam olurdu. benimde küçük tankım vardı bu boylarda ortadan esneme yaptı mobilya. ileride size sıkıntı çıkarta bilir bilginiz olsun..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

anıl09Çevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2014
İl: Izmir
Mesaj: 31
anıl09Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2015 13:02
o sehpa pek güvenilir değil,ortadan birdikme ile desteklesydiniz keşke...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IServeTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2010
İl: Burdur
Mesaj: 27
IServeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2015 21:21
Anıl09 ve burak.ö bey sehpa sağlamlığı pek dikkat etmediğimiz bir konuydu açıkçası o konuda da bir sağlamlaştırma yada sehpayı değiştirme gibi uygulamaya en kısa sürede gidelim çok haklısıınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

er261Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 23
er261Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2015 18:11
Kumun altına serdiğiniz diyer kum bitkiler içinmidir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir