50*50*40 Bitkili Galaxy Rasbora


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 23:33
Kurulum tarihi: 11.03.2013 (yani bu yazının yazıldığı tarihe göre dün)
Boyut: 50*50*40h
Kapasite: Brüt 100lt - Net 72lt
Aydınlatma: 4x15w grolux 1x15w aquastar/ +11-13 aydınlatma periyodu
Malzemeler:
Fluval 105
Kum:
siyah hagen
Canlılar:
Kiraz karides, Galaxy Rasbora. -/ otocinclus, helena ve nerite eklenecek.
Bitkiler: Java fern, Alternenthera Reineckii mini, Alternenthera Reineckii Lilacina, Rotala Rotundifolia. Tabanda Eleocharis Parvula, Cuba ve Lilaoepsis Brasiliens mevcut, hangisi olacağına karar veremedim fakat sanırım lilaoepsis daha güzel duracak gibi.
Dekor: Yati kökü (2 adet 40 cm'lik kök) ve gnays kaya.
Gübreleme/Co2:  7/24 tüp co2 / diy gübreler

Ali Kuştepesi Bey'e sipariş ettiğim tankımı dün teslim aldım, sağolsun mükemmel işçiliği var ve 1. kalite malzeme kullanmış. Aldığım gibide nevaleyi içerisine yığdım :D ve aydınlatma tesisatını yapmaya başladım, tesisatı ise bugün tamamlayıp tanka dahil ettim. Tankta henüz bakteri dengesi var olmadığı için su keskin berraklıkta değil, 1-1,5 hafta sonra veya ben kültür eklersem 3-4 gün içinde su normale dönmeye başlayacaktır.

Akvaryumu hipersonik oğlum için aldım, önceki 35cm'lik akvaryumun su değişimi sıkıntılıydı, hortumla çekmek bir dert, tas'la almak başka bir dert, bende hacmi büyütme kararı aldım. Hacim büyüyüp cam kalınlığının artmasıda güvenlik için daha iyi oldu.

Açıkçası yarışma akvaryumu gibi bir düşüncem yok, göze güzel gelen ama işlevselliği olan bir tank amacındayım. Fotoğraflardaki kütüklerin görünmeyen alt kesimlerinde birçok koridor mevcut, yavru balıklar ve karidesler için saklanma yerleri olacağını düşünüyorum. Java Fern'i ise hem zahmetsizliğinden hemde her ortama uyup güzel görsellik sağladığından pek bir severim, sırf bu bitki için ağırlığın onda olacağı böyle bir akvaryum düşünüyordum zaten. Alternenthera'lar ise henüz oldukça küçük sürgünler. bu akvaryuma geçtikten sonra 2 ay içinde olmaları gereken boyuta geleceklerdir.

Akvaryum'un iki köşesinden seyir olacağı için dizaynda belli sınırlamalar yaşadım, ayrıca kapaktaki filtre hortum giriş deliği sadece sol tarafta olduğundan hortumlar bu kesimden verildi, yani göz önünde oldular. fakat su devridaimi açısından bulunduğu yer iyi, sadece filtre çekiş ucuna sünger vs. bulmam gerekli çünkü filtrenin bir önce takılı olduğu akvaryumda neredeyse karides kalmamış, hepsi çekilmiş. Göze batmayan siyah bir sünger bulmam lazım :D

Kütüğün üzerinde bulunan kaya ise kütüğün batık kalması için, fakat üzerini fissidens kaplayıp tutabilirim de. (yüzeyi oldukça geniş olduğundan çokta kolay olmaz)taban bitkileri ise eser miktarlarda konuldu, herhangi birisine karar verirsem diğerleri çıkarılıp miktar artırılacak.

Ön görünüş:



Yan Görünüş:



Çapraz:



Tankta ısıtıcı mevcut değil, gerekte yok, evdeki ısı 22 derecenin altına düşmüyor, kış aylarında buhar kapaklarını takmam yeterli gelecektir, aksine yakınında kalorifer boruları geçtiği için iki arka cam'a depron kaplamayı düşünüyorum. depron rengi beyaz, eğer beyaz fon hoşuma gitmezse siyah vs. farklı renkler düşünebilirim.
YBN2013-06-18 19:28:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 23:38
Akvaryumunuz çok güzel olmuş elinize sağlık. Akvaryum çok güzel

yandan görünüşüde çok güzel.. Bayram2013-03-13 14:39:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 3678
The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 11:38
Hayırlı olsun.Emeğinize sağlık.Maşallah.İlerde çok çok güzel olcaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 12:22
Yiğit bey kurulumunuz hayırlı olsun. Güzel bir tank olacağa benziyor. Hüsran ile sonuçlanan bir önceki tanktan gerekli dersleri çıkarmışsınızdır umarım. Mikro element olarak kendi yaptığım gübre demişsiniz ancak mikro element çok hassas ölçümler gerektiren bir gübredir. Mikro elementi başarısı kanıtlanmış hazır ürünlerden tercih etmenizi tavsiye ederim. Bol su değişimi ve doğru gübreleme ile başarılı olacağınıza inanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 13:24
Ergün bey,
Bu tankı low-tech'e yakın düşünüyorum, fakat ışık şiddeti dolayısıyla bir miktar gübreleme gerektirecek. Diğer tank ise duruyor ve cuba gelişimi gayet güzel. birtek işyerimdeki akvaryumda bazı sorunlar mevcut ve pek ilgilenecek vaktim olmuyor.

Gübredeki materyali dozajlamakta pek sorun yok, tek sorun yüksek fiyatlı olupta az miktarda kullanılan molibden gibi materyaller idi, o kısmı hallettim artık. şu anda aminoasit'lerin bitki gelişimindeki etkilerini araştırıyorum, bazılarını ise test ediyorum ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 467
syasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 13:26
Bence çok güzel bir dizayn olmuş. Arka fonu da halledince ve tank biraz oturunca çok daha güzel görüneceğine eminim. Bende şu aralar benzeri bir kurulum üzerinde çalışıyorum. Fakat benimki sizin tankın yandan görünümüne benzeyecek ve farklı olarak lav kayası kullanacağım. 
Birde küçük bir önerim olacak:
Belki cubalar geliştikten sonra gnays kayalara benzer nitelikte küçük çakıllarla tasarıma daha doğal bir hava verilebilir. Çünkü doğada genellikle büyük kayalar ve zemin aynı yada yakın renklerde bulunuyor. Gerçi cubalar yeterince gelişirse zemin gözükmez ama yinede tamamlayıcı bir dekor olur diye düşünüyorum.
Neyse sağlıklı hobiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 14:31
Sinan Bey,
Gnays kayalar fazla kontrast oluşturdu, yazmamışsınız ama sanırım sizde kayaların oluşturduğu kontrast farkını rahatsız edici bulmuşsunuz ki, bende aynı düşünüyorum. Taban kaplandıktan sonra iyi durabilir, bir süre sonra, iyi durmayacağından emin olursam çıkartabilirim.
 
Tabana cuba kaplamak benim için kolay fakat lilaoepsis gibi zahmetsiz ve low-tech'e uygun bir bitkinin de avantajları beni iki arada-bir derede bırakıyor. eğer galaxy rasbora edinirsem yumurta dökmeleri neticesinde cuba'lar yumurtaları saklayabilecek durumda olamazlar, fakat parvula ve lilaoepsis'ler (özellikle parvula) bu durumda oldukça faydalı olabilir. lilaoepsis ise low-tech uygunluğu ile sanırım tercih sebebim olacak. Fakat halen bir karar verebilmiş değilim. Benim için bitkili akvaryum tabanı bitki ile kaplı akvaryum demek, tabanda bitki olmadığında bana haz vermiyor, bu konuda kararım kesinleşene kadar 3 türde akvaryumda mevcut olacak.
 
Lav kayası güzel bir seçim, uygun konumlandırıldığında biyolojik filtrasyona da etkisi büyük, özellikle üzerinde fissidens ile çokta dekoratif olabiliyor, bende düşünmedim değil fakat elimde gnays mevcuttu, şimdilik eldekileri değerlendirme üzerinde duruyorum.
 
Arka plan bitkisi olarak sağ arka plana rotala red yada pogostemon düşünüyorum, pogostemon'un elimde yeşil ve kırmızı varyasyonları mevcut, kırmızısı eusteralis stellata olarakta geçiyor fakat gövde ve yaprak boyutu oldukça büyük, çokta uygun olmayacak gibi. O kesimde kırmızı/kahve tonlarında bir bitki koymam derinlik hissini artıracaktır, fakat aynı zamanda bu bitkinin ince/sık yapraklı birşey olması gerekli, açıkçası rotala'nın da çok iyi duracağını düşünmüyorum, uygun bir zamanda pogostemon denemesi yapacağım.
 
Ön-Sağ-Orta kesim fazla boş kaldı, aklımda da oraya ne olabileceği konusunda hiçbirşey yok, önerilere açığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KolombiyaTetraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 428
KolombiyaTetraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 16:56
Çok guzel olmuş tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 18:32
Yiğit abi valla oğlunuz çok şanslı keşke bizimkide anlasa bölede 2de 1de " Elektirik çok gidiyo " diyip durmasa :/

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 20:42
Tankta ısıtıcı yok yazmıştım, doğru fakat soğutucu ihtiyacı olduğu açığa çıktı.
Bu tanka 2 derece fazla ölçtüğünü bildiğim bir termometre koymuştum, kurulumun ertesi günü akşam saatlerinde 29 gösteriyordu, yani gerçekte 27 derece. kalorifer borularının yanında durmasının etkisi olabilir diyerek hemen bu kesime straforları koydum, fakat ısıda düşme görmedim. elimde mikro bir fan mevcuttu, onu bağladım, oda ancak 1 derecelik düşme sağlayabildi. kalorifer'in etkisi straforlara rağmen oldukça fazla. kapağın arka yüzünde balastlar mevcut, buraya fan monte edemem. yem kapağını aralayıp buraya birkaç adet pc'lerde kullanılan pci slot fan eklemeyi düşünüyorum. ebay'den dijital termostat ve slot fan ısmarladım. sistemi rahatsız edici bulursam peltier ile birşeyler yapabilirim. elimde 400watt peltier mevcut ama 400 watt'lık ısı enerjisini atabilecek soğutucu yok. 200 watt civarı bir peltier ise iyi bir cpu heatsink ile soğutulabilir. yani şalterin atmasına bağlı olarak bir chiller yapabilirim, ama yapmamayı tercih ederim :D

Akvaryum filtresi üzerinde bakteri popülasyonu oturmuş olarak takılmıştı, netekim akvaryum suyundaki matlık ertesi güne yokoldu, günlük olarakta ana akvaryumdan buraya su değişimleri yapıldı, ana akvaryuma 60 adet giren fakat üstü açık avaryumda bakılmaması gerektiği tecrübe edilerek 9 adet kalan mosquto rasbora'lar, bir miktar karides bu akvaryuma aktarıldı. bugün öğle saatlerinde ise o kütüklerin altındaki koridorların gerçek sahipleri, yani galaxy rasboralardan 21 adedi tanka eklendi. ilk gün yem yemeyeceklerinde emin de olsam biraz önce verdiğim yemi tek kelimeyle kapıştılar, demekki keyifleri yerinde. Mosquito rasbora'lar yere düşen yemi yiyemiyorlardı, bunlar ise affetmiyorlar. fakat 0,5mm'lik yem verdiğim halde ağızlarına büyük gelebiliyor. YBN2013-03-24 21:13:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mucevhercikletÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2012
İl: Bursa
Mesaj: 52
mucevhercikletÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2013 17:24
Güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2013 11:34
Akvaryuma eklenen mosquito rasboraları geri çıkardım, galaxy rasboraları tek tür olarak tutmaya karar verdim.
Galaxy rasboraların yem olayı biraz sorunlu, yabancı forumlarda da yemleme sorunlarından ve hatta buna bağlı kayıplardan bahsedilmiş. içinde hava kabarcığı olduğundan suyun orta kesimlerinde uzun süre dolaşan bir yem buldum, 300-500 mikronluk boyutundan ısmarladım, tabi ne zamana gelir bilemiyorum. yem markası GP (Golden Pearls) diye geçiyor, 250 gram kadar gelecek, internette bu yemi kullanıp verim aldığını söyleyenler var, bakalım, gelsin test edelim, gerçekten işe yarıyorsa burada paylaşırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BakıŞÇevrim Dışı

[B]8928,2[/B]
Kayıt: 11/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 1197
BakıŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2013 12:05
Yiğit bey, Tebrik ederim güzel bir çalışma olmuş, kayaların ve köklerin dağılımı bitkilerle ahenk içinde Sevgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur AyhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 498
Onur AyhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2013 12:33
Güzel bir bitkili akvaryum yapmışsınız tebrikler. Bitkileriniz büyüdükçe dahada güzelleşecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir