420 lt bitkili hi-tech; "uzun soluklu yolculuk"


matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2015 17:22
[QUOTE=Keys]

Aydınlatma için yukarıdaki ufak tefek şeyler yazdım. Ancak led konusunda ben şüpheliyim. Sanıyorum siz de kesin ve net bilgiye sahip değilsiniz. Maliyet konusunda artıları olabilir ancak ben çok başarılı bir sistem göremedim henüz forumda. Evet güzel bitkiler yetiştiren arkadaşlarımız olmuş ledlerle. Ancak zeminleri nedense genelde boş oluyor. Işık konusunda teknik bilgim çok sınırlı. Atıp tutuyormuş gibi görünmek istemiyorum. Ancak yurtdışındakiler kadar başarılı örnek göremedim henüz. Bunun yanında floresan lambalarla yıllardır maksimum verimde işler yapabiliyoruz. Yani sistemin üstüne bu kadar düşünen birinin aklında çok fazla soru işareti olmasına rağmen kesinlikle led kullanacak olması beni düşündürüyor. Tabi ki sizin için geçerli sebepleri vardır. 

[/QUOTE]

...


[QUOTE=Enurale]

Eski aydınlatma sistemlerine göre söylediğiniz watta aydınlatma gerekecektir, zira metal halide, civa buharlılar, fluoresanlar, klasik ampuller, hepsi 360 derece ışık veren ve derin su penetrasyonu ışık yayılımı nedeni ile harcadıkları watt a oranla zayıf olan ışıklar. Ozellikle fluoresan kullanılacaksa 50 cm den daha derin (hatta kum vs ile 42 cm ye kadar iner) bir akvaryum önerilmez. Hatta metal halide de bile 60 cm gereginden fazla derindir, yüksek ışık gerektiren taban bitkileri kullanılacaksa.

Led için ise durum farklı. Bugun; led teknigi, yapım malzeme kalitesi, kullanım şekli ve odaklama ve mercekler sayesinde, son derece uzak mesafelere dar yayılımlı ışın demetleri gönderebilir durumda. Birkaç yıl öncesine kadar led watt/lumen değeri 1w/50l gibi iken bugun 1w/110+l değerine kadar cıkıldı.  Bu da yaklaşık olarak aynı miktarda wattan iki katı ışık alabiliriz anlamına geliyor, zira enerji kaybı nispeten çok daha az. Hele ki cree markası, incelemelerime göre bunu iyice ilerletti. Benim almayı düşündüğüm ledlerin ışık yayılım açısı 120 derece. Tüm ışınım bu açıya daraldığından çok daha yoğun ışık gönderebiliyor. Alacağım armatürlerin maksimum wat değeri 240 watt ki, bunu normal lambaların watt değeri ile karşılaştırmak mümkün degil. Zira watt olarak, her armatür, lamba tipinde farklı watt/lümen değeri/efektif süre/ısı değerleri oluşuyor. Büyük bir ihtimalle 240w da hiçbir zaman kullanmayacağım. (zira en yüksek litre başına 0,4 watt gerekiyor, 420 l x 0,4 = 168 w) İşin güzel tarafı, lambalar dimlenebiliyor ve otomatik zaman ayarı yapılabiliyor. Yani 20 watt a kadar bile düşürebilirim kullanımı, mesela bunu da gece ışığı olarak kullanırım. Watt / ışık değeri direkt doğru orantılı olarak değişiyor. Işığı kıstıkca, watt cinsinden kullanım aynı oranda azalıyor.

Led lambalarda, istediğimiz nm cinsinden frekansta ışık alabiliyoruz. Mesela forumda bahsedildiği gibi; 50% soguk beyaz, 20-25% 660nm deep red, 5% 630nm kırmızı, 10% 450nm royalblue, 10% 420-430nm mor, 24-30 led sırasında 1 adet 525nm yeşil ve 1 adet 730nm far red şeklinde bir dizilim yapmak mümkün. Bunların her renk grubunun da (kırmızı, mavi, sarı, beyaz) ayrı ayrı kısılıp açılabildiğini düşünürseniz, aslında uygun renk spectrumunu biz istediğimiz gibi oluşturabiliriz. 

Benim led konusundaki sıkıntım, benim akvaryum ölçülerime göre, yüksek destekli tank için hangi ledleri, hangi nm lerde, nasıl dizerek kullanacağım. İdealini arıyorum, ama henüz aklımdaki tüm soruları silemedim. Tek emin olduğum konu, ideal aydınlatmanın led ile yapılabileceği ve bunun da çok daha düşük işletme maliyetli ve uzun ömürlü olacağı, tabii daha yüksek bir ilk kurulum maliyeti ile. 

[/QUOTE]

Şimdi kendi led armatürümü yapmış biri olarak, kendimce naçizane öneri ve fikirlerimi aşağıda sıralıyorum. umarım yardımcı olur ve inşallah çok çok güzel bir akvaryum kurulumu gerçekleştirirsiniz.

 - Led armatürünüzü akvaryumunuzun boyu genişliğinde dikdörtgen bir armatür şeklinde olması çok onemli. yani akvaryum uzunlugu 130 cm ise armatürünüz de 130 cm olsun ancak ledlerin dizilimi 120cmx40cm olacak şekilde bir matrix oluşturursa kullanacagınız yukseklikten uygun lensleri kullandıgınızda homojen aydınlanmayı sağlayacaksınızdır. Tabi boyle bir aydınlatma olarak tamamen DIY bir powerled aydınlatma işinizi görecektir diye düşünüyorum. Fikir vermesi açısından;
http://www.akvaryum.com/Forum/highend_hightrend_ve_tabiki_hightech_(22052015)_k832528.asp

- powerled armatürlerle zemin bitkisi uygun nm degerlerinde saglandıgında sorunsuz yetiştirebileceğinizi altına ismimi yazarak onaylıyorum. kendi akvaryumumda 80cm enindeki akvaryumda 60cm lık bir armatur ve bu 60 cm in de 46 cm inde dizilmiş bir aydınlatmayı yaklaşık 15 - 20 cm akvaryumdan yukarıda sarkıtıyordum ve ısıgı kenar kısımlara yeterli seviyede dagıtamamıstım. Bunu farkettikten sonra gecenlerde armaturu yaklaşık bi 8 - 9 cm daha yukarı aldım ve ısıgın köşelere de gitmesini sagladım. ilerleyen vakitlerde zemini cuba ile kaplamış bir şekilde göreceğim inş. Yani özet olarak zemin bitkisi bakabilirsiniz. Bundan çok eminim ancak soylediğim gibi armatur ve ledlerin konumu önemli.

- toplamda 160 adet led her türlü işinizi görecektir. powerledler ile ilgili gerekli konuları zaten okumuş ve araştırmışa benziyorsunuz, bu oranlar benim de test ettiğim degerler ben sadece royal blue un az bir miktar oranının arttırılabileceğine inanıyorum, kırmızı agırlıklı bitkilerde kızarma konusunda yardımcı oluyor ama aynı zamanda çok güçlü bir dalga aralıgı, yosun tetikleyicisi de olabilir. dikkatlı oranlanmalı.

- Benim kişisel fikrim, kendi armatürümden maşallah çok memnunum. bunun yerine flo olsamıydı keşke? hayır iyiki led yapmısım, ama keşke akvaryuma koydugum bitkilerle ilgili çok daha fazla bilgiye sahip olsaydım dedim. ışık bitkili akvaryumda tek gerçekmiş gibi görülmemeli. gübreleme hightech akvaryumda özellikle sizin gibi büyük bir hacimde onca kullanılacak bitki için çok önemli rol oynayacaktır. yani suyun kimyası ve bitkilerinizin istediği koşullar hakkında ne kadar çok araştırma yaparsanız o kadar çok başarılı bir akvaryuma sahip olacağınızı size hatırlatmak isterim. 

- taban olarak ADA kurulumlarını forumda maşallah bir çok arkadaş başarıyla gerçekleştirdi ve hala gerçeklştirmekteler. ben şahsen kullanmadım ama kurulumları izlerken çok begeniyorum. bir daha kurulum yaparsam bu ada taban malzemeleri üzerine olacak bundan eminim.


umarım hobinizde herşey gönlünüzce olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metuboÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2012
İl: Izmir
Mesaj: 518
metuboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2015 14:07
[QUOTE=Enurale]

Yıllar, yıllar önce,

Ben 7 yaşında iken, babam bir komşumuzdan 100 litrelik akvaryum almıştı. Babamın o zamanlar edindiği bilgi kadarı ile bu akvaryumu ilk kurduğumuzda - ki bugünkü düşünceme göre meğer ne kadar bilinçsiz ve derme çatma imiş - herşey o kadar güzel, balıklar ve bitkiler o kadar büyüleyici gelmişti ki, saatlerce kıpırdamadan akvaryuma bakmıştım.

O zamandan sonra ilgim, her yıl arttı. Bundan yaklaşık 4 yıl sonra artık akvaryumuma "babam dahil" hiç kimseyi dokundurmaz olmuştum. Sapanca gölünden bitkiler, sakarya ve gittiğimiz diğer su kenarlarından taşlar bularak, mümkün olduğunca doğal bir ortam oluşturmak istemiştim. Eh bir nebze olsun, olmuştu da, en azından ilk haline göre.

Işık, taban, su değerleri ve birçok konuda yaptığım sayısız yanlışa rağmen -her nasılsa- balıklarımızı artık birkaç yıl yaşatır olmuştum. Düşünüyorum da kendisi bozulana kadar fluoresan lambayı hiç değiştirmemiştim. Yıllar yılı, her akvaryum temizliğinde aynı kumu 10-20 kere yıkayıp yeniden sermeme rağmen bu dere kumunun bitkileri beslemesini nasıl beklemişim? Güya akvaryum kitapları okuyor ve balıkları seviyordum.

Tüm bunlara rağmen 13-14 yıl kadar akvaryum evimizde kaldı, daha sonra üniversite ardından iş-güç koşturmaca derken, uzak kaldım akvaryum sevgimden. Ancak ilgim hiç azalmadı ve bir gün, tam istediğim gibi, herşeyini ince eleyip sık dokuyarak, harika bir akvaryum kurma hayalim nedeni ile sürekli araştırmalar yaptım, yarışmaları takip ettim, forumları okudum.


Bugün;

Yine akvaryum evime geri dönüyor. Tabii nasıl bir bekleyiş ve merak içinde olduğumu, acaba ortaya nasıl brişey çıkaracağım? endişesini, herşeyin en iyisi olması için -zor olduğu halde- nasıl ağırdan aldığımı tahmin edebilirsiniz.

Akvaryumumun camlarını istediğim gibi buldum, camları ve yapacak kişiyi bulmak ise aylarımı aldı.

Sonuç olarak;

Akvaryumun su yüzeyine çıkmış detayları aşağıdaki gibi.

BOYUTLAR:

130 boy x 60 en x 55 yükseklik. Yaklaşık iç hacim, 425 litre.

CAM:
19 mm Pilkinton optiwhite (15mm için 90% ışık geçirgenliği) süper şeffaf, cnc kesim düz parlak rodajlı, camlarım hazır. Bunları şeffaf akvaryum silikonu ile camları aldığım, işinin ehli bir usta yapıştıracak.



SILIKON:

Yapıştırmada kullanacağımız silikonun, ODTU den içme suları ekipmanı ve akvaryum için kullanılabilir onayı var. Mukavim, şeffaf, solventsiz akvaryum silikonu.



STAND:
ADA sitilinde bir akvaryum standı yapıyoruz, tek farkı, masif ahsaptan yapacak ve boya yerine tik yağı kullanarak ahşabı koruyacak olmamız. Ahşabın nev'ine tam karar vermedik ama suya dayanıklı, güzel desenli, sağlam bir ağaç olmalı. İskeleti 6 dikmeli olacak.

Stand yaklaşık aşağıdaki gibi, tabii yanındaki rampa yok.



SITIL:
Akvaryum tamamen "rimless" olarak tabir edilen, kayıt-kuşak-çerçevesiz türden. Standı ise aynen ada akvaryumunkiler gibi, stand yüzeyi, akvaryum tabanı ile milimetrik aynı ölçülerde. Yani akvaryum köşeleri ile stand köşeleri tam olarak aynı dikey çizgide. Hiçbir ayrıntı, kulp, oyma vs. yok. Minimalist bir yapıda kalması ilk önceliğim.



FILTRELEME / ISITMA:
Filtreleme için, dış filtre düşünüyorum. Bunun için karar verdiğim model "Eheim professional 3e 600T"  kendinden ısıtıcılı dış filtre.



SU GIRIS / CIKIS:

Bunun için lily pipe kullanılacak. Aqua rebel'in pipe ları gözüme güzel gorunuyor, ama bu konuda tavsiyelere açıgım.



AYDINLATMA:

Kesin olarak  led aydınlatma olacak. Ancak, daha aklımda çok soru var. Forumlardaki, led aydınlatma ile ilgili birçok konuyu okudum. En ideal çözüme net olarak karar vermemiş olmakla beraber, ilgilendiğim bir marka var. 

Buradan boyut ve watt olarak ayarlayabiliyorum. Bunda karar kılarsam; 4 kanallı yaptıracağım, mavi-kırmızı-sarı-beyaz. Ancak nm ve miktar olarak emin değilim. Mesela bu forumdaki çok iyi bir makalede, cherry de %5 olarak tavsiye edilmiş, bunu almalımıyım? (zira orijinal setup da yok) 120 derece acılı ledleri 4 ayrı sırada renklerine gore dizersek akvaryumun her tarafı her spectrumdan yeterli ısık alır mı? Dediğim gibi birçok soru var aklımda.

http://www.lightspect.com/wp-content/uploads/2011/07/Light-Spect-180W-150Cm-Led-Armatur-LS180-15015-01-300x90.jpg

SU BOSALTMA VE TAMAMLAMA:

Bahçeden akvaryumun duracağı koseye boru cekiyoruz, kısaca direkt sebekeden su alabileceğim. (akvaryuma direkt verir miyim, bekletirmiyim bilemiyorum), daha onemlisi, su değisikliğinde, suyu direkt dısarı verebileceğim.

AKVARYUM TABANI, TAŞLAR VE AĞAÇ MATERYAL:

En zor kısım bu...

AĞAÇ MATERYAL, KÖKLER:

Spiderwood denilen türden bugün (kurlemeye baslayabilmek için) 3 buyuk kok seçtim. Yaklaşık 30-50 cm çaplarındalar.

Aslen aşağıda verdiğim, "en beğendiğim akvaryumlar"  fotolarındakilere benzer, kütük ve dal seçebileceğim bir yer de bakıyorum.



TAŞLAR:

Aşağıdaki akvaryumlardan, Robertus Hartano nun akvaryumunda kullandığı gibi, gri-mavimsi görünen taşlardan kullanmak istiyorum.

AKVARYUM ZEMİNİ:

En ideal zemin konusunda hala emin değilim. Mesela ADA akvaryum, sadece amazonia kullanıyor. başka bir katkı ve gübre kullandıklarını görmedim tabanda. Bundan mı kullanmalı, katmanlar mı oluşturulmalı, taban gübresi olmalı mı? en ideali nedir bilemiyorum. Amazonia ile benim akvaryumunu istediğim olcularde doğdurduğumda ise çok ciddi bir miktarda taban malzemesi gidiyor, maliyeti de haliyle oldukça yüksek. Kalite ve yararlılıktan taviz vermeden bulabileğim uygun fiyatlı seçenekleri ise değerlendireceğim.



BİTKİLENDİRME:

Akvaryum genel olarak bir "taban bitkileri ve moss türleri" akvaryumu olacak gibi. Geri planda ise, güzel turuncu yakraklı bitkiler kullanmak istiyorum.  En az bilgimin ve deneyimimin olduğu alan bu sanırım. Tavsiyelere tamamen açığım.

CO2 VE GUBRELEME:

Cam co2 aparatları  kullanmak istiyorum. Tavsiyelerinizi rica ederim.  Taban gübrelemesi, iyi bir taban malzemesi kullanılırsa, ne kadar gereklidir, ne sıklıkta yapılmalıdır?

BALIKLAR:

Kardinal Tetra:
Yaklaşık 30 kardinal tetra dan oluşan bir sürü olacak içinde. Kesin istediğim bir tür bu.

Canlı doğuranlar:
Ozellikle sakin karakterli, çabuk üreyen ve su değerleri açısından, kardinal tetralarımın isteklerine nispete en uyan türleri koymak istiyorum. Tek istediğim türleri bozmadan muhafaza etmek. Mesela tek bir lepistes türü gibi, ya da belki de tek bir endler türü. Plati de koymak istediğim bir tür, ama hangi plati ve lepistes türü sorusuna henüz bir cevabım yok. Bir de velifera hayranıyım. Ancak su değerleri ideali diğer türlerden farklı, bu konuda ne yaparım bilemiyorum.  Ancak, plati, lepistes ve velifera "yapabilirsem" akvaryumumda olmasını istediğim canlı doğuranlar.  Heleki, bir platinin yavrularının hepsini büyütmeyi (hatta yarısını bile) hiç başaramadım, bu bende ukte kaldı.

Colisa laila:
Bu canlıya da hayranım. Hiç olmazsa bir çift bakmak istiyorum.

Karides türleri:

Çok bol karides olmasını istiyorum akvaryumumda. Doğru şartlarda çok miktarda ürediklerini biliyorum. Bunun da doğal olarak kardinal tetra larla dengeleneceğini düşünüyorum.

Bunlar dışında:

Bu akvaryuma, bitkilerime zarar vermeden, taban balıklarından ve yosun yiyicilerden neler girebilceğini deneyimlemediğim için tam olarak bilemiyorum. Tavsiyelere açığım.



YARDIMLARINIZA MUTESEKKÜR OLURUM:

1 - Benimki boyutlarında bir akvaryuma, istediğim balıklardan, sayılar ve türler bakımından nasıl bir yerleştirme yapmalıyım? Onececeğiniz, bu coexist e uyan bir tür tavsiye etseniz hangisi olurdu?

2 - Taş, ağaç materyal ve taban malzemesi tür ve ozellikle temin edilecek yer tavsiyeleriniz? (mutlaka görerek almalıyım)

3 - Özellikle kullanmış olanlar varsa filtreleme ve ısıtma tercihime yorumlarınız?

4 - (İşte bu cok onemli benim için)"Benimki boyutlarımda bitkili bir akvaryum için", "en ideal" led ışıklandırma detayları, -spectrum, nm, wat, lümen, her türlü bilgiye- için müteşekkür olurum. Benim şuanki tercihime de yorumlarınızı eksik etmeyin lutfen.

5 - Taban nasıl olmalı? Gerçekten bu konuda aklım çok karışık. Taban bitkileri, yosunlar ve turuncu renkli yapramlar için uygun bir taban hazırlamak istiyorum.

6 - Besleyeceğim türler için uygun suyu nasıl hazırlarım? şebeke suyunu direkt kullanabilir miyim? Yuvacık barajındna su alıyoruz, bu suyun genelde iyi iyi kalitede olduğu soyleniyor.

7 - Tabanda çimen benzeri (özellikle ivagumilerde kullanılan gibi) bir taban bitkisi kullanmak istiyorum ama alternatiflere açığım. Kütüklerde, yerde ve su yüzeyine yükselen yerlerde ve geri planda bir bitkilendirme kombinasyonu yapasanız, (taban bitkileri, mosslar ve renkli yapraklı geri plan bitkisi) nasıl bir bitki kombinasyonu, su değerleri, ısı, ışık bakımından uygun bir kombinasyon olurdu?

Aklımda daha çok soru var ama zaten gereğinden fazla uzattım, yazım hatalarım da affola, zaman ayırıp okuyan ve fikirlerini paylaşan herkese şimdiden teşekkür ederim.


EN BEĞENDİĞİM AKVARYUMLAR:















[/QUOTE]

Merhaba,
Konuyu yeni gördüm. Bir kaç noktada öneride bulunmak istedim.

Kullanacağınız Akvaryum Silikonunun satışını yapan bir firmada çalışıyorum ve yetkilileri ile görüştüm. Soru işareti olmadan sorunsuzca kullanabilirsin demişlerdi. Bende o günden beri elimin altında rahatça bulabiliyor oluşum sebebi ile de Bostik'in akvaryum silikonunu kullanıyorum. Size problem yaşatacağını sanmam.

Kum konusunda masrafınızı azaltmak için bitki dizilimini ve tercih edeceğiniz türleri belirleyip peyzajı kafanızda tamamladığınızda eğer ön kısımlarda bazı örneklerde olduğu gibi taban bitkisi olmadan boşluklar bırakacaksanız, yükseltiler oluşturacaksanız önce zeminde Silis kum kullanıp, bitki yoğunluğu, kök çevresi ve kaya yükseltilerinde bitkileri daha iyi besleyecek olması sebebi ile Amazonia kullanımı size ciddi anlamda mali rahatlık sağlar. Silis kum konusunda ben Akvarkum diye Eskişehirli bir firmanın kumunu kullanıyorum. Çok da memnun kaldım. Görsel olarak da çok güzel duruyor. Tavsiye ederim açıkçası.

Co2 konusunda cam kullanmamanızı tavsiye ederim. Ben çok kırdım. Ya temizlik yaparken ya hortumu çıkartırken hep elimde kaldı. Birde seramik diski cam olanların çoğunda sabit oluğu için bir süre sonra değiştirme şansınız olmuyor. Yosunlandığı takdirde de çok çirkin bir görüntü alıyor. Bence metal difizör kullanabilirsiniz. Aşağıda linkini verdiğim üründen ben aldım. Bir hafta içinde alimde olacak. Hem dayanıklı hem seramik kısım değiştirilebilir olduğu için daha iyi olacağını düşünüyorum. Hatta fiyatlarını görünce bugüne kadar neden almadığımı sorguladım. Çünkü sadece son 6 ay içinde 3 cam difizör kırdım. (Evde 5 akvaryumum var çünkü)

*Metal difizör link : http://www.banggood.com/WYIN-W0503-Aluminum-Alloy-Aquarium-CO2-Diffuser-For-Fish-Tank-p-932512.html

Bu damla sayacı ile birlikte kullanabilirsiniz.
*Metal damla Sayacı : http://www.banggood.com/WYIN-W0002A-One-Way-Metal-CO2-Bubble-Counter-Check-Valve-p-930236.html

*Yedek seramik : http://www.banggood.com/WYIN-W0021-CO2-Diffuser-Ceramic-Replacement-For-Fish-Tank-p-931798.html

*Ya da bu tip alabilirsiniz : http://www.ebay.com/itm/MUFAN-Aquarium-Ultra-thin-stainless-steel-co2-diffuser-/161577494778

Bunları örnek olsun diye verdim. Tercih sizin elbette. Belki görsel olarak metal görüntüsünü akvaryumunuzda istemeyebilirsiniz.

Canlı terhinize gelince bence çok fazla tür tercih etmeyin derim. Çünkü göz yorucu olduğu kadar onlar için koşulları ve birbirleri ile etkileşimlerini kontrol etmek açısından sizin için yorucu olabilir.
Bende sizin gibi canlı doğuranları tercih edenlerdenim. Ben Lepistesin Albino Full Platinium, Full Red ve Moscow varyetelerini besliyorum. Yanında büyük akvaryumunuz olacağı için Barb ya da istediğiniz kardinal tetra gibi sürü balıkları hoş gözükecektir. Ama ben yeşil ile oluşturduğu kontrast yüzünden Full Red beslemenizi tavsiye ederim. Harika bir görüntü oluyor. yanında karides olarak Sakura türlerinden Kırmızı ya da Turuncu tercih edebilirsiniz.

Şimdilik size önerilerim bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bende size bu tip bir kurulum için çıkarttığınız yaklaşık maliyeti sakıncası yoksa sorabilir miyim?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2015 16:39
Çok güzel bir proje merakla takip edeceğim.

Naçizane önerilerime gelirsek bu sisteme difüzör olarak vortex kullanmanız daha faydalı olacaktır. Hem akvaryum içinde bir eleman azaltmış olursunuz hem daha iyi çözünme sağlarsınız hem de karbondioksit daha güzel dağılır. Ista Max Mix Reactor diye aratırsanız nasıl bir sistem olduğunu göreceksiniz. 

Ayrıca suyun berraklığı ve özellikle yosun önlenmesi için tavsiyem bir de UV filtre eklemeniz. Tabi ki bu iki eleman -UV ve reactör- filtrenin çıkış borusuna bağlandıkları için dış filtre debisini düşürecektir. Yine de 1850lt çevirdiği yazan filtre yeterli gelir diye düşünüyorum. Bu arada Fluval FX6'yı da inceleyin derim çünkü bahsettiğiniz filtreyi bulmanız da çok kolay değil.

Akvaryum bol besin ve ışık içereceği için yosunla mücadele çok önemli. Otocinclus affinis bu konuda çok başarılı 4 tanesinin 110lt'lik akvaryumdaki tüm yosunları 2-3 gün içerisinde temizlediğine ve tekrar oluşmasını önlediklerini gördükten sonra herhangi başka bir türü görmüyor gözüm. Karideslerle dost, bitkileri köklemeyen, çok çalışkan bir tür. Sizin için 8-10 adetlik bir ekip iş görecektir. Karidesleriniz de olacağına göre çok ciddi bir yosun/alg sıkıntısı yaşayacağınızı sanmıyorum.

Tavsiyem balıklardan önce karidesleri ekleyip bir kaç ay çoğalmalarını ve akvaryuma uyum sağlamalarını bekledikten sonra düşündüğünüz balık türlerini eklemeniz. Tetra sürüleri yanında Rasbora da bitkili bu tarz tanklara yakışan bir balık. Lepistes/endler bir süre sonra çok fazla üreyerek dert olacaktır başınıza. 

Köklere sarılacak Fissidens Fostanus çok güzel bir görüntü sağlıyor ancak çok yavaş gelişen bir tür. Belki yüksek destekli tankınızda biraz daha iyi gelişim gösterecektir ama kök ve kayalara tutunma konusunda en başarılı tür de bu. Mini pelia ve riccia göreceli olarak daha hızlı büyüyen türler. Riccia özellikle çok hızlı yayıldığı için de tercih sebebi ancak arsız bir tür olduğu için kontrol altında tutulmalı yoksa diğer bitkilere besin bırakmayabilir. Ayrıca Dry Start metodlarını da inceleyin, özellikle moss ve taban bitkilerinde olumlu sonuç alanlar var. Temel olarak akvaryumun üstünü streç film ile kapatıp sürekli sprey ile nemlendirerek bitkilerin kök salmasını sağlayan bir yöntem. Dala sarılmış Java Fern ve Windelow'lar da hoş oluyor. Bakımı da çok zor değil ancak gelişimleri yavaş.

Taban için Cuba ve Monte Carlo bitkilerini inceleyin derim. Cuba bu işin doruk noktası Monte Carlo nispeten daha kolay, ayrıca parvula da hoş bir görsellik sağlayan bir bitki. Ben şahsen minik yapraklı bitkileri daha çok sevdim, monte carlo'yu parvuladan daha çok beğendim. Utricularia'yı da inceleyin ama tutturması zor bir bitki.

Taban konusunda illa ADA olacak diye bir şart yok ancak sağlam bir taban şart. Bu konuda Aquabasis'ten memnun kalanlar var, ben de bunu kullandım, ya da tabanı tek tip kum ile kurup araya misket gübreler kullanıp memnun kalanlar var. Tercih sizin. Gübre olarak da öncelikle ihtiyacınız Potasyum ve mikro element (Demir, Mangan, Magnezyum, Kobalt vs içeren gübre) gübresi. Canlı yükünün çok olmayacağını da düşünürsek mutlaka Nitrat ve Fosfat da ihtiyacınız olacak. Bu konuda estimative index konusunu biraz araştırın derim. Forumda bir arkadaş konu da açmıştı bununla ilgili. Tom Barr'ın kullandığı yöntem.

Yüksek yapacağınız kısımların altına küçük taneli lav kayaları düşünün derim, hem substrattan tasarruf edersiniz hem de suyun giremediği oksijensiz ortam yaratıp zehirli sülfür bileşikleri oluşturacak bakterilerin oluşmasını önlersiniz. 

Karides konusunda rengine özen gösterin derim. Kırmızı sakura ya da sarı ateş neon kiraz karidese göre daha güzel gösterecektir kendisini.

Su konusunda bir şey diyemiyorum. Su değerleri sıfır olunca bazı şeyleri ayarlamak daha kolay oluyor ama çeşme suyu mevsime göre daha sert ya da daha yumuşak gelebiliyor. Dolayısı ile ozmos cihazı bazı şeyleri kolaylaştırıyor. Tabi ki bu şart değil ama pozitif bir getiri.

Aydınlatma konusunda arkadaşlar zaten güzel öneriler getirmiş. Power led hem tasarrufu hem uzun ömürü hem de istenen değeri elde edebilme konusunda iyi bir alternatif. İlk yatırım maliyetinin biraz yüksek olması bir handikap gibi dursa da dimlenebilir bir sistem ileride yosunlanma karşısında ışık seviyesi ile oynayarak, gerektiği yerlere lens koyarak ışığı toplamanıza olanak sağlaması açısından güzel bir seçenek. 

Başarılı olduğunuzu görmek için merakla takipteyim. 

Beğenenler: [T]111535,nasreddin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2015 09:33
[QUOTE=metubo]Bence metal difizör kullanabilirsiniz. Aşağıda linkini verdiğim üründen ben aldım. Bir hafta içinde alimde olacak. Hem dayanıklı hem seramik kısım değiştirilebilir olduğu için daha iyi olacağını düşünüyorum. Hatta fiyatlarını görünce bugüne kadar neden almadığımı sorguladım. Çünkü sadece son 6 ay içinde 3 cam difizör kırdım. (Evde 5 akvaryumum var çünkü)

*Metal difizör link : http://www.banggood.com/WYIN-W0503-Aluminum-Alloy-Aquarium-CO2-Diffuser-For-Fish-Tank-p-932512.html

Bu damla sayacı ile birlikte kullanabilirsiniz.
*Metal damla Sayacı : http://www.banggood.com/WYIN-W0002A-One-Way-Metal-CO2-Bubble-Counter-Check-Valve-p-930236.html

*Yedek seramik : http://www.banggood.com/WYIN-W0021-CO2-Diffuser-Ceramic-Replacement-For-Fish-Tank-p-931798.html

*Ya da bu tip alabilirsiniz : http://www.ebay.com/itm/MUFAN-Aquarium-Ultra-thin-stainless-steel-co2-diffuser-/161577494778

Bunları örnek olsun diye verdim. Tercih sizin elbette. Belki görsel olarak metal görüntüsünü akvaryumunuzda istemeyebilirsiniz.[/QUOTE]
Tuna hocam; metal difüzörünüz geldiğinde yorumlarınızı alabilir miyiz? Ben de yurtdışından cam difüzör getirtmiştim ama memnun kalmadım. Bir de vermiş olduğunuz linklerdeki banggood.com sitesinin Ali Baba ile bir bağlantısı var mı bilmiyorum ama sanki aliexpress.com 'un birebir kopyası gibi geldi :)

Haa; bu arada şurdaki difüzörleride bir inceleyin isterseniz:
http://www.otuz.com/index.php?cPath=9420_1389_8984

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metuboÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2012
İl: Izmir
Mesaj: 518
metuboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2015 11:05
[QUOTE=nasreddin][QUOTE=metubo]Bence metal difizör kullanabilirsiniz. Aşağıda linkini verdiğim üründen ben aldım. Bir hafta içinde alimde olacak. Hem dayanıklı hem seramik kısım değiştirilebilir olduğu için daha iyi olacağını düşünüyorum. Hatta fiyatlarını görünce bugüne kadar neden almadığımı sorguladım. Çünkü sadece son 6 ay içinde 3 cam difizör kırdım. (Evde 5 akvaryumum var çünkü)

*Metal difizör link : http://www.banggood.com/WYIN-W0503-Aluminum-Alloy-Aquarium-CO2-Diffuser-For-Fish-Tank-p-932512.html

Bu damla sayacı ile birlikte kullanabilirsiniz.
*Metal damla Sayacı : http://www.banggood.com/WYIN-W0002A-One-Way-Metal-CO2-Bubble-Counter-Check-Valve-p-930236.html

*Yedek seramik : http://www.banggood.com/WYIN-W0021-CO2-Diffuser-Ceramic-Replacement-For-Fish-Tank-p-931798.html

*Ya da bu tip alabilirsiniz : http://www.ebay.com/itm/MUFAN-Aquarium-Ultra-thin-stainless-steel-co2-diffuser-/161577494778

Bunları örnek olsun diye verdim. Tercih sizin elbette. Belki görsel olarak metal görüntüsünü akvaryumunuzda istemeyebilirsiniz.[/QUOTE]
Tuna hocam; metal difüzörünüz geldiğinde yorumlarınızı alabilir miyiz? Ben de yurtdışından cam difüzör getirtmiştim ama memnun kalmadım. Bir de vermiş olduğunuz linklerdeki banggood.com sitesinin Ali Baba ile bir bağlantısı var mı bilmiyorum ama sanki aliexpress.com 'un birebir kopyası gibi geldi :)

Haa; bu arada şurdaki difüzörleride bir inceleyin isterseniz:
http://www.otuz.com/index.php?cPath=9420_1389_8984
[/QUOTE]
Haluk bey önümüzdeki hafta elimde olur diye tahmin ediyorum. Gelince size detaylı fotoğraflarını eklerim. Hatta uygun olur derseniz tüp kurulumu ile buraya atarım. O konuda sorun yok. 
Benim elim biraz ağır ve ayarsız. Ne cam ne mika kullanmadığım tür difizör kaldı. Sadece harici, dış filtreye takılan tip almadım. Onlarla ilgili de çok olumsuz yorum okudum. Birde fiyatları bana fazlası ile uçuk geldi. Ürün alırken genelde fiyat/performans ve uzun süreli kullanıma uygun olup olmadığına bakarım. dış filtreye takılanlarda yosunlanma gibi problemlerin çok daha fazla olduğunu okudum yorumlardan. Ben filtreyi hazırlayıp 6 ay hiç el sürmeyen bir insanım. Öyle bir durumda daha sık müdahale etmek zorunda kalacağımı düşünerek tercih etmek istemedim.
Metalde bana hoş gelen direk durum ise hortum bağlantı yerlerinin sıkmalı oluşu. Hortumun basınçtan atma yapma durumu yok. Daha önce basıma geldi. Sabah az kalsın evde baygınlık geçirecektim. (gerçi biraz da Ayar vanasının da suçu vardı olayda) Sabah kalktığımda baş ağrısı ve garip bir koku ile uyandım. Hortum difizör bağlantı yerinden geri atmıştı. Co2'yi de sağ olsun odaya basmış. Belki bir iki saat daha uyusam durum daha vahim olabilirdi.
Birde o cam bağlantılarda hortumun ucunu taktığım yeri temizlik zamanı hortumu çıkartırken hem kırdım. Elimin delik deşik olduğuna mı 20-30 TL verdiğim difizörün gittiğine mi yoksa akvaryumun en az 4-5 gün Co2'siz kalıp değerlerin altüst olacağına mı yanayım karar veremezdim.

Banggood sitesinin Aliexpress.com ile bağlantısı var mı bilmiyorum. Ben son 3 ay içinde 6-7 alış veriş yaptım. Problem yaşamadım. Hatta Sukkulentlerim için Cam özel bir fanus almıştım. Kırık geldi. Foto çekip mail attım. Çok özür dileyip hemen durumu araştırdıktan sonra paramı iade ettiler. Ben şahsen aldığım hizmetten memnunum. Yabancı sitelerden aldığım hizmeti gittigidiyor, hepsiburada ya da sanalpazar'dan bugüne kadar görmedim desem yalan olmaz heralde..

Bu güne kadar aşağıda linklerini verdiğim tüm difizörlerden kullandığım ve ne yazık ki kırdım :) ,
1) http://www.ebay.com/itm/260740569211?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

2) http://www.ebay.com/itm/190898639457?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

3) http://www.ebay.com/itm/Rhinox-2000-Live-ada-Aquarium-Plant-Glass-CO2-Diffuser/280522959785?_trksid=p2060778.c100276.m3476&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D30986%26meid%3D93d2f4aa914f4578bb499999c8e829d7%26pid%3D100276%26rk%3D3%26rkt%3D4%26sd%3D260740569211

4) http://www.ebay.com/itm/191253750144?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

5) http://www.ebay.com/itm/321361843589?_trksid=p2060353.m1438.l2649&var=510253941162&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

6) http://www.ebay.com/itm/320727627754?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

7) http://www.ebay.com/itm/New-CO2-Nano-Ceramic-Diffuser-Glass-For-Plant-Fish-Tank-Aquarium-Hot-/251964368505?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3aaa3f2679

8) http://www.ebay.com/itm/Aquarium-Ceramic-Glass-Spiro-0-III-CO2-Pollen-Diffuser-Plant-Moss-CO100-CO130-/221272360270?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item3384dc454e

9) http://www.ebay.com/itm/CO2-Nano-Glass-Diffuser-for-Plant-Aquarium-Tank-/160860864073?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25740dfe49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2015 09:50
Evet Tuna hocam zahmet olmazsa gelen metal difüzör hakkında yorumlarınızı ve de tüp kurulumunu bekliyoruz. Bu arada siz bayağı bir difüzör kullanmışsınız. Genel itibariyle Ebay, Ali vb. gibi yerlerden alınan ürünler kalite yönünden zayıf kalmalarına rağmen iş görebilmeleri ve fiyatlarının uygun olması nedeniyle tercih ediliyor. Bir de eskiden dolar 1.8 düzeyindeyken alınan ürünler çok ucuza geliyordu. Misal ben 18TL'ye kargo dahil olmak üzere 3'lü makas ve maşa seti almıştım. Ama şimdilerde dolar 3TL ye koşarken alınan ürünlerin fiyat avantajı nerdeyse kaybolmuş durumda. Belki sadece bulunmayan ürünler için sipariş verilebilir. Onun haricinde diğer ürünler için yerel pazarları da araştırmak gerekir. Sağlıcakla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metuboÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2012
İl: Izmir
Mesaj: 518
metuboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2015 12:33
Haluk bey merhaba,
Ben çok ofis dışına çıkamayan ve bulunduğu ilde ürün bulmakta sorun yaşayan bir kişi olunca TR Ürün + Kargo ile yurt dışı fiyatı dolar kuru 3 TL'ye de gelse bir çok üründe benim için hala uygun. 
Mesela ben bu metal difizörü 11,99$ aldığım gün kuru ile 33 TL'ye mal ettim. Ama TR de bu kalitede ve bana göre kullanışlı bir difizörü bu fiyata almam imkansız.

Ürün resimlerini paylaşıyorum sizlerle. Kargo az önce geldi. Bu ürün 26,5 cm'lik (En Küçük boy).
Daha sonra Akvaryuma kurarken ki resimleri de paylaşmaya çalışıcam.






metubo2015-06-01 12:34:49

Beğenenler: [T]163906,pekozgur[/T][T]111535,nasreddin[/T][T]94176,reekart[/T][T]18090,sezai25[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2015 14:20
Tuna hocam hayırlı olsun. Ürün hiç de fena gözükmüyor. Açıkçası şu hortum bağlantı yeri beni cezbetti. Anladığım kadarıyla hortumdan ayırmak için sadece vidaları gevşetiyoruz. Gerçekten fiyatına göre bir canavara benziyor. İnşallah bir sıkıntı olmadan da kurulumunu yaparsınız. Şimdiden akvaryumunuzun içinde nasıl duracağını merak ediyorum. Tekrar hayırlı olsun. Galiba bize de yeni bir masraf kapısı açılacak :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 59
enuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2015 16:13
 Arkadaşlar,

Bir süredir yurtdışında olduğumdan bakamamıştım, tekrar baktığımda gördüğüm yorumlarınız ve yardımlarınız için çok memnun oldum. Özellikle sorumlarıma ayrıntılı olarak cevap veren, zaman harcayan akvaristlere çok teşekkür ederim. Gerçekten bana çok faydası olacak, zira deneyen ve gören kişilerden yorum almak çok önemli.

Bu hafta içinde teslimatı almayı planlıyorum. Şu anda büyük bir varilin içinde, 3 günde bir su değistirerek, kullanacağım agaç materyali kürlüyorum, su da şeffaflaştı gibi, ki o büyüklüklerde parçaları pek kaynatma imkanım da olmayacak gibi.

Bu arada aşağıdaki taban bitkisi çok hoşuma gidiyor, adını çıkaramadım henüz.



Gelişmeler oldukça buradan bilgi vereceğim, selam ve saygılarımla.
enurale2015-06-02 00:14:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metuboÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2012
İl: Izmir
Mesaj: 518
metuboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2015 02:18
Merhaba,
Haluk bey yorumunuz için teşekkürler. Size bir masraf daha çıkarttığım için kusuruma bakmayın :)
Ürün görüntü itibari ile benimde oldukça hoşuma gitti. Hatta şuan neden yedek seramik disk almadığımı sorgular oldum.
Kuruluma ait fotoğraflar ve youtube yüklediğim kısa video aşağıda. 
Yorumlarınızı bekliyorum.













Video,
[VID]http://youtu.be/wBbBqVn7NCE[/VID]

Metal Difizörün kurulumdan sonraki ilk Co2 çıkışı. Ama sanırım seramik diskin oturduğu yerde ya problem var ya da ben tam olarak oturtmadan ya da o contayı tam sıkıştırmadan atktım. Çünkü Co2 çıkışı seramikten değil o contanın bulunduğu yerlerden oluyor. Daha sonra kontrol edip yeniden deneyeceğim.



metubo2015-06-02 02:20:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2015 09:37
[QUOTE=enurale]Bu arada aşağıdaki taban bitkisi çok hoşuma gidiyor, adını çıkaramadım henüz.

[/QUOTE]
Vildan hocam:
- Utricularia graminifolia (Utri)

Tuna hocam difüzörünüz gerçekten güzel duruyor. Kullanımının da çok rahat olduğu görülüyor. Herhangi bir temizlik durumunda elinizi akvaryum içine sokup; çıkartmak için uğraşmak yerine, dışardan bağlantıyı ayırıp kolayca çıkartmak çok daha avantajlı duruyor. Şu an için tek sorun galiba contadan dolayı kabarcıkların ideal şekilde çıkmamaları. Tekrar hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 59
enuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2015 12:36
Bu konu gerçekten faydalı bilgilerle dolmaya başladı, katkı sağlayan herkese teşekkürler.

@Nasrettin : Evet şimdi siz linkleyince fark ettim, aslında aynı bitkiymiş, benim yukarıda resmini verdiğim akvaryumdaki hali ideal hali olacak ki, mukemmel duruyor. Sanırım direkt bu taban bitkisi ile baslayamayacağım, cunku her yerde oturmuş tanklaraönerilir denmiş. Acaba süreci hızlandırmak ve bu bitkiyi ilk taban bitkisi olarak kullanmak mümkün mü? Ya da bu sekilde yapıp olumlu sonuc alan var mı?

Fitreyi ise Türkiyede satan bir yer bulmuştum, oradan sansımı deneyeceğim. Elimden geldiği kadar flitreyi tek tutmaya çalısacağım, ancak eklentilerde debi çok düserse, bir yontem dusunecegiz beraberce :)
enurale2015-06-02 12:36:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 12:19
[QUOTE=enurale]@Nasrettin : Evet şimdi siz linkleyince fark ettim, aslında aynı bitkiymiş, benim yukarıda resmini verdiğim akvaryumdaki hali ideal hali olacak ki, mukemmel duruyor. Sanırım direkt bu taban bitkisi ile baslayamayacağım, cunku her yerde oturmuş tanklaraönerilir denmiş. Acaba süreci hızlandırmak ve bu bitkiyi ilk taban bitkisi olarak kullanmak mümkün mü? Ya da bu sekilde yapıp olumlu sonuc alan var mı?
[/QUOTE]
Aslında daha önce bir yerlerde geçmişti ama konuyu bulamadım. Tabanı tamamen utri ile kaplayan arkadaş herkesin çok zor bildiği bitkinin aslında çok kolay olduğundan bahsetmişti. Bir de bitki tanıtımlarında arkadaş şu bilgiyi vermiş ki bana çok ilginç geldi. Gerçekten öyleyse çok iyi:

"Utricularia ailesinin tamaına yakını etobur bitkidir. Üzerlerine yapışan kabukluları sindirerek azot ve fosfor kaynağı olarak kullanılırlar."

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 12:46
Utri etçil bir bitkidir deniyor genelde. Planktonlarla besleniyordu sanırım. Hatta gelişimi için akvaryuma plankton ekleyenler görmüştüm. Ama kabukludan kasıt nedir tam anlayamadım. Adi salyangozları tüketmiyordur mesela. Çünkü bende bolca adi salyangoz bulunuyordu. Genel anlamda da kolay ve hızlı yayılan bir türdür. Sıfır zemine kullanmadım hiç ama Amano sürekli kullanır bunu. Hatta sadece utriden oluşan birçok tasarım bulabilirsiniz. Ben hiçbir bitkinin sağlam bir kurulumla yetişemeyeceğini düşünmüyorum. 

Genelde bazı bitkilerin zor olduğundan uzak durulması gerektiğinden bahsedilir forumda. Pahalı ekipmanları ve katkıları hepimiz elde edemediğimiz için birçoğumuzun bu bitkilerden uzak durması gerekirdi. Ama standart değerlerin yakalandığı herhangi bir akvaryumda hemen hemen her türden bitkiyi yetiştirebiliyoruz. Dolayısıyla gözünüzün korkmasına gerek yok. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir