40lt Keyhole Akvaryumu (Yavrular sf.:7)


reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 16:58
Merhaba, uzun zamandır beslemeyi çok istediğim keyhole'lere hobiye çok uzun seneler ara verdikten sonra, 3 hafta kadar bir süre önce ulaştım. Aldığımda boyları sanırım 4,5cm civarıydı, şimdi ise 5 yada 5,5cm civarı olmalılar. Fazla obur oldukları için sanırım kaliteli yemlerle besleyince çabuk büyüyorlar.
Akvaryumda 5 keyhole, 2 platy, 1 albino 2 komando cory, 2 cüce vatoz (5-5,5cm), 3 elma salyangozu bulunuyor.
Bitki miktarını fazla tutmaya çalıştım ayrıca iyi de bir gelişme var gibi bitkilerde. Filtre pimaş pis su borularından kendi yapmış olduğum bir filtre, Atman 102 kafa motoru ile çalışıyor. İçerisinde sırasıyla seramik, Eheim fix, mavi biyolojik sünger, yine aynı süngerden kesilmiş küp şeklinde parçalar ve en son olarak elyaf var. Filtrenin iç hacmi 5lt.
Su 26 derecede, geceleri 25'e düşüyor, gün içerisinde tekrar 26 oluyor.
Zeminde de bir inşaattan tırtıkladığım kum bulunuyor :)

Önce resimleri ekleyelim, sonra birkaç sorum olacak:
















Soru 1:
Akvaryumun genel görünümündeki fotoğrafta gözüken hindistan cevizi kabuğu cüce vatozlar için uygun bir yuva mıdır?

Soru 2:
Fotoğrafara bakarak cüce vatozların cinsiyetleriyle ilgili fikir edinebilir miyiz?

Soru 3:
Elimde Eheim Torf Pellets isimli filtre malzemesi var. Bunu kullanmam uygun mudur? Yoksa çay kullanımı daha mı iyidir? Yoksa her ikisini de mi kullanmalıyım?

Soru 4:
Çay eklemek istediğimizde nasıl demlenmiş bir çay ekliyoruz? Sabahları kendimiz için hazırladığımız çaydan mı? Yoksa daha mı demli? Yoksa açık demlenmiş mi?

Şimdilik aklıma gelen sorular böyle, konu ilerledikçe ben de aklıma gelen soruları sorarak kendimi geliştirme çabasında olacağım.

Bu sorular haricinde bütün yorum, eleştiri ve önerilerinizi esirgemeyin lütfen. Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar.

reis2009-12-02 21:26:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3425
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 17:21
Merhaba,
Akvaryumunuzun dekoru oldukça güzel ve keyholelerin kendilerini güvende hissedecekleri şekilde.Sorduğunuz soruların birkaçına cevap verebilirim.Hindistan cevizi kabuğu vatozlar için uygun bir yuvadır.Filtre malzemelerinden anlamam ancak keyholeler yumuşak sularda yaşarlar ve o malzeme sanırım su yumuşatıcı özellikte.Bu yüzden kullanabilirsiniz.Çay dış parazitlere ve patojenlere karşı oldukça etkili bir şey ve balıkların üzerinde etkisi büyük,stres durumlarında kendilerini rahat hissetmelerini sağlıyor.Sabah kendi demlediğimiz çayları ekleyebiliyoruz ancak oranına dikkat etmek gerekiyor.Onur abi 10 ltye 1 yemek kaşığı ekliyordu.Onun dışında eklemek istedğim birkaç şey daha;6 ay boyunca keyhole besledim ve tecrübe ettim.Hatta ilk beslediğim akvaryumum sizin akvaryumun aynısıydı ve aldığım keyholeler de sizinkilerle aynı boydaydı.Geldikten 1 hafta sonra 2si eş tuttu ve diğer ikisine saldırmaya başladı.Bu yüzden eş tutan olursa diğer keyholeleri hatta canlı doğuranları çıkarmanızda fayda var.Oldukça oburlar ve hızlı bir gelişim gösterebiliyorlar.Ancak büyüdükçe daha da utangaç oluyorlar ve en ufak ani harekette korkup saklanıyorlar.Başka merak ettiğiniz birşey varsa yardımcı olabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dmr.ahmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 395
dmr.ahmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 17:25
Sorunuzun cevabı değil ama resimde platy diye tanıttığınız balıklar dişi kılışkuyruk gibi geldi bana. Eğer öyleyse 1e kılıçkuyruk eklerseniz güzel yavru alırsınız, balıklar sağlıklı ve güzeller.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CheteenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/05/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 1229
CheteenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 17:26

Tombul keyholeler.Tebessüm Öncelikle tebrikler. Çok şirin bir türü besliyorsunuz. Umarım yavrusunuda alırsınız. Şu ana kadar keyholelerden yumurtlama haberleri duydum. Ama yumurtların açıldığını hiç duymadım. Umarım bir ilk olursunuz..Tebessüm

 
Hindistan cevizleri oldukça uygun bir yuvadır. Hatta suyuda yumuşatacaktır. Ki bu lehinizedir. Ama ben keyholerimi beslediğim süre içinde bazı şeyler öğrendim. Mesela loş ışığı daha çok seviyorlar. Akvaryumda ışık almayan bölgelerde olursa derinlik hissi verecektir. Keyholerler bundan hoşlanıyorlar. (En azından bendekiler öyleydi.)  Ama akvaryum 1 tek keyhole olduğunda biraz yüzsüzleşiyor. Her ne kadar stres için tek beslemeyin denilsede akvaryuma adapte olduktan sonra tek beslenmesinde bence bir sakınca yok. Ama adaptasyon süreci içinde mutlaka en az 4 bireylik bir grup olmalı.
 
Cüce vatozlarınız için biraz daha bekleyin bence. Ama bu şekilde olursa bir tanesi dişi gibi. Hafiften bıyıklı olan dişilerde var. Yani hafif bıyıklı olan için ne söylesem yanlış olur.
 
Çay kullanımı fazlasıyla yetecektir.
 
Sabah içtiğiniz çaydan 2-4 yemek kaşığının içini dolduracak kadar dökerseniz yeterli olacaktır. Ama birden dökmeyin. Su değişiminde ekleyeceğiniz suya döküp biraz seyreltin. ÇÜnkü ani pH düşmesi zararlı olacaktır. Ben gibi kaş yapayım derken göz çıkarmayın.
 
Akvaryumunuz gerçekten güzel olmuş. Ama 40 litreden fazla gibi..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 23:48
Hepinize ilginizden dolayı teşekkür ederim.

Yücel bey; benim grupta eş tutma davranışlarına dair pek bir gelişme yok. Yalnız, iki tanesi diğerlerini çoğu zaman kovalıyorlar ancak birbirlerini gördükleri zaman kovalamıyorlar. Yan yana geldiklerinde solungaçlarının altı kabarıyor ve bir tanesi hafif titreme gibi bir hareket yapıyor. Bu kurlaşma yada eş tutma göstergesi midir? Bunun haricinde eş tutmaya dair her hangi bir faaliyet gözlemleyemedim. Ayrıca bu ikisi genelde renklerini daha parlak gösteriyor, gövdelerindeki sihay bant (keyhole- anahtar deliği izi) çok daha belirgin bir halde. Tam olarak eş tutan yada eş tutacak çiftler nasıl davranışlar içerisinde bulunurlar?
Zaten bir eş çıkarabilirsem ve buna emin olabilirsek iğerlerini çıkartıcam akvaryumdan. Bunun yanısıra, diğer hemcinslerine saldırgan tavır gösteren iki keyhole, yanına yaklaşan platy, cüce vatoz yada çöpçülere hiç bir tepki vermiyolar. Ancak eş tutup da onlara karşı da saldırgan tavır gösterirlerse tabi ki onları da göndermem gerekecek.

Aynen dediğiniz gibi, akvaryumun önünde yanlışlıkla ani bir hareket yapmaya gelmiyor, arkalarından azrail kovalarmışçasına kaçıyorlar, o anda önlerine gelen bitki, kütük, cam ne varsa tam sürat çarpıyorlar.

Ahmet bey; resimdeki balıklar platy'dir. Resimde önde görülen hamile dişi bir platy, arkadaki ise erkektir. Kılıçkuyruk olmadıklarına ve 1 dişi 1 erkek olduklarına eminim, ayrıca çiftleştiklerini defalarca gördüm, buna dair videolar da var :D


Caner bey; öncelikle teşekkürler. Bitkilerin yarattığı gölge alanlar var tabi ve bunların yeterli olmasını umuyorum. Ayrıca timer'a bağlı aydınlatma öğlen saatlerinde bir ara 1 saatlik bir mola veriyor. Sabah 08:00-12:30 / 13:30-22:00 arası aydınlatma var.

Cüce vatozlarda anlamadığım nokta şu, her ikisinde de ufak diken benzeri çıkıntılar var ancak ikisinin de diken yapısı birbirinden farklı. Sanırım kesin bir netice için biraz daha büyümelerini beklemek gerekecek.

Peki diyelim çayı ekledik. Mesela 40 litre için ekleyeceğimiz çay 4 yemek kaşığı olacak, bunu 2 gün gibi bir süreye yaysak? ilk gün 2 kaşık, 2. gün 2 kaşık daha gibi? Bundan sonra asıl soru; su değişimleri hariç (su değişimlerinde ekleyeceğimiz suyla orantılı çay eklediğimizi varsayıyorum) ilk başta akvaryuma eklediğimiz çay ne kadar süre fayda sağlıyor. Sorumu tam açıklayabildim mi bilmiyorum. Şöyle anlatmaya çalışayım bir de; diyelim ki hiçbir zaman su değişimi yapılmıyor ve yapılmayacak. Bu akvaryuma ekleyeceğimiz çaya bir daha ne zaman çay eklemeliyiz? Yada eklemeli miyiz?

Akvaryum ölçüeri 60x20(küsür)x30(küsür) gibi birşeydi tam hatırlamıyorum ancak, kurarken aldığım ölçülerle anasayfadaki hesaplama bölümünde hesaplamıştım, 42 litre gibi birşey çıkmıştı. Yuvarlak 40 demişim :)

Daha fazla öneri ve yorumları memnuniyetle kabul ederim :)
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3425
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 23:51
Evet bahsettiğiniz davranışlar eş tutma davranışlarının başlangıcına benziyor.Zamanla o kabaran çift bir bölgeyi sahiplenip diğer balıkları şiddetle kovalamaya başlarlarsa eş tutmuş demeklerdir.Umarım güzel bir çiftiniz çıkar,şimdiden hayırlı olsun.
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 00:13
Teşekkür ederim. O halde hadi hayırlısı bakalım.
Yarın sabahtan itibaren çay eklemeye başlıyorum ancak, önce çayla ilgili sorularımın cevaplarını öğrenmem lazım :) Ayrıca ilk filtre temizliğinde de torf'u ekleyeceğim.


reverse2009-11-19 00:25:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CheteenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/05/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 1229
CheteenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 00:38

Bahsettiğiniz şeyi anladım. Sanırım çayın akvaryumda bozulma ihtimalini, bozulursa ne kadar sürede bozulacağını. Ve yararlı etkisinin ne kadar süre devam edeceğini soruyorsunuz. Yanılmıyorumdur umarım. Zaten çayı sıvı olarak eklediğimiz için bozulma probleminin olacağını sanmıyorum. Ama köpürme yapabiliyor. Ne kadar ekleyeceğinizin en güvenilir yöntemi. Sürekli olarak pH ölçümü yapmanız. Miktar olarak, pH' ı sabit bir değerde tutacak kadar eklenilmeli. Başka bir yöntem olarakta su rengini izlemekte olabilir. Çay akvaryum suyunu sarartır. Su değişiminden sonra baktınız. Su berraklaşmışsa, bir miktar çay ekleyebilirsiniz.

Su değişimini arada sırada yapmalısınız. (Dip çekimi değil.) Zaten bitkilerden dolayı nitrat probleminiz olmasa bile. Su değişimi tortu oluşumuna katkıda bulunacaktır.
 
Çay eklemeyi 2 güne yaymaya gerek yok. Suyla biraz seyreltip eklerseniz sorun olmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 00:56
Evet sormaya çalıştığım şeyi doğru anlamışsınız. Bozulma ihtimalini kasdetmemiştim ama faydalı etkisinin devamlılığını sormuştum evet, cevabınız da bu konuda yeterli oldu.
Ancak malsef şu an elimde pH ölçmek için herhangi bir ekipman bulunmuyor. Daha önce Onur bey'in de çayla ilgili yazılarını okumuştum, önerilen miktarda eklediğim zaman bir sorun yaşayacağımı sanmıyorum.
Yine Onur Bey'in yazıları ve diğer konu, tartışmalarda öğrendiğim kadarıyla ve bana mantıklı, aynı zamanda doğala yakın gelmesi sebebiyle dip çekimi yapmıyorum. Hortumu suyun ortasına biryere daldırıp suyu çekiyorum ve dinlenmiş su ekliyorum. Şimdiye kadar bu suya Tetra'nın Blackwater ürününü ekliyordum ancak tükendi, bundan sonra da torf ve çay ile devam edeceğim.
Yarın çay eklemeye başlıyorum. Gelişmeleri aktarmaya devam ederim.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 00:59
Çayın eklenmesinden sonra suyun rengi tekrar saydam asıl rengine dönerse bu tanenlerin tükendiğine işarettir.Tahmini olarak bu renk değişimini baz alabiliriz.Çay eklerken unutulmamalıdır ki,yüksek dozlara çıkılıp sürekli olarak uzaklaştırılmamasına rağmen eklenmeye devam ederse organik yükü artıracak ve alg gelişimine sebep verebilecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 10:58
Çayı ekledim. Şırınga ile 40ml kadar ekledim, bu da yaklaşık 4 yemek kaşığı kadar yapıyor.

Sormayı unuttuğum bir nokta var; yukarıda, ilk resimdeki balık tüpçük mü çıkarmış? Çünkü bahsettiğim kurlaşma belirtileri ilk resimdeki dişi olduğunu düşündüğüm balık ile hemen altındaki ikinci resimdeki erkek olduğunu düşündüğüm balık arasında oluyor. Titreme tarzı davranış erkek tarafından yapılıyor ancak, dişi buna pek fazla tepki vermiyor. Yine de ikisi bir olup diğerlerini kovalamaya devam ediyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CheteenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/05/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 1229
CheteenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 13:33
Tüpçük ucu diyelim.Tebessüm Tam anlamıyla çıkarmamış. Bendekiler her daim öyleydi ama herhangi bir faaliyet olmadı. Eğer gerçekten eş tuttuklarına inanıyorsanız. Akvaryumun ışığını biraz azaltıp, canlı yem verin. Çay eklemişsiniz zaten. Sıcaklığıda 1-2 derece düşürün. Eğer eş tutmuşlarsa üremeye dair faaliyetler göstereceklerdir zaten.
 
Dişi hazır olmayabilirde. Balıkları imkanınız varsa ayırın, kondüsyon kazandırın.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 17:51
Bugün ani bir kararla diğer 3 tanesini çıkardım akvaryumdan, şu anda tanıdık bir yerde emanetler :)
Geri kalan iki tanesi aynı şekilde davranmaya devam ediyorlar.
Canlı yem değil ama elimde dondurulmuş canlı yemler var (kurutulmuş değil) bunlarla yükleme yapıyorum :)
Az önce de kurlaşma olduğunu sandığım bir hareketi videoya kaydedebildim. Video ilk başladığı saniyede titreme hareketini görebilirsiniz, daha sonra da taşın arkasınada devam ediyor ve daha önce de gözlemlediğim şekilde titrerken kumu ağzıyla iteliyor.
Buyrun video:
(youtube açamayan var mı?)

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=BNZK945ksSo[/VID]




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3425
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 18:47

Arman bey tebrik ederim eş tutmuşlar.Eğer cinsiyet tayinin bilmiyorsanız fotoğraflarını tek tek çekip koyun yardımcı olalım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir