3 aylık tankta alg problemi


Kaan CKÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2009
Mesaj: 11
Kaan CKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2010 16:48

Merhabalar.


Yeni sayılabilecek (2-3 ay) ve ilk bitki tankımda neredeyse listede yer alan tüm yosunları gördüm. Şu anda mavi-yeşil alg, yeşil nokta alg, kısa tüy alg, siyah fırça alg, yumak halinde iplik alg benzeri bir yosun,yeşil su(bu çok az) var. Başlangıçta mavi-yeşil alg yoktu, fakat diğer alg'lerin oluşumlarını azaltmak için biraz NPK'yı azaltım, bu seferde alg listesine diğerleri ile beraber mavi-yeşil alg eklendi. Tankın su değerlerini hiç ölçmedim. Gübrelemeyide genel kaidelere göre göz kararı yapmaya çalıştım. Fakat makro element gübresi için elimde potasyum nitrat,sülfat olmadığından N ihtiyacı için saksı bitkileri için satılan %6,6,6 P,N(%2 nitrat,%4 amonyak azotu),K gübresinden kullanmak zorunda kaldım. Haliyle fosfat'ı ve amonyak artışını şimdilik kontrol edemiyorum.
Makalelerde çeşitli alg giderme metodları yazılmakta (ki bunlardan elle temizlik,budama ve fosfatı azaltmayı denedim.fakat N ile P dengesi pek olmuyor). Fakat saydığım alglerin aynı anda bulunması biraz zor görünüyor. Sebep ise birisinin artması nitrat fazlalığı ile olurken birisinin artması tam tersine nitrat azlığından kaynaklandığı belirtiliyor.

Bununla beraber 3 aylık tankıma hiç salyangoz eklenmemesine rağmen salyangoz oluştuğunu gördüm ve hızla çoğalıyorlar. Aynı şekilde Su mercimeğide kendi kendine oluştu ki kontaminasyondan başka bi açıklama gelmiyor aklıma.

Şimdilik tankıma minumum Nitrat için gerekn NPK yı ekliyerek P'ı az tutmaya çalışıyorum, elle temizliyorum, su değişimlerini aksatmamaya çalışıyorum, zebra nerit ekledim bunun yanında kaçak salyangozlarımda çoğalıyor.

Bayağı alg'akalı bir bitki tankı oldu ama tank oturduğunda alg probleminin azalacağını umuyorum.


Aslında bir test kiti ve her Makro gübreyi ayrı olarak vermek fosfat sorununu belki çözebilir, yada bir çuval potasyum nitrat alıp gelecek 100 yıllık gübre ihtiyacımı karşılayarak fosfatı kontrol altına alabilirim tabi bu kadar emek verilen bir şey için bu tür şeyler aranmaz fakat ben biraz daha dengelerin oturması ve daha az alg umut ediyorum şimdilik.

Asıl problem teşhisi koymak tabiki. Yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılar.


 




Sistem Bilgisi:

Canlılar:
            Balık:  -Trigonostigma heteromorpha (Rasbora) 8 adet,
                       -Galaxy Rasbora, Celestichthys margaritatus 8 adet
                       -Furcata Rainbow, Forktail-Blue Eye   1 adet ( 2 adetti birini kaybettim  hala nerde olduğunu bulamadım.) 
                      -Betta splendens
1 adet (karideslerin peşinden koşturmasına rağmen bana çekici gelen bir balık)
                      -Ancistrus dolichopterus (Cüce Vatoz) 5 adet
                     -Crossocheilus siamensis (SAE)     4 adet

                     -Neocaridina denticulata (Kiraz Karidesi)        1 adet (20’den fazla idi, çok küçüklerdi şimdi hiçbirisini göremiyorum.)

                     -Neritina natalensis (Zebra Nerite ) 3 adet (yeni koydum)

           Bitkiler: Glossostigma elatinoides, Vesicularia Christmas Moss, Eleocharis acicularis, Microsorium pteropus narrow, Rotala rotundifolia Red, bir Cryptocoryne türü(tropica dendi ama benzemiyor), Limnophila aromatica

Glosso yayılımı iyi görünüyor, fakat 3 kök kadarı yukarı doğru uzamış,rengide açık yeşil daha koyu olabilirdi, galiba ışık az alan yerlerde kalmış. Limnophila üzerinde bolca siyah fırça alg'ı olduğundan rotala ile bereber budamak zorunda kaldım, biraz hırpalandılar toparlanmaları 2 ayı bulacak gibi. Moss ise beklediğimden daha açık yeşil dallar üzerine tutturmuştum mavi-yeşil alg'ler istila ediyor.                       


Hacim:105 lt(65x40x40)
CO2: DIY (Mayalı)
Işık: 48 W power led (mavi,kırmızı,günışığı(%60),beyaz(%30))(4500 lümen), 15 w beyaz floresan (1000 lümen), 7:00-13:00_18:00-23:00

Sıcaklık :26 C

Filtre: Atman 400 şelale filtre x 2, iç filtre
Besleme: günde 2-3 defa pul yem, haftada 3 defa tubifex.

Su değişimi: haftada 2 defa %20

Gübreleme:

                   Taban: Kurulumda taban gübresi(10 adet)(Tunç Bey’den alınmıştır, teşekkürler), Tetra Bitki Substrate, Aquaclay Bitki Kumu
                   Sıvı mikro gübre : Micro element ( Tunç Bey’den alınmıştır,teşekkürler)  haftada 3 defa toplamda 10-15 ml kadar
                   Makro element: %6 K, %6 N (%2 nitrat, %4 Amonyak azotu),% 6 P, haftada 3 defada toplam yaklaşık 10-15 ml kadar (bir kapak), Potasyum (haftada üç defa göz kararı, haftalık toplam bir kapak (10 ml) kadar)
Kaan CK2010-04-15 10:14:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canmasÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 70
canmasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2011 14:21

Arkadaşımız bir sorununu yazmış. 8 ay olmuş hiç kimse yanıtlamamış. O arkadaşın yerinde olsam üzüntümden kahrolurum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2011 03:15
Bu tarz durumlarda ışığı azaltma ve su değişimleri sıklaştırma yapılmalı. 2x veya 3x Excel dozlaması önerirdim ama java mosslar ölür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir