2. Akvaryum profesyonel bitkili için öneri/tavsiye


s.altuntaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/10/2012
İl: Erzurum
Mesaj: 289
s.altuntaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 23:00
Merhaba..

Arkadaşlar sizlerin yardımları ve fikirleri ile kurduğum Malawi show akvaryumum 1 yılı geçti maşallah sorunsuz devam ediyor hepsi çok sağlıklı..


Şimdi 2. bir akvaryuma başlıcam bunun yanında.. Bu akvaryum bitkili akvaryum olacak ama basit değil profesyonel olacak göze hitap edecek bu akvaryum için sizden..

Kum/Toprak
Bitki
Kök
Kaya
Aydınlatma
Balık türleri ve adetleri


gibi konularda fikir ve yardım bekliyorum akvaryumu sizin yönlendirmeleriniz ışığında kurucam ve paylaşıcam..

Elimde : 80*35*45h ebatlarında bi akvaryum var.
FiltreEHEIM 2211 CLASSIC 300 LT/SAAT
Balık: Canlı doğuran karma.. ve sizden gelen öneriler..

                                                                                             Yardım eden herkese çok teşekkürler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlackEagleeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 254
BlackEagleeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2013 11:31

Kum olarak siyah hagen kum öneririm şık duruor ve bitkiler için iyi tutuor kökleri bunun altına gübre koymalısınız misket yada toz gubre seçim sizin eyer bitkide yeni iseniz basit  bitkilerle başlayın derim  çınar limon zeytin moss gibi balık türlerine gelince o tercih meselesi ama bende ay moly balon moly  kılıç çeşitleri uyum içersinde oluor ve yavruda alırsın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.altuntaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/10/2012
İl: Erzurum
Mesaj: 289
s.altuntaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2013 16:13
Şİmdi hakan bey akvaryumun taban kısmına bitki gübresini uygun şekilde yayıp üzerine dekoratif kumu mu yayayım.. yoksa gübre ve kumu karıştırıp komple tabana mı yayayım ??

Bu zeminde çim gibi yayılan bitki var acaba ismi ve türü nedir ondan ön zeminde kullanmak istiyorum? birde köklerin kollarnı saran bitki aynı o zemindeki çime benzer bitki mi yoksa farklı bir yosun türü falan mı ??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmonRa*Çevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 198
AmonRa*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2013 00:27
High-Tech yapmayı düşünüyorsanız hagen kum alın arkayı siyah fonla kaplayın.En alta hindistan cevizi torfu koyun misket gübreniz varsa bir kaç tane koyabilirsiniz sineklikle üstünü kapatın sonra üstüne hagen siyah kumu dökün 20kg sizin için yeter.Işıklandırmadan pek anlamıyorum ama yinede bildiğimi söyleyeyim ışıklandırma olarak grolux floresan kullancaksınız 128 litre bir akvaryum için 120 wattlık bir ışıklandırma olabilir bunun için armatür gerekli bunu ya sizin yaptırmanız yada hazırlarından internetten almanız gerek hazırları çok pahallı 
Co2 sistemi kurmanız gerek bunun için internetten tüpler bar ölçerleri bulmanız gerek biraz pahallı bu tüp sistemleri.
Sıvı gübre edinmeniz gerek Tunç Sönmezoğlundan almanızı öneririm daha ucuz ve daha kaliteli kendisiyle iletişime geçerseniz o size hangi çeşit gübreyi almanız gerektiğini söyler.
Bitki olarak malesef hi-techlerde bakılan turlerı pek bilmiyorum
Tabanda çim gibi olan bitkiler parvula vardır riccia vardır riccia aslında su üstü bitkisidir Cuba vardır hi-techde cuba öneririm.
Balık türü olarak lepistes le neon tetra bakabilrisiniz eğer show akvaryumu olcaksa sadece neon tetra bakın .Hi-tech biraz zor ve pahallıdır.Başlarken iyi düşünmenizi öneririm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burki06Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2013
İl: Ankara
Mesaj: 112
Burki06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2013 16:07

Hocam öncelikle şunu belirteyim eğer başarabilirseniz bitkili akvaryum candır ve göze müthiş derecede hitap eder . Fakat bitkili akvaryum benim kanaatimce çok masraflı ve bir Malavi akvaryumuna göre bakımı oldukça zordur bunun sebepleri benim gözümde şunlar ; Yosun problemi high tech de de low tech de de olmaktadır , bitkeleri budamak gerekir 2 haftada bir. Taban bitkileri tabanı sarana kadar dip çekimi yapmak gerekir ( olmasada olur ama görsellik için önemli olduğunu düşünüyorum ) . Seçeceğiniz canlılar genelde canlı doğuran olacaktır fakat benim önerim sıcak bir aile ortamı için kribensis ya da ramirezi. Bütün bu şartları yerine getirebileceğinize inanıyorsanız akvaryum kurmaya şu malzemeleri temin ederek başlayabilirsiniz ;

 
Kum : Low tech olcaksa sadece hagen yeterlidir ve tabiki misket gübre. High tech olcaksa en alt katmana çakıl üste torf en üste hagen ya da tercihen aqua clay . Sineklikle ayırabilirsiniz.
 
Bitki : Herkezce kolay bitki gibi görünen bitkiler var . Yani kolay bitki denildiğinde insanlar hemen gül çınar limon moss diyebiliyor fakat inanın o bitkilerde o kadar da kolay değil . Mesela limon . demir veya potasyum eksikliğinde yetiştirmek oldukça zor. Benim limon bitkim önce yaprakları sarardı ve delindi daha sonra çürümeye başladı. Fakat gerekli ortam sağlandığında yapmanız gereken tek şey ışığı açmak. Limon bitkisi çürümeden önce iki yaprağını almıştım onları toprağa diktim ve sıvı gübre takviyesi yaptım. İki yaprakta fidan oldu.
 
Kök : Java moss düşünüyorsanız mangrow düşünmüyorsanız yati kökü öneririm.
 
Kaya : Eğer kum hagen olcaksa Grayns kaya öneririm.
 
Aydınlatma : Bitkili akvaryumun en can alıcı noktalarından biridir olmazsa olmazıdır . Öncelikle akvaryumunuz net kaç litre onu öğrenmelisiniz ve bunun doğrultusunda 1/2w aydınlatma yapmalısınız. Yani akvaryum 100lt ise aydınlatma 50w olmalıdır. Aydınlatma kombinasyonu önemlidir . Mesela sadece daylight la pek bi sonuç alamazsınız . Fakat Grolüx , Aquarelle , daylight kombinasyonu oldukça iyi sonuç verecektir.
 
En yukarda yazmayı unuttuğum bir konu var. Başlangıç için gerekmeyebilir ama ileride Co2 takviyesi yapmanız gerekecektir. Yazılanların hepsi tecrübeyle sabittir .
 
Saygılar . .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.altuntaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/10/2012
İl: Erzurum
Mesaj: 289
s.altuntaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2013 14:31
Görüyorum ki bitki akvaryumu tatlı su akvaryumlarında en meşakatli olanı :) ve birazda masraflı...
Ama vaz geçmeyi düşünmüyorum sadece planladığımdan daha uzun sürede tamamlanacak anladığım kadarı ile..

İki arkadaşada çok teşekkür ederim verdikleri bilgiler için başka bilgi ve tecrübelerini paylaşmak isteyen arkadaşları dinlemekte isterim..

Şimdi işin bu kadar ciddi ve zor olduğunu öğrendikten sonra ilk olarak verdiğiniz bilgilerdeki terimleri araştırmakla başlıyorum bunun ışığında nasıl bir bitki akvaryumu kuracağıma karar vericem..planladığım gibi çabuk olmasada inşallah hayal ettiğim bitkili akvaryuma kavuşcam :) çok teşekkürler hepinize

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Düşük destekli olacak bir bitkili akvaryum yapmaya karar verdim..
Tabanda jawa moss düşünüyorum toprağa ihtiyaç duymuyotmuş sanırım.. ama daha güzel görüntü verecek bir bitki öneriniz varsa söyleyin lütfen.
Taban için alta bitki toprağı sericem ama fazla değil bulabildiğim en küçük paketten alıp.. üstüne hegan kumla kapatıcam bitkilerin diplerine gübre topları gömücem..
Dekor olarak mangrow kök ve gri tonlarda düz kaya parçaları olacak.. ve bunların etrafına simetrik dağıtılmış bitkiler..

Co2 desteğini ya kendim ev yapımı olarak pet şişede yapıcam hava taşı yardımı ile suda çözülmesini sağlarım.. yada piyasada basit ucuz sisremler var tüp içinde iki tozu karıştırıp co2 sağlayıp hartumla akvaryuma veren ondan alabilirim.. ara arada sıvı gübrelerle desteklemeyi düşünüyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir