25x25x25 Az Bitkili Nano Betta Akvaryumum, Sorularım, Önerileriniz


VarroÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 72
VarroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2011 20:37
Fotoğraf:


Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us
Boyut (cm): 25x25x25
Kapasite (litre): Brüt = 15, Net = 10
Canlılar: 1 Betta Splendens (Mavi Tülkuyruk, Blue Veiltail), 2 adet 1'er aylık Komando Çöpçü, 2 tane Saz.

Malzemeler: Atman At-A2500 Hava Motoru, hava motoruyla çalışan Meç marka İç Filtre, Midye kırığı + lav taşı kırığı karışık kum, 2 adet kendi yapımım hindistan cevizinden mağara.

Akvaryum Bakımı: 5 günde 1 % 10 dip çekimi ve su değişimi, su değişimi esnasında buharlaşan suyu ekleme

Kullanılan Yemler: Betta için: Sera Bettagran, Sivrisinek, Sivrisinek Larvası. Çöpçüler için: Akvaryumcunun verdiği dip yemi

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Yok.

Öncelikle herkese merhaba akvaryum.com ailesi. Yaklaşık 2-3 aydır forumu takip ediyorum ve yanlış hatırlamıyorsam 2 haftadır foruma üyeyim. Şu ana kadar herhangi bir konu açmamıştım; çünkü merak ettiğim bir şey varsa arama butonunu kullanıyordum. Son 5 gündür tatildeydim ve internete pek giremedim, bu yüzden bu konuyu açmam biraz gecikti, bununla beraber aklıma sürekli sorular takılıyordu, bu konu vesilesiyle bu soruları da sorma fırsatı buldum.

Sorularımı numaralandırarak sorarsam soruları unutmadan parça parça yanıtlamanın daha kolayınıza geleceğini düşünerek öyle soruyorum, izninizle sorularım.

1-  Betta balığı almadan önce yaklaşık 3-4 ay kadar araştırma yaptım. Araştırmalarıma göre "balık akıntıyı sevmez", "bir köşeye geçer dinlenir" gibi bir çok klasik yazı okudum, ancak benim bettam çöpçülerimden bile hareketli. işte sorun da burada oluşuyor çünkü balık sürekli filtreyle oyun oynuyor. resimde gördüğünüz filtre sağdan su çekerken soldan hava + suyu karışık veriyor. bettam sağ taraftaki 2 cm genişlik 6 cm uzunluğundaki yerden girip hava aynı ebatlardaki hava üfleyen yerden çıkıyor. yani bettam bildiğiniz filtrenin içine girip kendini fırlattırıyor. ben de o (maşallah) güzel yüzgeç ve kuyrukları zarar görecek diye çok korkuyorum, sizce filtreyi değiştirmeli miyim?

2- Bettam 5.5-6 cm arasında bir boya sahip sizce kaç yaşındadır?

3- Bettam sürekli yuva yapıyor. Ama yaptığı yuva filtrenin çıkardığı hava kabarcıkları yüzünden dağılıyor. Bu balığımı üzer ve strese sokar mı?

4- Biliyorsunuz Sera Bettagran'ın içerisinde küçük parçalar hâlinde yemler var. Günde 5 tane (2+2+1) de attım 10 tane (4+3+3) de attım. Ama balığım hepsini tüketti. Günde kaç tane o küçük yemlerden atmalıyım?

5-  Akvaryumcu bana çöpçüleri alırken 1 paket dip yemi verdi. Bu yemleri attığımda (günde 1 defa 2 adet küçücük dip yemlerinden) çöpçülerim (yine maşallah) vızır vızır yem arıyorlar ve bulduklarını yiyorlar. Ama öğlen 12-1'den yem saatine (akşam saat 8) kadar öyle boş boş yatıyorlar, çok az yer değiştiriyorlar. Bu Komando Çöpçüler için normal midir?

6-  Resimlerden (bulanık biraz kusura bakmayın telefonla çektim) anlaşılıyor sanırım; sazlarımın uçları çürümeye başladı, çürüyen yaprakları koparıp atayım mı?

7- Işıklandırma yapamıyorum ve akvaryumun güneş görmesinden korkuyorum, çünkü camlar yosun tutabilir. Zira camlar yosun tuttuğunda onları temizleyecek bir vatozum yok. Sizce bu akvaryuma bir cüce vatoz almalı mıyım ? Forumda okuduğum bir yazıya göre cüce vatozlar en az 100 litre istiyormuş, balığa eziyet etmekten korkuyorum ve vatoz almadım henüz.

8- Akvaryumcunun dediğine göre çöpçülerim 1'er aylıkmış, balıkların sürü balığını olduğunu biliyorumve bu yüzden 1 tanesi yalnız kalır diye 2 tane aldım. Akvaryumum küçük olduğu için 2 adet alabildim, yoksa çok güzel balıklar, gönül ister en az 10 çöpçülük bir sürüm olsun :). Neyse asıl sorum şuydu: Bu çöpçüleri alırken 1 dişi 1 erkek ver demiştim balıkçıya, acaba çöpçülerim ürer mi? Veya ürerse ne zaman ürer acaba?

Çok uzun yazdım kusura bakmayın klavyenin başına geçince kendimi alamıyorum bazı yerleri gereksiz uzatmış olabilirim bunun için özür dilerim. Elimde 2 adet el emeğim hindistan cevizinden mağara var, bunlardan birini akvaryumdan yer kaplamaması ve ileride alacağım bitkilere yer açma adına çıkaracağım, eğer bu mağaralardan birini ücretsiz isteyen varsa benimle irtibata geçebilir.

Arkadaşlar bir de küçük not bırakayım: Aydın'ın Söke ilçesinde ikamet ediyorum ve Söke'de 3 adet akvaryumcu var, bunlardan 2'si fıs. Ve ne kadar dükkan dolaştıysam ellerinde Saz'dan başka bitki yok. Bu yüzden "X ve Y Bitkisini koyarsan güzel olur" gibi yorumlar atarken nasıl temin edeceğimi de söylerseniz sevinirim.

Bir de dipnot: 8 adet sorudan illaki forumda cevabı olanlar vardır, ama hazır klavyeyi almışken elime aklıma geleni sorayım dedim, mazur görün  tatilde olduğum için çok fazla internete girme fırsatım olmuyor maalesef.

Çok uzattım tekrar özür diliyorum. Hepinizin yardımlarını bekliyorum.

Sağlıklı balıklar :)
Varro2011-08-13 20:01:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat131Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2010
Mesaj: 224
murat131Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 13:50
1.bende yaklaşık 5 ay önce bir tane betta aldım içinde pipo filtre vardı ve çok fazla sitrese giriyordu bende filtreyi çıkardım kaliteli yemlerle besledim şu an gayet sağlıklı yani bettanız sürekli saklanırsa pipo filtreyi çıkarın.
2.bettanız 1-2 aya yetişkin olur.
3.yetişkin olur demişim ama zaten yetişkinmiş betanız ben sanmıyorum sitrese gireceğinin ama çok saklanırsa filtreyi çıkarın.
4.sabah akşam 4 parça atsanız yeterli olur.
5.çöpçüler sürü balığı olduğundan gezmiyor olabilirler.çöpçüleri 6lı grup yapsanız akvaryum hacmi yetmeyebilir isterseniz 1-2 tane cüce vatos alsanız iyi olur.
6.ışık yetmiyordur sazlara ışık verin 1-2 saat birde yarım şişe sade özkaynak maden suyunun gazını alıp dökün ayda bir em balıklarınıza ende sazlara iyi gelir.
7.elma salyangozu alabilirsiniz.
8,ben bronz çöpçü üretiyorum ısı 22 dereceye düştüğünde ürüyorlar ama 5-6 cm olmaları lazım.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VarroÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 72
VarroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 14:12
Murat bey öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Bettam bırakın saklanacak yer aramayı (ki akvaryumda 2 adet hindistan cevizinden mağara mevcut) gidip filtreye kendisini fırlattırıyor ve hava kabarcıklarının içinden geçmeye çalışıyor. Benim yorumum oyun istiyor ama kuyruğuna ve yüzgeçlerine zarar vermesinden korkuyorum, asıl çekincem bu.

5. soru hakkında cüce vatoz önermişsiniz; ancak cüce vatoz için okuduğum yazılarda en az 100 litre hacimde beslenmeli gibi yorumlar okudum. Yani gidip bir cüce vatoz alabilirim ama balığa eziyet etmek de istemiyorum açıkcası.

6. soru hakkında sazlara ışık verin demişsiniz. Direk güneş ışığı yerine ampulle aydınlatma yaparsam yosun sorunu olur mu ?

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeJaNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/05/2011
İl: Izmir
Mesaj: 492
DeJaNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 15:23
5. Sorunuz için emin değilim ama her okuduğunuz doğru olmaya bilir. Emin değilim ama Bir vatoz için 100 Litre su bana çok saçma geldi. Bende 36 Litre tank var ve Vatozum gayette sağlıklı ve mutlu.
Cüce vatozda değil hem. Vatoz alıcaksanız bilen birisinden yardım alın tankınız biraz ufak yada Kelebek Vatoz alın.
 
 
6. Sorunuz için Tankınız güneş görür ise yosunlanır. Ampül ise Isı verir ve suyu ısıtır. Isı yaymıyan lamba kullanmanızı tavsiye ederim. Sazlık olmıyaydı dalgıç florasan önere bilirdim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VarroÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 72
VarroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 15:37
Ümit bey yorumunuz için teşekkür ederim. Akvaryum işini hakkıyla yapmak istersek gerçekten çok zorlanıyoruz; zira betta balığı bitki istiyor, bitki ışık istiyor, ışık yosun yapıyor, yosun için vatoz almak gerekiyor. Ancak buradaki döngüye taş koyan tek engel akvaryumumun maksimum 12-13 litre su alması. Söylediğiniz gibi vatozları biraz daha araştıracağım, eğer eziyet etmeyecek olursam bir adet cüce vatoz alabilirim.

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeJaNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/05/2011
İl: Izmir
Mesaj: 492
DeJaNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 16:33

Varro kardeşim elma salyangozu al çok tereddütte kalıyorsan aynı işi görücektir.

Vatoz olarakta Kelebek Vatozu tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VarroÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 72
VarroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 17:31
İlginiz ve yardımlarınız için teşekkürler Ümit bey. Salyangozları araştıracağım.

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir