150*50*60 Akvaryum İçin Kurulumu


AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2016 04:35
150 uzunluk 50 derinlik 60 yüksekliğe sahip bir tankım var. Bitki akvaryumu yapmayı planlıyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188788/140920160004141.jpg[/IMG]

Zemin kurulumu ile ilgili araştırma yaparken Emre bey'in şu konusuna rastladım [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/markali_bitki_substratlari_hakkinda_k305559.asp[/URL]
burdan yola çıkarak ne tür bir zemin oluşturmam gerektiğini bulmaya çalışıyorum.

Planlamasını yaptığım düzen Emre bey'in kır ve fırat akvaryumlarında kullandığı dizayna benzer bir düzen, akvaryum uzunluğu ''150'' zemin içeriğinin, sağ ve soldan, ortaya doğru azalarak uzanan bir taban planlıyorum. Akvaryumun orta bölümde köprü görünümünü sağlamak için kaya kullanmak istiyorum, bulamazsam doğal seleksiyonu bozmayacak önerebileceğiniz bir kök kullanmak isterim. sağ -sol yükseltilerde lav kayası kullanmam sakınca yaratırmı emin olamadım. Tatlısu, tuzlu su, dere, yanardağ kayaları-taşları hepsi birbirinden çok farklı elementler taşıyor üzerlerinde, hangisi balıklar için en doğrusu ? Seçtiğim bitkiler arasında bordo tonlarında bitkiler var ve lav kaya/taşların şık duracağını düşünüyorum. Fikirlerinizi almak isterim.

[B]Kullanmayı planladığım bitki türleri;[/B]
Komple zemin kaya / kök kaplama Hemianthus callitrichoides ''Cuba''
Arka plan sağ ve sol 15 er kök ( hilal düzeninde yerleşim) ''Rotala macrandra''
Önlerine (hilal içi, orta plan gibi düşünebilirsiniz ) ''Lobelia cardinalis'' ve bulabilirsem ''Rotala sp. ''Nanjenshan'' (''Mayaca sellowiana'') ile alanları doyurmak istiyorum, hangisini temin edebilirsem.
Arka sağ-sol yan bölgelere ''Limnophila aquatica'' girmeyi düşünüyorum şuanki tankımda kullanıyorum lepistes yavruları için biçilmiş kaftan. Önlerine yine bulabilir veya getirtebilirsem '' Rotala sp. 'Araguaia' ''
Ek öneriniz varsa memnuniyet duyarım. Lobelia için ph ı 6.0 - 6.5 arasında tutmam gerekecek diğer bitki türlerinin yaşam formlarını araştırdım rastladığım bir uyumsuzluk yok, hassas değerler için yorumlarınızı almak isterim.

Çıkmazda olduğum en önemli konu sanki sır gibi saklanan zemin kurulumunda kullanılan kurutulmuş bakteriler ve zemin gübre katkıları, İzlediğim tüm dış kaynaklı videolarda substrate gübresi altına veya üst katmanına mutlaka bakteri desteği serpiştiriyorlar formumuz da ödülleri olan onlarca büyüklerim kardeşlerim var bu sıralamanın en doğrusunun ne olduğunu öğrenmeyi çok isterim. Hangi zemin düzeni ile ileride doğabilecek alg probleminin önüne geçebiliriz ? Doğal bakteri oluşumu için ideal düzen nedir ? Ada substrate kurulum linkleri kırık ve resmi sitesinde içerik malesef yok. Youtube üzerinden izlediğim kurulumda su ile aktif hale gelen bakteri desteği ile kurulum yapıyor, Emre bey'in önerdiği ilk 3 için extra bir besleme yapmam gerekir mi ? sizlerin önerisi neler? Ada substat sistem içeriğini paylaşırmısınız ? Üzerinden 7 yıl geçmiş fakat sıralanan ürünlerin içerikleri oldukça tatminkar. Uzun yıllardır defalarca akvaryum kurmama rağmen high-tech bitki akvaryumu kurmak için zamanım olmamıştı sizinde desteğinizle bunu oluşturmak istiyorum. Ürün değerline göre mantıklı bir liste olduğunu düşünüyorum.

1- ADA Substat sistem
2- CaribSea Eco Complete
3- Oliver Knott Natural Soil

Bitki köklerinin daha sağlıklı, hızlı büyümesi ve bakterilerin katmanlar arası doğal seleksyonlarını yakalaması adına alttan ısıtmalı sistem kurmayı planlıyorum. Isıtma kablosunun üzerini ince bir kum ile kaplamam gerektiğini birçok farklı kanaldan okudum ve izledim. Makalede okuduğuma göre Ada da buna uygun, farklı mecralarda ince taneli kumların kullanılmasının daha doğru olduğu yazılmakta arada kaldım açıkcası öneriniz nedir ? Akvaryum ölçülerime göre gübre kum eklentilerini 8-10 cm için 65-75lt arası yapmam gerekecek, zemini hazırlarken kullanmam gereken ölçüler konsunda yardımlarınız benim için oldukça önemli. Zeminin seçtiğim bitkileri yetiştirebilecek/besleyebilecek uzun vadede min. makro-mikro element ihtiyacı olacağı şekilde nasıl düzenleyebilirim?
Bu gün yavruları almaya başladım ilk hamile lepistesden 15 yavru geldi 3 hamile daha var önümüzdeki günlerde diğerlerinin de peş peşe doğumlarını bekliyorum özetle kuracağım bitki akvaryumu lepistes ve anlaşabilecekleri balıklar ile bir habitat oluşturacak, ne tür balıklar ekleyebiliriz ?

[B]Co2 Sistemi;[/B]

CO2 tüpü, Regülatör, Selenoid valf, CO2 kontrol ünitesi,Ph ölçer,Kısma valfi ,Kabarcık sayacı,Reaktör
Markalar ve ürün kalitelerini halen araştırmaktayım forum içi konulardan edindiğim bilgiler ile güncel üretilen malzemelerin karşılaştırmalarını yapıyorum önerileriniz varsa memnun olurum.

[B]Aydınlatma; [/B]
Mustafa beyin konusunu rehber alarak [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp[/URL]

Kullanmak istediğim bitkilerin hangi tonlarda kaç kelvine ihtiyaç duyduklarını araştırdım net olarak verilere ulaşamasamda ortalama değerler ile doğruyu yakalamaya çalışıyorum önerilerinizi rıca ederim. Işığı bitirdikten sonra birde uygun armatür bulmam gerekecek.


Okuduğunuz için teşekkürler.[EDIT]Atrena,2016-10-10 00:52:48[/EDIT]

Beğenenler: [T]161210,ENGİN06[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]188019,Akyavrum[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2016 06:51
Selamlar yeni kurulumunuz hayırlı olsun [:iyi:] [:nazar:] [:iyi:] Hava filtresinden kasıt ne acaba ? Hava motorumu ?
Tabanda
En alttan yukarıya ;
- Fondo Vivo 2 cm.
- Sineklik
- Hagen siyah kum 5 cm.
- JBL misket gübre

Aydınlatmada :

24w veya 39w T5 Daylight
24w veya 39w T5 Aquastar
24w veya 39w T5 Grolux

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2016 03:55
İlginiz için teşekkür ederim evet hava motoru :) yanlış yazmışım kusrabakmayın. Zemin hazırlığı ile ilgili bilgiye ihtiyaç duyuyorum. Önerilerinizi araştıracağım..[EDIT]Atrena,2016-09-13 07:18:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2016 16:08
Sorulara cevap alabileceğim tecrübeli kişilerden cevap beklemekteyim.

Isıtmalı sistemin 400-450lt için orjinali ni bulamadım. Elektrikli Battaniye ısıtıcısından yapılabileceğine dair yorumlar okudum riskli geldi. Vazgeçtim.
214 görüntülemede Erhan beyin haricinde öneri, yönlendirme alamıyorum. Tüm soruları bir bütün halinde paylaşmam mı yanlış. Her biri için ayrı ayrı konu mu açmalıydım ? Tecrübeli büyüklerime gönderdiğim Ö.M lar okunmasına rağmen dönüş alamıyorum. Ben bir hobiciyim. Doğruları öğrenmek için yanlış yerdemiyim ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Toygar ArslanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 219
Toygar ArslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2016 17:31
[QUOTE=Atrena]Sorulara cevap alabileceğim tecrübeli kişilerden cevap beklemekteyim.

Isıtmalı sistemin 400-450lt için orjinali ni bulamadım. Elektrikli Battaniye ısıtıcısından yapılabileceğine dair yorumlar okudum riskli geldi. Vazgeçtim.
214 görüntülemede Erhan beyin haricinde öneri, yönlendirme alamıyorum. Tüm soruları bir bütün halinde paylaşmam mı yanlış. Her biri için ayrı ayrı konu mu açmalıydım ? Tecrübeli büyüklerime gönderdiğim Ö.M lar okunmasına rağmen dönüş alamıyorum. Ben bir hobiciyim. Doğruları öğrenmek için yanlış yerdemiyim ?[/QUOTE]

Bu kadar büyük ve geniş çaplı bitkili akvaryum sahibi çok kişi yok sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2016 18:13
Olması için destekte az kardeşim haklısın. Yapıcaz inşallah sıkıntı yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 651
Yunus01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2016 22:10
ÖM üzerinden yarım bir cevap verdim, bari buradan da vermiş olayım[:iyi:]
Bitkiler köklerini gelişimleri için çok önemli olan azotu ve diğer elementleri almak için salarlar. Kök, tabandan macro ve micro molekülleri de aldığı gibi, canlı atıklarından oluşan NO2, NO3 gibi maddelerden azot ihtiyacını da karşılar. Bu olaya benim yorumumdur, yanlış bilgi vermiş durumuna düşmeyeyim. Olaya bu mantıkla yaklaşınca kumun ve katmanlarının özellikleri olması gerektiği anlaşılıyor. Alt katman gelen organik atıkları bitkiye azot olarak çeviren bakterilere yatak oluşturmalıdır. Bunun için lav kırığı uygundur, her bölgemizde vardır ve farklı element değerlerine sahiptir. Şahsen her bölgenin karakteristik kayaç yapısını ölçmedim, ben bir hobiciyim, manyak değil (ki birbirlerine anlam olarak çok yakınlar[:)]). Ağır metal yönünden incelenebilir ama dediğim gibi o kadar önemli olduğunu sanmıyorum. Bu aşamada popüler markalar üst katmanı koymadan önce (en alta da olur) bakteri kültürü ve mikro element takviyesi yapmayı uygun bulur. Bakteri takviyesini acil durumunuz yoksa boşverin, 2 hafta içerisinde tam sirkülasyon çalışan bir akvaryumda yeterli bakteriler oluşurlar, ardından akvaryum çalışır hale gelir. Mikro ve makro element takviyesine gelince, kum yemleme ile akvaryuma katılan organik atıklarca zenginleşebilir ama bazı zor bitkiler biraz daha fazlasına ihtiyaç duyabilirler. Fosfat, magnezyum, demir gibi bir çok örnek var. Piyasada tanınan markaların bu tür katkılarını isterseniz ekleyin, isterseniz taban gübresini ezip koyun, böylece daha ucuza gelir. Yanlız fosfat ve nitratın fazla olmamasına dikkat edin, sonrasında alg patlamasında rol alabilirler. Tüm bu katmanların üzerine bitkinizin köklerini rahat salacağı, içerisine organik maddeleri emebilecek, uygun taneli ve pH'ı çok etkilemeyen bir kum lazım. Bu kum da hagenden başlayın aklınıza gelebilecek tüm bitki kumları olabilir.
Mantık basit; en altta bakteri yatağı ve mineraller, üstünde köklerin uzayabileceği ve alt katmandan yüzeye doğru çıkan bu maddeleri süngermiş gibi emebilecekleri bir kum. Bu tüm kum olayına benim getirdiğim açıklamadır, aynı mantığı şu ana kadar yaptığım her kurulumda kullandım ve sıkıntım olmadı.

CO2 için Bursan veya BKS gibi markalardan 8 veya daha fazla litre kapasiteli tüpler almanızı öneririm, akvaryumunuz büyük olduğu için tüpte büyük olmalı doldurma sıkıntısı çekmemek için. Bir çok hobici regülatörü bir sefer ve en kalitelisinden almak gerektiğini savunur. Aykırı ve parasız çocuk olarak ben her şeyi en ucuzundan aldım ve aylardır tam gaz işliyorlar. Yıldız 5950 regülatör, kaliteli bir ince ayar vanası, damla sayacı (ben şahsen çok kullanışlı buluyorum, almak zorunda değilsiniz) ve difüzör. Difüzörü paradan kısmayarak en iyisinden almanızı öneririm. CO2 yi ölçme kiti almak size kalmış.

Led ışık hakkında bilgim yok ama bu denli büyük akvaryumlarda spot ışık tercihine doğru yol alabilirsiniz. Zaten üretim akvaryumlarında yurt dışında bu tür ışıkları kullanan çok.
Başka bir sorunuz varsa buradan sormaktan çekinmeyin, herkes bayramda yanıt almak zor olabilir.

Beğenenler: [T]183875,mkokler[/T]
+1: [T]128422,Sercettin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2016 12:36
Yunus teşekkür ederim. Detaylı araştırmalarım sonucu sump sitemi ile kurulum gerçekleştireceğim. Alt yapı bitkiler Co vs. hepsini hallettim. Yarın profil geliyor bu haftasonuna kadar kurulum bitmiş olacak fotoğraflarını paylaşacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2016 01:47
Platform
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188788/081020160133181.jpg[/IMG]

Kaplama malzemeleri montaj evresi
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188788/081020160134231.jpg[/IMG]

Tank yerini buldu [:)]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188788/081020160134571.jpg[/IMG]

Sump sistemi ölçüleri alındı
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188788/081020160136511.jpg[/IMG]

Gerekli boru hatları döşendi dış kaplama bitti

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188788/081020160137381.jpg[/IMG]

İsmail bey'in yardımıyla uzun süredir yapmayı planladığım kurulumu gerçekleştiriyoruz. Kendisinin bilgi birikimi, şahsi araştırmalarımın harmanlanmasıyla güzel bir sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum, yarın tasarım evresine geçeceğiz. Led ışık sistemi ile ilgili araştırmalarım devam etmekte, seçili bitkilere ve zemin yüksekliğine uygun düzeni sağladığımızda sonuçları hep beraber göreceğiz. Kısmetse suyumuzu verip bitkilerimiz için gerekli su değerleri ve ısı derecesine ulaştığımızda tasarımı tamamlayacağız.[EDIT]Atrena,2016-12-02 15:14:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]144121,ates1907[/T][T]164246,renoibo[/T][T]186527,rafael35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2016 23:35
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188788/101020162334541.jpg[/IMG]

Malzemelerimizde tamalandı, zemin kurulumu hazırlandı. Yarın tasarım ve su dolumu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leventcckÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Antalya
Mesaj: 126
leventcckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2016 23:53
Benzer bir akvaryum kuruyoruz. Bitki akvaryumlarında 2 yıllık tecrübem ve 8 yıllık teorik araştırma geçmişim var. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Ben süreci sizden 2 hafta sonra atlatmış olacağım için benim konuyu takip etmeniz faydalı olur.
Hayırlı olsun güzel bir tasarım örneği görmek umuduyla. [:nazar:]

Konu linki: https://www.akvaryum.com/Forum/the_olympos_in_lycia_k881777_sn1.asp[EDIT]leventcck,2016-10-10 23:54:35[/EDIT]

Beğenenler: [T]144121,ates1907[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtrenaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
AtrenaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2016 02:48
Levent ilgin için teşekkür ederim. Konunu okudum, takip ediyorum. Aydınlatmayı çözmeye çalışıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2016 06:23
Emre bey ortaya çok güzel bir tasarım çıkacak gibi.Gelişmeleri takipte ve beklemekteyiz [:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]188788,Atrena[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ates1907Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2013
İl: Denizli
Mesaj: 45
ates1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2016 09:03
İlgiyle takip ediyorum aynı akvaryumun 120/45/30 unu ben yapacağım inşallah .

en cok merak ettiğim sump sistemi, Kapalı sistem dış filtremi yoksa sump sistemi mi daha iyi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir