Sıfır akvaryum kurulumu yaptım ilk olaraka çeşme suyu kullandım 15 gün sonra boşaltım ozmos doldurdum 30 tds çıkış aldım 2 gün için de 210 tds çıktı akvaryum hala boş içerisinde SNOWFLAGE Rock kaya ve soil var bu ürünler tds yükselmesine etki eder mi
50x20x30 cm ölçülerindeki 30 litrelik betta akvaryumuma dophin spf 36 model pipo filtre aldım. Ancak görselden de anlaşılacağı gibi aşırı büyük geldi.Bu yüzden bir süngerini çıkarıp, çıkış borusunu bantla ya da streç filmle kapatsam tek taraflı çalışabilir mi? Yada farklı tavsiyeleriniz var mıdır?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251243121.jpg[/IMG] Ölçüler: 60 x 40 x 40 Canlı Türleri: Mavi Melek Karides, Boynuzlu Nerite, Ramshorn Bitki Türleri: Rotala Rotundifolia, Micranthemum Micranthemoides, Tilki Kuyruğu, Alternanthera Reineckii, Ludwigia Mini Super Red, Heteranthera Zosterfolia, Marimo Moss Tankın Yaşı: 39 gün Filtrasyon ve Işıklandırma: Aquaclear 50 Şelale Filtre - Creaqua Ecoline 60 Led Aydınlatma Tasarım ve Dekorasyon: Lav Kırığı, Angel Rock, Tropica Aquarium Soil Powder
Herkese merhaba, Hobiye 4 ay önce 60x40x40 ölçülerinde bitkili, içerisinde karides ve küçük balıklar olan low-tech bir tank kurmaya karar vererek başladım. İlk 3 ay araştırma ile geçtikten sonra şafak operasyonu ile bütün malzemeleri toparlayarak kuruluma başladım. Kurulumun tüm aşamalarını benim gibi hobiye yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olmak ve varsa yaptığım hataları sizlerden duymak adına paylaşmaya karar verdim. Akvaryumum ile ilgili her konuda eleştiri ve önerilerinize açığım.
Akvaryum sehpasını düz bir zemine koyarak akvaryumu üzerine yerleştirdim. Sonrasında sızdırma olup olmadığını kontrol etmek adına akvaryumu tamamen su ile doldurup gece boyu o şekilde bıraktım. İlk kez kurulum yapan arkadaşlar bu konuya mutlaka dikkat etmeli. Akvaryum sehpasında eğim olması durumunda çukur taraftaki cama daha fazla su yükü binerek uzun vadede silikonların açılmasına ve sızdırmaya sebebiyet verebilir.
Suyu boşaltıp akvaryumu güzelce temizledikten sonra kuruluma başladım. Arka tarafa yükselti vermek için lav kırığı kullandım. Dağılmamaları için lav kırıklarını çorabın içine koyarak arka kısıma yerleştirdim ve Angel Rock olarak aldığım taşları da lav kırıklarının üzerine oturtup sallanmadıklarından emin oldum. Ardından 9 litre Tropcia Aquarium Soil Powder’ı ekleyerek zemini oluşturdum. Burada lav kırığının bakteriyi tutarak tankın oturmasına katkı sağlayacağını düşündüm. Soil ile bitkiler ve karidesler için iyi bir zemin oluşturmayı hedefledim.
Akvaryumu tamamen suyla doldurmadan önce biraz ıslatıp bir çubuk ile içinde kalan hava kabarcıklarını almak mantıklı olurmuş. Ben bunu yapmadığım için uzun bir süre zeminden kabarcıklar çıktı. Suyu doldurduktan sonra Sera Nitrivec bakteri kültürü ekleyerek Aquaclear 50 şelale filtreyi çalıştırdım. Suda bir miktar bulanıklık vardı. Önceden elimde olan 4 adet marimo, akvaryumun ilk sakinleri oldu 😊
Geçici olarak o bölgelere taş koymayı denedim ama yine de aşındırıyor. Şelale filtre kullanacak arkadaşlar filtre borusunun olacağı kısımın yükseltisine dikkat etmeliler.
Atakan Petshop’tan in vitro şeklinde aldığım Micranthemum Micranthemoides ve Rotala Rotundifoliaların ekimini yaptım. Micralar ön, rotalalar arka planda. Henüz zamanlayıcı olmadığı için ışığı işten gelince yakıp yatarken söndürüyorum. 19.30 – 24.00 arası 4.5 saat ışık alıyorlar.
Araştırınca tilki kuyruğunun çok hızlı uzadığını öğrendim. Hızlı uzayıp rotalaların ışığını kesmesinler diye sol arka kısımdaki rotalaları sağ arka tarafa taşıdım ve sol arkada sadece tilki kuyruklarını bıraktım. Filtre çok fazla akıntı yaptığı için yarı yarıya kıstım. Tilki kuyruğunun in vitro olmaması ve benim güzelce temizlemeden ekmem ilerde başımıza nasıl sorunlar açacak oynat bakalım.
Tilki kuyruklarının ekiminden 7 gün sonra akvaryum camlarında ne olduğunu bilmediğim bir canlı türedi. Başta parazit sanıp korkmuştum ama adi salyangozmuş. Bitki eklemeden önce güzelce temizlemeye özen gösterin. Forumda bu salyangozlar için istilacı deniyor ve herkes soyunu kurutmaya çalışıyor ama ben gerek görmedim. Bence oldukça sevimli ve çalışkan canlılar. Akvaryum sıcaklığı 22 derece. Evde merkezi ısıtma sistemi olduğu için çok fazla sıcaklık değişimi olmuyor. Bu nedenle şimdilik ısıtıcı almadım.
Tilki kuyruklarının bu kadar hızlı büyümesi gerçekten inanılmaz. Oldukça hoş görünüyorlar fakat filtrenin hemen dibinde oldukları için kuruyan yaprakları akıntıyla koparak suya dağılıyor. Bakım gerektiren bir bitki. Zamanlayıcı alarak akşam 18.00 – 24.00 arası 6 saat ışık vermeye başladım. Gübre olarak Reeflowers All Inclusive 10 damla, Reeflowers Potash 10 damla verdim ilk kez.
Akvaryumda ufak yosun problemleri başlayınca akvaryuma 6 adet boynuzlu nerite ekledim. Bu canlıları Ankara’da bulması gerçekten zor. 6 adet de bronz çöpçü ekleyerek ilk balıklarımı eklemiş oldum.
Akvaryumda normal yosun biraz azalsa da bu sefer de siyah sakal yosunu benzeri bir yosun türedi. Işık süresi arttığı için mi, bir kere verdiğim gübreden mi bilemiyorum. Sadece 6 adet yavru bronz çöpçü 6 boynuzlu nerite ve 10 adet karides var. Biyolojik yük fazla olmadığından nitrat fazlalığı yoktur diye tahmin ediyorum. Ara sıra karideslere muz dilimi vermek dışında akvaryuma herhangi bir yemleme yapmamıştım. Muzu da 3 saat sonra çıkarıyordum. Forumdan gelen öneriler üzerine gübre vermeyi bıraktım ve su değişimi yaptım.
Tilki kuyruklarına minik bir budama yaptım. Bitkiler iyice cansızlaştığı için gübreye geri başladım. Sakal yosunu suda yeterli sirkülasyon olmayınca da oluşabiliyormuş. Bu nedenle filtreyi tekrar tam kapasiteye çıkarttım. Suyun döküldüğü yerde toprak aşınmasın diye oraya 5. Bir Angel Rock ekledim. Taşı eklemeden güzelce fırçaladım ve yıkadım. Diğer kayaların yosunlarını diş fırçası ile temizledim. Su biraz bulandığı için %25 su değişimi yaptım. Birkaç saat sonra bronz çöpçülerden biri yan dönmeye başladı. Acemi olduğum için başta bir sorunu olduğunu anlayamadım, arada öyle yüzmek istiyor sandım ve müdahale etmedim.
Birer gün arayla 2 çöpçü balığımı kaybettim ne yazık ki. Herhangi bir hastalık veya kanlanma belirtisi yok. Eklediğimden beri suda çok fazla yosun ve yaprak var diye yem vermemiştim. Belki ondandır diyerek biraz yem attım. Normal yosun neredeyse bitti. Neriteler ve adi salyangozlar makine gibi çalışıyor.
Rotalalar ve tilki kuyruğu normal görünüyor. Mikralarda hafif sararma var. Gübreye devam.
[B]32. Gün [/B] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251239421.jpg[/IMG]
Sakal yosununda ciddi azalma var. Bitki çeşidini artırmak adına kayaların arkasına ve sol tarafa yeni aldığım Heteranthera Zosterfolia’yı ektim. Tilki kuyruklarını biraz azalttım. Sağ ve sol ön kısıma Ludwigia Mini Super Red ve Alternanthera Reineckii ekledim. Çöpçüler ve ilerde bakmayı düşündüğüm balıklar için Tropical Corydoras, Tropical Welsi Gran, Tetra Tetramin Pro Crisps, Sera Vipan Nature, Tropical Supervit Tablet yemlerini aldım. Çöpçüler için Tropical Corydoras’tan çöpçü başına 4 tane düşecek şekilde yem attım.
Çöpçülerimin tamamını birer gün arayla kaybettim ne yazıkki. Bir tanesi son güne kadar hep hareketliydi bir günde durgunlaşıp hareketsiz kalmaya başladı. Neden öldüklerini çözemedim. Ve aynı gün değil de 8 gün içerisinde birer birer ölmeleri de tuhaf geldi. Su değerlerimi ölçtüğümde TDS 310, PH 7.8 çıkıyor. Karides veya neritelerde bir sorun görünmüyor. Karidesler sık sık kabuk değiştiriyorlar ve hareketliler. Bir tanesi yumurta taşıyor hatta. Karideslere havuç, bezelye ve muz veriyorum arada. Bulunduğum ilde musluk suyunun PH seviyesi bu civarlarda. PH düşürücüm var fakat zaten zor kontrol ettiğim bir tankta PH dengesini değiştirirsem su değişimlerinde aynı ayarı yapamayıp ani ph yükselmesi veya düşüşlerine neden olurum diye korkuyorum. Şuan üç günde bir 10 litre su değişimi yapıyorum. Su değişimlerinde 10 damla bakteri kültürü ekliyorum.
Bitkilerin geneli iyi durumda olmakla birlikte Alternanthera Reineckii pek de iyi görünmüyor gibi. 6 gün olmasına ragmen yaprakları kırmızı tonlar yerine kahverengimsi bir yapıda. Reeflowers All Inclusive içerisinde demir var ama yeterli gelmiyor olabilir mi? Şuana kadar herhangi bir C02 desteği vermedim. İleride yapacağım kurulumda C02 de eklemeyi düşünüyorum. Fakat hobiye yeni başladığım için önce C02’siz neler yapılabileceğini, hangi bitkinin ne kadar büyüyüp hangi renkleri alacağını deneyimlemek istedim. Bu nedenle bu kurulum için karbondioksit eklemeyi düşünmüyorum. Bronz çöpçülerin ölümüne çok üzüldüm bu nedenle uzun bir süre deneyim kazanmadan balık eklemek istemiyorum. İleride şartlar uygun olursa 10 adet neon tetra, 15 adet kırmızı burun tetra, 10 adet chili rasbora ve 6 adet panda çöpçü eklemek istiyorum. Önerileriniz nelerdir? [EDIT]RedJohn,2025-03-12 13:14:59[/EDIT]
Soillerde su degisimi ilk 1 ay cok onemli en az 3 gunde bir 15 gun boyunda %50 sonraki 15 haftada 1 %50 su ile degisim yapmaniz gerekiyorki yosun ve organik atik yukselmesin diye. Ve kisa surede canli eklemek icin kesinlikle bakteri kulturu tercihen seachem stablity bence en iyisi kullanmaniz gerekiyor.
Merhabalar arkadaşlar ben şimdi 65cm akvaryum dan 100cm akvaryuma geçiş yapacağım eskisinden direk geçiş yapabilirmiyim kumunu suyunu Hazır su düzeni oturuk
[QUOTE=GhostKoi] Keyfinizin kahyası değilim. Evet kimse kimsenin zevkine karışamaz fakat pekala "[B]zevkiniz[/B]" eleştirilebilir.[/QUOTE] evet bende seni bekliyordum. Ghost hocam bu sumplu pipo filtre var bu iş yapar mı yüksek fiyatına rağmen içinde sadece sünger var motorsuz
beta balığımda bir sorun var galiba ilk defa beta cinsi besliyorum ondan dolayı fazla tecrübem yok lütfen yardımcı olursanız sevinirimi.
akvaryum 20 litre ısıtıcı var 26 derecede sabit akvaryum suyu canlı bitkiler mevcut filtrede mevcut azot döngüsü oturmuş bir su ama betada anormal durumlar var bence yüzgeçlerini tam kabartmıyor ve akvaryumda gezinmiyor evet çok hareket eden bir tür değil ama normal besleyen kişilerden izlediğim kadarıyla gezinme yapıyorlar ama benimkinde o yok maalesef sürekli filtre üst kısmında duruyor yada bitkilerin üstüne kendini yan bırakıyor yada az bişe yüzüp kendini salıyor yani bunlar normal şeylermi pet shopda da aynı şekilde su yüzeyinde duruyordu ama satan kişinin bir sorun olmadığını söylemişti
kullandığım yemler şu şekilde jbl betta ve tetra betta mini flakes
yada yaştan dolayı olabilirmi acaba ve balık 2-3 gündür bende
akvaryumun içinde bu şekilde
değerli cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
[QUOTE=rcd1]Yeme karşı bir isteksizlik yok ama hala yan yatmalar felan var arada yüzüyo ama çoğunlukla dediğim hareketleri yapıyor ama gözlemlediğime göre betada bir sıkıntı yok olsaidi eğer şimdiye kadar daha kötü bir hal alırdı
Ufak ufak su üstü köpük yapmaya başladı bir sorum daha var çiftleştireceğim akvaryumda filtre olsun mu yoksa olmasın mı?[/QUOTE] Genelde küçük bir hava taşı koyuyorlar balığının yan yatması garip acaba kabızmı benim eski japon balığım kabız olduğunda yan yatıyordu ne kadar yem veriyorsunuz
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/257313/190420251645021.jpg[/IMG] Arkadaşlar öncelikle selam. 70 litre dış filtlltre li bitkili akvaryumda 3 adet makrakanta balığım beyaz benek hastalığına yakalandı. Balıkları başka tanka aldım ama kurtaramadim. Şimdi l144 tül vatozumun yüzgeç ve kuyruklarında toz zerresi gibi beyazlıklar görüyorum daha önce beslemedigim bir tur ve hiç bilgim yok yuzgeclerdeki bu zerrecikler beyaz benek mi yoksa balığın yapısı mi wcaba bu tür de usta kişilerden yardım bekliyorum. Akvaryumda 15 Lepistes 15 karides var
[QUOTE=Mithat Emre Pehl]Öncelikle iyi akşamlar benim baliklarimda hem mantar hem beyaz benek hastalığı görüldü oldukça zor ve ölümcül bir illet ısıtıcısı var mıydı acaba ve acilen bir ilaç almanızı öneririm baliklarimda bacto fish kullandım yararı oldu bu sırada bol su değişimi yapın umarım geçer iyi akşamlar [/QUOTE]
Yabancı sitelerden araştırma yapınca beyaz benek ile epistylis adlı bakterinin ve yol açtığı rahatsızlığın karıştırıldığı. Beyaz benek denen vakaların yüzde 60 oranında epistylis olduğu yazıyor.ki tedavi yöntemleri birbirine zıt hastalıklar bunlar. simdilik ısıyı 30 derecede sabit tutup metilen mavisi yaptım. Düzenli su değişimi ile 10 gün tedaviye devam edeceğim. Fazla umutlu değilim.
Merhabalar, hobiciler pendik civarında Clown killifish satan bir yer var mıdır arıyorum ama bulamıyorum sarı sitedekilere yazdım hiç birinde kalmamış sizin bildiğiniz yerler nerelerdir?
[QUOTE=MustafaŞ] https://shbd.io/s/s8lZxskv buraya sordun mu hocam ben hep buradan alırım balıkları belki vardır[/QUOTE] sordum hocam kalmamış ellerinde
Selamin aleykum arkadaşlar. Yeni akvaryum kuruyorum ilk defa soil ile olucak. Neo soil normal aldim. Iceride chrismas moss ,zemin parvula mini reinecki mini rotala blood red anubiass migro green bitki olucak. Neo kullanim klavuzunda ilk 15 gun 2 gunde bir yuzde 50 su degisimi Sonraki 15 gun 3 gunde yuzde 50 Sonraki 15 gun hafta da bir yuzde 50 su degisimi diyor. 45 gun yani bukadr su degisimi gereklimi birde stability kullanicam yeninkurulum olsugu icin bukadr su degisimi yaparsam bio filtre ortami otururmu bilemedim
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/257161/180420251916501.jpg[/IMG] Arkadaşlar sarı prenseslerim siyah prensese dönüyo bu siyahlaşma neden oluyor 3 4 tanesi böyle
1- Hacim yeterli değil ise stresten olabilir. Bir Sarı Prenses kolonisi için (1 erkek 4-5 dişi) en az 80-100 cm uzunluğunda (100 cm iyidir) 120 litre ve üzeri su alabilen tankların altına düşmemek gerekir. 2- Erkek dişi oranı önerilenden az ise stresten olabilir. Önerilen 1 erkeğe 5 dişi şeklindedir. 3- Su şartları uygun değilse stresten olabilir. 4- Kullandığınız kumun ve kayaların siyah renkli olmasından kaynaklanabilir. Açık renkli bej, açık gri, beyaz veya mercan kırığı vb kumlar ile, simsiyah olmayan daha açık tonlarda ki kayaları ve doğal dere taşlarını kullanabilirsiniz. 5 - Akvaryum arka planının olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Arka plan yapılan akvaryumlarda balıkların daha mutlu oldukları belirtilir. Tercihen mavi ve tonları düz renk arka plan kullanabilirsiniz. 6- Balıkların genlerinden kaynaklanıyor olabilir. Maalesef balıklar uygun olmayan ortamlarda bakılması ve kardeş balıkların eşleştirilmesi veya farklı türlerin eşleşmesiyle gen bozuklukları ve kırma dediğimiz türlerin ortaya çıkmasına neden olur.. vb bu liste uzar gider.
Doğru kan balıkları bulur, uygun hacim, doğru teçhizat kullanırsak, bu tür olumsuzlukların önüne geçebiliriz. Sağlıklı hobiler.
19 Nisan 2025 22:35