Yosunun Düşünmediğimiz Nedenleri
Dengesiz koşullara sebep olan nedir?
Bu No3, PO4, Co2 ve diğer makro ve mikro elementler bitkiler için büyük önem taşımaktadır. Geçmişte No3 ve Po4’ün alg oluşumuna sebep olduğuna inanılmaktaydı. Halbuki bu elementlerin aşırı dozda bulunmaları bile yosun probleminin sebebi değil aksine düşük miktarlarda bulunmaları yosuna sebebiyet verebilmektedir. Genellikle bitki besinleri ne alg oluşumuna ne de canlı ölümlerine sebep değildirler.
Soru: Doğru oranlarda No3, Po4 ve Co2 verdiğim halde neden yosun problemleri ile karşılaşıyorum?
Doğru oranlarda gübreleme yapılan bir akvaryumda alg oluşumuna asıl sebep olan etkenleri şöyle sıralayabiliriz;
1- Düşük oksijen
2- Yetersiz su sirkülasyonu
3- Organik yük
4- Bakteri döngüsünün oturmamış olması
Düşük oksijen seviyesi (O2)
Fazla canlı sayısı (fazla stok), yüksek sıcaklık seviyeleri, kirli filtreler, aşırı yemleme ve zayıf yüzey dalgalanması düşük oksijen seviyelerine sebep olan etmenlerdir.
Yetersiz su sirkülasyonu
Yetersiz su sirkülasyonu yetersiz besin taşınması neden olabilir. Hatta No3, Po4, Co2 ve diğer elementler suda yeteri miktarda bulunsa dahi bitkiler bu düşük sirkülasyonlu tankta gerekli besine ulaşamayabilir. Bu yüzden kaliteli ve yeterli su debisine sahip filtreler/motorlar kullanılmalıdır. Dış filtre hortumlarını ve motor pervanelerini temiz tutun.
Organik yükü önlemelisiniz. Çürüyen bitki yaprakları ve tüketilmeyen yem kalıntıları organik yüke sebeptir. Bunlardan kurtulmak için tankınızda kesinlikle karides ve salyangoz bulundurun. Çürüyen yaprakları salyangoz ve karidesler tüketecektir. Kısa sürede tüketilecek miktarlarda yemleme yapın ve mümkünse petri kabı kullanın.
Çürükçül bakteriler biriken organik yükü çürütmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Hafif bir yüzey hareketliliği ile oksijen seviyelerini stabil tutun.
Yetersiz su sirkülasyonu olan akvaryumlarda bakteri oluşumu da yetersiz kalacaktır. Döngü bakterilerinin yeterli miktarlarda bulunmaması akvaryumda amonyumun (NH4) yükselmesine sebep olacaktır. Bu da alg oluşumunu tetikleyecektir.
Yosunla savaşmak için kesinlikle NO3 ve PO4 gübrelerini azaltmayı denemeyin. Gübreleri azaltmak yosun oluşmasını daha da arttıracaktır. NO3 ve PO4 eksik ise eğer ekleme yapın.
Bitkisiz Akvaryumlarda
Bitkisiz akvaryumlarda yosun oluşumunun temel sebebi yüksek organik yük ve yüksek amonyum/amonyak seviyeleridir. Fazla yemleme ve gereğinden fazla canlı bakılması su kalitesinin giderek kötüleşmesine sebep olacaktır. Haftalık su değişimleri (%25 - %50), hafif yüzey dalgalanması (O2 için), yeterli su sirkülasyonu ve verimli çalışan filtre bir filtre yosun oluşumunu önlemek için en iyi çözümdür.
Amonyak (NH3) = 0
Amonyum (NH4) = 0
Nitrit (NO2) = 0
Nitrat(NO3) < 30ppm
Fosfat (PO4) < 0,5 ppm
Aydınlatma max. 10 saat
Akvaryum evin güneş ışığı almayan yerine yerleştirilmelidir
www.karidesforum.com sitesinden alıntıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir